Rašyk
Eilės (61664)
Fantastika (1780)
Esė (1528)
Proza (9286)
Vaikams (2103)
Slam (45)
English (935)
Po polsku (382)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Google+ Twitter



Knygynas manoknyga.lt




Violeta Palčinskaitė

Apie:

Violeta Palčinskaitė – poetė, dramaturgė, scenaristė.

Gimė 1943 m. lapkričio 20 dieną Kaune. Vaikystę praleido Žaliakalnyje, labai mėgo paklajoti po senamiestį. Tėvas buvo mokytojas, mama mokėjo daug kalbų ir labai mėgo deklamuoti eiles. Taip nuo mažų dienų tėvai autorę supažindino su literatūra.

 Vilniaus universitete 1960 – 1964 m. studijvo, istorijos – filologijos fakultete.

Eilėraščius pradėjo spausdinti 1958 m., o pirmąjį eilėraščių rinkinį „Žemė kėlė žolę“ 1961 m. išleido būdama septyniolikos metų. Poezijos rinkinių  „Žemė kėlė žolę“ 1961., „Akmenys žydi“ 1963., „Aikštės“ 1965., „Kreidos bokštai“ 1969., „Beldimas į duris“ 1979., „Laiptai“ 1985., eilėse aptinkamas romantinis pakilnumas, dainiška lyrinė intonacija, meilės, gamtos išgyvenimų, taikos išsaugojimo motyvai. Romantinį pakilumą, lyrinį skaidrumą kartais pritildo žydų geto, karo suniokoto miesto detalės. Vėlesniuose eilėraščiuose minoriškai kalbama laiko praeinamumo, amžinybės ir laikinumo temomis, iškeliama dvasinė patirtis. Poezijoje vaikams dominuoja buities, vaikystės motyvai, mažyliams suprantama forma kalbama apie gyvenimo prasmę. Eilėraščiams būdingos netikėtos personifikacijos, lyrizmo bei sąmojo derinimas, muzikalumas, eilėdaros įvairovė.

Nuo 1964 m. – Lietuvos Rašytojų Sąjungos narė.

 Jaunojo skaitytojo dėmesį autorė išsikovojo nuotaikingomis ir žaismingomis pasakomispjesėmis. Ir didžiąją savo kūrybos dalį paskyrė mažajam skaitytojui bei žiūrovui. Autorė dramaturgijoje debiutavo spektaklio „Keistuolių planeta“  1966. scenarijumi, kuris  vėliau išaugo į pjesę  „ Ri-ku ta-ku“  apdovanota komjaunimo premija, 1967 m. Rašytojos pjesės–pasakos lyg teatralizuoti koncertai, pilni poezijos, žaismo, dainų ir šokių. Dramaturgija balansuoja tarp lyrizmo ir dramatizmo. Taip pat sukūrė pjeses „Aš vejuosi vasarą“ 1979., „Spyruoklinis kareivėlis“ 1968., „Juodanosės prasižiojo“ 1970., „Geležinės princesės diena“ 1972., „Septynios snieguolės ir vienas nykštukas“ 1970. Pjesėsepasakose dramaturgė kelia aktualias auklėjimo problemas, sprendžia įvairius didaktinius uždavinius, dažnai romantizuojamas santykis su vaiku „Profesoriaus Tylenio pokštas“ 1968., „Pienės Pūko miesto“ 1971. „Kristiano Anderseno rožė“ 1978., „Andrius“ 1978., pjesėje parodomi realūs vaikų santykiai, savotiškai gvildenama tautų draugystės tema, aptinkama sudėtingesnė problematika, psichologinis jos sprendimas.

Parašė scenarijus filmams „Andrius“  1980., „Traukinys į Bulzibarą“  1986., inscenizavo „Don Kichotą“ su anglų režisieriumi S.Powelu.

 

Pjesiųpasakų, be Lietuvos teatrų yra pastatę Maskvos, Kijevo, Lvovo, Minsko, Tbilisio, Helsinkio ir kiti teatrai. Parašė E. Balsio oratorijai žodžius „Nelieskite mėlyno gaublio“. Nemažai lyrikos ir kūrinių išleista rusų kalba, taip pat anglų. Autorė yra išvertusi iš anglų kalbos garsių pasaulio rašytojų – R. Dahl, L. Snicket, J. Wilson bei britų tautosakos kūrinių vaikams, taip pat išvertė V.Tušnovos poezijos. Jos bibliografijos sąraše – devyniolika knygų.

Apdovanojimai:

1966 m. Respublikinė komjaunimo premija už pjesę vaikams "Ri-ku Ta-ku".
1978 m. Valstybinė premija už knygą "Namai namučiai".
1982 m. Tarptautinis aukso medalis vaikų ir jaunimo filmų festivalyje (Italijoje) už filmą "Andrus", sukurtą pagal rašytojos scenarijų.
1988 m. IBBY tarptautinis vaikų meno asocijacijos diplomas už eilėraščių knygą vaikams "Senamiesčio lėlės".
2003 m. apdovanota Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi
.

 

 

Bibliografija:

Žemė kėlė žolę. Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1961.
Akmenys žydi.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1963.
Aikštės.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1965.
Kreidos bokštai.
Eilėraščiai.   V.: Vaga, 1969.
Beldimas į duris.
Eilėraščiai.   V.: Vaga, 1979. – 94 p.
Laiptai.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1985.
Žirnių namelis.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1965.
Einu per miestą.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1966.
Braškių karalienė.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1967.
Baltosios nykštukės.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1970.
Ku-kū, pagalvėle pūk!. – Eilėraščiai. – 1972.
Lietaus nykštukai. – Eilėraščiai. – 1980.
Namai namučiai.
Eilėraščiai. – V.: Vaga, 1977.
Kristiano Anderso rožė.
Pjesės. – V.: Vaga, 1978.
Aš vejuos vasarą.
Pjesės. – V.: Vyturys, 1982.
Senamiesčio lėlės.
Eilėraščiai. – V.: Vyturys, 1987.
Visi ką nors turi. – Eilėraščiai  – V.: Vyturys
, 1988.
Spyruoklinis kareivėlis. – Pjesė.  – V.: Vyturys
, 1990.
Sapnų taškuota sraigė.
Eilėraščiai.  V.: Vaga, 1997.
Skersgatvio palangės. 
Poezijos ir pjesių rinktinė vaikams. – V.: Alma littera, 2003.

Nuorodos:

http://rubinaitis.lnb.lt/index.php?-480315321
http://www.vaidilute.com/poetry_palcinskaite.html
http://www.booksfromlithuania.lt/index.php?ID=2087&action=info&page_id=6
http://www.bitute.lt/zurnalo-herojai/bitute/poete-ir-dramaturge-violeta-palcinskaite.html

 



Gimė: 1943-11-20
 


Įvykiai

  • Violeta Palčinskaitė. Po kabančiu pasakos tiltu
    2010-01-21
    Sukūrei mane, Kristianai keistuoli, Iš nieko. Iš sapno kaip žėrinčio sniego, Dabar aš po kabančiu pasakos tiltu Degtuką įžiebsiu, Kad pirštai sušiltų. („Mergaitė su degtukais“) Violeta Palčinskaitė – poetė, dramaturgė, scenaristė, didžiąją savo kūrybos dalį paskyrusi mažiesiems skaitytojams ir žiūrovams. Gebanti išsaugoti kūrybos jungtis teatre, poezijoje ir kine, nemėginanti pabėgti nuo savęs, poezijoje, kaip ji pati sako, išreikšdama tai, kaip ji dabar gyvena. Apie...
     
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Lavinamieji žaidimai, žaislai, knygos...

Knygos - internetinis knygynas

Cloudlix



Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą

Migloko