Rašyk
Eilės (78157)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Konkurse pagal Andy Kehoe iliustracijas šis kūrinys užėmė VII-VIII-ąją vietą.


Lake of the Fallen Moon 

Kalendoriuje - Rugsėjo 9-ji, mėnulio pilnatis. Mažas rutuliukas langelyje žymi, kad ir vėl liksiu viena. Karolis atbėgs iš darbo iškart po pietų pertraukos, susijaudinęs ir laimingas susimes daiktus į krepšį, tada nusišypsos ir pabučiuos mane:

- Brangioji, aš gi tau minėjau, kad bus Ceremonija. Tu gi žinai, kad aš turiu ten būti. Aš pažadėjau. Tai įsipareigojimas, kuri privalau vykdyti.

Ašaros tvenkiasi mano akyse, aš nusisuku:

- Taip, žinoma, brangusis. Vairuok saugiai.

- Duok bučkį, – Karolis atsisuka. – Na ko tu čia? Aš gi tave myliu. Ne pas mergas važiuoju. Tu gi žinai kokia svarbi man Ceremonija. Kitą savaitę būsiu namie.

Dar minutė ir Karolio mašina guviai išsuka pro vartus ir dingsta už posūkio.

Antradienis, trečiadienis, ketvirtadienis... skaičiuoju. Karolis parsiras penktadienio vakare, visas išsekęs kris į lovą ir paprašys netrukdyti. Šeštadienį virsiu vištienos sultinį ir nešiu jam tiesiai į miegamąjį. Sekmadienį ruošiu pusryčius - kiaušinienę su kumpiu. Karolis valgys juos didžiajame kambaryje, žiūrėdamas pro langą į ežerą, gers kavą ir skaitys laikraščius. Paskui vėl eis miegoti.

Šešios dienos. Šešios vienišos dienos. Televizorius su trisdešimt šešiais kanalais, filmai internetu, dar daržas, ežeras ir senasis ąžuolas, kuris kiekvieną rudenį barsto giles tiesiai ant mano lysvių. Kiek daug ir kiek mažai!

Štai į ką pavirto mūsų meilė! Į vienišas dienas ir naktis išsvajotame name ant ežero kranto. Kiek apie tai buvo kalbėta ir svajota! Kaip gyvensime dviese toliau nuo pasaulio rūpesčių ir stresų, kaip kelsimės ryte, pirmiesiems saulės spinduliams įslinkus į mūsų miegamaji, kaip leisimės žemyn mediniais laiptais link ežero ir nuo prieplaukos nersime tiesiai į šaltą rytinį vandenį. Po to susisupę į pledą užmesime meškeres ir, gerdami karstą kavą, stebėsime kaip kimba žuvys.
“Štai štai plūdė nugrimzdo! Trukteliu meškerę ir vandenyje sutviska sidabriniai žvynai.

- Karoli, Karoli, - šaukiu. - Žiūrėk!
Karolis pašoka, apkabina mane iš už nugaros ir uždeda savo rankas ant manųjų.

- Dabar trauk pamažu, nepaleisk! - Karolis vedžioja mano rankas savosiomis. Staigus truktelėjimas - ir žuvis jau ant tiltelio.

- Žiūrėk, koks gražuolis! – pagiria ir, šelmiškai šypsodamasis, paragina, - O dabar nuimk ešeriuką nuo kabliuko, brangioji.

Žuvis spurda mano rankose, žiopčioja ir žiūri man tiesiai į akis. Kablys įstrigęs giliai žiaunose. Traukiu atsargiai, kad nesužeisti. Pagaliau! Atpalaiduoju rankas, ir ešerys, pajutęs laisvę, suspurda, šokteli į viršų ir neria atgal į ežero gelmes.

- Štai ir nuplaukė tavo pietūs, – juokiasi Karolis. - Pasisekė ešeriukui! Ar čia ne tas pats, kuris visus tavo sliekus nuo kabliuko nukabina? ”

Atsipeikėju - ir vėl užsisvajojau! Kada tai buvo? Prieš porą metų? Ir kuo Karolį užkerėjo tas šamanas iš Peru? Dabar viskas jo gyvenime sukasi tik aplink Ceremoniją ir Kelionę. Be manęs.
 
“Karolis glosto mano plaukus:

- Ten tik su asmeniniu šamano pakvietimu. Nieko negalima kartu atsivesti. Pas juos specialūs atrankos kriterijai. Žinai kokie ten žmonės... Reikia dvasiškai ir fiziškai pasiruošus būti. Juk matei tą Stingo filmą, ar ne?

- Bet juk aš kartu su tavimi viską darau! Maistą ruošiu pagal šamano receptus, jokio alkoholio, jokių saldumynų, vanduo iš šaltinio, jokios dantų pastos su fluoru. Net seksas ir tas tik savaitę po ceremonijos.

- Nežinau, brangioji. Gal medituoti tau daugiau reikėtų. Šamanas jaučia čakras ir žino, kada esi pasirengus. Nenusimink. Pasispaudžiam truputį, sutaupysim pinigų ir į Peru būtinai kartu važiuosim. Pažadu.”

Iš pašto dėžutės atsinešu visą glėbį reklaminių skrajučių, laišką iš banko, sąskaitą už elektrą ir storą voką su nematytu antspaudu - Cusco, Peru. Ar čia Karolis užsakė? Atplėšiu voką, skaitau:

“Gerbiamas, Karoli,
Ačiū, kad įsigijote kelialapį į mūsų Centrą. Šiame voke rasite informacinę medžiagą ir instrukcijas, kurios padės Jums fiziškai ir dvasiškai pasirengti būsimajai Kelionei. Nekantriai lauksime Jūsų mūsų Centre šių metų Spalio 8-18-tą dienomis.

Ayahuasca Centro Direktorius,
Alvaro Roja”

- Štai tau ir pažadėtoji Kelionė į Peru, Eglute! – sarkastiškai šaipausi. – Ačiū tau, Karoli!

Bukletus sukišu atgal į voką, rankose lieka tik nedidelis paketas su užrašu: “Padovanokite nuostabius įspūdžius draugams ir mylimiesiems - išbandykite nemokamai.” Pakete - maišelis su žolelėmis ir Arbatos Ruošimo Instrukcija: “Pirmiausia, sulaukite pilnaties…”.

Kol arbata traukia į save Amazonės džiunglių dvasią ir paslaptis, sandėliuke surandu meškerę ir kabliukus. Va dar kastuvas sliekams, kibirėlis, pledas - rugsėjo naktys prie ežero gali būti šaltokos! Sulakstau keletą kartų pirmyn-atgal, kol visa manta atsiduria prieplaukoje.

Karštą, tamsią ir tirštą lyg sirupas arbatą supilu į termosą, darže nusiraškau porą mėtos šakelių ir neskubėdama nusileidžiu prie prieplaukos. Saulė jau visai žemai - dar pusvalandis ir tamsa apgobs ežerą. Kaip gerai, kad šiandien pilnatis!

 ***
Iš vandens išnyra Ešerio galva:

- Gerai jau, gana - pavalgiau. Gali tuos sliekus sau pasilaikyti!

- As nevalgau slieku, – juokiuosi. - Tai jau nepyksti ant manęs?

- Ai, pats buvau kaltas, kad pasimoviau ant kabliuko. Norėjau pasirodyti prieš mailių. Tu gi visai nemoki žuvies gaudyti – tik sliekus gadini. – Ešerys pliaukšteli uodega ir dingsta po vandeniu.

Gurkšteliu arbatos ir, jaukiai susisupus į pledą, stebiu kaip didelis baltas mėnulis pakimba tiesiai virš ežero, lyg dvejodamas ką toliau daryti pasisukioja vienoje vietoje ir tada akimirksniu neria tiesiai į vandenį lyg žuvis. Primerkiu akis ir įsižiūriu - ant bangų supasi valtis, kuri juda vis arčiau ir arčiau, kol mano akys išskiria baltą figūrą. Mielas seneliukas su balta barzda šypsosi:

- Labas, mieloji, ar pasiruošus?

- Žinoma, jau seniai laukiu! – guviai atšaunu ir taikausi šokti į valtį.

- Ne, ne… šitaip nieko neišeis! Tą lagaminą teks palikti.

- Bet, bet… čia gi viskas, ką turiu. - Žiūriu į nežinia iš kur išdygusį lagaminą.

- Būtent! – seneliukas šaiposi. – Mesk ta lagaminą į ežerą!

- Tiesiai čia? - Nesiryžtu.

- Taip, čia ir dabar! Keliauti reikia be bagažo. Tokios taisyklės.

Viską išmesti?! Nuo šios minties pasidaro bloga. Šleikštulys kyla į viršų, ir aš negaliu jo sulaikyti.

- Na mesk mesk tą savo bagažą, – vėl išlenda Ešerys. – Mailius viską sutvarkys. Nieko neliks.

Minutę dvejoju, tada sugriebiu lagaminą už rankenos ir tempiu link prieplaukos krašto. Sunkus, bjaurybė! Ten ką, akmenys sukrauti?

- Na gal galima bent porą smulkmenų pasilikti? Prisiminimui. - sunkiai kvėpuodama maldauju seneliuką.

- Pasakiau, kad ne - tai ne, – seneliukas nesileidžia į kalbas.

- Gerai, jau gerai … - stumiu lagaminą nuo tiltelio tiesiai į ežerą. Pūkštelėjimas, ir lagaminas pradingsta po vandeniu.
Atsitiesiu ir šypsodamasi žiūriu į seneliuką.

- Matai! Manei, kad nesugebėsiu?

- Nieko aš nemaniau. Lipk į valtį.

Svaigsta galva, bet jaučiuosi lengva lyg būčiau numetusi bent dešimt kilogramų. Lyg stirna įšoku į valtį ir, įsitaisiusi ant suolelio, smalsiai dairausi aplinkui, kol valtis iriasi aukštyn link debesų. Už nugaros lieka ežeras ir mūsų namas. Mano širdis vėl pradeda kraujuoti, ir aš maldaujančiu žvilgsniu pasižiūriu į seneliuką. Jis tik palinguoja galvą:

- Ak jūs moterys, moterys…Na gerai… bet daugiau nieko neprašyk.

- Ne - tai viskas! – užtikrinu.

Valtis stabteli, apsisuka ir nusklendžia link artimiausio užutėkio. Pirmiausia pasigirsta muzika: būgnai, dūdelės, arfa - viskas susilieja linksmame allegro. Pakrantėje - pats linksmybių įkarštis: stalas lūžta nuo maisto ir, kaip Karolis mėgsta kartoti: „degtinė liejasi laisvai“. Būrelis faunų pasitinka mus su taurėmis rankose ir siūlo išgerti. Papurtau galvą – kitą kartą.

Akimis ieškau savo tikslo. Štai ir jis - išsitiesęs ant žolės dviejų faunių glėbyje - vienoje rankoje taurė, kita - ant jaunos faunės kelių.

Atsidūstu ir pašaukiu:

- Karoli…

Karolis sekundei suklūsta, bet tučtuojau vėl pasineria į žaidimą su faunėmis. Prieinu arčiau ir šnabždu tiesiai į ausį:

- Karoli…

- Egle, Eglute… čia tu? - Karolio akys išsiplečia iš nuostabos, ir jis pašoka karštligiškai ieškodamas kuo pridengti savo nuogą kūną.

- Taip, čia aš, - pabučiuoju Karolį į kaktą. - Niekada nežinai kurioje erdvėje keliai gali susikirsti. Iki pasimatymo!
Nuo bevardžio piršto numaunu žiedą ir metu faunėms.

- Kuri pirma sugaus?

Grįžus į valtį nusišypsau seneliukui ir ištariu:

- Keliaujam, aš pasiruošus!

2014-09-28 01:51
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-18 13:29
Lengvai
Prėskokas - nėra jokios įdomios intrigos, kurią norėtųsi sekti ir sužinoti, kuo viskas baigėsi. Pagrindinė veikėja irgi bespalvė, skaitytojui (t.y. man) visai nerūpi jos jausmai, likimas.

Pateikimas neblogas.

2,5-->3
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-09 13:38
Žvėrius
Kūrinukas atrodo kaip iš dviejų dalių. Pirmoji apie sudėtingus  poros santykius, kai vienas kažkokios sektos narys. O antroji – kokios haliucinacijos aplanko, išgėrus „stebuklingos arbatos“. Na, bet šiaip visai įdomu buvo :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-06 10:55
Pelas
Poros dialogai - šiek tiek dirbtiniai ir saldoki - iš karto leido įtarti, kad ne viskas jiems sklandu. Tai ir pasitvirtino pabaigoj, ir dar kaip peiliu nupjovė. Tikrai turėtų būti pratęsimas, kurį norėčiau paskaityti. Visai neblogai.
Nepatiko papildomi tarpai tarp eilučių. Imho, kam tas mandrumas? Juolab Vilma pati sau koją pakišo dėl ženklų skaičiaus. Vajus dėl to net nevertino kūrinio, bet gal per griežtai pasielgė. Atlikau eksperimentą. Įsikėliau kūrinį į word, išmečiau tarpus tarp eilučių, dialoguose tarp brūkšnio ir teksto palikau tik vieną tarpą (o ne 5, kaip dažniausiai word interpretavo). Ženklų skaičius sumažėjo nuo 8771 iki 8387 (aišku, galima paklaida, bet ne esmė), kas telpa į 8000 + 5 proc.
:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-04 11:58
ONYX
Įvertinau penkta vieta, bet po visų istorijų apie durnaropes, nebežinau ar nebūsiu suklydęs. Stiprioji pusė liko blaiviojoje dalyje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-04 02:56
Vilma Balandyte
Ačiū už pastabas.  Pradėjau rašyti ir įsivažiavau. Čia dėl ženklų.  Šis apaskymėlis turi antra dalį, todėl pirmos dalies pabaiga turi buti atvira interpretacijai.

Bet rašau  perskaicius St. Sebastiano pastabas apie Beladoną.  Ne tai ne Beladona, tai -Ayahuasca (lietuviškai gal Ajuvaska)  -  haliucinogeninė arbata,  naudojama  trečiosios akies atvėrimui ir kelionėms po astralinius pasaulius.  Kai kas geria ją dvasiniam tobulėjimui, kiti – rekreaciniams tikslams.

  Paprastai žmones nesiafišuoja apie tai, todėl užuomina apie tai kokia arbata geriama yra laiške.  Kadangi laiškas yra iš Cusco (vieta, kur paplitusi rekreacinė Ayhasca), tai yra nuoroda, kad Karolis naudoja Ayahasca tik rekreaciniams tikslams, o ne dvasininiam tobulėjimui.

Atsikratymas pasaulietišku bagažu irgi yra Ayahascos ceremonijos dalis. Viskas vyksta tiek kūniškame, tiek dvasiniame lygmenyje.

Kitas momentas yra tas, kad į Ayahuaskos keliones yra leidžiamasi tik su šamano pagalba.  Šamanas veda į kelionę ir - svarbiausia – jis parveda is kelionės.  Čia yra vienas pagrindinių Ayhuaskos tabu – niekada nesileisti į kelionę vienam.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-03 12:16
Vajus
Pasakysiu atvirai, kūrinio nevertinau visiškai, kadangi jis neatitiko taisyklių punkto dėl ženklų skaičiaus. Taisyklių reikia laikytis, norim to, ar nenorim. Jei nenorim laikytis, nedalyvaujam konkursuose, o rašom į stalčių.
Reikia pasakyti, kad, mano nuomone, jei ne diskvalifikavimas, kūrinys galėtų būti pirmajame dešimtuke.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-02 21:36
St Sebastianas
Nežinau ar autorė žiūrėjo serialą „Mentalistas“. Buvo tokia serija, kai Patrikas išgėrė arbatėlės su berods beladona ir pamatė labai įdomių dalykų. Norom nenorom kilo asociacijos su šiuo kūrinuku. Neabejoju, kad moterys jį vertins geriau nei vyrai. Tekstukas moteriškas. Tai nėra blogai, tačiau ir pliusų bent iš mano pusės neužsideda. Perskaičius neapleidžia jausmas, kad autorei galbūt pritrūko dar kelių tūkstančių simbolių. Perskaitęs pasitikrinau ar faunas tikrai turėjo moterišką versiją. Tik vis tiek nesupratau kodėl ne nimfos. Kūrinukas skaitomas lengvai, gal net pavadinčiau optimistiniu. Charonas neleidžiantis pasiimti bagažo į anapusinį gyvenimą. Tebūnie.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-01 11:56
sesė_mėta
Gražu. Maloniai susiskaito. Pradžia intriguoja, į galą... et, turiu pasakyti, kad sutinku su Damastu - į galą nusivažiuoja. Bet vistiek, mano nuomone vienas geriausių konkursinių kūrinių
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-20 18:32
Damastas
Iki "atsipeikeju" gana neblogai. Po to viskas greitai ritasi velniop ir vainikuojama banalokais vaizdiniais. Bent jau man nesinorejo, kad daug zadanti pradzia finale baigtusi eiliniu "visi vyrai kiaules".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą