Rašyk
Eilės (78173)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Konkurse pagal Andy Kehoe iliustracijas šis kūrinys užėmė IX-ąją vietą.


„Lake of the Fallen Moon“

Viename dideliame miške tyvuliavo nuostabaus grožio ežeras. Vanduo jame buvo toks skaidrus, kad galėjai matyti net menkiausią dugno akmenėlį, kiekvieną augalėlį ir mažiausią žuvelę. Dienomis, saulės spinduliams prasiskverbiant pro medžių šakas, ežeras žėrėjo visomis vaivorykštės spalvomis. Naktimis, lygus tarsi stiklas paviršius, spindėjo lyg veidrodis. Visi miško gyventojai, nuo mažiausio iki didžiausio, atklysdavo atsigaivinti tyru vandeniu ir pasidžiaugti nuostabiu ežero grožiu. Pamėgo ežerą ir gražuolis dangaus karalaitis Mėnulis. Kadangi buvo didelis savimylą, kasnakt kopdavo dangaus skliautu kol prieidavo ežerą, o tada iki ryto grožėdavosi savo atspindžiu skaidriame vandenyje.
Vieną naktį Mėnulis pastebėjo, kad jis ne vienas naktimis lanko ežerą. Pakrantėje stovėjo liauna būtybė – Laumė girios valdovo Kauko dukra. Pusiau dvasia, pusiau žmogus. Ji taip pat kas naktį ateidavo prie ežero, bet skirtingai nei mėnuo, ne savimi pasigrožėti, o pasvajoti, žiūrint į ribuliuojančias bangeles. Įsitraukusi į svajones Laumė nė nepajuto, kad yra stebima. O Mėnulis deivę pamilo. Tai buvo pati gražiausia būtybė žemėje. Liauna ir skaidri kaip rūkas. Nuo to karto Mėnulis pamiršo grožėtis savimi. Kasnakt skubėdavo dangumi iki ežero, kad tik galėtų pasigrožėti Laume. Bet deivė jo tarsi nematė. Stovėjo sustingusi pakrantėje. Taip prastovėdavo iki ryto, kol pirmieji Saulės spinduliai nuauksindavo medžių viršūnes. Tuomet Mėnulis turėdavo užleisti dangų karalienei Saulei, o Laumė dingdavo miško šešėliuos. 
Daugybę naktų Mėnulis stebėjo Laumę kol vieną naktį išdrįso nusileisti ir paklausti apie ką ji taip susimąsčiusi. Nuskriejo skliautu žemyn, lengvai nusileido ant vandens ir nusiyrė link kranto kur medžių šešėliuose pleveno sidabrinis pavidalas. Priartėjęs užkalbino Laumę. Ko ši štai tokia liūdna. Deivė papasakojo, kad yra labai vieniša. Rūstus tėvas saugo dukrą - tik naktimis išleidžia iš namų ir tik prie šito ežero. Neturi ji nei draugių, nei draugų. Mėnulis, išklausęs ją, pasiūlė būt draugu. Prisipažino, kad seniai ją stebi iš dangaus. Laumė nedvejodama sutiko. Ir kaip gi nesutikt kai tau draugystę siūlo gražuolis dangaus karalaitis.
Nuo to karto jie kasnakt susitikdavo prie ežero. Mėnulis nusileidžia ir tyliai priplaukia prie kranto kur jo jau laukia deivė. Nė vienas nė nepastebėdavo kaip greit prabėgdavo naktis. Mėnulis pasakojo Laumei apie platų pasaulį, kurį jau daugybę šimtmečių stebėjo iš dangaus. Pirmiesiems saulės spinduliams palietus ežero paviršių, jie išsiskirdavo visai dienai, kad vakare galėtų susitikt ir spindint vandeny žvaigždėms, rymotų ežero krante.
Jų kupinos laimės dienos tęsėsi tol, kol to nepastebėjo Kaukas. Pamatęs, kad dukra laiminga grįžta į namus, tėvas nutarė išsiaiškinti kas viso to kaltininkas. Vieną naktį jis dukrą pasekė ir pamatė, kad ji susitinka su Mėnuliu. Rūstusis girios karalius pasiuto iš pykčio. Kaip viesulas įpuolė į laukymę ir čiupo Laumę už plaukų. Grasino ir keiksmais vainojo, žadėjo Saulei pasiskųst, kad josios brolis savo pareigos neatlieka, dangaus skliautų nesaugo. Burnodamas parsivedė dukrą namo ir užrakinęs niekur nebeišleido. Mėnulis iš sielvarto plyštančia širdim grįžo į dangų, bet nemielas buvo jam dangus bekraštis, nedžiugino žvaigždžių pulkai. Nusprendęs, kad be mylimosios negyvens jis nėrė į ežero gelmes. Nušvito ežeras sidabrine šviesa, bet dangus užgęso. Net žvaigždės be valdovo užsimerkė. Ir stojo žemėje tamsa. Juodų juodžiausia. Raudojo Laumė pilyje ir rūstų tėvą keikė.
Ir išsigando Kaukas to ką padarė. Suprato, kad buvo per rūstus. Geliančia širdimi išleido dukrą iš namų. Ši nulėkė prie ežero ir ėmė šaukt Mėnulį. Šis, išgirdęs mylimosios balsą, iškilo į paviršių, tačiau tąnakt dangun nebespėjo. Pakilo Saulė ir vėl jam teko leistis ežeran. Bet nebuvo taip blogai kaip atrodo. Šitaip jis net ir dieną galėjo būti arčiau mylimosios. Todėl apsigyveno Mėnulis ežere. Ryte, kai Saulė veją naktį iš dangaus, jis atsisveikina su mylimaja ir leidžiasi į gelmes. Ten ilsisi visą dieną, kad vėl galėtų kopti dangum ir šviest tik jai vienai mieliausiai.

2014-09-03 12:55
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-15 13:33
ONYX
Istorija apie tai, kuomet Žemėje turbūt dar nebuvo žmonių, o gyveno tik dievai ir pusdieviai. Labai 'pasakiška' ir labai sentimentali, mergaitiška tokia istorija :)
O pasakose ežerai tikrai gali žėrėti vaivorykštėmis, o 'skaidri kaip rūkas' mes visi juk supratome, tik žodis neteisingai parinktas pasitaikė ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-10 13:22
Lengvai
  ežeras žėrėjo visomis vaivorykštės spalvomis - tai sukelia mintį apie ežere išpiltus degalus, nes būtent jie taip žiba;
skaidri kaip rūkas - seriously? Skaidri kaip rūkas?

Pats tekstas - skystokas. Jokios intrigos. Nors parašyta, turiu pripažinti, visai dailiai.

2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-09 13:53
Žvėrius
Panašu į pasaką vaikams ar ilgo kūrinio atpasakojimą.  Skaitomas lengvai, gražiai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-06 11:08
Pelas
Stipriai įvertinau kūrinį, nors jis atrodo primityvus. Bet kaip pasakos, manau, vaikai mielai pasiklausytų. Todėl savo tikslinei auditorijai gali daryti didesnį įspūdį nei kiti konkurso kūriniai. Be to, istorija gerai susiderina su paveikslu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-03 12:00
Vajus
Tvarkingas, nuoširdus darbelis, kuris galėtų būti kaip puiki pasaka vaikams.

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-02 21:33
St Sebastianas
Kūrinėlis primena pasakos atpasakojimą ar planą. Vis dėl to net konkurse norėtųsi matyti labiau išbaigtą kūrinį. Viskas kaip ir gerai, yra istorija, yra personažų užuomazgos, tačiau pats pasakojimas neįtraukia. Perskaitęs nesigaili, bet skaitydamas antrą kartą nesidžiaugi. Autorė išnaudojo tik pusę simbolių limito, su likusiais tikrai galėjo tekstuko lygį pakelti kelis kartus. Arba gal reikėjo truputį palaukti, leisti susigulėti pataisyti ir tik tuomet įkelti.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-11-01 12:28
sesė_mėta
Jei jau siekiame tikrumo, tai Laumė yra ne deivė, o tiesiog mitologinė būtybė, Kaukas jokiu būdu jai ne tėvas ir ne miško valdovas. Gražus padavimukas gavosi, bet iki literatūros kūrinio pritrūko raiškos. Man visad, tokio stiliaus etalonas atrodydavo Krėvė (nors, žinoma, tai tik mano nuomonė), jo „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“, kur net jei istorija neypatinga tai bent jau žavita banguojanti graži kalba.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-06 16:41
Damastas
Tarsi pasaka, tarsi legenda. Kazkokio didesnio kurinio priesistore dar galetu buti. I skyreli vaikams tiktu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą