Rašyk
Eilės (78175)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (74)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 20 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Netikėtai aptikau, kad šiuo vokišku žodžiu vadinamas  tarptautinis judėjimas. Besanti ir lietuviška Zeitgeist svetainė. Įdomu. Pradėjau žvalgybą. Pirmoji aptikta  rekomendacija – filmas  „ZEITGEIST: ADDENDUM“. Įsigijau, peržiūrėjau. Pirmoji filmo dalis apie religijas. Atskleidžiami religijų  panašumai tarpusavyje ir jų visų su senuoju saulės garbinimu. Nors ne visos religijos apžvelgtos, (pavyzdžiui, nuošalyje liko budizmas, taoizmas) tačiau išėjo įdomus ir priimtinas religijų „žurnalistinis tyrimas“. Tačiau – kas įvyksta po jo? Ogi paskelbiama išvada – religija negali būti (nebus) visuomenės organizuojančia jėga. Išvada netikėta. Priminė fiziko barono Kelvino (William Thomson) teiginį, kad už orą sunkesni  daiktai skraidyti negalės. Nuostabu! Negi genialusis fizikas nežinojo, kad paukščiai sunkesni už orą! Taip pasitaiko. Grįžtu prie Zeitgeisto. Ar Islamas nevaidina jokio organizuojančio vaidmens šių dienų pasaulyje? Ne tik islamas, o ir kiti tikėjimai dabar, kai nestinga argumentų ateizmui, išlieka „organizuojančia jėga“  (ne tik mūsų uolius ateistus, bet ir Putiną verčiančia žegnotis). Ar jau tos jėgos nebebus? Deja, neįrodyta. Gal ne tie argumentai. Šitas alogiškas minties šuolis sužadino budrumą.
Kas tas Zeitgeist? Pirma, jis labai „amerikoniškas“ – USA-centristinis. Kitas pasaulis jame atsispindi BNS ar BBC World žinių lygyje. Ekonomika ir kitkas nagrinėjama (išmintingai, įdomiai) tik pasidairant per JAV „laboratorijos“ langus. Netikite – paskaitykite. Zeitgeisto kūdikis yra Venus projektas. Štai šitą tikrai įdomu apžiūrėti. Tiesiog fantastiškos ateities miestų, energetikos, transporto idėjos, puikiai iliustruotos. Sakysite, kad įkyriai peršu savo nuomonę, bet ir tai man panašu į amerikietišką pasaulio svajonę. Kitų svajonės, manau, gali būti gerokai kitokios. Tačiau pasitaikius progai peržvelkite šio projekto paveiksliukus, patiks. Ką pamaniau? Juk neneigsite – Žiulis Vernas  nemažai pasitarnavo pasauliui.
Ir dar. Tikrai, ir aš norėčiau, kad pinigų keliamos nelaimės išnyktų arba bent sumažėtų. Venus projekte ketinama gyventi be pinigų! Ir, berods, be privačios nuosavybės. Sakysite, kad pas mus tai jau išbandyta. Žinote, ir aš taip pagalvojau. Tačiau Projektas panašumą su komunizmu atmeta. Visuomenė bus kuriama remiantis mokslo laimėjimais, žmones auklėjant, teisingai mokant, ugdant. Tiesiog nepajėgiu susilaikyti nuo žodžio utopija.
Judėjimas Zeitgeist egzistuoja. Įdomu buvo į jį žvilgterėti, bet geras jis ar blogas nežinau.
2009-01-14 14:07
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-19 03:36
Ferrfrost
Idomi svetaine!Sudominot:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-16 15:50
švo
NE esė.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-15 13:33
Eseistas
"Zeitgeist" reklama, sumokėjo tau ar šiaip? ;D na sudominai, tai nuėjau ir užmečiau akį į judėjimą. Paveiksliukai iš tiesų įdomus, ir šiaip jaučiasi kad kažkas rimtai pasistengė. Na , gal tokia ir bus ateitis, ką gali žinot. O kol kas ramiai pagyvensiu dabartyje.
Na čia nelabai esė, na galbūt, jei esė, tai publicistinis. O darbas informatyvus, sudomina. Tad, neblogai :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-14 16:34
Kitkutis
Tia vokitskai, taip? Dapar virsi ratsyts anglitskai ir vokitskai, taip??
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2009-01-14 14:59
Silverwoof
Gal but turejo galvoje, kad pati religija negali buti organizuota jega, taciau zmones kurie tiki ta religija ir jos idejomis gali buti organizuota jega?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą