Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Žalčio žvilgsnis

Žalčio žvilgsnis Knygos pradžioje randame štai tokią dedikaciją: „Knyga skirta atminimui visų protėvių, su kuriais jau nelemta susitikti“. Protėvių, kartų tema vystoma ir pačiame romane, jau nuo pirmųjų sakinių. Knygos pavadinimas - „Žalčio žvilgsnis“ - aliuzija į pirmąją nuodėmę, žalčio gundymus, o taip pat į Adomą ir Ievą - tai tarsi kartų istorijos pradžia.

Romane kalbama apie Meižių giminę - pradedant nuo vaikų, baigiant mirusiais seneliais, vis dar aktyviai dalyvaujančiais gyvųjų gyvenime - diskutuojančiais, retkarčiais pasirodančiais prie vieno stalo ar kalėjimo vienutėje. Tokių ir panašių absurdiškų motyvų „Žalčio žvilgsnyje“ apstu - štai, pavyzdžiui, kad ir senelio Lizano šermenys, kurios tęsiasi kelis mėnesius, o karstas visą šį laiką guli prie puotaujančių, be to, pirmąją mirties dieną nebegyvas senelis net pasodinamas prie stalo, kartu „geria ir valgo“. Vėliau lėbautojai atlieka įvarius kaimo darbus, neskubėdami laidoti senelio. Sakyčiau, „juodas“ humoras. Ir tai dar ne pabaiga. Kita, irgi absurdiška situacija - Meižys neša laišką, kuriame parašytas jo mirties nuosprendis, tačiau, nemokėdamas skaityti, Meižys šio laiško ne tik kad nesunaikina, o saugo ir stengiasi pristatyti adresatui. “Per šiuos fantastiškus įvykius mums Kondroto kūryboje atsiveria pergyvenimų plotmė, kurioje atsispindi neaiškumai, atsitiktinumai, staigūs likimo posūkiai” (Audronė Barūnaitė Willeke „Naujieji laikai ir senieji mitai S.T.Kondroto kūryboje“).

Skaitant knygą, galima susipainioti tarp vienu metu einančių kelių siužeto linijų, giminystės santykių, vedybų, mirčių, monologų ir dialogų, Meižių šeimos kronikos, kuri tęsiasi gal 50 metų. Taip pat gausu aplinkos, daiktų smulkiausio aprašymo - kartais šias vietas tiesiog norisi praleisti, nesigilinant į detales. Tačiau svarbiausia romano idėja, būdinga apskritai Kondroto kūrybai (šis autorius, atrodo, vis dar atsigręžia į praeitį) - tai santykis tarp „mitinės pasaulėžiūros“ ir „naujųjų laikų“ racionalizmo“ (A.Barūnaitė-Wileke) - santykis tarp senovinėmis moralinėmis nuostatomis besivadovaujančios Meižių šeimos ir savanaudžių šiuolaikinių žmonių, vienas kurių - kapitonas Uozolas su savo keistenybėmis.
2004-08-30
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 1996
Puslapių: 256
Kodas: ISBN 9986-813-38-7
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2010-07-10 18:39
Sniego mėnuo
Rodos, tikrai susipainiota: Lizanas tai ne senelis, o senis, kuris kasė duobę seneliui, tai Meižių duobkasys. Apskritai tekste per mažai savo žvilgsnio, savo supratimo, daugiausiai persakomi kitų pasakyti žodžiai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-09-01 08:47
spirgutis potato
aj, ne priesh 6
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-09-01 08:47
spirgutis potato
man shita knyga jau priesh koki 7 m. rekomendavo perskaityt,ale lig shiol neskaichiau.sake l.gera
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-30 17:50
Mrr Drugelių Paišytoja
niam niam :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-30 17:23
ajde bok
nereali knyga,man atrodo,kad tai viena is knygu,kuri verta demesio.labai ilgai ir smulkiai ja nagrinejau.dar karta pasikartosiu-labai gera knyga.o recenzija irgi nieko.ka cia daug prigalvosi:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-08-30 13:38
justickis
Šaunuolė, kad rašai... :) truputį stilius šlubuoja ir kalbos klaidelių pasitaiko (pvz., jumoras – humoras), bet dar viena kita recenzija ir pasitaisys, tik reikia norėti ir stengtis... :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą