Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 21 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Vakarų fronte nieko naujo

Vakarų fronte nieko naujo „Ši knyga nėra nei kaltinimas, nei išpažintis, ji tik bando papasakoti apie kartą, kurią pražudė karas, apie tuos, kurie tapo jo auka, net jei ir išvengė jiems skirtų granatų“ - iš knygos „Vakarų fronte nieko naujo“ įvado

Puikios literatūros požymis ir apskritai didelis menas yra priversti skaitytoją pajusti knygą taip, kad jam atrodytų, jog pats buvo šio kūrinio veikėjas. Kartais tokie sugebėjimai yra autoriaus išskirtinis bruožas. Ericho Marijos Remarko prieškariniai romanai priklauso tokių knygų sąrašui.

Tai istorija apie grupę jaunų vyrų, sėdinčių apkasuose, pirmojo pasaulinio karo metais. Jie „iš pirmų rankų“ mokosi, kad karas nužmoginamas, tai barbariškas ritualas, reiškiantis neišvengiamą mirtį, jei ne fizinę, tai tikrai emocinę ar dvasinę.

Šią knygą aš atradau, galima sakyti, atsitiktinai. Tiesiog gavau dovanų kuponą ir bevaikščiojant knygyne mano akis užkliuvo už šios knygos. Taip buvo lemta. Atsižvelgiant į kainą, nusprendžiau, kad ją pirkti tikrai nėra rizikinga. O dar kaip tik tuo metu mane labai patraukė klasikinė literatūra. Ir dabar suprantu, kad mano pasirinkimas buvo tikrai puikus. Taip tikrai buvo lemta.

Jaunas vokiečių kareivis Paulius Boimeris yra pagrindinis veikėjas, iš kurio pusės ir yra pasakojama visa istorija. Boimeris, kartu su savo draugais, tiesiai iš mokyklos pasiskelbęs savanoriu ir išėjęs karinį apmokymą, netrukus patenka į frontą. Šiems jauniems bei naiviems berniukams buvo sakyta, kad jie bus įamžinti istorijoje ir apie juos bus pasakojamos didvyriškos istorijos. Dėl Boimerio patriotizmo jis yra laikomas grupės „lyderiu“.

Knyga prasideda tuo, kad Boimeris su savo kompanija ką tik grįžo iš pašto prie fronto linijos. Taip pat yra virėjas, kuris paruošė maisto šimtui penkiasdešimčiai žmonių, o jų atėjo tik aštuoniasdešimt. Virėjas atsisako tikėti, kad tiek daug kareivių buvo nužudyta, bet vėliau nusprendžia aptarnauti likusius, iki kol baigsis pagamintas maistas. Tuo tarpu, Boimeris ir draugai sugalvoja aplankyti kitą klasioką, kuris buvo sužeistas.

Kiekvienas susipažinęs su pirmojo pasaulinio karo istorija žino, koks jis buvo varginantis ir kiek žmonių gyvybių tai kainavo. Nors šiais laikais yra sakoma, kad Antrojo pasaulinio karo dramos yra kur kas įdomesnės, ši knyga parodo, kad ir šios beprasmės kovos gali būti įtraukiančios. Autorius pasakoja apie tai, kaip kareiviams teko daugumą laiko sėdėti ir laukti apkasuose, apsuptuose nuolatinių sprogimų.

Paulius Boimeris ir kiti herojai, tarsi, turi išgyventi svetimą, jiems primestą likimą, pasiduoda rezignacijai, liūdesiui ir vienatvei. Ir tada supranta - karas yra bjaurus. Ir tai nėra šlovė ar herojiškumas. Nėra jokios prasmės žeminti žmogaus egzistavimą.

Romano pabaigoje Boimeris netgi pripažįsta, kad draugystė - tik instinktyvus gelbėjimasis nuo vienatvės. Karas juos pavertė cinikais ir lengvabūdžiais. Taip karas griauna natūralius žmonių santykius - vienintelę tikrąją vertybę. E.M. Remarkas akcentuoja valdžios ir „mažojo žmogaus“ priešiškumą: aukštųjų valstybės sferų interesai nuo eilinių kareivių troškimų skiriasi kaip paradinė rikiuotė nuo karo kasdienybės.

Romane nėra nei aukšto rango kariaunos atstovų, nei karo biurokratijos užkulisių vaizdų. Savo nuoskaudą ir kerštą E.M. Remarko kareiviai gali išlieti tik tiesioginiams skriaudėjams - puskarininkiui Himelštosui ar apsauginiam Kantorekui. Parodomas jų bukumas, fanatizmas, žiaurumas ir menkumas.

Apibendrintai, kūrinys „Vakarų fronte nieko naujo“ yra galingas romanas, kuris paliks skaitytojus susiraukusius, bet blaivius. Nenuostabu, kad kai ši knyga buvo pirmą kartą išleista, ji sukėlė gana nemažą sąmyšį. Taip pat kūrinys turi edukacinės vertės - ji moko mus nebūti karo marionetėmis, ypač dėl tokių laikinų priežasčių, nes kaina dažnai yra labai didelė tiek dvasiniu, tiek ekonominiu požiūriu.
Gabrielė Jadzevič
2010-12-27
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Im Westen nichts Neues
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2010
Vertėjas (-a): Jonas Kabelka
Puslapių: 232
Kodas: ISBN 978-9955-38-515-8
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-11-14 08:31
Raganovskaja
Kai skaičiau, apakau, apsivėmiau. Perskaičiau 30 puslapių ir suvimdė, kai perskaitau 2 puslapius mane suvimdo. Ieškau merginos. Perskaičiau
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2010-12-29 20:52
rubyrose
Kai skaičiau pirmą kartą pradinėse klasėse - verkiau, negalėjau skaityti.Ir kiek kartų paimdavau paauglystėj, buvo vieta, nuo kurios verkdavau.Perskaičiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą