Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Siužetą siūlau nušauti

Siužetą siūlau nušauti Prisipažinsiu - tai buvo pirmas po ilgo laiko mano perskaitytas romanas.  Ir dar lietuvių autorių. Penkių lietuvių autorių. Prieš pora metų lietuvių kilmės plunksnos broliams buvau pasakius griežtą ne. Ir nors skaitydama buvau gana maloniai nustebinta, tačiau vis tiek manau, kad Lietuvoj "nemėmiškos nostalgijos" nebūna. Kaip rašo G.Radvilavičiūtė "intensyviam veiksmui skirtos, bet apleistos vietos kelia liūdesį ir šizofrenišką nerimą".

Bent jau G.Radvilavičiūtės novelę "Rudeniniai žmonės" rekomenduočiau perskaityt visiems, svetainės pradžioje paspaudusiems ant rudeninės nuotaikos. Galiu pažadėti, kad būsit maloniai/nemaloniai nustebę... Viskas jums ir apie jus. Verčiant knygos lapus dažnai atrodo, lyg skaitytum ištraukas iš vakarykščio "Lietuvos Ryto", svečiuose užsidarius vonioje "rytum" netikėtai rastą dienoraštį ar stovėtum ant plačiai pravertų durų slenksčio ir stebėtum, kaip kažkas mylisi. Kažin kodėl man susidarė įspūdis, kad lietuviai nemoka būti erotiški – tik mėmiškai nostalgiški ar vulgariai pornografiški. Romanas pilnas jausmų, bet jie tarsi perkelti po G.Radvilavičiūtės minimu stiklo kupolu. Gal taip ir idomiau... Ne viskas turi būti paduota ant lėkštutės. Kiekvienas atrasime tai, ka norėsim: ir knygoje, ir savyje. Jei tik surizikuosime ieškot. Kaip rašo S. Geda, "sielvartauju, kad pasaulis sukurtas būtent taip. Sutrukdykite man."

Kažką sau tikrai ras akibrokštais ir iššūkiais konservatyviąjai visuomenei mintantys piliečiai – knyga pilna "nardymo po savo šiukšlių konteinerius, gėdos, savęs pažeminimo, kuris  teikia iki šiol nepatirtą beveik erotinį malonumą." Tai vis S.Parulskis. Drąsu? O jeigu dar
pridursiu, jog, pagal ji, "abortas yra viena iš esminių žmogaus pagaminamų šiukšlių"...

Kaip pratarmėje rašė S.Geda "iš principo tai juk gali egzistuoti toks daiktas: romanas, kurį rašo penki autoriai, beveik net nesusitarę..." ir kiek vėliau pridūrė – “patys esame personažai!”. Būtent čia ir prasideda taip vadinamas romanas. Tik jau ne penkių autorių, o kiekvieno iš skaitytojų. Romanas pilnas nuorodų, citatų ir kažkieno kito kūrinių interpretacijų. Turbūt daug skaitantiems ir sekantiems lietuvių autorių kūrybą didžioji dauguma novelių pasirodys jau kažkur skaitytos. Šis rinkinukas padės atkreipti dėmesį į dar nepastebėtas detales, o kartais net privers įvertint vieną ar kitą autorių iš kito taško.

Siužetą siūlome sušauti.... Tik įpusėjus knygą supratau kodėl. Skaitydama radau gal milijoną smulkesnių ar stambesnių siužeto linijų. Ir juos visus "nušoviau", nes nenorėjau būti "jaukas, gundantis (pa) tirties banginį." Tik nepradėkite skaityti knygos nuo S.Gedos pratarmės. Po jos nesąmoningai ieškodama vadinamos vidinės teksto erotikos ir  aplinkos erotiškumo pastebėjau, kad pasiduodu S. Parulskio provokacijoms ir mintyse žaviuosi vynuoginių sraigių aktais, spėliodama, kiek laiko gali trukti jų orgazmas (ir apskritai ar jos jį jaučia), kad masturbavimasis viešbučiuose tampa kažkuo daugiau nei purvinom paklodėm ir staugiančiu vienišumu.

Ir vis dėlto norėtųsi pabaigti S.Gedos mintimi "kažkodėl man atrodo, kad labai gražūs kapai nėra sveikas dalykas"...
2002-07-23
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Baltos Lankos
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2002
Puslapių: 173
Kodas: ISBN: 9955-429-66-6 
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-17 18:30
vakar lijo
"pirmas po ilgo laiko mano perskaitytas romanas". nepasisekė. ši knyga - eseistika, ne romanas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-08-12 19:10
Prozerpina
recenzija visai nebloga, įdomi, originali. knygą šiandien susiradau bibliotekoj. perskaičius galbūt paliksiu dar vieną komentarą.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-03-19 03:30
Ignotas
Giedra man faina.Esu mirtinas gerbejas jos. O Beresnevicius tai man autoritetas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2002-10-14 17:31
nuojauta
Kai kuriu knygu nesinori skaityti vien del Parulskio pavardes autoriu sarase....
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2002-09-09 20:15
Denisas Melnikas
Recenzija puiki, tik vat, Parulskio ir jo plejados pakęsti nebegaliu...

Aš ir tu –
Pavadinti garbei
Binkių
Kazio
Ir vėlei
Tais žodžiais apsiviję
Einantys per kaimą, kaip miestą:
Ei vija,
Kanapija
Per naują sostinę apšviestą –
Iš Kauno į Vilnių,
Pamirštant Berlyną
Į tikslą kilnų –
Ištaškysim romantizmo šabakštyną.

Ir Parulskio snobų lentyną.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2002-08-22 21:26
manukoshe
koshes, sakaij?=)))pp
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2002-08-12 18:15
Vidmantas Nuolaida
    Romanas. Nedrįsčiau viso to pavadinti romanu. Krūva penkių autorių pamąstymų įvairiomis temomis. Įdomu? Gal. Vietomis trūksta to, kas padeda ir veda tolyn link knygos pabaigos. Puikiai tinka kiekvieną vakarą perskaityti po kelis puslapius. Dienoraštis. Štai į ką panašesnė knyga. Knygoje aprašytų scenų dalis – lieka. Deja, bet tai labai nedidelė dalis. Manau, kad dėl tų kelių vietų – tikrai verta perskaityti knygą.
    "Vakar mirė tėvas. <..> Dabar tėvas guli savo guolyje, apatinis žandikaulis parištas marlės tvarsčio atraiža. Vis tiek išsižiojęs. Atrodo, lyg miegotų." Kelios eilutės iš Sigito Parulskio "Šiaurinės kronikos". Ne visiems suprantama, bet... Esu radęs negyvą savo tėvą ir pats. Neturiu ko prikišti. Visi jausmai nuostabiai taikliai atvaizduoti kūrinyje. Perskaitykit.
    Šiaip kai perskaičiau visą knygą – supratau kodėl toks pavadinimas. Manau kiekviensa supras, bet tikrai ne po pirmųjų puslapių. Nemažai pasisėmiau košės savo mintims, sapnams.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą