Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (905)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Keleri mano jaunystės metai Vilniuje

Keleri mano jaunystės metai Vilniuje Susidomėti Stanislovu Moravskiu mane pastūmėjo LTV laida „Laiko ženklai“, parodžiusi išsamų reportažų ciklą apie jį, juose pabrėžusi nepaprastą jo politinę įžvalgą, pamąstymus moralės temomis. Tuo metu kaip tik buvo pats prezidentinio skandalo įkarštis. Laidos autoriai gal net specialiai ir sukūrė šiuos reportažus, norėdami pabrėžti tas moralės normas, kurias aprašė Stanislovas Moravskis, taikydamas savo laikų politikams, ir lygiai tokias pat aktualias šiandienai.

Beklaidžiodamas tarp bibliotekos lentynų atsitiktinai užtikau šią knygą. Atsiskyrėlio atsiminimai, kaip juos vadina S. Moravskis, buvo baigti rašyti 1848-ųjų lapkritį. Laiške savo bičiuliui P. Malevskiui juos apibūdino kaip: „...tam tikra atsiminimų, anekdotinių memuarų rūšį.“ Ir iš tiesų, skaitydamas šią knygą ne kartą esi priverstas bent jau nusišypsoti iš nepaprastai spalvingai, gyvai apibūdinamų XIX a. pr. Vilniaus aukštuomenės narių, žmonių, kūrusių istoriją. Didžiąją dalį memuarų ir užima šie aprašymai. Juokingi, neužgauliai šmaikštūs, labai gyvi. Stanislovui Moravskiui buvo lemta studijuoti pačiu gyvybingiausiu Vilniaus universiteto laikotarpiu, kai prie jo glaudėsi slaptosios draugijos, kurioms priklausė ir pats knygos autorius. Norėtųsi šiuose memuaruose rasti žymių tos epochos žmonių, kaip Adomas Mickevičius ir kitų Filaretų draugijos vadų aprašymų, bet apie juos nutylėta. Paliečiama filaretų proceso tema, sukrėtusi visą tuometinį bajorų pasaulį ir vėl savotiškai, nemistifikuojant, kaip tai darė kiti jo amžininkai. Visoje knygoje galima pajausti autoriaus nuoskaudą dėl jo kartos moralinio degradavimo, nusivylimą atskirais žmonėmis ir visa visuomene.

Šie atsiminimai gan sunkūs skaitytojui dėl neįprasto šiems laikams rašymo stiliaus. Tekstas tarsi persisunkęs autoriaus puikiu išsiauklėjimu, geromis manieromis, intelektualumu. Naudojama daug mūsų ausiai negirdėtų posakių. Nepaisant viso to knyga yra nepaprastai vertinga istoriniu ir moraliniu požiūriu. Ji orginaliai atskleidžia savo epochą, leidžia pajusti kuo gyveno Abiejų Tautų Respublika po padalijimo, 1794 m. sukilimo numalšinimo ir represijų prieš jo dalyvius, Napoleono karų. Verta dėmesio knyga.
2005-01-04
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Pavadinimas
originalo kalba:
Kilka lat mlodosci mojei w Wilnie
Tema: Kitos
Leidykla: Mintis
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 1994
Vertėjas (-a): Reda Griškaitė
Puslapių: 474
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 26 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-07-22 12:49
Prozerpina
aš tai galvoju, kad gerai, jog recenzentas parašė, kodėl susidomėjo knyga ir pan. mane irgi moravskiu sudomino ta pati laida. reiks kada ir knygą prie progos perskaityt. recenzija tikrai labai nebloga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-11-13 16:49
Menelajas
Apie šia knygą buvo rašoma ir Metuose (2005 spalio 10) Dalia Marcinkevičienė "Apie Stanislovo Moravskio mizantropiją"
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-08-06 11:29
Edvardas
Puiki recenzija. Trumpa, bet viskas pasakyta. Tikrai, panorau perskaityti tuos memuarus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-04-29 19:09
fff
fff
Gera recenzija.Be to  šis Stanislawo Morawskio kūrinys man labai patiko,skaičiau jį.Dėkoju dėstytojai jog pasiūlė:)Rašiau šia tema kursinį.
Visada domėjausi Vilniaus kūlturiniu gyvenimu.Dabar ir diplominį rašau šia tema=)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-02-27 16:54
Agnieszka
manau neblga recenzija, ir puiku kai recenzentas pasako kur kada rado knygą, kas privertė susidomėtim, tai tarsi įžanga.
anyway, tokios knygos neskaityčiau, todėl manau recenzija puiki, jei jau galiu susidaryti nuomonę..
*5*
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-16 17:10
nuojauta
man visada recenzijose kliūva aprašinėjimai, kas paskatino susidomėti recenzentą kūrinių, kaip ir kur jis atrado knygą ir pan..
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-05 01:18
in_visaton
Informatyvi, glausta recenzija. Manding, tikrai verta daugiau nei 2.5.

Šie atsiminimai gan sunkūs

Gal labiau tiktų "šią knygą sunku skaityti".
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą