Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 7 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter




Ieva _
Ieva _
autoriaus id: 23670
 
Recenzijos
Recenzijų nėra...
Autorius įvykiuose nieko nepublikavo...
Rašytojų aprašymų nėra...
Faktai
Lankėsi: 2010-07-13 20:29
Rašykas nuo: 2006-10-28 17:48
Paliko komentarų: 382
Mėgstamiausiuose: 89
 
Žinutės
Žinutes rašyti gali tik prisijungę vartotojai.
Žinučių nėra...
Ši dalis yra eksperimentinė, todėl čia matoma nedaug informacijos.

Matoma tik svetainės rėmėjams.. Plačiau...
Apie save
INFP tipas

INFP charakterio tipui priklausantys žmonės yra ramūs, malonūs ir dažnai laikomi uždarais ar netgi droviais. Vis dėlto, nepaisant to, jog jie kitų atžvilgiu iš pirmo žvilgsnio elgiasi gana šaltai, viduje INFP yra toli gražu ne tokie. Šio tipo žmonės yra rūpestingi, ko dažnai negalima pasakyti apie kitus charakterio tipus. INFP rūpestingumą dažnai galima pavadinti savotiškai aistringu – tačiau nukreiptą tik kelių žmonių ar tam tikro svarbaus reikalo atžvilgiu. Žodis, taikliausiai apibūdinantis šį charakterio tipą – idealizmas. Deja, dažnai ši savybė INFP priverčia jaustis izoliuotu ir nesuprastu, kadangi tai yra gana retas charakterio tipas (4,3 proc. JAV gyventojų).

INFP turi aiškų garbės jausmą, kylantį iš įvairių vidinių vertybių. Princas ar princesė mitologijoje, karaliaus karžygys, tikėjimo gynėjas – tipiški INFP atvaizdai. Vienas iš karaliaus Artūro apvaliojo stalo riterių, seras Galahadas ar Žana d‘Ark – taip pat INFP prototipai. Kad suprastum šio tipo žmogų, yra būtina suprasti reikalą, dėl kurio jis kovoja, kadangi INFP yra pasiryžę neįtikėtinam aukojimuisi dėl ko nors, kuo jie tiki.

Savo gyvenime INFP siekia vienybės – kūne ir sąmonėje, emocijose ir intelekte. INFP gyvenime dažnai galima pastebėti subtilų tragišką motyvą, tačiau pašaliniai žmonės retai gali tai padaryti. Stiprus INFP pasišventimas gėriui verčia juos būti atsargius bet kokio blogio atžvilgiu – tačiau tai gali pavirsti į savotišką paradoksą, kuomet INFP, siekiantis grynumo ir vieningumo, nuolat dairysis per petį į bjaurius ir blogus dalykus.

INFP yra linkę viską vertinti per vertybių, o ne per logikos prizmę. Jie reaguoja į grožį, o ne į bjaurumą, į gėrį, o ne į blogį, į moralumą, o ne į amoralumą. INFP gali lengvai kalbėti metaforomis ir palyginimais, be to, turi puikią simbolių kūrimo ir interpretavimo dovaną – dėl šios priežasties šio charakterio tipo žmonės nesunkiai gali rašyti poeziją. INFP gana atsainiai žiūri į logiką – kitaip nei NT charakterio tipai, INFP nelaiko jos absoliučiai būtina. Taip pat šio tipo žmonės nemėgsta hipotetinių ir neapibrėžtų svarstymų, kadangi visus dalykus regi ir vertina tik dvejopai – arba kaip realius, arba kaip įsivaizduojamus.

Darbe ir karjeroje INFP yra lankstūs, lengvai priima naujas idėjas ir naują informaciją, gerai perpranta kitų žmonių jausmus ir savybes bei gali nesunkiai su jais susidraugauti (vis dėlto, išlaikydami tam tikrą psichologinį nuotolį). Jie nemėgsta darbui trukdančių telefono skambučių ir gali puikiai dirbti tik vieni, tiek komandoje. Šio tipo žmonės kantriai susidoroja su sudėtingomis situacijomis, tačiau negali pakęsti rutiniškų detalių. Jie gali padaryti faktinių klaidų, tačiau beveik niekada neklysta vertybiniu požiūriu. INFP dažnai renkasi su religija, mokymu, psichiatrija, architektūra ar psichologija susijusią karjerą ir paprastai stengiasi neturėti jokių ryšių su verslo pasauliu. Jie nori ir gali puikiai veikti akademinėje bendruomenėje, dažnai geresnių rezultatų pasiekdami ne mokykloje, o universitete. Be to, INFP, kaip ir kitų NF charakterio tipų atstovai, išsiskiria savo gabumu kalboms. INFP taip pat gali tapti puikiais rašytojais ir aktoriais, kadangi šio charakterio tipo žmonės, kitaip nei kiti, gali lengvai perteikti savo pačių asmenybių atspindžius kuriamame vaidmenyje.

Namuose INFP išsiskiria pasišventimu ir savo įsipareigojimų laikymusi. Jie mėgsta gyventi harmonijoje ir gali daug ką padaryti, kad išvengtų nuolatinių konfliktų. INFP yra jautrūs kitų žmonių jausmams ir jiems malonu matyti laimingus tuos, kuriais jie rūpinasi. Vis dėlto, šio charakterio tipo žmonėms gali būti sunku suderinti romantišką ir idealizuotą bendro gyvenimo sampratą su kasdienio bendro gyvenimo realybe. Kartais INFP gali vengti per daug aktyvaus kito žmogaus palankumo siekimo, bijodami vėliau būti įskaudinti. Be to, INFP paprastai yra linkę savo susidomėjimą išreikšti netiesiogiai.

INFP namai – jų tvirtovė. Tapę tėvais, jie itin aršiai gina savo namus ir šeimą bei yra atsidavę šeimos narių gerovės kūrimui. INFP turi neišsenkamus pasišventimo, užuojautos ir prisitaikymo rezervus, todėl su šio tipo žmonėmis yra lengva gyventi. Rutiniškuose kasdienybės ritualuose INFP paprastai yra nuolaidūs ir dažnai netgi kam nors leidžia priimti sprendimus jų vardu – tačiau tik iki tol, kol yra pažeidžiama jų vertybių sistema. Tuomet INFP greičiausiai kategoriškai užsispirs ir nė per truputį nesitrauks nuo savo idealų. Gyvenimas su INFP gali lengvai ir sklandžiai klostytis labai ilgą laiko tarpą, tačiau tik iki tol, kol nebus pažeistas koks nors INFP idealas. Tuomet INFP jau ims gintis ir įtikinėti.

Kalbant apie romantiškus santykius, tikėtina, jog INFP turės daugiau sunkumų nei bet kuris kitas charakterio tipas. Visų pirma, dėl savo santykinio retumo, antra, dėl požiūrio į gyvenimą. Anot INFP, „Gyvenimas yra labai rimtas dalykas“. Nuolat dalyvaudami tarsi asmeniniame kryžiaus žygyje, INFP gali šiek tiek apsunkinti savo partnerio gyvenimą. Ne mažiau sudėtinga yra ir kita INFP būsena, kurią galimą pavadinti vienuoliškąja (be to, šio charakterio žmogus gali nuolat „persijungti“ tarp šių dviejų gyvenimo būdų) – kitam žmogui gali prireikti nemažai jėgų, kol ištrauks INFP „vienuolį“ iš jo tamsios ir susimąstyti verčiančios olos. Tiesa, su šiuo uždaviniu gali lengvai susidoroti šio tipo priešingybės – ENTJ ir ESTJ tipai, kurie yra puikiai įsitvirtinę realiame pasaulyje ir dažnai vedami kur kas pragmatiškesnių tikslų nei INFP. ENTJ, vadovaujantis savo pajėgoms ir vedantis jas link tolimo tikslo ar ESTJ, solidžiai, patikimai ir tradiciškai valdantis savo administruojamą sistemą – jie abu gali suteikti pagrindą INFP, galinčiam pasiklysti savo apmąstymuose ar „kryžiaus žygiuose“. Tuo tarpu ISTP ar ESTP tipams priklausančio partnerio pasirinkimas greičiausiai būtų nesėkmingas INFP sprendimas, ypač, jo požiūriu, tokiame rimtame dalyke, kaip gyvenimas.

INFP yra kūrybingi, mėgstantys naujoves ir retai kada savo tikslo atsisakantys žmonės. Jie išsiskiria švelnumo ir malonaus humoro jausmo aura, tačiau dėl jau minėtų priežasčių su šio charakterio tipo žmonėmis gali būti sunku artimiau susipažinti. INFP yra labai intuityvūs žmonės, puikūs klausytojai ir išsiskiria nuoširdžiu domėjimuisi kitais žmonėmis, kas dažnai yra aiškiai pajuntama ir taip INFP tampa itin vertinamu draugu ir patikėtiniu. Be to, INFP turi savybę kituose žmonėse pastebėti net ir menkiausią gėrio dalelę – net ir labiausiai atstumiančiame asmenyje INFP ras kažką, dėl ko jį galima vertinti ar mažų mažiausiai užjausti.

INFP santykiuose su kitais žmonėmis

INFP į pasaulį įneša malonumo ir ramybės atspalvį. Šio tipo žmonės kitiems atrodo ramūs ir taikingi, pasižymintys paprastais troškimais. Tiesą sakant, yra kiek kitaip – INFP savo viduje gyvenimą jaučia labai stipriai ir intensyviai. Kalbant apie santykius, tai lemia, jog šio tipo žmonės išsiskiria labai gilia meile ir rūpesčiu – toks stiprumas yra retai pasitaikantis tarp kitų charakterio tipų. Tačiau INFP neskiria savo stiprių jausmų bet kam ir yra gana uždari ir atsargūs, reikšdami savo slapčiausius jausmus – šio tipo žmonės skirs itin daug meilės ir rūpesčio tik keliems artimiausiems žmonėms. Tokiuose santykiuose INFP paprastai yra atsipalaidavę, palaikantys ir rūpestingi. INFP yra labai jautrūs, puikiai sugeba pastebėti kitų žmonių jausmus ir jaučia dėl jų nuoširdų rūpestį. Lėtai pradedantys pasitikėti kitais ir atsargūs santykių pradžioje, vėliau INFP tampa nepaprastai lojalūs. Pasižymintys stipriu vidiniu vertybių branduoliu, jie labai vertina santykių gilumą ir tikrumą bei jaučia itin didelę pagarbą žmonėms, suprantantiems ir priimantiems pačio INFP požiūrį. Šio tipo žmonės taip pat yra labai prisitaikantys ir bendradarbiaujantys, tačiau jei yra pažeidžiamas vienas iš jų esminių principų, INFP tampa nepalaužiamais savo vertybių gynėjais. Tokiu atveju jie gali būti neįprastai griežti ir tvirti.

INFP stiprybės:
Nuoširdus rūpinimasis kitais žmonėmis
Jautrumas ir nuovokumas kitų žmonių jausmų atžvilgiu
Ištikimybė ir atsidavimas, vertinami ilgalaikiai santykiai
Nepaprastai dideli meilės ir rūpesčio „ištekliai“
Siekis patenkinti kitų žmonių poreikius
Siekis bendradarbiauti, o ne nugalėti
Sugebėjimas atpažinti ir vertinti kitų žmonių erdvės poreikį
Mokėjimas gerai save išreikšti
Lankstumas ir įvairiapusiškumas

INFP silpnybės:
Polinkis būti droviems ir uždariems
Priešiškumas į jų „teritoriją“ įsibrovusių žmonių atžvilgiu
Itin didelis priešiškumas konfliktams ir kritikai
Didelis pagyrų ir įvertinimų poreikis
Labai emocinga reakcija stresinėse situacijose
Sunkumai nutraukiant nesėkmingus santykius
Sunkumai baudžiant ar kritikuojant kitus žmones
Uždarumas savo jausmų reiškimo atžvilgiu
Perfekcionistinės tendencijos, kartais lemiančios tai, jog INFP nepakankamai save įvertina
Polinkis kaltinti save dėl iškylančių problemų

INFP kaip romantiniai partneriai

INFP savo santykiuose yra nepaprastai lojalūs ir ištikimi. Esminiai INFP poreikiai – harmonija ir šilti jausmai. Jie jaučia poreikį būti santykiuose, kuriuose abu partneriai yra atsidavę ir mylintys. Jei tam tikru metu INFP nėra tokiuose santykiuose, jie arba aktyviai jų ieškos, arba susikurs tokius santykius savo mintyse.

INFP tendencija būti idealistais ir romantikais gali lemti tai, jog šie žmonės dažnai fantazuos apie tobulesnius santykius ar tam tikrą situaciją. Jie taip pat yra linkę pernelyg romantizuoti savo partnerius ir manyti, jog jie pasižymi savybėmis, kurių iš tiesų neturi. Dėl to dauguma INFP gali susidurti su problemomis, kuomet jiems teks savo itin idealistinį ir romantišką požiūrį į gyvenimą suderinti su realybe – tai dažnai lemia, jog INFP nuolat negali nusiraminti, galvodami apie save ar santykius su artimu žmogumi. Vis dėlto, itin gili ir nuoširdi INFP meilė ir labai didelis priešiškumas bet kokiems konfliktams išlaiko INFP lojalumą jo santykiuose, nepaisant visų sunkumų pasiekiant minčių ramybę.

Kitaip nei kitiems tipams, linkusiems laikyti savo partnerius „ant pjedestalo“, INFP tendencija tai daryti jų santykiuose nėra blogas dalykas. INFP tvirtai laikosi savo idealų ir sunkiai dirba, kad išlaikytų savo partnerius ant įsivaizduojamo pjedestalo. Dažnas to rezultatas – itin didelė INFP parama, pasididžiavimas ir švelnumas savo partneriams, išlaikantys visus laiko išbandymus.

Paprastai INFP nemėgsta tokių administracinių klausimų, kaip sąskaitų apmokėjimas ar namų valymas, tačiau jie gali puikiai vykdyti tokias užduotis, kuomet iškyla būtinybė tai daryti. Taip pat INFP gali būti puikūs pinigų valdytojai.

Seksualiniu aspektu tikėtina, jog INFP iš pradžių bus gana lėti, atsiverdami savo partneriams. Kuomet INFP pradės jais visiškai pasitikėti, tikėtina, jog šio tipo žmonės žiūrės į intymumą kaip į galimybę išreikšti savo stiprią meilę ir prieraišumą partneriams. Vis dėlto, jie labiau vertins meilės išraiškas ir švelnius žodžius, o ne pačius intymius santykius. Pasižymėdami tendencija padėti kitiems, INFP gali labiau vertinti savo partnerių, o ne savo pačių pasitenkinimą.

Bene vienintelė problematiška INFP sritis – itin didelis jų priešiškumas konfliktams ir kritikai. INFP greitai suranda asmeninį priekaištą bet kokioje kritiškoje pastaboje, nepaisant to, jog kritikuojantis žmogus nesiekė kritikuoti pačios INFP asmenybės. Dėl to INFP yra linkę priimti bet kokią kritiką kaip asmeninį išpuolį ir dėl to tokiose situacijose gali reaguoti emociškai ir neracionaliai. Tai gali tapti labai didele problema, kuomet INFP partneris yra žmogus su stipriomis mąstymo ir apibrėžtumo savybėmis. Tokie žmonės pasižymi gana šaltu, racionaliu ir ryžtingu požiūriu, pokalbyje dažnai pasireiškiančiu kaip nuomonė – ir jei ši nuomonė yra neigiama, TJ tipų žmonės INFP požiūriu gali pasirodyti grėsmingi. Tokiu atveju INFP yra linkę į tai reaguoti emocingai, be to, būti įsitikinę, jog neigiamo požiūrio priežastis yra jų pačių kaltė.

Tiems INFP tipo žmonėms, kurie pasižymi itin išlavinta jausmų ir silpna intuicijos savybe, neatsparumas konfliktams ir kritikai gali apsunkinti ir romantinius santykius. Tokie INFP į konfliktines situacijas reaguos su itin dideliu emociniu sielvartu, tačiau nežinos, ką dėl to galėtų padaryti. Tuomet tikėtina, jog INFP griebsis bet kokių priemonių, kad galėtų atsikratyti iškilusio konflikto – tai gali reikšti neracionalų išsiliejimą ant kitų žmonių ar manipuliavimą kaltės jausmu, kad jų partneriai būtų priversti išreikšti INFP taip reikalingą moralinį palaikymą. Toks elgesys nėra palankus ilgalaikiams ir sklandiems santykiams. Individai, atpažįstantys šią savo silpnybę, turėti kreipti daugiau dėmesio į savo sugebėjimus priimti bet kokią kritiką šaltai, o ne asmeniškai. Taip pat vertėtų prisiminti, jog konfliktinės situacijos ne visada yra jų kaltė ir, bet kuriuo atveju, tai nėra pasaulio pabaiga. Konfliktai yra dažnas reiškinys kiekvieno žmogaus gyvenime ir greitas jų sprendimas leidžia išvengti konflikto virtimo kur kas didesne problema.

INFP puikiai jaučia ir vertina savo asmeninę bei kitų žmonių erdvę. INFP itin brangins partnerį, sugebantį įžvelgti „tikrąjį“ INFP „aš“ bei gerbiantį jų stilių ir požiūrius. Mažai tikėtina, jog šio tipo žmonės bus labai pavydūs ar savininkiški, greičiau atvirkščiai – jie gerbs partnerio privatumą ir nepriklausomybę. Dar svarbiau – INFP ne tik gerbs savo partnerio tikslus ir požiūrius, bet ir pats lojaliai sieks juos paremti.

Bendrai kalbant, INFP yra šilti, palaikantys ir mylintys partneriai, paverčiantys savo santykių gerovę centriniu savo gyvenimo tikslu. Būdami atsargūs santykių pradžioje, INFP vėliau tampa tvirtai lojalūs, o jų santykiai gali tęstis visą gyvenimą.

Rekomenduojami partneriai: ENFJ ir ENTJ tipai. Spragtelėkite čia, norėdami atverti pažinčių skyrelį.

INFP kaip tėvai

INFP iš prigimties yra puikūs tėvai. Jie mielai priima ir mėgaujasi šiuo vaidmeniu, matydami jį kaip natūralų savo vertybių sistemos plėtinį. INFP pasinaudos tėvyste kaip galimybę toliau apibrėžti ir išplėsti savo vertybių rinkinį bei laikys ją savotiška užduotimi perduoti susikurtas vertybes savo vaikams. Būdami šilti, palaikantys ir lankstūs, INFP daugeliu aspektų paprastai yra švelnūs ir ramūs tėvai.

Kaip jau minėta, INFP nemėgsta konfliktinių situacijų ir visomis jėgomis stengsis savo namuose sukurti teigimą ir nekonfliktišką aplinką. INFP nėra linkę bausti ar disciplinuoti savo vaikus ir šiuo aspektu mielai prisitaiko prie partnerio nuostatų. Nesant partnerio, INFP teks sąmoningai stengtis sukurti struktūrą ir taisykles, pagal kurias turėtų gyventi jo vaikai.

Nepaisant to, jog INFP nemėgsta bausti kitų, šie žmonės pasižymi stipria vertybių sistema ir netoleruoja savo įsitikinimų pažeidimo. Jei jaus, kad jo vaikas tikrai padarė kažką blogo, INFP neturės jokių problemų užtikrindamas discipliną. Tokiu atveju šis žmogus stengsis be užuolankų pasikalbėti su vaiku, tvirtai laikydamasis savo požiūrio.

Tikėtina, jog INFP tėvai žvelgs į savo vaikus kaip į asmenybes ir suteiks jiems daug erdvės bei leis vaikams laisvai reikšti savo nuomonę. Taip pat, būdami nepaprastai atsidavę ir mylintys, INFP nuožmiai saugos ir palaikys savo vaikus – jei kokiu nors klausimu teks pasirinkti vieną ar kitą pusę, galima visiškai neabejoti, jog INFP bus savo vaikų pusėje.

INFP tėvai savo vaikų greičiausiai bus atsimenami kaip mylintys, kantrūs, atsidavę ir lankstūs.

INFP kaip draugai

INFP yra šilti ir rūpestingi individai, labai vertinantys tikrumą ir gilumą savo tarpasmeniniuose santykiuose. Paprastai jie yra gana supratingi, kuomet yra kalbama apie kitų žmonių jausmus ir motyvus, dėl to šio tipo žmonės lengvai sutaria su įvairiais žmonėmis. Vis dėlto, INFP sieks apsaugoti savo vidinį „aš“ nuo kitų žmonių, išskyrus keletą išrinktųjų, su kuriais suformuos artimus ir ilgalaikius santykius. Pasižymėdami aukštais idealais, INFP dažnai jaučiasi traukiami prie kitų NF tipų.

Itin vertinami harmoniją ir nepakęsdami konfliktų, INFP gali nesaugiai jaustis šalia žmonių, turinčių stiprias apibrėžtumo ir mąstymo savybes. Nepaisant to, jog INFP gali su tokių tipų žmonėmis lengvai bendrauti profesiniame lygmenyje, jiems bus sunku šiuos žmones suprasti ir vertinti asmeniniuose santykiuose. INFP paprastai jaučia kur kas didesnį palankumą kitiems jausmų tipams.

INFP tipo žmones jų draugai vertins dėl nuoširdumo, altruistiškumo, gilumo ir originalumo.

Keletas garsių INFP:
Homeras, poetas
Virgilijus, poetas
Marija, Jėzaus motina
Šv. Jonas
Šv. Lukas
Viljamas Šekspyras, poetas
Donna Reed, aktorė
Žaklina Kennedy Onasis, buvusio JAV prezidento Dž. F. Kenedžio žmona
Julia Roberts, aktorė
Dž. F. Kennedy, Jr., buvusio JAV prezidento Dž. F. Kenedžio sūnus
Liza Kudrow

Keletas išgalvotų INFP:
Anė iš Žaliųjų mansardų
Deanna Troi (Star Trek)
Wesley Crusher (Star Trek)
Daktaras Julian Bashir (Star Trek)