Rašyk
Eilės (78170)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 26 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Ar teko kada nors įeiti į plaukimo baseiną kuomet užgesintos šviesos? Kuomet niekas jame nebesimaudo ir nebekrykštauja? Ar teko kada nors įeiti į jį vienui vienam ir būti mirtinoje tyloje? Matyti kaip per langą pilnatis atsispindi tykiame vandenyje. Kaip nejuda nė viena bangelė, kaip baseinas miega? O man teko.

Būdamas mažas velniškai bijojau mirties. Velniškai bijojau vandens. Vienintelė mano baimė buvo paskęsti, baimė pajusti kaip per bet kokias kūno ertmes sunkiasi vanduo, o tu paprasčiausiai tūnai ir nieko nedarai. Leidi, kad kūnas apsunktų ir lėtai grimsti žemyn. Tai buvo baisiausia ką galėjau sapnuoti. O tai sapnuodavau dažnai. Atsikeldavau, nusimesdavau nuo prakaito kiaurai šlapią antklodę ir atsistojęs greta lango žvelgdavau į mėnulį. Kažkodėl niekada nesusimąstydavau, kodėl visuomet šviesdavo pilnatis, kodėl dažnai nesimatydavo nė vienos žvaigždės, o ir patį mėnulį dažnai sukaustydavo tamsūs debesys.
Vistik paūgėjęs užsirašiau mokykloje į plaukimo būrelį. Troškau nugalėti savo baimę. Tikėjausi įveiksiąs savo negalią. Pirmasis žingsnis - išmokti plaukti. Ir išmokau. Vėliau pradėjau eiti į plaukimo mokyklą, patekau į sporto grupę, kasmet gerinau rezultatus, dažnai važiuodavau į įvairiausias varžybas, stovyklas, kažkas net yra ;ne, buvo; pavadinęs mane baseino siela. Tačiau vandens aš vis dar bijojau. Ir net ta gausa laimėjimų, net Lietuvos čempionato antra vieta nublanksta prieš lemtį. Dabar žinau, kad aš mirsiu. Tiktai ne nuo vandens. Tiktai nepaskęsiu. Tas pakeiktas kraujo vėžys ir milžiniška kaulų čiulpų transplantacijos eilė mane žudo. Kasdien prisiminęs tai jaučiu kaip yra kiekviena mano dalelė.

Kaip tik tą vakarą, o gal tai buvo naktis, įėjau į baseiną basas. Jaučiau kaip visi raumenys netrokšta čia sugrįžti, nori bėgti kuo toliau ir nebeprisiminti senujų dienų. Įėjau vienas, rankose turėjau pigaus parafino žvakę. Rankos drebėjo ir žvakės apšviečiamos sienos mirgėjo nuo besikeičiančių šešėlių. Įėjau ir nusimečiau švarką. Jis nukrito tyliai, nė kiek nesudrumsdamas mirtinos tylos. Jaučiau kaip apie mane tvyro mirtis. Ne, aš nešoksiu į baseiną. Esu jam dėkingas. Velnias, ar jūs girdite!?! Esu dėkingas tam sušiktam dideliam skysto vandens klanui! Jaučiu pareigą save kankinti. Kankinu ir čia atėjęs. Žinau, jog tai mano bene paskutinis skausmo sukaustyto veido atspindys chloruotame vandenyje. Lėtai priklaupiau ir žiūrėjau tiesiai į vandenį. Stebėjau kaip jis visiškai nejuda, kaip yra lygus lyg stiklas, kaip yra lyg miręs. Atsistojau ir lėtai ėjau aplink išdužinėjusiomis plytelėmis išklijuotąjį. Ėjau ir galėjau lengvai pasakyti kurioje vietoje tiksliai prasipjoviau koją pirmą, antrą ar trečią kartą. Galėjau nurodyti tą plytelę kuri be jokios sąžinės graužaties perrėžė man visą šoną. Norėčiau padėkoti sesutėm, kurios manimi rūpinosi kitaip nei kitais. Jos jautė mano šilumą, jaučiau ir aš jų. Pagaliau priėjau prie lango. Mėnulis švietė įprastai, tačiau ta šviesa buvo kitokia. Apsidairiau. Parymojęs valandėlę nuėjau į baseino pradžią ir atsisėdau ant bokštelio nr. 4. Šis numeris man reiškė labai daug. Šiame take aš pradėjau plaukti, sumušiau pirmą asmeninį rekordą, regis tame pačiame ir viso baseino rekordą. Tas skaičius ir vanduo esantis būtent tame takelyje man nešė laimę. Įdomu ar dabar man atneštų nuo kruopelę laimės? Galbūt net ne laimės, o vilties? Žvelgiau į tą kada labai mėgtą taką drėgnomis, pykčio ir neapykantos pilnomis akimis. O jis tiesiog ramiai lingavo, tarsi manęs nepastebėdamas. Lingavo! Pagaliau pamačiau nors vieną bangelę visame baseine. Štai antrą ir trečią. Jų daug, tarsi kažkas koja pateliuskuotų. Tačau nieko nebuvo. Sėdėjau ant ketvirto bokštelio ir svajojau. Svajojau kas būtų jei būtų. Svajojau apie prabėgusias dienas. Mąsčiau apie praeitį. Mąsčiau apie ateitį, vėžį, mirtį. Mąsčiau ir apie savo baimę. Baimę, kurią prieš mirdamas galiu pasakyti, jog įveikiau. Įveikiau ir nebebijau, bent save tuo mėginu tikinti. Pasilenkiau ir šliūkštelėjau šaltoko vandens ant prakaitu žliaugiančio veido. Mažos ir visiškai nekaltos bangelės nuvilnijo ligi pačių galų. Sedėjau ant bokštelio ir svajojau. Svajojau. Kol vienintelė mintis galvoje liko tik apie mano baimę. Ir apie jos išsigydymą. Didžiavausi savimi, net stebėjausi kaip niekada anksčiau nepagalvojau apie tai, jog galima nugalėti savo baimę. O aš nugalėjau. Kas sekundę vis labiau didžiavausi savimi. Kol galiausiai sugrįžo mintys apie vėžį......


Žmogus mirė, tačiau didžiavosi savimi. Didžiavosi įveikęs savo baimę.

Ir švietė pilnatis.



2003.04.24 (c) Julius
2003-04-24 22:46
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 23 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2003-07-02 18:25
Kleoja
liux
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-05-17 19:28
sju
sju
...atvirumas ir nuosirdumas visad prikausto zvilgsni ir privercia susimastyti...isigilinti ka kartais nustumi i sendaikciu prikrauta palepe....
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-05-04 22:00
Atleistinis
Džiugu, jog esi optimistas. Tačiau kartais privalu bijoti. Savęs. Gražus kūrinys. Kaip atgaiva beprasidedant naujai savaitei. Džiaugiuosi, kad vėl kūri.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-29 20:42
paukšteli balandėli
Manau,jog zmogus,sergantis kraujo veziu,nemanytu,jog vandens baime ir jos iveikimas yra svarbiausias dalykas jo gyvenime.
Irna visiskai teisi..---koorinys atrodo tvarkingas .
..sakyciau..---svarus.Gal net kiek sterilus----gal del to ir siek tiek neisjaustas.
Emm.Cia tik mano nuomone.Bo megstu betvarke visame kame;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-29 19:14
Saulės_Radija
Zmogau! Cia grazu! Zaidimas tarp gyvybes ir mirties ,kovojimas su savimi ir vilties suteikimas sau,kai jos ne nesimato,man patinka. Saunus kurinys !
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-28 21:11
LetMeFly
labas , tiai va ilgai tavo kurineliu neskaichiau , o dabar perskaichiau ir pamaniau , kad savizhudybe baseine nugalint savo baime - puiki ideja .Simbolishka ir grazhu. Apie stiliu kurinio nieko nepasakysiu , nes neturiu kompetencijos, bet ideja tai mane sudomino ;)
beje labai mano shios dienos nuotaika atitiko .ir pamaniau , kad pati norechiau buti pagrindine qrinio veikeja . heh . ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-27 14:00
Irna Labokė
Na kūrinukas tikrai vertas daugiau nei // pieštukai... Tvarkingai išdėstytas, forma suvesta... O dėl temos - kas ką nori, ką jaučia  -  tą ir rašo...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-27 01:15
Maza viltis
Ai ai ai, dar patiko kurinio pavadinimas, nors atrodytu ryshio su tekstu nera, bet...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-27 01:08
Maza viltis
Mielas kurinys. Bet ash net nezhinau, kazhkodel esu linkusi ypach vertinti tuos kurinius,kurie yra ishgyventi pachio zhmogaus, rashanchioje. Nors shi karta dzhiugu, kad jis tera tik kurinys, ne tavo gyvenimas...bent tikiuos kad ne tavo...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-25 11:07
Eglele
Sėdžiu visa apsiverkusi, su bepaliovos besiveržiančiomis ašaromis, ir bandau suprasti ar tu čia viską apie save rašiai? 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-25 08:33
Haliaeetus albicilla
Pataisymas: tas žmogus NENUSIŽUDĖ. Regis buvo aiškiai parašyta. O motyvuota buvo ne mirtimi, o savo baimės įveikimu. Atidžiau skaityk.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2003-04-25 00:45
Ignotas
kas čia yra kad ištisai skamba savižudybės motyvai? Blyn, vystosi kažkokia luzerių proza, kokia nė viena Europos šalis neturi. Rašymas tampa kaip terapinė psinikos forma. Psichoterapeutai sėdi be darbo. Gana plaukioti.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą