Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Laukinė Obelis Laukinė Obelis

Mantija. Nuodėmė

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Užsigulusi ant didžiulės varinės rankenos praveriu trimetrines sunkaus medžio duris ir įsibraunu vidun. Į veidą dvelkteli šiltas bičių vaško aromatas. Įveikiu plačius granitinius laiptus, praeinu pro žvakelėmis nukrautą suolą ir išnyru į aukštą bažnyčios erdvę, vainikuojamą gilaus kupolo. Vos sukrutėjus garsai nuvinguriuoja nejudančiame, tirštame kaip kisielius ore ir vėl nurimsta. Triukšmas tarytum kilimas leidžiasi ant grindų; taip leidžiasi ir leidžiasi, nuklodamas visas grindis storais sluoksniais. Jaučiu, kad greitai galėsiu žengti pirmyn nesukeldama nė mažytėlaičio krepštelėjimo. Dar tik perbėgsiu akimis, pasitikrinsiu, ar saugu.
    Žvilgsnis lyg sargybinis šuo prašniukštinėja ilgas suolų eiles, šešėliuotas kerteles, nišose išsislapsčiusias skulptūras. Daugiau žmonių nėra, tik viena figūra lyg sustingusi akmens statula stovi įsirėmusi į koloną šešėlyje.
    Ištiesusi koją bato nosimi brūkšteliu per nugludintą grindų granitą. Garsas slopiai sučeža tarp sienų. Tyliau turbūt nebepavyks, pamanau ir kuo švelniau padais liesdama paviršių prisiartinu prie ąžuolinio suolo. Atsisagstydama paltą į viršų paleidžiu dar vieną šiugždesio debesį, o pabaigai šurmulį vainikuoju aštriai tarkštelėdama rankinės sagtimi į atlošą. Laimė, atsisėsti pavyksta be triukšmo. Įsivaizduoju, kaip kiekvienas judesys išskleidžia virš manęs naują garsų užuolaidą ir užgožia akiratį. Tai trukdo. Noriu matyti. Stebėti formas, šešėlius, judesius. Spalvas. Regėti tirštą varvančio vaško kvapą.
    Skaidri būtis lyg aštrus geluonis smelkiasi iki pačių jautriausių nervinių ląstelių. Sėdėdama bažnyčioje paprastai pajuntu tai, kas nematoma gatvėje. Tai, ką kasdien praeiname lyg nesamą, čia sutinkame it standžią sieną, priešais kurią tenka sustoti arba ieškotis durų. Tik ar tai veda į ateitį, ar į tai, kas buvo? Gal į save? Į susitikimus. Mūsų.
    Atvertusi galvą nužvelgiu rausvą kupolo skliautą, besiskleidžiantį iš milžiniškų kolonų ir vėl atgal į jas sutekantį. Pradžia ir pabaiga ta pati. Diena sunyksta rytojuje, o vakarykštė suryja šiandieną. Ir aš virstu savo ateitimi.
    Skliaute žiba aukso spalvos žvaigždelės. Ne auksinės, tik aukso spalvos – jau supratau, kad tai gana esminis skirtumas. Juodos spalvos plaukai, nušviesinti kirpčiai, kaštoninės sruogos – tai tik spalvos. Ir žili: ne žiliniai, ne žilos spalvos, ne nužilinti – plaukų niekas nežilina, tik dažo, kad spalvos netekęs plaukas pasislėptų po kirpėjos ranka užteptu pigmentu. „Pažiūrėk, koks pražilęs esi! Nesigink, nesi dar toks senas! “ – rėkiau. Tarytum žilumas liudytų ne ką kita, tik senatvę. Tik kodėl vieni anksti pražilsta, o kiti niekada?
    Žvilgsnis bėginėja per žvaigždes lubose. Auksas suspinga į akis. Aukso spalva. Įdomu, kokios spalvos Dievo plaukai, gal jis irgi pražilo? Juk Dievas jau senas, labai senas. O gal jis visada buvo žilas? Nuo užgimimo, nuo savo lopšio, nuo motinos įsčių. Taip, aš tikrai tikiu, kad tie, kas geri, pražilsta. Nebūtinai patys geriausi, tik tie, kurie man geri – nes man tai patinka.
    Jau apibėgau visą skliautą. Dabar skaičiuoju žvaigždes pašnibždom: nulis trys penkiolika, nulis aštuoni vienuolika, nulis devyni... Lyg užkalbėjimas. Lyg pirštų kedenami dokumentų lapai teismo salėje. Vis kartoju ir kartoju, nenurimstu. Dangus nesibaigia. Aukso spalvos žvaigždės. O gal vis tik auksinės?
    Girdžiu, kaip ant grindų greta suolo švelniai leidžiasi dar vienas kilimas. Vaško kvapas dvelkteli per petį. Atsigrįžtu. Nors tai visai šalia, pirmiausia nužvelgiu koloną tolumoje. Šešėlyje ten nieko nebėra, trūksta statulos. Kažkodėl mintyse dabar aiškiai matau ten stovėjusią figūrą: nebylią ir juodą, sustingusią be gyvybės lašo, be šilumos spindulio, be gerumo atšvaito. Ne, tai negalėjo būti jis. Bet mačiau juk plaukus. O dabar jo nebėra – ten tamsoje, šešėlyje prie kolonos.
    Gelsvas žvakių aromatas dar šilčiau plūsteli į mane ir paglosto atsuktą skruostą. Ar nuodėmė būti šitaip glostomai?
    Bandau dar daugiau pasisukti, bet kūnas atsiremia į balsą.
    – Sėdi čia... Tu tikinti?
    – Tikinti... – atsidūstu virptelėdama. – O kuo man tikėti?
    Nerimas užgniaužia balso stygas. Dar vienas kilimas užkloja į altorių vedantį taką.
    – O ką galima veikti bažnyčioje? – balsas šypteli.
    – Čia nuodėmes išperka. Katalikai.
    – O tu? Irgi katalikė?
    – Man nėra ką išpirkti, – pakylu ir atsisukusi nužvelgiu jo žilus plaukus.
    Nebent už tuos plaukus turėčiau išpirkti, pamanau tyliai. Viena diena baigiasi rytojumi, vakarykštė perauga į šiandieną. Ar rytdienos nuodėmes irgi galima išpirkti? O gal jos jau įvykusios?
    Nuklodami kietas grindis sunkiais šiugždesio kilimais keliaujame išėjimo link. Šįkart nepajuntu durų svorio – man jas atidaro, leidžia pirmai praeiti. Girdžiu, kaip už nugaros dusliai trinkteli, krūtinę kietai užspaudžia geležinis šalčio delnas. Stoviu sustingusi. Tik vidus vibruoja, virpa. Šiltas garas nuo jo lūpų apgobia ir suriša mus abu lyg nuodėmės saitas.
    – Nesuprantu, koks to tikslas...
    – Kas?
    – Išpirkimas.
    – Tai apsivalymas, – atsidūstu su palengvėjimu. – Atleidimas.
    – Kas mums gali atleisti?
    – Ar manai, mus tik nuteisti gali? Juk apginti irgi galima.
    – Ir vėl tu apie tai... Pamiršk mūsų darbą, – maldauja.
    – Gerai, tada ir neik prie manęs, – pasisuku ir atrišu mus laikantį garo šaliką. – Argi aš tave pažįstu?
    Einu. Viena, nors jis kartu. Vadina tai mandagumu: svetimame mieste, tamsu, tik iki viešbučio. Garsiai šypteliu, kad tikiu. Viduje galvoju, kad netikiu. Spėlioju. Nemanau, kad pavyks tas nuodėmes išpirkti. Dievas... Netikiu, kad jis toks atlaidus. Ir netikiu, kad Dievas žilas.


(b. d.)

2012-11-14 19:53
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 15 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-01 05:58
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-02-02 17:08
karė iš žaliųjų mansardų
iš visų, klubui pasiūlytų prozos kūrinių, šis man pasirodė jaukiausias, artimiausias. atmosferinis darbelis. paslaptingas tekstas. lyg upė nučiurleno manimi. labai gražiai apie žilumą, labai.
5,0
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-31 17:12
Lengvai
Labai ilga pradžia. Gali net pabosti skaityti apie žvaigždes ir auksą, kol prisikasi iki veiksmo, kuris, kad ir kaip bebūrų gaila, per daug irgi nieko neatskleidžia. Gabaliukas apie nieką, tikriausiai puikiai įsipaišantis kaip kūrinio dalis, bet per daug neintriguojantis kai patskiras ir savarankiškas kūrinys. Bet, o bet, parašytas, aišku, puikiai.

4,00
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-29 11:18
jovaras
kūrinyje labai jau daug detalių. smulkiai labai viskas parašyta. susidarė toks įspūdis, kad esi šalia ir stebi viską iš šalies. sklandus ir įdomus tekstas verčiantis dar ir dar kartą skaityti. balas būtų 4,5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-24 22:23
Daineko
buriantis mokėjimas skandinti žodžiuose :) magija tame, kad vis lauki kito žodžio - ką jis pasakys. ypač patraukliai nuskambėjo mintis apie gerų žmonių žilumą. bet gale sugrįžom į realybę - ne viskas taip paprasta.

tekstas vaizdžiai, naujai, kitoniškai vaizduoja nusivylimą, nirimą į save, pasaulį.

4.9
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-24 03:54
omnia
Autorės rašymo būdas užburia, nors ir žinodamas negali prie jo priprasti, kaskart tai masina ir nepaleidžia.

Ir kaskart vis ta pati bėda po šiuo audiniu: per mažai siužeto šonkaulių, pernelyg neryškūs žmonių santykių kontūrai, tarsi autorei būtų ne visai smagu, ne visai patogu apie tai kalbėti.

4,75
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-21 20:30
grupetas
Tiek daug balasto, daug analizavimo dėl analizavimo. Rašinys - kaip išsiskėtusi armonika, taip ir norisi sustumt. O ta moteris tokia nevykusi atrodo :) Tokios nenorėčiau susitikt. Nepatiko. Nieko neradau, kas praturtintų skurdų mano regos ir xx pasaulį.3
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-16 17:17
Aš Noriu Būt Kaip Bebras Nenustot Statyt Užtvankų
Graži poetiška kalba, bet visas tekstas laiko kažkokį atstumą, lyrinis herojus ir ta aplinka nesusilieja, pasakotojas tarsi yra tekstte, bet tuo pačiu tarsi kalba iš šalies.
Juntamas toks kažkoks nesusitaikymas su tikėjimu, katalikybe, kalbos apie dievą, tokiam tekstui man pasirodė pateikiamos kiek per daug tiesiogiai.


man 25 metai ir aš jau stipriai žilstu, todėl turbūt autorė nesupyks jei įvertinsiu 4,00 :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-15 21:48
TomKomPotas
Mano manymu, tokios apimties kūrinėlyje per daug vietos užima smulkmenų aprašinėjimas (beje, atliekamas meistriškai, vaizdingai, su energetiniu krūviu). Vis dėlto norisi spartesnio ėjimo "prie reikalo", ar kad tos detalės ne tik apibūdintų lyr. herojaus būseną, bet dar ir atspindėtų egzistencinius prieštaravimus, dilemas (prie ko pereinama tik nuo kūrinėlio vidurio). Pasigedau intrigos, įtampos (esu skaitęs autorės kūrinių, kuriuose skaitytojas būdavo įtraukiamas visa savo esybe ir laukdavo kas bus toliau). Bet gal ne visi kūrinėliai turi būti su peiliais (: Pabaiga kabina, įdomiau pažvelgta į nuodėmės - atgailos - nesijautimo kaltu santykį. Vis dėlto, norisi į tas dilemas dar giliau panerti. 4,2
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-13 21:51
po šviesom 15
Tekstas - audinys, turintis savo raštą ir savas siūlo išvinguriavimo taisykles. Tas raštas - žvilgsnio kampas, suderintas su savotišku kalbos ritmu. Pagal jį toliau derinami kiti dalykai - pasakotojos mintis, vidinis žvilgsnis ir vyksmas, ir tik paskutinėje vietoje - išorės detalės, taip pat ir "tikrasis" kūrinio veiksmas.
Įtraukia, leidžia kelias minutes pagyventi veikėjų pasaulyje, bet greitai norisi grįžti :) Gal dėl to, kad pagrindinė veikėja plaukiojanti padebesiais, nedaiktiška, juntamas tam tikras atstumas tarp jos ir medžiaginės realybės. Ta prasme kūrinys poetiškas - detalės tarsi atrinktos, tos, kurių reikia. Kartais norėtųsi tikresnės, labiau sumakaluotos tikrovės.
Bet autorės stilius jau nusistovėjęs, todėl sunku pasakyti, gal tokie eksperimentai ir nieko gero neatneštų.
4,8.


Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-13 16:39
tictac_it
Kluptelėjau ties perėjimu - žvaigždutės skliaute > plaukai, kirpčiai - labai staigus minties posūkis, netikėtas, gal ir kiek netinkamas :) bet užtad viską atperka kiti minties "serpantinai" - kūnas atsirėmė į balsą...; garas nuo jo lūpų apgobia (apglėbia?) ... romantiška. Gerai parašytas sklandus tekstas ir pilnas vidinio veiksmo, kurį paryškina įdomiai parinktos aplinkybės ... 4,55
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-13 16:22
bibliotekininkė
Taip, pritariu Marquizei.. Stiprus tekstas, nešantis paslaptį. Nėra čia herojų, tiksliai pavaizduotų, nei kažkokio tai aiškaus veiksmo, tačiau ta atmosfera, tvyranti ore.. Ji tiesiog nepažabojama, įtaigi ir norom nenorom paliečianti. Toks jausmas, kad aurorė tipena po bažnyčią, o tu jauti tą tipenimą, tą jos lengvą kvepalų dvelktelėjimą, taip aiškiai viskas aprašyta iki pačių galiukų. 4,888
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-01-13 13:23
Marquise


Šis tekstas yra vienas tų, kurie įkrenta atmintin ir net po mėnesių, po metų, yra beveik tokie patys ryškūs, kaip pirmą kartą. Skaitau vėl (nors beveik viską jau pamenu) ir žaviuosi, kaip galima nupiešti aplinką, jos neaprašant, sukurti herojų, jo neapibūdinant, beveik neleidžiant jam kalbėti, kaip parodyti santykį ir požiūrį, apie tai užsimenant vos keliais žodžiais. Jei reiktų išrinkti tekstą – pavyzdį, kaip autorius turi sukurti pasaulį, jo tiesiogiai neapibūdindamas, pasiekti, kad jis įtrauktų skaitytoją, rinkčiausi šį tekstą. Čia paslėptos stiprios emocijos, kutenančios skaitytojo fantaziją, labai gražiai, neperlenkiant ir vietoje naudojant įvairias menines priemones, pradedant metaforomis ir baigiant kintančiu laiku bei sakinių ilgiu, sukuriamas labai įtaigus ir puikiai situaciją perteikiantis vaizdas. Be to, sukuriama intriga, tuo pačiu metu paliekant laiko fantazijai.


Vertinimas klubui: 4,7
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-28 11:19
Lengvai
poetinė proza, sakot. gražu ta poetinė proze, ir Obelis puikiai čia sukūrė gabaliuką pagal visas taisykles. Tekstas vaizdingas, paveikus, bet kiek per daug miglotas. kad taip dar kelias detales, padedančias skaitytpjui susigaudyti, kas, kur ir kada.
4 nuo manęs
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-19 22:48
pilkė_
Vis sugrįžtu ir vis kažką naujo pamatau, bet komentaro nesurezgu ... :) Kažkaip gerai kartais išeiti už savo ribų...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-16 19:23
Notrelė
"ŽILAS ŽMOGUS - ŽIEDAS ŽEMĖJE."Aš manau ,kad Žilas ŽMOGUS yra vedlys. Ir dievas yra  vedlys į atradimus , į tiesą, į pažinimą, Obelėle laukine :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-16 17:23
Gija_

Jau kuris laikas paslapciom mintijau: jei tik autore keltu sau didesnius reikalavimus, dazniau kaisiotu kojas uz komforto ribu, butinai parasytu taip, kad atviptu zandikaulis.
Bem!
Siek tiek manieringa, grakstu, subtilu. Jokiu atskiestu, bereiksmiu zodziu, aiskinimu. Nekyso ir daznai atpazistama autores figura is uz uzkulsiu.
Dialogas itin puikus: sudeda visus butinus akcentus, siek tiek atidengia nuogo kuno, vos vos, koketiskai suzadindamas nora dometis - situacija, veikejais.
Negaliu neatkreipti demesio, kad kurinio vieta - baznycia - drasus ejimas, neismanelius tokia gigantiska erdve prarytu. Cia gi pastaroji tik pabrezia meistriskuma, kuriant nekasdieniska, paslaptim priduminta kurinio nuotaika.

(Labai truksta prie pavadinimo prieraso "istrauka", nepanasu, kad pretenduota i isbaigta kurini. Zinant sia autore, beveik neabejoju, kad tai kazko didesnio dalis.)


Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-16 13:10
bibliotekininkė
5. Jis? Galbūt žmogus, aš bent jau taip supratau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-15 16:03
Marquise
* kažką (oi :) kaip negražiai gavosi)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-15 15:08
Marquise
"Diena sunyksta rytojuje, o vakarykštė suryja šiandieną."
ar neturėtų būti "vakarykštĘ suryja šiandienA"?

Ir taip ir ne.
Taip: nuostabi kalba. Pirmos dvi pastraipos - kaip medus šaltą žiemą. Toliau taip pat nemažai puikių išsireiškimų, apibūdinimų.
Ne: ta pastraipa apie plaukus. Nu taip nevietoje ir taip nenatūraliai ji ten. Sugriovė man visą harmoniją...Gal reikėjo paieškoti kito būdo, kaip įterpti Dievo žilus plaukus.
Ne: kaip sake begemotas apie verdantį kraują, taip ir aš pritarsiu. Kaip šuo, besigainiojantis žaislą ir vis tuščiai dantimis kaukšinti. Gal reikėjo kaulą numesti? Nes dabar per mažai, kad suprasti, kas jie.
Gal ir nereikia?
Bet aš laikyčiausi nuomonės, kad šiuo atveju reiktų daugiau kabliukų, kad būtų galima labiau apčiuopiamą hipotezę skaitytojui susikurti.

Myslė: tai ar reiškia kaką tie skaičiai?
"nulis trys penkiolika, nulis aštuoni vienuolika, nulis devyni... "
Patikrinau dvi hipotezes, bet atrodo - netinka. Turiu trečią, bet neturiu, kaip patikrinti. Dabar graužia... :)

Duodu IV
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
1 2
[iš viso: 22]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą