Rašyk
Eilės (78172)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





begemotas_ begemotas_

Kanarėlė

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


      Iš­plau­to tin­ko ge­le­žin­ke­lio sto­ties fa­sa­das su iš­blu­ku­siom fres­kom su­si­lie­ja į vien­ti­są pil­ką dė­mę. Ap­tru­pė­ję pi­liast­rai pa­vo­jin­gai pa­svi­rę vėp­so į grės­min­gai ati­deng­tus pa­ma­tų ak­me­nis. Ap­lū­žę kar­ni­zai, ap­au­gę sa­ma­nom, žio­ja­si pla­čiais ply­šiais ir iš­si­krai­piu­sios čer­pės ima šliauž­ti že­myn ati­deng­da­mos virš sa­vęs siau­rą dan­gaus ruo­žą.
     Sta­čia­kam­pio ma­no kam­ba­rio sie­nos, ap­švie­čia­mos pra­va­žiuo­jan­čių trau­ki­nių, tai ple­čia­si, tai siau­rė­ja. Už­trau­kiu sun­kią užuo­lai­dą, kad nie­kas ne­iš­vys­tų ma­nęs, sta­lo ir kė­dės. Ei­nu ra­tu, ap­gaub­ta blyš­kios švie­sos, sklin­dan­čios nuo nak­ti­nės lem­pos, sto­vin­čios sta­lo vi­du­ry­je. Ne­gra­biai ati­trau­kiu kė­dę. At­si­sė­du. Pa­sie­kiu jun­gik­lį ir sprag­siu pirš­tu.
     Ryš­ki švie­sa tal­žo iš­sau­sė­ju­sius akių obuo­lius. Su­vir­pė­jęs pirš­tas ne­pa­spau­džia myg­tu­ko ir pra­nyks­tu tam­so­je. Pro kiau­ry­mę užuo­lai­do­je, iš­grauž­tą kan­džių, ryš­kus švie­sos spin­du­lys įsmin­ga į sta­lo pa­vir­šių. Skais­ti ap­skri­ta dė­mė ap­švie­čia pirš­tų ga­liu­kus su balkš­vais na­gų ova­lais. Ati­trau­kiu ran­ką, lyg nu­pli­ky­ta karš­tu van­de­niu. Pri­si­mer­ku­si žvel­giu, kaip iš lūž­tan­čio bal­to spin­du­lio sun­kia­si spal­vos, įgau­da­mos kon­tū­rus šmėkš­čio­ja at­pa­žįs­ta­mais vaiz­dais ir si­lu­e­tais.
     Pie­tų me­tas sto­ties ka­vi­nė­je. Pa­ties­ta ant sta­lo stal­tie­se ar­tė­ja trau­ki­nys. Pa­trau­kiu puo­de­lį. Iš­si­lie­ju­si tam­si ka­vos pu­ta ant prie­ki­nio gar­ve­žio stik­lo nuo pa­šė­lu­sio grei­čio iš­si­drai­ko vo­ra­tin­kliu.
     – Ne, mes į tą žvaigž­dę ne­skri­sim, – ta­ria jo su­ke­pu­sios lū­pos.
     Po­kal­bis apie nie­ką trik­do. Nu­si­su­ku į drum­zli­ną lan­gą. Rai­bu­liuo­jan­ti vai­vo­rykš­tė įky­riai len­da į ka­vi­nės vi­dų. Ar­tė­jan­čio trau­ki­nio triukš­mas ap­kur­ti­na, au­sis pa­sie­kia ne­riš­lūs skie­me­nys, sklan­dan­tys pa­tal­pos skliau­tuo­se. Jis ran­ka pa­lie­čia ma­no pirš­tus, įsi­ki­bu­sius į vir­pan­tį nuo mo­no­to­niš­ko dunk­sė­ji­mo sta­lo kraš­tą.
     Su­vo­ki­mas at­eis vė­liau, sver­dė­da­mas neš kal­kė­jan­čio­mis aorto­mis de­guo­nies trū­ku­mą, kai ne­be­ga­lė­da­ma įkvėp­ti ne­va­lin­gai siek­siu ci­ga­re­tės. Įžieb­ta žals­va švie­se­lė bus tar­si ka­na­rė­lė, ku­rią ra­dau vė­jui pus­tant dy­gų va­sa­rio snie­gą. Cy­piau ta­da iš džiaugs­mo, su­klu­pu­si pa­tvo­ry šil­džiau del­nuo­se su­sti­ru­sį paukš­te­lį. Jis ant ma­no pa­gal­vės iš po­pie­riaus su­suk­tam liz­de­ly­je iš­gy­ve­no ke­tu­rias die­nas, kol įskri­dęs į vir­tu­vę nu­sken­do ki­bi­re, pil­na­me van­dens. Pa­lin­du­si po lo­va iš­bu­vau vi­są die­ną. Man bu­vo pen­ke­ri, kai su­vo­kiau lai­ką.
     – Su­pran­ti, be­dug­nė nak­ti­mis po pa­gal­ve au­gi­na vaiz­dus, nu­spal­vi­na ža­lia ar sma­rag­di­ne, – krūp­te­liu, iš­gir­du­si sa­vo bal­są.
     Jis pa­lei­džia ma­no pirš­tus, su­drė­ku­sius nuo lū­pų pri­si­lie­ti­mų.
     Trau­ki­nys su­sto­ja. Nu­krapš­tau ka­vos tirš­čius, pri­ke­pu­sius ant gar­ve­žio lan­go. Du­rys at­ve­ria rau­do­nu ak­so­mu iš­muš­tą prie­an­gį. Esu at­vi­ra staig­me­noms, li­pu ne­si­žval­gy­da­ma į ša­lis. Ažū­ri­nį skė­tį ne­abe­jo­da­ma iš­tie­siu ma­ši­nis­tui, be­si­šyp­san­čiam akių kraš­tuo­se įspaus­tom paukš­čių ko­je­lėm.
     Trau­ki­nys lė­tai, trūk­čio­da­mas pa­ju­da iš vie­tos. At­si­su­ku, kad įsi­min­čiau bal­tą sto­tį su ke­tu­riom ap­dau­žy­tom ko­lo­nom, suo­liu­kus rai­ty­tom at­kal­tėm, mirk­sin­tį se­ma­fo­rą prie su­si­kry­žia­vu­sių bė­gių li­ni­jų, ne­ši­ką, sė­din­tį ant pa­lik­to ve­ži­mė­lio su daik­tais.
Dūž­tan­tis puo­de­lis ir ka­vos kva­pas pri­ver­čia ap­si­dai­ry­ti. Žals­va ži­bin­tų švie­sa skver­bia­si pro lan­gus. Kur­ti­nan­čią ty­lą su­drums­čia šluo­ja­mų šu­kių barš­ke­sys.
     – At­leis­kit, truk­dau vi­du­ry šei­mi­nės dra­mos, – švokš­čia pa­da­vė­ja pa­gel­tu­siu vei­du, šluos­ty­da­ma ru­dą skys­tį, var­van­tį nuo sta­lo.
     Jis sė­di at­si­lo­šęs, su­ka ant pirš­to žie­dą.
     – Su­si­ta­pa­ti­ni su sau iš­pra­na­šau­tu li­ki­mu, – vos kru­ta jo lū­pos.
     – Skam­ba kaip nuosp­ren­dis, – marks­tau­si nuo už­si­tę­su­sio lau­ki­mo.
     – Ne­su­pra­tau, bet mes jau už­si­da­rom, – burb­te­li pa­da­vė­ja ir stum­dy­da­ma kė­des nu­lin­guo­ja ba­ro link.
     At­kly­dus pri­slo­pin­tam trau­ki­nio bil­de­siui per­brau­kiu del­nu per sta­lo pa­vir­šių.
     – Ma­no trau­ki­nys, – pa­šo­ku ir neat­si­gręž­da­ma iš­ei­nu.
     Ne­riu pro pra­vi­ras du­ris į lau­ką, šo­ki­nė­da­ma per su­si­py­nu­sius bė­gius pa­sie­kiu sa­vo na­mus. Įpro­tis val­gy­ti sto­ties ka­vi­nė­je ly­dint iš­va­žiuo­jan­čius trau­ki­nius – tik il­ge­sio nor­ma, kai lan­gų stik­luo­se ben­zi­no dė­mės virs­ta vit­ra­žais ir vi­si laik­ro­džiai ro­do skir­tin­gą lai­ką, klai­din­da­mi iš­vyks­tan­čiuo­sius.
     Sver­dė­da­ma ke­liuo­si nuo sta­lo. Nu­ne­šu prie lan­go kė­dę, pa­sta­čiu­si pa­tik­ri­nu, ar tvir­tai sto­vi, ir už­si­li­pu. At­sar­giai pirš­tu už­den­giu užuo­lai­dos sky­lę.
Tirš­ta, ap­čiuo­pia­ma juo­du­ma pri­sig­lau­džia prie kū­no, per au­sis, no­sį, bur­ną skver­bia­si į vi­dų. Žiop­čio­ju, gau­dau spran­gią tuš­tu­mą. Tirps­tan­tis ne­pa­žįs­ta­mas sko­nis ap­ve­lia dan­tis, go­mu­rį. Ati­trau­kiu už­tir­pu­sį pirš­tą, pri­de­du akį prie sky­lės užuo­lai­do­je. Per­štin­ti tin­klai­nė aša­ro­ja nuo ryš­kios švie­sos. Aš ma­tau, iš ko pa­da­ry­tas lai­kas. Jis ar­tė­ja prie ma­nęs, kvė­puo­ja į vei­dą, šie­pia sky­lė­tus dan­tis, ry­ja še­šė­lius, šiurkš­čiai pa­lie­čia del­nu pe­tį ir pu­čia sting­dan­tį orą į vei­dą.
     Įsi­ki­bu­si į užuo­lai­dą nu­li­pu nuo kė­dės. Ko­jų pirš­tais pa­lie­čiu šal­tas grin­dis. Žals­vas pirš­to ga­liu­kas – tai už­si­li­ku­si iš pra­ei­ties ka­na­rė­lės plunks­na, kai bal­ta put­li ran­ka, kve­pian­ti ka­ra­me­le, pa­sta­ty­da­vo puo­de­lį ka­ka­vos ant po­li­ruo­tų grin­dų ša­lia žais­li­nio trau­ki­nio ir prie­šais pri­tū­pęs vy­ras glos­ty­da­vo man vei­dą, kol žiū­rė­da­vau į laik­ro­džio ci­fer­bla­tą ant jo ran­kos.

2012-11-02 19:51
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-16 20:33
Julija nuo Bukantės taria taip abuojumui
Sodri metaforomis proza. Įtaigu. Kaži, gal geriau būtų jei į tą traukinį nebūtų suspėjusi?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-14 17:03
Eglė Spikė
Pritariu dėl tų smulkmenų. Jų stipriai per daug, netgi erzina. Pretenduoji į "sudėtingų" rašytojų tipą, kai foniniame įprasto gyvenimo kontekste vyksta žmonių psichologiniai lūžiai ar kažkas panašaus. Manau, jei ne tie epitetai ir palyginamai, tekstas būtų labiau įtraukiantis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-14 12:37
žiemvakariais
o man šitas tekstas skanus. toks giluminis, iš vidinės kūno perspektyvos tarsi, net aplinkos garsai ir vaizdai pasiekia subjektą prislopinti.

nerimas

kanarėlė

jaukiai nejauku
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-11 13:47
Lengvai
Tekstas sunkus skaityti ir reikalauja susikaupimo - čia gerai. detalės, detalės, detalės - Begemoto braižas. Ir visgi pastaruosiuose autorės tekstuose detalių pergausinta, lyg tai jos būtų svariausias kūrinio aspektas. Bet juk nėra, taip?

Viena vertus, tekstas geras, nuotaika sukurta ryškiai ir gali pajusti tą tamsą, kuri kūriny prisiglaudžia prie veikėjos kūno. Kita vertus, ir vėl man kūrinys pernelyg klampus ir pernelyg supainiotas, ar tikrai reikia visko visko viename, o gal galima subtiliau? Dar kita vertus, tai Begemoto stilius ir Begemotas, savaime suprantama, žino, ką daro ir turi savus skaitytojus, tarp kurių aš ne visada pataikau. Kai kurie autorės tekstai man skanesni, kai kurie ne tiek. Šitas ne tiek, tad 4 nuo manęs.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-08 17:34
Sutemų Sesuo
...linkteliu *****
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-05 16:13
sf
sf
Geras kūrinys. Man labai patiko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-05 14:16
bibliotekininkė
Taip, maksimaliai geras, virtuoziškas tekstas. Užburia nui pradžios iki pabaigos savo tvinpyksiška nuotaika, įtraukia lėtu savo kalbėjimu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-04 19:12
Arletė
Galiu pasakyti tik tiek: žiauriai geras.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-04 19:08
pilkė_
Šitas slogus. Ryški nuotaika, tiesiog nuotaikos pliūpsnis, žaidimas ištęstom būsenom. Kaip ir visi, ne kiekvienam skaitytojui, kaip ir visi, stipriai kabinantis.  Vietomis pernelyg apipinta detalėmis, kurios suvienodina kūrinio "siluetą". Bet gal tik man taip atrodo :).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-04 19:01
Marquise
Visų pirma man užkliuvo "išplauto tinko" - čia kaip taip būna? Na bet gal būna. Sakykim vaizdžiai išsireikšta. Bet toliau " Ap­tru­pė­ję pi­liast­rai pa­vo­jin­gai pa­svi­rę" - man taip atrodo, kad patiko autoriui žodis "piliastrai" ir labai norėjo jį panaudoti, nes abejoju, ar tikrai tokį vaizdą įsivaizdavo, kokiį aprašė - piliastras yra vertikalus sienos puošybos elementas. Jis negali būti pasviręs, nebent pasvirusi visa siena. Bet čia tik šiaip pastebėjimas - profesinė liga.

Pirmoje pastraipoje kartojasi žodis atidengtos/ atidengdamos

Antroje - kėdės/kėdę

"– At­leis­kit, truk­dau vi­du­ry šei­mi­nės dra­mos" - kokios dramos?

Bet čia smulkmenos. Labiausiai man kliūna tai, kad per daug erdvių ir laikų sukištą į tokį trumpą kūrinį. Herojė yra ir stotyje, ir kambaryje, ir maža mergaitė, ir traukinyje, ir su kažkokiu vyru kaip suaugusi moteris ir su kitu (tuo pačiu?) vyru, bet jau kaip vaikas ir dar įvykis su kanarėle. Oi ir dar mistinis traukinys, ant kurio stiklo ištykšta kava...

Žodžiu manau, kad per daug užvelta.

O didysis klausimas yra kam mašinistui reikia ažūrinio skėčio? :)

Yra labai gražių vaizdinių ir išsireiškimų, bet aš už turinio viršenybę, todėl šįkart III nuo manęs
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-04 13:54
______________________________
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-03 21:06
dailiulia
43994 - nurimk :) neatkreipsi dėmesio šitaip. Tiksliau - gal ir atkreipsi, bet ar verta? :) O tekstas puikus, išties. Tik žodžių kartojimas vietom užkliuvo, bet ne per daug :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-03 16:29
______________________________
1
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-03 01:49
Silvestra
Hm.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-11-02 20:15
žillas
Sklandžiai skaitosi yra gan įdomių vietikių, bet užkliuvo:
Su­vir­pė­jęs pirš­tas ne­pa­spau­džia myg­tu­ko ir pra­nyks­tu tam­so­je.( kaip čia , jei - ryški šviesa, gal, vis dėlto, pirštas paspaudžia mygtuką?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą