Rašyk
Eilės (78172)
Fantastika (2307)
Esė (1555)
Proza (10913)
Vaikams (2717)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





_suicide_is_painless _suicide_is_painless

Kai vietoj žodžių prabyla Tyla...

Šis kūrinys matomas tik autoriaus namuose


Žodis gali žeisti, pravirkdyti, gali gydyti, suteikti šypseną... Triukšmas gali dar daugiau. Dar taip neseniai jis buvo naudojama kaip prievartos įrankis. Dauguma žmonių išprotėdavo, kiti mirdavo, nebegalėdami kęsti siaubingų kankinimų garsu. O kas yra tyla? Kokia jos galia?
Visiems bendravimas būtinas. Bet kuris padaras pasmerktas bendravimui, nesvarbu, kiek kojų jis turi. Gyviai geba bendrauti, net jei nemoka kalbėti. Sakoma, labai artimi žmonės vienas kitą supranta be žodžių. Jiems gera tylėti kartu ir ta tyla tampa pilnatve. Bet juk būna ir kitaip.
Niekada negali žinoti, ką mąsto kitas žmogus, kokie žodžiai jo mintyse, ką jis norėtų ir ko nenorėtų pasakyti. Nutylėjimai, neištarti žodžiai gali apsaugoti pašnekovą nuo skaudinančios kito nuomonės. Tačiau, kai tyla tampa nejauki, erzinanti, kai nebegali jos pakęsti, kai... šalia esančio pagaliau paklausi: „Kodėl tyli? “ ir pasigirsta tyla... Tai skaudina. Nežinomybė pats baisiausias dalykas šiuo atveju.
Kai nebežinai, kaip elgtis, kur ieškoti paramos ar klausti patarimo. Žinai, nieko nebesulauksi ir nieko nesitiki. Tada tyla – būdas pabūti pačiam su savimi, savomis problemomis. Kankinantis būdas, bet kartais kito nėra. Vandos Juknaitės apysakoje „Stiklo šalis“ tokios tylos daug. Vyras ir moteris nesupranta vienas kito kalbėdami. Tačiau bendrauti tylėdami taip pat nemoka. Gyvena abu, tarsi kiekvienas savam pasaulėly. „Jie gerdavo arbatą tylėdami“ ir kartais nebepajėgdavo „ištarti nė žodžio“...
Tyla būna ir prieš audrą. Spengianti tyla. Vadinas, dideli dalykai bręsta tyloj. Konfliktai, įprasti barniai kartais, atrodo, atsiranda iš niekur. Iš tylos. Kai maži lašeliai perpildo taurę... Tada rėkia ir šaukia žmogus, vedamas instinktų (juk jaučias bejėgis ar nori atrodyti stipresnis už kitus). „Stiklo šalyje“ triukšmo nėra, iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo tylu ir ramu. Gal ta tyla po audros? Juk tokia taip pat būna.
Tyla - tai triukšmas, kurio nesigirdi. O triukšmauti galima ir iš laimės, ir iš skausmo. Bet tyla kada nors baigias, kaip ir visi kiti dalykai. Tad belieka laukti... O kaip sako kinų patarlė: „Kantrybė ir laikas paverčia medžio lapą šilku“.
2008-08-13 22:23
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-17 13:56
Phurija
šiaip tai aš visad pabrėžiu, kad nemeskit savo senų mokyklinių rašinukų, nes jie niekam neįdomūs.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-15 23:22
fintas
Ir tylėdami ar net sapnuodami.. :) žmonės be perstojo "kalbasi".
Jei ne su šalia esančiu(-iais) kitu(-ais) mintimis.. ir ne taip svarbu ar ištariamom ar ne, jei be šalia mūsų esančių, tai būdami nuolat su savim- "kalbamės" su pasauliu.. :)
Tarp mūsų žmonių yra tos akimis nematomos radijo bangos, kuriomis mes pasiekiame vieni kitus ir kurias kaip katės siūlų kamuolį mes mėgstame nuolat išvyniot, būna, kad susipainiojam, bet gi nenustojam mėgautis žaisti.. kol neišvyniosime iki galo..? ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-14 17:55
_suicide_is_painless
tiesa sakant, rašyt niekada nemokėjau, nežinau, kas yra įkvėpimas, ar bent jau kūryba raštu. Įmečiau seną mokyklinį rašinėlį. Gal kokiam mokinukui prireiks, gal ką šiaip sudomins. Iš tikrųjų įdomu, ką apie tokias paprastas vaikiškas rašliavas manot.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-14 00:19
Bent kartas
Kad čia mokylinius rašinėlius inkrustuojat tai ką žinau. In crust.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-14 00:08
_suicide_is_painless
o kas?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2008-08-13 23:01
Neužgesk
čia ne esė.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą