Knygos
Romanai (1924)
Poezija (620)
Pjesės (34)
Vaikams (140)
Kitos (904)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Trylika priežasčių kodėl

Trylika priežasčių kodėl Vidurinės mokyklos moksleivis Klėjus Džensenas, vieną dieną grįžęs namo, prie savo durų randa jo laukiantį paketą. Viduje jis pamato septynias kasetes, įrašytas Hanos Beiker, jo klasės draugės, nusižudžiusios prieš dvi savaites. Hana jam palieka tikslias instrukcijas: Klėjus turi išklausyti kasetes, norėdamas sužinoti, kaip jis susijęs su jos mirtimi, o tuomet jis turi jas persiųsti kitam žmogui iš trylikos asmenų sąrašo. Yra trylika priežasčių, kodėl Hana nusižudė ir Klėjus yra viena iš jų.

Tai yra didžiulis planas, nepaisant to, kad dabar jis jau beprasmiškas. Ramus Hanos balsas ir jos nepriekaištingas planas neatrodo panašūs į paauglės, kuri pasiryžo savižudybei,  veiksmus. Hana yra puiki pasakotoja, atskleidžianti save kalbėdama su erzinančiu taupumu. Kasetėms einant į pabaigą, mes sužinome, kaip vidurinės mokyklos spaudimas jai tapo nebepakeliamas.

Šioje istorijoje nėra labai didelių paslapčių atskleidimo, jokio žmogžudystės scenarijaus ar kraujomaišos dramų. Vietoj to, Hana smulkiai nupasakoja savo nelaimės bei visų smulkių, bjaurių ją palietusių incidentų seką. Kiekvienas iš šių įvykių galėtų stipriai paveikti bet kurią jauną moterį. Dauguma tokių įvykių susiję su įvairiais žemo lygio užgauliojimais. Berniukas, kurį Hana pabučiavo parke paskleidžia gandus, kad ji yra lengvai prieinama. Jos naujos draugės nėra tokios artimos lyg visuomet pasiruošusios padėti seserys. Kai ji ima siųsti signalus, jog ruošiasi nusižudyti, mokiniai ir mokytojai nieko nedaro, kad to išvengtų.

Tokiu būdu paaiškėja, kodėl Klėjus, iš pažiūros padorus berniukas, yra Hanos sąraše. Jis ilgai buvo ją įsimylėjęs, tačiau leido laisvai kerotis šios merginos sielvartui. Kol blogesni berniukai gniuždydavo Haną ir menkindavo jos pasitikėjimą savimi ir kitais, Klėjaus nusikaltimas buvo jo abejingumas. Jis paprasčiausiai nesugebėjo įsikišti ir sutrukdyti įsisiūbavusiam žiaurumui.

Pirmoji Jay Asher knyga yra nepaprasta dėl savo sumanymo elegancijos. Joje susipina žodžiai iš Hanos kasetės su Klėjaus reakcijomis ir prisiminimais. Retkarčiais pasitaiko žingsnių į šoną, bet intriga yra išlaikoma ir mes smalsiai laukiame, kas gi kitas yra Hanos sąraše. Mažiau sėkmingas yra mergaitės portreto kūrimas. Hana atrodo ne kaip jauna, kenčianti siela, o kerštinga harpija, kuri mėgaujasi vardindama ir gėdindama žmones, kaltindama juos dėl tokios savo gyvenimo pabaigos. Tokia moralinė painiava ypač išryškėja, kai mes atrandame, kad Hana ir pati nebuvo auksinė.

Knygos autorė itin vaizdžiai prašo savo paauglių skaitytojų rimtai pagalvoti apie tai, kaip buvimas bandos dalimi gali sutrypti silpnesnius, antraeilius jos narius. Ši knyga sulaukė didžiulės sėkmės Jungtinėse Amerikos Valstijose tarp jaunų skaitytojų, kurie sveikino ją kaip perspėjimą ir vadovą, padedantį pereiti per vidurinės mokyklos džiungles. Knyga turėtų būti populiari visame pasaulyje, nes visur moksleivius kankina tos pačios problemos, o šios istorijos žinutė yra universali.
Monika Žiūkaitė
2011-07-13
 
Kita informacija
Recenzento
vertinimas:
Tema: Romanai
Leidykla: Alma littera
Leidimo vieta: Vilnius
Leidimo metai: 2011
Vertėjas (-a): Lina Būgienė
Puslapių: 296
Kodas: ISBN 978-9955-38-890-6
Daugiau informacijos »
 
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Knygų recenzijos

Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą