Rašyk
Eilės (78129)
Fantastika (2308)
Esė (1556)
Proza (10914)
Vaikams (2716)
Slam (75)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 14 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Prisiminiau jaunystės ekspedicijas, kai maišėm Trakų rajoną skersai ir išilgai bei  rinkom akmenų, pievų, miškelių, griovių pavadinimus bei pravardes, o paslapčia  ir folką, nors mums katedra buvo uždraudusi. Tada sužinojau , kas yra siaubas. Ir dabar Balceriškių kaimą manau esant šmėklų kaimu ir tikiu į visokias  fantazijas, iš kurių prieš tai kvatojausi. Vis noriu ten nuvykti....o kažkodėl nenuvykstu – tik kodėl?
      Mes išvykdavome po dešimt žmonių grupėje į kalbines ekspedicijas, kuriom tada vadovavo  dėstytojas Alvydas Butkus.Aš buvau sugalvojusi tokį metodą ,kaip prakalbinti kaimiečius (vaikščiodavome po du ar dvi) .Mes su Audra iš pat pradžių aplankydavome tos vietovės kapinaites - ten gi  žinių lobynas! Sužinodavome šeimų pavardes, kada kas paliko šią ašarų pakalnę, kurį kapą lanko, ką myli,kieno kapai apleisti ar  kuklūs ir tt.... Ir tas arkliukas grojo - mes ateidavome pasikrovę tokių žinių,  tai ir rasdavome kelią intymesniam prakalbinimui.      O čia užėjom prieš Balceriškes - žiū 26 kapai  su vienoda pavarde -Naudžiūnai, o vienas kita pavarde ,lyg koks  prašalaitis,  kažkaip toliau nuo jų. Pasidarė mums keista,ogi dar  ir jų  sutvarkymo stilius  super senoviškas.
Nusileidome mes nuo kapinių kalniuko į jų kaimelį -tuščia . Į kokį kiemą benueisi -  nieko nėra, o viskas atidaryta. Eiti gryčion nedrįstam, bet jausmas toks - lyg kas lango užuolaidėlę timpteli,lyg žingsniai už namo.Durnė aš , galvojau , kad tik aš tą jaučiu , tad nesakau Audrai,o toji bijo man sakyt, nes mano jaunystėje , jei tau  vaidenasi ar kas – vadinasi tu esi durnius ir kiti juokiasi iš tavęs. Abi tą matėm ir jautėm.
Užsinorėjom gerti . Užėjom į vieną kiemą. Prie šulinio puoduko tikrai nebuvo - tik pagalvojau, kad nėra –atsisuku: stovi ir dar su vandeniu.
Užsispyriau tada išsiaiškinti, kodėl kažkas pastatė puodelį ir nusimuilino.
Tame  name, pasirodo  mes taip pat matėme tuos pačius dalykus( vėliau, grįžusios  nakvynėn,  smulkiai    išsikalbėjome) Regėjau  - tai ranką pasirodančią, tai koją už spintos judančią....bet žmonių nesimatė-mes pašūkčiojom kiek ir lyg susitarusios ,išrūkome iš ten į plentą. Tada patyriau baimės kulminaciją. Iš visų kiemų į mus bambėdami ir kažką niurnėdami ėjo senukai. Rimtai - nei vieno jauno ar pusamžiaus. Visi kažkokie panašūs- senolės su baltom skarom,bet juodais ilgais sijonais, senukai-skrybėlėti, visi neaukšti. Mes,aišku, bėgom,o jie (kokie dvidešimt-dvidešimt penki greitu žingsniu iš paskos) KODĖL BĖGOM? KODĖL VIJOSI? Nežinau .
Perbėgom lieptą per tokį siaurą upeliuką ir....viskas Jie stovėjo kitam upeliuko krante,bet per lieptą nėjo,  vis kažką bambėjo ir rankomis rodė kažką. Gal grūmojo. Mes bėgom dar kurį laiką per tokį rugių lauką. Prisimenu mačiau tarp rugių ramunes ir rugiagėles - buvo pasakiškai gražu, gale lauko dar sutikom stovintį su kate ant peties tokį senukų ir jis į mane pažvelgė tokiom akim, kuriose beveik nebuvo baltymų ,o kada nusišypsojo, pamačiau daug didelių,baltų, kaip jauno žmogaus dantų ir mano mintys tarsi užfiksavo" niekada čia negrįžk".Po to daug metų vis sapnuodavau tą senelį. Kartais jis aiškiai pasakydavo" Negrįžk", bet  noras nuvažiuoti mane visada kankino, ir Audrą taipogi (kartais pakalbėdavom apie tai telefonu. Juk nesinori tikėti ir tt....Norisi paneigti tai, kas buvo – nes vis neramu dar: (


2008-06-04 17:52
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
 
Blogas komentaras Rodyti?
2008-06-05 09:14
Ana Aleksandravičienė
Palik intriguojančią pabaigą, klausimą palik skaitovui. Bus liuks kūrinys.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą