Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Klausi nuo ko? Ogi nuo tų pačių knygų. Vėl kaip pasiutusi katė žiaumot žiaumojau dabar jau psichologijos knygas. Kas aš? Tuo metu nebuvo dar mados kiekviename laikraštyje ar žurnale vos ne kasdien įdėti bent po vieną testą savianalizei. Nebuvo ir interneto, kur per paprasčiausią paieškos sistemą „Google“ galėčiau užrašyti kokį raktinį žodį. Nieko. Tik tuščia teorija. Visa laimė, kad tuo metu mokykloje imta dėstyti psichologiją. Kasdien, kiekvieną sekundę, lenkdavau pirštus taip tikėdamasi, jog greičiau praeis savaitė ir vėl sulauksiu penktadienio, vienos psichologijos pamokos. Čia, rodos, turėjau atrasti tai, ko ieškojau. Bet kuo daugiau gaudavau testų, tuo sunkiau buvo surasti save.

Netikau nei flegmatikams, nei cholerikams, sangvinikams ar melancholikams. Nebuvau nei tiksliukė ar grynakraujė humanitarė. Buvau mišrūnė, vidutinių gabumų viskam, todėl dar labiau įtūžau, kai bebaigiant dvyliktą klasę, reikėjo rinktis specialybę, - aš nežinojau, ką man daryti! Visiems, kurie dėl to nesuko sau kiaušių, pavydėjau. O aš tuo tarpu blaškiausi lyg varlė ant ledo ir vietoj to, kad ruoščiausi egzaminams, ėmiau skaityti filosofines knygas. Gal ten rasiu atsakymą? Troškau visa esybe pasiekti bedugnę, kad galėčiau pradėti kilti.

Visi jau apsisprendę, pasirinkę tolimesnį gyvenimo kelią, tik aš daužiausi į sienas: tai į jas įsikibdama, tai nuleisdama rankas. Neviltyje atsidūrusi, dar ir artimųjų pastūmėta, nusprendžiau pasirinkti populiariausią specialybę. Ai, visai gerai bus.

Klasės draugai rugsėjo pirmąją ėjo į savo naująsias mokyklas, o aš žliumbiau atsistojusi prie lango, akimis lydėjau nueinančius. Nuo rugsėjo pirmos tapau centrinės bibliotekos atgrasus valkata, nes neturėjau, kur eiti, kadangi neišlaikiau stojamojo matematikos egzamino. Knygas vis kitas diena iš dienos ėmiau tam, kad užmušiau laiką, tik todėl, kad ji daiktas, kada nors praversiantis, be to, nebeturėjau ir ką rinktis – viskas perskaityta. Bet aš vis tiek skaičiau, skaičiau, skaičiau.

Pamenu vieną dieną mokykloje, kai rašėme rašinį apie V. Mačernį. prieš pamoką dar auklėtoja (ji dėstė chemiją) lyg tarp kitko paklausė, ar kartais nesiruošiu studijuot literatūros. Literatūros? Ji man buvo Dievas, kaltės atpirkimas, nes ja pirmiausia vienuoliktoje klasėje susidomėjau tik todėl, jog dešimtoje iš jos turėjau trejetą, nors dar devintoje, turėdama labai stiprų ketvertą, buvau atleista nuo egzamino. O dabar studijuoti literatūrą? Nu ne, niekada sau to neatleisčiau, jei stočiau ir neįstočiau... kaip tada pažiūrėčiau į akis tai mokytojai!

Tiesa, nelengva buvo žiūrėt į akis ir matematikos mokytojai. Bet jai gal dzin? Juk buvo toks momentas, kai aš iš pykčio, paleidau į ją kuprinę (tada vedė man iš geometrijos dvejetą, sakydama, kad moku ketvertui), ir nieko, toliau likome draugėmis. Net dabar, kai sėdžiu namie, pati pasisiūlė padėti. Taigi ne vien skaičiau knygas, mokiausi ir matematikos. Kažkaip savaime šovė į galvą mintis, jog man kitais metais reikia studijuot matematiką. Tai populiari specialybė, dar informatiką mokys, baigus darbo nesunku bus rasti, - kas iš tos pradinių klasių mokytojos. Be to, tokiam apsisprendimui mane pastūmėjo ir vieno mokytojo mesta frazė: „ką ta višta sugeba“.

Pala, pala, o prie ko čia ta lietuvių k. pamoka? Aha, nukrypau nuo temos. Per tą pamoką kaip tik atėjo auklėtoja ir su Pryčka (literatūros mokytoja) tyliai kuždėjosi. Nors ir labai tyliai, dėmesį blaškė, intuityviai jutau jų skvarbius žvilgsnius nukreiptus į mane, todėl nerašiau, o ėmiau klausytis, apie ką čia jos. Ir kaip tik nugirdau tai, ko ilgus metus ieškojau, - Pryčka pareiškė, jog man reiktų studijuot filosofiją, daugiau pasieksianti nei studijuodama literatūrą.

(bus daugiau)
2006-03-22 09:17
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 18 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-24 12:00
Haušinka
Man nei gražu, nei įdomu...:/
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-23 18:45
ir kiti
sunki tematika. rizikinga.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-22 18:06
Si bilė Sibire
Ne, netempia iki stipraus prozos teksto.
Kur sakinio grožis?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2006-03-22 14:43
Pilvytis
Man patinko tavo stilius. Stiprus, tvirtas ir aiškus. (Tik varlytės žiemą miega arba prišąla ant ledo.)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą