Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







1.
Sargybiniai, saugą imperatoriaus Tongo XVIII apartamentų įėjimus, buvo prigrasinti nieko neleisti vidun, išskyrus patį imperatorių bei jo asmeninį sekretorių Nišį. Pastaraisiais metais imperatorius pasidarė ypač įtarus, ir genamas baimės, naikino tiek numanomus priešininkus, tiek „dieviškosios“ Tongų šeimos narius. Dažnai siuntinėdavo baudžiamąsias komandas apačion, į žemiausius imperijos miestų lygmenis, kur glaudėsi tremtiniai bei emigrantai, taip sukeldamas vis didesnį pasipiktinimą kariuomenėje, kuri nematė prasmės terliotis rankų su tais suskiais (ekspedicijose nuolat žūdavo daugybė Imperijos karių).
Taigi vėlyvą aštunto mėnesio vakarą  sargyba susidūrė su didele dilema. Prie VIP tiltelio prisišvartavo juodas Lexus, kuris galėjo priklausyti tik vienam asmeniui: princui Tong Li Šengui. Princas daugelio nuostabai liko gyvas per savo dėdės imperatoriaus vykdytus valymus ir netgi buvo reabilituotas, išleistas (greičiau išgabentas) iš Han kalėjimo, kurio pavadinimas niekada netariamas garsiai. Jis liko antras eilėje į sostą ir atgavo visas privilegijas. Li Šengo visi nekentė ne mažiau nei paties Imperatoriaus, kadangi per dvidešimt septynerius savo nugyventus metus jis spėjo pasižymėti kaip kūrybingas sadistas, noriai tepęsis rankas krauju, bei intrigantas. Po reabilitacijos (jį prikėlė kone iš mirties patalo) Li Šengas uoliai vykdė dėdės nurodymus ir vadovavo Specialiajam Antišpionažo būriui. Jis atsisakė plačiai garsėjusių orgijų ir nebesiautėdavo miestuose, viešumoje elgdavosi itin ramiai, dėdei rodė didelę pagarbą, tačiau niekas neabejojo, kad Tong Li Šengas kruopščiai planuoja keršto akciją. Nė vienas Imperijos gyventojas, bent kiek besidomįs politika, negalėjo suprasti, kodėl imperatorius nesunaikina sūnėno.
Princas išlipo iš aeromobilio, prispaudė delną prie daviklio ir durys be garso prasiskyrė. Tong Li Šengas mokėdavo padaryti įspūdį. Jis žengė be garso, nors avėjo kaustytais auliniais batais. Kaip priklauso kilmingajam, jis vilkėjo ilgą tamsiai raudoną paltą su stačia apykakle, glaudžiai aptempiantį liemenį ir perjuostą juoda juosta, dalis ilgų juodų plaukų supinti į kasą. Kaip priklauso Tongų „šventosios“ giminės atstovui, jo ausyse ir ant kaklo kabojo egiptietiški amžinojo gyvenimo simboliai ankh. Daugelis Imperijos gyventojų klausdavo savęs, kodėl kiniškos kilmės Tongai renkasi egiptietiškus ženklus, bet kadangi mąstyti apie „dieviškąją“ šeimą uždrausta, jie vydavo tokius klausimus šalin.
Sargyba nusilenkė Li Šengui. Šis permetė akimis visą koridorių. Paskui pažvelgė į porą savo asmens sargybinių, kurie visuomet jį lydėdavo.
- Privalau pamatyti Jo Šviesybę, – metaliniu balsu pareiškė princas.
- Deja, Jo Šviesybės įsakymas tai draudžia... - jį informavo sargybos kapitonas. Išblyškęs, sužalotas (visą kairįjį skruostą kirto randas, atsiradęs po įkalinimo), bet vis dar gražus Li Šengo veidas persikreipė.
- Jis neįsivaizduoja padėties rimtumo. – nukirto princas.
- Atleiskite, pone, mes nieko negalime padaryti.
- Jūs taip manote? Na ką gi. Tuomet nieko nedarykite. – jis mostelėjo ranka, apsisuko ant kulno ir grįžo į aeromobilį, kuris suūžė ir dingo taip greitai, kad sargybiniai negalėjo apsispręsti, ar visa tai buvo tikra, ar haliucinacija jų pavargusiose smegeninėse. Kol jie svarstė, žalsvai sužibo panašūs į dulkes sprogmenų SS03 gabalėliai, nukritę ant grindų ir sprogo su tokia jėga, kad visas viršutinis Rezidencijos aukštas subyrėjo, o ant poroje žemesniųjų aukštų esančių žmonių galvų pasipylė nuolaužų lietus.
Šitaip prasidėjo Li Šengo perversmas, trukęs vieną parą. Princui ištikima kariuomenės dalis skerdė imperatoriui ištikimus valdininkus ir karius, o jis pats ruošėsi karūnavimui. Iš ryto išrėžė ugningą kalbą, kurią privalėjo transliuoti visi kanalai: „Sveikinu jus įžengus į naują erą. Imperatorius mirė, imperatorius pašalintas. Teroro amžius baigėsi. Dabar kartu galėsime kurti savo ateitį, laisvą, tokią, apie kokią svajojote... “ Imperijos gyventojai nuo dvidešimtojo iki aukščiausiojo lygmens (t. y. įsikūrę aukščiau smogo linijos, kuri aiškiai skyrė pasmerktuosius, neturinčius jokių teisių ir modernių komunikacijos įrenginių) šiurpo nuo princo Li Šengo žodžių – imperatoriaus Tongo VIII valdymas buvo despotiškas, tačiau po ilgai trukusių karų užtikrintas stabilumas. Žmonės nebetroško laisvės, jie gerai išmoko marksistinę Tongo VIII pamoką, kad „laisvė yra suvoktas būtinumas“, įsisąmoninti tam būtinumui nereikėdavo dėti itin daug pastangų, pagelbėdavo kiekviename šešėlyje tykanti slaptoji policija ir visuotinė baimė būti ištremtam žemiau dvidešimtojo lygmens, į tas jokio padoraus piliečio nematytas tamsias gelmes. Imperijoje kalėjimai buvo reikalingi tik kilmingiesiems sutramdyti ir pakankinti, nes šie turėjo privilegiją nebūti tremiami. Paprastų mirtingųjų egzekucija apsiribodavo nustūmimu nuo lango ar balkono, į tą gelmę, dengiamą nuodingų garų.
Princo Tongo Li Šengo karūnavimas turėjo prasidėti vidurdienį. Iš tolimojo sektoriaus numeris 120 buvo atgabentas aukščiausiasis šventikas, sostinėje nutilo sprogimai ir šaudymas – valymas baigtas, kalbant princo terminais. Li Šengas sėdėjo savo apartamentuose, jo jaunesnioji sesuo Jin pynė jo plaukus – reikėjo padaryti šukuoseną, prideramą imperatoriui.
- Aš iki šiol netikiu, kad mums pavyko. Kažkas kelia man nerimą. Per daug lengvai pasiekėme tikslą... –  svarstė Jin.
- Šiaip ar taip, už valandos aš tapsiu imperatoriumi Tongu IX ir galėsiu tave padaryti imperatoriene. Mes to nusipelnėme.
- Taip, mielasis, tu daug paaukojai. Aš buvau pasiruošusi savižudybei, nes maniau, jog niekada tavęs nepamatysiu. Kažin kodėl tada jis mūsų pasigailėjo?
- Gaila, neturėjau galimybės paklausti. Gal dėl mūsų motinos atminimo.
- Bet dėl mūsų motinos jis nužudė savo brolį, mūsų tėvą.
- Nežinau, Jin. Geriau pamiršti praeitį, už kurią atkeršyta. Reikia švęsti šiandieną. Ateik arčiau. Nuo šiol aš spręsiu, kas yra nusikalstama, o kas ne. Mūsų sūnui nereikės kęsti paniekos. – Li Šengas uždėjo ranką ant apvalaus Jin pilvo. Tuo metu įsijungė sieninis ekranas ir pasirodė niūrus Amono, specialiųjų pajėgų vado, veidas:
- Jūsų Šviesybe... Viskas keičiasi... Tongas VIII gyvas. Mus apmovė. Tada sunaikinome jo antrininką. Jis sutelkė milžiniškas pajėgas ir ruošiasi atakuoti sostinę.
- Supratau. Kovoti beprasmiška?
- Visiškai. Jie atsigabeno tą pabaisą, kurią išmes virš sostinės ir viskam amen. Tuoj paskelbs ultimatumą.
- Gerai. Tuomet perduosiu visiems, kad kiekvienas gali rinktis, kaip mirt. Gali gintis, gali pulti. Gali nusižudyti.
- Jie neskelbė ultimatumo! Jie pradėjo puolimą! Tuojau ryšys nutruks. Matau jų naikintuvus. Artėja.
- Gerai, Amonai, ačiū už viską. Galbūt susitiksime anapus, bet asmeniškai aš labai abejoju, ar ten kas nors yra. Sėkmės.
- Jums irgi, Jūsų Šviesybe. – iš tiesų, po kelių sekundžių vaizdas ekrane išsijungė.
- Naikintuvai... Paduok man peilį, Li Šengai. Mirsime drauge, man nebaisu. Mirsime visi trys. Pažvelk pro langą į tuos juodus maitvanagius. Nieko jie nebepadarys. Jie bejėgiai prieš mirtį.
- Lik sveika, Jin. – Li Šengas pabučiavo seserį. Jį stebino jos ramumas. Jin paėmė peilį ir stipriai brūkštelėjo per kaklą. Pasipylė kraujas, ji susmuko kaip lėlė, nė neaiktelėjusi. Kraujo bala plėtėsi ant marmurinių grindų ir pasiekė Li Šengo ilgo balto imperatoriško apsiausto apačią. Princas nuo stovo paėmė senovinę kataną, dar vaikystėje jam dovanotą motinos tėvo, kuris savo ruožtu ją paveldėjo iš protėvių. Tuo metu atsivėrė kambario durys ir įėjo trys specialieji iki dantų apsiginklavę agentai.
- Jūs suimamas, Tongai Li Šengai, ir būsite teisiamas už perversmo įvykdymą bei pasikėsinimą į Jo Šviesybę.
Li Šengas piktai nusijuokė ir žengė prie lango. Laisvąja ranka išdaužė stiklą.
- Perduokite tam šuniui linkėjimus. Aš grįšiu iš pragaro įvykdyti savo teisingumą.
- Stokite! – sušuko vienas iš agentų, o Li Šengas atsispyrė ir iššoko.
2005-01-19 11:48
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-07-11 22:13
Nuar
Aprašinėjimas, iš kurio neįmanoma susikurti vaizdo. Beje, kiniečiai gal ir nemoka gerai veiksmo, išskyrus istorinius, filmų kurti, tačiau jų Li Šengai būna labai jau puošnūs ir iš karto nemiršta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-25 17:09
viena skruzdėlė
savotiškas įspūdis - negali sakyt, kad kalba kanceliarinė ar labai sausa, tačiau skaityt tikrai sunku; gal verta ilgus sudėtinius sakinius atskiesti paprastesniais, kažkokio gyvumo suteikti. aišku, patarimo apie imperatorių ir naktipuodį verčiau neklausyti:}
tačiau taip išeina, kad skaitant tarsi praleidi gerą dalį detalių, o paskui peržvelgi ir  nustembi - oi, net nepastebėjau tų jo kaustytų batų.
ypatingo 'japoniško stiliaus' nepastebėjau, net nežinau, ką čia komentatoriai turėjo omeny. manau, jam labiau tiktų grakštumas, precizika, o ne deklaracinis atpasakojimas. na, gal ne visai visur. bet dialoguose tikrai norėtųsi daugiau gyvumo. "Tuomet perduosiu visiems, kad kiekvienas gali rinktis, kaip mirt. Gali gintis, gali pulti. Gali nusižudyti." skamba gerai. o "Taip, mielasis, tu daug paaukojai. Aš buvau pasiruošusi savižudybei, nes maniau, jog niekada tavęs nepamatysiu. Kažin kodėl tada jis mūsų pasigailėjo?" netikra. ji juk dar nenusižudė. kodėl kalba kaip porcelianinė lėlytė?

stiliaus nelygumų matau. ir dar va matau. reikia pažaist su žodžių tvarka ir pan. bet baisybių, atrdo, nėr. kalba šiaip nebloga, tiesa, krito į akis 'nutruks'.

truputį vakuumas aplink. trūksta pagrindo: užuominos apie ankstesnius valdovus ir režimus netgi blaško, o ne padeda geriau įsivaizduoti; aišku, dėl to kaltas ir publikavimo būdas, - knygoj skaitytum ir pamažu viską išsiaiškintum.

ką gi, stilingas politinis fantastinis trileris irgi gali būti visai neblogas. tik reiktų tada nuo jo nuimti svorį, kurio jis nepakelia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-21 22:05
Gaspadorylazz
ach, ta pasaulio istorija visada teikė peno mūsų literatams
čia irgi ne išimtis
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-21 10:46
Amarito
Oj blyn. Čia tiesa pirma dalis, tai jis ten nenusižudė tikriausiai. Nu tai tada ten mano komentare daug nesąmonių. Nekreipk dėmesio.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-21 10:43
Amarito
Taigi. Pabaiga tiesą sakant beprasmė. Ir šiaip nelabai aiškus kūrinys. Kaip pvz. Išsigelbėjo Tongas VIII? Na gerai, sunaikino jo antrininką ( čia taipogi neužsimenama kokį), bet kur tada buvo Tongas?.
“Jie atsigabeno tą pabaisą kurią išmes virš sostinės ir viskas amen” Klausimas: kokią pabaisą? Tą? Juk galima ir išsiplėsti. Be to kai su SS03 vieni niekai ištaškyti pusę rezidencijos, tai gal galima ir pabaisą apramint. Na nebent ji turi kažkokių nepaprastų savybių. Pvz. Yra nemirtinga.
“Princui ištikima kariuomenės dalis skerdė imperatoriui ištikimus valdininkus ir karius, o jis pats ruošėsi karūnavimui”. Ištikima kariuomenė ištikimus karius, o jis ruošėsi karūnavimui. Čia, manau, nereik komentuot.
Dar mane nustebino Li Šengo mąstymas. Sveiko proto žmogus pasiėmęs kataną ir norėdamas nusižudyti, tikriausiai pasidarytu charakirį. Bet Li Šengas nusprendė išbandyti naujus būdus. Jis laisvąja ranka išdaužė langą ( o kodėl laisvąją? Kad labiau skaudėtu? Galėjo gi su kardu) ir iššoko pro langą. Nerealiai. Kardą pasiėmė, kad su juo iššoktu?
Taip pat pasidarė neaišku, iš kur ten rados visos armijos. Li Šengas susibūrė savąją ir sunaikino Tongo. Bet Tongas išsigelbėjo ir per vieną dieną, o tiksliau naktį, surinko naują armiją ir dar kažkokį monstrą susirado.
“Kol jie svarstė, žalsvai sužibo panašūs į dulkes sprogmenų SS03 gabalėliai” kaip gabalėlis gali būti panašus į dulkes?
Be to rašei, kad imperatorius pasidarė įtarus ir naikindavo tiek tariamus priešus tiek ir šeimos narius. Jeigu jis buvo toks atsargus, tai kaip tada Li šengas taip lengvai viską išsprogdino ir sunaikino?
Labai kreivas kūrinys, kur nereikia išsiplėsta per daug, o kur reikia tai suspausta į sakinį ar du.
Dar galėčiau daug daug rašyt, bet jau ir tau ir man turbūt atsibodo.
Suglumusio straipsnyje “Kaip rašyti fantastiką” yra labai naudingas patarimas. Kai parašai kūrinį, įsivaizduok, kad esi senas perdyla besikabinėjantis prie menkiausių smulkmenų, ir perskaityk savo kūrybą. Kas tik užklius iš karto koreguok. Atidžiai paskaitinėsi ir rasi nemažai klaidų, logikos trūkimo, ar prasto stiliaus.
Aš pats esu dar tik žalias pradedantysis ir visokias nesąmones rašau, tad gali nekreipt pernelyg dėmesio į mano sapaliojimus :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 21:59
St Sebastianas
Pritariu prieš tai pasisakiusiųjų nuomonei, kad nuobodu. Ne šiaip nuobodu, o siaubingai nuobodu. Eilinė vyriausybinė ataskaita, kuriai pabandyta suteikti šiek tiek teatrališkumo. Faktai kaip sunkūs blokai krenta iš dangaus. Šiaip iš to, kas parašyta čia galima sukurpti atskirą kūrinį.
Veikėjai.
Klaikiai silpna kūrinio vieta. Veikėjai beveidžiai. Nei imperatorius, nei jo sūnėnas, nei šio sesuo nekelia susidomėjimo. Tai vaikštantys autoatsakikliai. Paparasčiausiai reikėtų parodyti juos kaip žmones. Ne nudrebiant faktus iš dangaus, kartais parodant gyvenimiškose situacijose. Tarkime: "Imperatorius kikeno sėdėdamas ant naktipuodžio ir taukuotais pirštais vartydamas atakos ataskaitas. "Pagaliau tie prakeikti ištremtieji gavo tai, ko nusipelnė!" -  stenėdamas galvojo imperatorius. Jam buvo nusikakot, kad atakos metu žuvo du trečdaliai karių" Tai apie imperatorių pasakytų tikrai nemažai ir nebūtų toks nuobodus tekstas. Sunėnas dabar yra užprogramuotas robotas, o ne žmogus.
Teatrališkumas.
Broliuko ir sesutės dialogas atrodo netikroviškai. Viena iš priežasčių - visiškai neatskleistos. Jei jų įprastiniai pokalbiai skamba maždaug taip: "O kur išeini, o brangiausis, mano mieliausiasis? Ar pamatys mano akelės tavo randuotą snukelį? Ar grįši pas mane kruvinom rankelėm? Ar nupirksi man sukenlę? Ir kada pagaliau baigsi važinėti tuo Zaporožiečiu?" Viskas būtų gerai. Skaitytojas būtų įpratęs prie tokio kalbos stiliaus. Dabar tai atrodo kreivai.
Įvykiai.
Įvykiai krenta iš dangaus. Atsitiko tas, tas, tas. Trūksta rišamosios medžiagos, kad kūrinukas neatrodytų kaip istorijos vadovėlis.
Beje, perpjovus gerklę žmogeliui jis taip ramiai nemiršta. Jis dar gerokai pagargaliuoja springdamas savo krauju.
Kaip jau minėjau, galėjai iš viso to padaryti neblogą kūrinuką, nes viso to, ką aprašai tikrai užtektų. Karai, kuriuos nuslopina imperatorius. Jo įsigalėjimas. Sūnėno įkalinimas. Sūnėno gyvenimas kalėjime. To sūnėno fitimiti su sesute. Perversmo organizavimas. Perversmo įvykdymas. Nelabai linksma viso to pabaiga. Iš viso to galima parašyti romaną. O tu sudėjai tai į kelias eilutes.
2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 14:00
Haukas su Archangelu bendraus realybėje
,,Prie VIP tiltelio prisišvartavo juodas Lexus''
Chm.Kas tas lexus, kas tas vip?Ar čia mano neišprūsimas, kad nežinau?:)
Na, tokis dvejopas įspūdis mane aplankė dėl šio teksto. Toks...chm.Trukčiojantis, nevientisas.
Pradžia pernelyg apkrauta informacijos. Skaitytojas dar nesusigaudo, kas čia vyksta, kokia vieta- o čia jau iškart apie politiką.Toliau- apie perversmą.Na, neįtikino manęs ta vieta.Viskas įvyko pernelyg greitai, net nesupratau, kas darosi. O po to vėl staigus šuolis- po sukilimo, bet štai vėl iš kažkur pasirodo išgyvenęs despotas imperatorius ir vėlei kažkas šaudo gaudo.
Patiko princo aprašymas.Patiko neblogas ,,samurajiško'' požiūrio į gyvenimą perteikimas.Apskritai, labiau pasistengus, galėtum sukurti šedevrą;)
Na, iš 10 duočiau 6. Už drąsų veikėjų charakterį.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 13:36
sl_nk
nors ir labai nuobodu, bet kalba labai nebloga, gana turtinga. cia jau kazkaip panasu i literatura. aisku tokio zodzio kaip "spionazas" nereiketu vartoti, arba pvz "suskiai'(gal jau geriau nususeliai). "raudona palta su stacia apykakle"-"su" reikia braukt. bet cia tik siaip pastebejimai,apie pati kurini nelabai ka pasakysiu, nes kaip minejo ir ixaonas, tingejau ji skaityt:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 12:56
Dzo_Sakiarankis
NUOBODU!............Labai nobuodu, neidomu...Siaubinga..........Visai ne fantastika.Tai tik spangalai ir kazkokia jau 1000 kartu girdeti durstalai is ivairiu kuriniu.Matrica smagenis apsvitino???.......Che che!........
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 12:43
IXAON
tingėjau skaityti viską, tačiau tos nuotrupos, kurias perskaičiau - patiko. Pritariu Maliciuos dėl japoniško stiliaus. Jis - labai stipri kūrinio vieta. Tik Rytams būdingas garbės ir pareigos suvokimas ("Nieko jie nebepadarys. Jie bejėgiai prieš mirtį") arba dramatiški, nors kiek statiški, mirties vaizdai.
Pasaulio vizija - niūriai apokaliptinė, bet tas ir žavi.
Kažkaip abejoju ar Rytuose sakytų "amen" ir pan. Nevartotų ten tokių žodžių...
Manau, visas kūrinys turėtų būti vertas kokių 8 iš 10.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 12:09
Maliciuos
Yra daug astriu kampu, bet vizija - tikrai nebloga. Matrica Kinijoj, tik nera Vachovskiams budingo absurdo teatro ispudzio.
Patiko miestas. Post-apokaliptinis - japoniskai stiprus.
Siek tiek, ankai ir amen uzkliuvo, bet tai, kad yra teisinga pabaiga - labai padidina verte. Jeigu nebus tesinio, kuris bus labiau isbaigtas sita dalis neteks savo zavesio.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-25 17:09
viena skruzdėlė
savotiškas įspūdis - negali sakyt, kad kalba kanceliarinė ar labai sausa, tačiau skaityt tikrai sunku; gal verta ilgus sudėtinius sakinius atskiesti paprastesniais, kažkokio gyvumo suteikti. aišku, patarimo apie imperatorių ir naktipuodį verčiau neklausyti:}
tačiau taip išeina, kad skaitant tarsi praleidi gerą dalį detalių, o paskui peržvelgi ir  nustembi - oi, net nepastebėjau tų jo kaustytų batų.
ypatingo 'japoniško stiliaus' nepastebėjau, net nežinau, ką čia komentatoriai turėjo omeny. manau, jam labiau tiktų grakštumas, precizika, o ne deklaracinis atpasakojimas. na, gal ne visai visur. bet dialoguose tikrai norėtųsi daugiau gyvumo. "Tuomet perduosiu visiems, kad kiekvienas gali rinktis, kaip mirt. Gali gintis, gali pulti. Gali nusižudyti." skamba gerai. o "Taip, mielasis, tu daug paaukojai. Aš buvau pasiruošusi savižudybei, nes maniau, jog niekada tavęs nepamatysiu. Kažin kodėl tada jis mūsų pasigailėjo?" netikra. ji juk dar nenusižudė. kodėl kalba kaip porcelianinė lėlytė?

stiliaus nelygumų matau. ir dar va matau. reikia pažaist su žodžių tvarka ir pan. bet baisybių, atrdo, nėr. kalba šiaip nebloga, tiesa, krito į akis 'nutruks'.

truputį vakuumas aplink. trūksta pagrindo: užuominos apie ankstesnius valdovus ir režimus netgi blaško, o ne padeda geriau įsivaizduoti; aišku, dėl to kaltas ir publikavimo būdas, - knygoj skaitytum ir pamažu viską išsiaiškintum.

ką gi, stilingas politinis fantastinis trileris irgi gali būti visai neblogas. tik reiktų tada nuo jo nuimti svorį, kurio jis nepakelia.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-21 22:05
Gaspadorylazz
ach, ta pasaulio istorija visada teikė peno mūsų literatams
čia irgi ne išimtis
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-21 10:46
Amarito
Oj blyn. Čia tiesa pirma dalis, tai jis ten nenusižudė tikriausiai. Nu tai tada ten mano komentare daug nesąmonių. Nekreipk dėmesio.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-21 10:43
Amarito
Taigi. Pabaiga tiesą sakant beprasmė. Ir šiaip nelabai aiškus kūrinys. Kaip pvz. Išsigelbėjo Tongas VIII? Na gerai, sunaikino jo antrininką ( čia taipogi neužsimenama kokį), bet kur tada buvo Tongas?.
“Jie atsigabeno tą pabaisą kurią išmes virš sostinės ir viskas amen” Klausimas: kokią pabaisą? Tą? Juk galima ir išsiplėsti. Be to kai su SS03 vieni niekai ištaškyti pusę rezidencijos, tai gal galima ir pabaisą apramint. Na nebent ji turi kažkokių nepaprastų savybių. Pvz. Yra nemirtinga.
“Princui ištikima kariuomenės dalis skerdė imperatoriui ištikimus valdininkus ir karius, o jis pats ruošėsi karūnavimui”. Ištikima kariuomenė ištikimus karius, o jis ruošėsi karūnavimui. Čia, manau, nereik komentuot.
Dar mane nustebino Li Šengo mąstymas. Sveiko proto žmogus pasiėmęs kataną ir norėdamas nusižudyti, tikriausiai pasidarytu charakirį. Bet Li Šengas nusprendė išbandyti naujus būdus. Jis laisvąja ranka išdaužė langą ( o kodėl laisvąją? Kad labiau skaudėtu? Galėjo gi su kardu) ir iššoko pro langą. Nerealiai. Kardą pasiėmė, kad su juo iššoktu?
Taip pat pasidarė neaišku, iš kur ten rados visos armijos. Li Šengas susibūrė savąją ir sunaikino Tongo. Bet Tongas išsigelbėjo ir per vieną dieną, o tiksliau naktį, surinko naują armiją ir dar kažkokį monstrą susirado.
“Kol jie svarstė, žalsvai sužibo panašūs į dulkes sprogmenų SS03 gabalėliai” kaip gabalėlis gali būti panašus į dulkes?
Be to rašei, kad imperatorius pasidarė įtarus ir naikindavo tiek tariamus priešus tiek ir šeimos narius. Jeigu jis buvo toks atsargus, tai kaip tada Li šengas taip lengvai viską išsprogdino ir sunaikino?
Labai kreivas kūrinys, kur nereikia išsiplėsta per daug, o kur reikia tai suspausta į sakinį ar du.
Dar galėčiau daug daug rašyt, bet jau ir tau ir man turbūt atsibodo.
Suglumusio straipsnyje “Kaip rašyti fantastiką” yra labai naudingas patarimas. Kai parašai kūrinį, įsivaizduok, kad esi senas perdyla besikabinėjantis prie menkiausių smulkmenų, ir perskaityk savo kūrybą. Kas tik užklius iš karto koreguok. Atidžiai paskaitinėsi ir rasi nemažai klaidų, logikos trūkimo, ar prasto stiliaus.
Aš pats esu dar tik žalias pradedantysis ir visokias nesąmones rašau, tad gali nekreipt pernelyg dėmesio į mano sapaliojimus :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 21:59
St Sebastianas
Pritariu prieš tai pasisakiusiųjų nuomonei, kad nuobodu. Ne šiaip nuobodu, o siaubingai nuobodu. Eilinė vyriausybinė ataskaita, kuriai pabandyta suteikti šiek tiek teatrališkumo. Faktai kaip sunkūs blokai krenta iš dangaus. Šiaip iš to, kas parašyta čia galima sukurpti atskirą kūrinį.
Veikėjai.
Klaikiai silpna kūrinio vieta. Veikėjai beveidžiai. Nei imperatorius, nei jo sūnėnas, nei šio sesuo nekelia susidomėjimo. Tai vaikštantys autoatsakikliai. Paparasčiausiai reikėtų parodyti juos kaip žmones. Ne nudrebiant faktus iš dangaus, kartais parodant gyvenimiškose situacijose. Tarkime: "Imperatorius kikeno sėdėdamas ant naktipuodžio ir taukuotais pirštais vartydamas atakos ataskaitas. "Pagaliau tie prakeikti ištremtieji gavo tai, ko nusipelnė!" -  stenėdamas galvojo imperatorius. Jam buvo nusikakot, kad atakos metu žuvo du trečdaliai karių" Tai apie imperatorių pasakytų tikrai nemažai ir nebūtų toks nuobodus tekstas. Sunėnas dabar yra užprogramuotas robotas, o ne žmogus.
Teatrališkumas.
Broliuko ir sesutės dialogas atrodo netikroviškai. Viena iš priežasčių - visiškai neatskleistos. Jei jų įprastiniai pokalbiai skamba maždaug taip: "O kur išeini, o brangiausis, mano mieliausiasis? Ar pamatys mano akelės tavo randuotą snukelį? Ar grįši pas mane kruvinom rankelėm? Ar nupirksi man sukenlę? Ir kada pagaliau baigsi važinėti tuo Zaporožiečiu?" Viskas būtų gerai. Skaitytojas būtų įpratęs prie tokio kalbos stiliaus. Dabar tai atrodo kreivai.
Įvykiai.
Įvykiai krenta iš dangaus. Atsitiko tas, tas, tas. Trūksta rišamosios medžiagos, kad kūrinukas neatrodytų kaip istorijos vadovėlis.
Beje, perpjovus gerklę žmogeliui jis taip ramiai nemiršta. Jis dar gerokai pagargaliuoja springdamas savo krauju.
Kaip jau minėjau, galėjai iš viso to padaryti neblogą kūrinuką, nes viso to, ką aprašai tikrai užtektų. Karai, kuriuos nuslopina imperatorius. Jo įsigalėjimas. Sūnėno įkalinimas. Sūnėno gyvenimas kalėjime. To sūnėno fitimiti su sesute. Perversmo organizavimas. Perversmo įvykdymas. Nelabai linksma viso to pabaiga. Iš viso to galima parašyti romaną. O tu sudėjai tai į kelias eilutes.
2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 14:00
Haukas su Archangelu bendraus realybėje
,,Prie VIP tiltelio prisišvartavo juodas Lexus''
Chm.Kas tas lexus, kas tas vip?Ar čia mano neišprūsimas, kad nežinau?:)
Na, tokis dvejopas įspūdis mane aplankė dėl šio teksto. Toks...chm.Trukčiojantis, nevientisas.
Pradžia pernelyg apkrauta informacijos. Skaitytojas dar nesusigaudo, kas čia vyksta, kokia vieta- o čia jau iškart apie politiką.Toliau- apie perversmą.Na, neįtikino manęs ta vieta.Viskas įvyko pernelyg greitai, net nesupratau, kas darosi. O po to vėl staigus šuolis- po sukilimo, bet štai vėl iš kažkur pasirodo išgyvenęs despotas imperatorius ir vėlei kažkas šaudo gaudo.
Patiko princo aprašymas.Patiko neblogas ,,samurajiško'' požiūrio į gyvenimą perteikimas.Apskritai, labiau pasistengus, galėtum sukurti šedevrą;)
Na, iš 10 duočiau 6. Už drąsų veikėjų charakterį.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 13:36
sl_nk
nors ir labai nuobodu, bet kalba labai nebloga, gana turtinga. cia jau kazkaip panasu i literatura. aisku tokio zodzio kaip "spionazas" nereiketu vartoti, arba pvz "suskiai'(gal jau geriau nususeliai). "raudona palta su stacia apykakle"-"su" reikia braukt. bet cia tik siaip pastebejimai,apie pati kurini nelabai ka pasakysiu, nes kaip minejo ir ixaonas, tingejau ji skaityt:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 12:56
Dzo_Sakiarankis
NUOBODU!............Labai nobuodu, neidomu...Siaubinga..........Visai ne fantastika.Tai tik spangalai ir kazkokia jau 1000 kartu girdeti durstalai is ivairiu kuriniu.Matrica smagenis apsvitino???.......Che che!........
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2005-01-19 12:43
IXAON
tingėjau skaityti viską, tačiau tos nuotrupos, kurias perskaičiau - patiko. Pritariu Maliciuos dėl japoniško stiliaus. Jis - labai stipri kūrinio vieta. Tik Rytams būdingas garbės ir pareigos suvokimas ("Nieko jie nebepadarys. Jie bejėgiai prieš mirtį") arba dramatiški, nors kiek statiški, mirties vaizdai.
Pasaulio vizija - niūriai apokaliptinė, bet tas ir žavi.
Kažkaip abejoju ar Rytuose sakytų "amen" ir pan. Nevartotų ten tokių žodžių...
Manau, visas kūrinys turėtų būti vertas kokių 8 iš 10.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
1 2
[iš viso: 21]
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą