Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 18 (4)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Pspeass Galaktikos IE-20223 žvaigždės Trečiosios planetos stebėtojas (toliau vadinamas Stebėtoju) – Žvaigždžių Bendrijos Pspeass Galaktikos Globėjui (toliau vadinamam Globėju)
Z-3151 Galaktikos metų 1102238 fazė
“O Globėjau! Tavo ir Aukščiausiojo Viso Pasaulio Kūrėjo valia materializavausi (nors ir kaip tai buvo nemalonu) Mūsų Galaktikos IE-20223 žvaigždės Trečiojoje planetoje. Kaip ir buvai nurodęs, pamėginsiu per penkiolika fazių kuo nuodugniau susipažinti su čia gyvenančiais mąstančiaisiais ir nuspręsti, ar galima juos priimti į Mūsų Žvaigždžių Bendriją. Kol kas esu toli nuo čionykščių mąstančiųjų, jeigu nekreipti dėmesio į čia pat skrajojantį padarą – mat jis neturi fizinio kūno, o tik energetinį – o su tokiais absoliuti dauguma vietinių mąstančiųjų nebendrauja (pabandysiu išsiaiškinti, kodėl).”

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102239 f
“O Globėjau! Galų gale atvykau į vietinių mąstančiųjų (toliau vadinsiu juos Vietiniais) nuolatinę susitelkimo vietą. Labai gaila, kad sukėliau didelę paniką, mat visi Vietiniai buvo du-tris kartus už mane mažesni, arba tiksliau – aš už juos didesnis. Pasirodo, jie labai kreipia dėmesį į ūgį, svorį, spalvą ir netgi tokias smulkmenas, kaip regėjimo ar klausos organų skaičius – ir absoliučiai nesugeba bendrauti su kitokiais, negu jie. Man čia bus tikrai sunku. Bet pabandysiu kuo geriau prisitaikyti.”

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102241 f
,,O Globėjau! Po kelių nesėkmingų bandymų galų gale sugebėjau prisitaikyti ir tuo pačiu gavau galimybę nuolat stebėti Vietinius. Įgavau pavidalą nemąstančio padaro, tuo pačiu atsikratydamas man beveik neįmanomo dalyko – tiesioginio bendravimo su Vietiniais. Tų padarų, vieno iš kurių pavidalą pasisavinau, čia gana daug. Vietiniai jiems tesako tik kelias frazes:”kis-kis” ir “škac!”, bet visiškai nelaukia iš jų atsakymo. Tiesa, mano elgesys jiems gerokai keistas, ypač kai atsisakau jų siūlomų maisto produktų – jie man iš tiesų visai nepriimtini. O Globėjau, jie man siūlo netgi įvairių nemąstančių padarų negyvų fizinių kūnų! Net negali įsivaizduoti, kokį siaubą patyriau pamatęs, kad ir jie patys tai valgo! Visoje Galaktikoje tokios baisenybės nesu matęs1’

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102242 f
“Chm…”

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102245 f
“O, Globėjau! Aš taip ilgai nieko nepranešiau, nes turėjau tiesiog atsigauti po daugybės patirtų baisių dalykų. Net nežinau, ką ir manyti, juo labiau nežinau, ką siūlyti dėl galimo bendradarbiavimo su Vietiniais. Jie mane vienu metu ir stebina, ir šiurpina. Ir dabar pagrindinė mintis, kuri man kyla po visų šitų sukrėtimų ir ilgų svarstymų, tokia –KAIP JIE IKI ŠIOL SUGEBĖJO IŠGYVENTI?
Nepyk, o Globėjau, jei aš nevisai nuosekliai pasakosiu, bet šioje planetoje be galo sunku susikaupti ir nuosekliai mąstyti.
Jau praeitą sykį minėjau, ką Vietiniai valgo. Aš nusprendžiau, kad ir kaip buvo šlykštu, smulkiau ištirti, kaip gi jie dar maitinasi. Turiu pasakyti, kad pagal jų naudojamo maisto turinį ir naudojimo būdą net pats patvariausias fizinis kūnas negalėtų ištverti ilgiau kaip 3-4 tūkstančius miego-budrumo periodų. Vienok kai kurie sugeba išgyventi net iki 30 000 ir dar daugiau! Visai nesuvokiama. Maža to – kai kurie jų visai savanoriškai, niekieno neverčiami, degina susmulkintas nuodingas žoles, susuktas į pailgus vamzdelius, ir traukia jų dūmus į savo vidinius kvėpavimo organus! Bet ir tai dar ne visų baisiausia! Savo švenčių metu (ir ne tik) jie geria grynus arba atskiestus nuodus (daugybę sykių įdėmiai stebėjau – tikrai niekieno neverčiami) ir dar vienas kitam sako :”į sveikatą’! Aš ištyriau – kai kurie tik vienos šventės metu išgeria 10 kartų didesnę už mirtiną dozę!  Galbūt, o Globėjau, pamanysi, kad mano siela serga, ir neberegi to, ką apšviečia Amžinoji Šviesa, bet, prisiekiu Galaktikos Branduoliu, - aš pranešu Tau gryną teisybę! Ir tai dar ne viskas. Pasitaiko (nors, tiesa, labai retai), kad jie nužudo viens kitą. Bet, atrodo, jie to netoleruoja. Tik su žudytoju labai keistai elgiasi – uždaro jį su kitais žudytojais į sąlyginai uždarą erdvę, užuot pasistengę kuo toliau juos vienas nuo kito atskirti. Negana to – kiek supratau iš Vietinių pasikalbėjimų, tuos žudytojus irgi nužudo – tik dabar jau su visų mąstančiųjų pritarimu. Tik tų žudytojų, kurie žudo anuos žudytojus, niekas nebeuždaro ir nebežudo,  nes greitai nė vieno gyvo nebeliktų. O Globėjau, tu, ko gero, pamanys, kad čia jau mano kliedesiai. Kūrėjas mato – aš ir pats nebesusigaudau, kur tiesa, o kur ne. Galų gale tai tik kalbos, aš ir pats nelabai tikiu, kad taip gali būti. Bet, vardan Amžinojo Šalčio, kodėl jie tada kalba tokias baisias nesąmones!
Ir dar negana to (aš jau bijau ir bepranešti, ką ketinu, bet šiaip ne taip ryžtuosi) – tie Vietiniai kartais kalba apie masinius žudymus, kuriuos jie vadina karu – atseit jie iš tikrųjų kažkada vyko, ir netgi pritariant daliai mąstančiųjų arba jų vyresniesiems. Dar jie kalba, kad tokie žudymai yra buvę ne vieną kartą. Čia tai jau, aišku, visiška nesąmonė – jei net vieną vienintelį kartą, teneduodie Kūrėjas, toks baisus dalykas įvyktų, antrą kartą jam pasikartoti tikrai niekas nebeleistų.
O Globėjau, pats regi, kaip man sunku Trečiojoje planetoje. Jei nebūčiau aukščiausiuoju laipsniu įpareigotas čia būti, tikrai prašyčiau leidimo iš čia išvykti. Bet teesie, kas lemta, aš pasilieku ir toliau stebiu, kad ir liūdinčia ir pasimetusia savo esatimi.

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102247 f
,,O, Globėjau! Aš dabar daugiau žiūriu, negu klausausi, nes, pasirodo, Vietinių kalbos dažnai neatitinka jų poelgių. Nesuprantu, kodėl taip yra – gal jie jaučia malonumą, kalbėdami tikrovės neatitinkančias kalbas? Aš jau beveik nebesistengiu išsiaiškinti, kodėl jie elgiasi vienaip ar kitaip. Čia veikia kiti dėsniai, negu visoje likusioje Galaktikoje. Vienok jie gana protingi. Kaip paaiškinti šį paradoksą, aš nežinau, o ir nenoriu. Labiausiai norėčiau išvykti iš čia ir užmiršti visa, ką čia patyriau. Bet turiu nešti man užkrautą tikrai sunkią, bet, tikiuosi, garbingą naštą.
Vienok pastebiu ir gerų dalykų. Tik pirma per visas čia vykstančias baisenybes aš jų nematydavau. Kartais jie sugeba būti labai švelnūs vienas kitam. Ypač skirtingų modifikacijų mąstantieji. Kiek supratau, jų yra dvi modifikacijos (nors gal ir klystu). Tai reikalinga jų dauginimuisi. Jie net nesistengia daugintis vegetatyviniu ar transformaciniu būdu, jiems, matyt, visiškai tinka sėklinis būdas. Tiesa, tam kad įvykdytų visą dauginimosi aktą, jiems reikia labai daug nuveikti. Pirmiausia reikia subręsti – tam prireikia net 7000 miego-budrumo periodų. Po to vienos modifikacijos Vietinis turi susirasti kitos modifikacijos Vietinį. Tai ne taip lengva, kaip gali pasirodyti. Tam jie sunaudoja žymiai daugiau laiko ir energijos, negu būtų galima įsivaizduoti. Kokiais kriterijais remdamiesi jie vienas kitą susiranda, aš taip ir nesupratau. Čia netinka absoliučiai jokie dėsniai nei formulės – bet aš jau seniai, kaip minėjau, net nebandau paaiškinti nieko, kas čia vyksta. Ir susiradę jie neskuba užmegzti naujo Vietinio prado. Ir vėl net neaiškinu, kodėl. Nežinau, ir tiek. Kiekvienas normalus mūsų mąstantysis pasakytų, kad taip gali greitai išnykti visa jų rūšis. Bet taip kažkodėl nėra. Atvirkščiai – jų vis daugėja ir daugėja. Pagal mano skaičiavimus, po 1,5 GM jie turėtų tiesiog fiziškai, savo kūnais, užpildyti pusę Mūsų Galaktikos. Bet, šlovė Kūrėjui, čia jokie dėsniai neveikia, vadinasi, tokios grėsmės nė nėra.”

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102248 f
,,Pranešk tiksliau ir smulkiau apie naujų gyvybių užmezgimą. Pasistenk atsiųsti vaizdų”.

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102249
,,O Globėjau! Siunčiu, kaip ir buvai prašęs, vaizdų. Jie patys juos gamina ir vienas kitam duoda žiūrėti, nors kai kurie jų dėl to labai nepatenkinti (kodėl???)
Iš vis, pastebėjau, jie mėgsta žiūrėti įvairius vaizdus. Ir fiksuotus, ir laiko atkarpose. Ypač jiems patinka sėdėti vakarais priešais vaizdus ir garsą transliuojančius įrenginius (nors – kažin ar patikėsi – vaizdas pateikiamas tik dviejų matavimų projekcijoje). Iš pradžių aš maniau, kad tie vaizdai rodo jų gyvenimo įvairius momentus – nes labai į tai ir yra panašu. Bet po kiek laiko supratau, kad tuose vaizduose nėra absoliučiai jokios realybės! Ir vis vien jie mielai spokso į juos – kartais net suardydami savo miego-budrumo periodus. Ypač populiarūs vaizdai apie žudymus ir vaizdai apie šilumą sulaikančių apdangalų nusiėmimą. Tiesa, yra ir kitokių vaizdų. Kartais jau tariuosi supratęs, kas ten vaizduojama – nes viskas vyksta lyg ir logiška linkme, bet nelauktai netikėtai įsiterpia trumpi vaizdai visai kita tematika – dažniausiai apie valgomus ir nevalgomus daiktus – ir tuomet būnu visai išmuštas iš vėžių. Pavyzdžiui, kartą žiūrėjau vaizdą apie tai, kaip trys Vietiniai būtinai nori nužudyti kitą Vietinį, ir labai atkakliai jį persekioja, kai nelauktai pasirodo dar vienas Vietinis, iki tol veiksme nedalyvavęs, ir kuo ramiausiai, lyg jam negrėstų visiškai joks pavojus, siūlo visiems regėjimo organų darbą gerinančius prietaisus (tarp kitko, labai primityvius). Visiems keturiems iki tol veiksme dalyvavusiems Vietiniams visiškai nereikia tokių prietaisų, ir  jie nei prieš tai, nei po to nebendrauja su tuo siūlytoju, ir net nekalba apie jokius tokius prietaisus. Įtariu, kad jie taip juokauja. Bet tikrai negaliu paaiškinti tokios jumoro formos. Vieno prisėdimo prie vaizdo ir garso retransliatoriaus metu jie pamato vidutiniškai 15 nužudymų, 2 šilumą sulaikančių apdangalų nusiėmimus ir 50 siūlymų įsigyti įvairių valgomų ir nevalgomų daiktų.
O Globėjau! Nesupyk, bet aš labai prašau leidimo pasitraukti dviejų fazių laikotarpiui toliau nuo Vietinių. Po to vėl grįšiu ir baigsiu savo stebėjimus”.

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102250 f
,,Ką gi – pasitrauk. Tik atsiųsk dar vaizdų”.

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102252 f
,,O Globėjau! Pailsėjęs ir nusiraminęs vėl grįžau į nuolatinę Vietinių susitelkimo vietą. Beje, niekas nė nebuvo pastebėjęs mano dingimo. Iš karto grįžęs susidūriau su labai įdomiu reiškiniu. Mačiau, kaip vieną Vietinį sugavo ir uždarė į sąlyginai uždarą erdvę. Pasirodo, jis paėmė keletą daiktų ir juos paslėpė. Kitas Vietinis labai dėl to pergyveno, kol galų gale tą slėpėją sugavo, o paslėptus daiktus grąžino atgal. Tuomet tas pergyventojas nusiramino ir net apsidžiaugė. Iš pradžių maniau, kad jam tie daiktai labai mieli, bet, pasirodo, klydau. Jis netrukus tuos daiktus, kurie iš pažiūros atrodo labai nepatvarūs ir kuriuos jis vadino ,,bagsais”, iškeitė į prietaisą, skirtą greitesniam persikėlimui erdvėje. Niekaip nesuprantu – kodėl jis gailėjo tų daiktų, jei po to taip skubėjo jais atsikratyti? Ir dar labiau nesuprantu – kodėl slėpėjas buvo sugautas ir uždarytas sąlyginai uždaroje erdvėje?
O Globėjau! Man skirtas laikas baigiasi, ir aš tikrai nieko negaliu nuspręsti ir pasiūlyti. Priimti šios planetos Vietinius į Žvaigždžių Bendriją tikrai negalima. Bet palikti juos likimo valiai – irgi nedora. O ką daryti su jais? Palieku tai lemti Tau.”

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102253 f
,,Laikas baigėsi. Aišku, kad Trečiosios planetos fiziniai mąstantieji – labai reta, galbūt net vienintelė tokia mąstančiųjų rūšis visoje Galaktikoje. Tai – savanoriškai susinaikinančiųjų mąstančiųjų rūšis. Nors jų ir daugėja, bet vis vien jie linkę į susinaikinimą. Net aš pats nežinau, kodėl. Tokia Kūrėjo valia.
Bet savieigai jų palikti negalima. Kai jie susisieks su kitų planetų mąstančiaisiais, tuomet gali juos paveikti ir užkrėsti savo susinaikinimo tikėjimu. Tai labai pavojinga visai Galaktikai. Be galo liūdėdamas, bet nėmaž neabejodamas nusprendžiau – juos reikia sunaikinti. Vardan visos Galaktikos! Tai padarysi Tu. Duodu tris fazes laiko.”

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102255 f
,,O Globėjau! Vilties žiburėlis, mažytis vilties žiburėlis nušvito juodžiausioj tamsoj! Visai nebedaug beliko iki Tavo skirto sunaikinimo laiko pabaigos, bet… bet aš pabandysiu Tau įrodyti, kad dar yra, nors ir labai mažytė, bet viltis. Viltis išlikti.
Taigi, radau kelis Vietinius (tiesa, ne savo noru), visiškai nepaveiktus šią planetą apėmusios naikinimo dvasios. Taip, tai tik keli Vietiniai, bet, galbūt, jų yra ir daugiau. Aš būtinai ieškosiu. Ir pabandysime kartu su jais paveikti visus likusiuosius (nors ir kaip tai atrodytų neįmanoma). Jei nepavyks… ką gi… Tuomet aš jau be jokių abejonių įvykdysiu visa, ką liepei.
Tiesa, užmiršau pranešti, kad pakeičiau savo pavidalą – dabar esu panašus į mąstantįjį Vietinį. Po ilgų stebėjimų nusprendžiau, kad jau galiu be jokių nesusipratimų tapti panašiu į vieną iš jų.
Tie nesugadintieji gyvena vienoje sąlyginai uždaroje erdvėje. Ne, tai ne tokia erdvė, kurioje patalpinami žudytojai ir daiktų slėpėjai. Čia tokių nėra. Atvirkščiai – čia gyvena patys tobuliausi Vietiniai visoje planetoje. Žinoma, jiems toli gražu iki mūsų, bet jie bent teikia viltį…
Jie nekalba apie daiktus, nei apie žudymus, nei apie šilumą sulaikančių apdangalų nusiėmimą! Jie kalba apie žymiai suprantamesnius mums dalykus! Apie slenkančią erdvę ir nesantį laiką, apie šviesos tamsą ir materijos dvigubumą, apie esaties liūdesį ir netgi apie Tave, o Globėjau!
Nepyk, o Globėjau, kad dabar nenoriu Tau paklusti. Duok man laiko! Ir aš pasistengsiu kartu su šiais Vietiniais (kurie tokie protingi, kad net nelaiko savęs Vietiniais!) išgydyti šią planetą nuo baisios susinaikinimo dvasios! O Globėjau, maldauju!”

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102257 f
,,M-m-m…”

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 110228 f
,,O, Globėjau! Maldauju…”

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102259 f
,,M-m-m-m-m…”

Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102260 f
,,O, Globėjau!..”

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102263 f
,,Oi-oi… Ką gi… Žinokis…Duodu 15 fazių laiko…”

Stebėtojas (sau)
,,Jė-ė-ė-ga!”

- -    -

Ištrauka iš Papelkių psichoneurologinio dispanserio gydytojo Jono Trenktinsko ataskaitos skyriaus vedėjui :
,,Jau dvi savaites stebiu naująjį mūsų pacientą Joną Naująją Akmenę. Tai netikra jo pavardė. Tikrosios niekaip negalėjom nustatyti. Teko kažkaip jį pavadinti. Vardą parinkau atsitiktinai, o pavardę – pagal miestelį, iš kurio jį čia atvežė. Jo elgsena ir motyvacija labai įdomios. Iš pradžių nutariau, kad jam reiškiasi maniakalinės šizofrenijos sindromai. Bet po kelių dienų pastebėjau ir neurotinės paranojos simptomus. O dar po kiek laiko – ir encefalopatinio vidutinio laipsnio debilizmo svyravimus. Žodžiu, tikrai unikalus atvejis.
Ryškus asmenybės susidvejinimas, o gal ir susitrejinimas ar net susiketvirčiavimas. Loginis mąstymas gana ryškiai išreikštas, nors kartais kalboje pasireiškia gan dideli aloginiai nukrypimai, kurie autonomiškai yra logiškai pagrįsti. Kaip antai – dispanserį jis vadina ,,sąlyginai uždara erdve”, visus žmones - ,,vietiniais”, o mane - ,,grynai techniškai išreikštu stebėtoju”! Kartą, kai vienas iš pacientų pradėjo garsiai deklamuoti savo eilėraštį (nors šiaip mes to netoleruojame), jis klausėsi išsižiojęs, o netrukus ir pats pradėjo deklamuoti! Pateikiu šio deklamavimo ištrauką:
,,Sujudinta erdvė išsiskleidžia laike. Aš trokštu pasislėpt jame. Bet man globėjas taria – eik. O aš tariu – oi-oi-oi-oi! Žudyti nevalia –ne-ne! Žvaigždėse tai tikra tiesa. Ilgiuosi aš atchverpmelsi. Oi tabai labai tandarsi!”
Žodžiu, tikras kratinys. Jau norėjau pagal šį deklamavimą nustatyti tikslesnę diagnozę, bet netyčia papuolė man į rankas jaunųjų poetų poezijos rinkinėlis, kurį neaišku kodėl nusipirko mano dukra. Viešpatie aukščiausiasis! Taigi kiekvienam jaunajam poetui galėjau nustatyti bent po vieną diagnozę! Ir po to pagal deklamavimus nustatinėti susirgimo pobūdį man praėjo bet koks noras.
Kartais jis vaizduoja esąs katinas. Tikrąja to žodžio prasme. Mat vandenį ne geria, o laka iš lėkštės ir dar kartais kniaukia. O kai supyksta ant ko nors, pradeda šnypšti. Tiesa, vaikšto kaip žmogus – dviem kojom. Ir nesidrasko (nors tiek gerai).
Ryškiausias maniakinės šizofrenijos pasireiškimas – noras išgelbėti visą planetą. Būtent taip jis ir sako -,,planetą”. Ir dar mini kažkokias penkiolika fazių, per kurias jis tai privalo tai padaryti. Pastaruoju metu pastebėjau, kad daro neigiamą įtaką kitiems pacientams. Reikės izoliuoti. Imsimės visų priemonių jam apsaugoti ir prižiūrėti. Nes yra pavojus, kad gali susisiekti ir su kitų skyrių pacientais, tuomet juos pasveiks ir užkrės savo maniakinėmis teorijomis. Tai labai pavojinga visam dispanseriui. Jei jis ir toliau nesveiks, tai galbūt, teks net pasiūlyti pritaikyti jam spec. poveikį. Ko gero, taip ir bus."
Skyriaus vedėjo žodinis nurodymas gydytojui Jonui Trenktinskui:
,,Veikite savo nuožiūra. Patariu atsižvelgti į visos mūsų įstaigos saugumą.”

- - -
Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102268 f
,,Na, Stebėtojau… Pranešk, kaip sekasi.”

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102270 f
,,Stebėtojau! Kuo skubiau pranešk, kas vyksta. Ko tyli!”

Globėjas – Stebėtojui
Z-3151 GM 1102271 f
,,Stebėtojau! Atsiliepk!”



Stebėtojas – Globėjui
Z-3151 GM 1102272 f
,,Aleliuja! Aš jau laisvas, ir galiu daryti, ką noriu. Įstojau į vienintelę ir tikrąją Septynioliktosios dienos bažnyčią. Esu išganytas. Atstok, piktoji dvasia!”    

           



   

2002-11-25 11:23
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 12 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2002-11-25 17:35
viena skruzdėlė
o kas ten originalaus apie dauginimasi?:]
imho, Lemas seniai ateivių požiūrį į žmogaus keistenybes aprašė, ir, taip jau išėjo, kur kas geriau;] ir nemanau, kad jis vienas. tas žmonijos stebėjimas išvis senas kaip pasaulis triukas:[
nors pati pabaiga pradžiugino, bent tiek:]
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2002-11-25 13:45
Maumaz
Mmmmm... Skaityti gana smagu, tačiau iš tiesų "veža" tik gabaliukai - pvz., apie dauginimąsi ir žiūrėjimą į tai :)) Tikrai (imho) nereikia pabaigos - t.y. to psichiatro, skaitytojas gali pasijusti laikomas debilu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą