Rašyk
Eilės (78154)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







PROLOGAS

Kai Žemę atrado tarpgalaktinė ekspedicija, jai buvo suteikta neliečiamybė, kaip neišsivysčiusiai. Jai globoti Kanadoje buvo įkurtas kosminis miestas. Žemę užvaldė kažkas panašaus į pamišimą. Jaunuoliai, prisiskaitę fantastinių knygų, keliavo į šį miestą tapti erdvėlaivių komandų nariais. Iš visų visatos kampelių į Žemę buvo pradėta gabenti įvairiausių daiktų, “be kurių tikri čiabuviai neišsiverstų”. Prekyba klestėte klestėjo (aišku ne žemiečių naudai). Ir nors veltui Tarpgalaktinė Čiabuvių Saugos Tarnyba stengėsi žemiečius apsaugoti nuo visos šios sumaišties, tikras košmaras prasidėjo, kai jų planetoje ėmė rodytis vergų gaudytojai ar šiaip medžiotojai. Norėdama Apsaugoti Žemę, TČST į ją išlaipino N-SA karių eskadronus. Pamažu žemiečiai įsisavino kosmoso taisykles, jiems buvo panaikintas čiabuvių vardas, ir pagaliau jie galėjo patekti į taip išsvajotį kosmosą. Pirmiausiai žemiečiai įrengė koloniją Mėnulyje, o kadangi į Saulės sistemą niekas nepareiškė teisių, tai ir joje. Po daugelio metų jie išplito po visą visatą. Kosminiame žargone paplito net tokia patarlė: “Jei aš nesu žemietis, tai reiškia, kad tu kilęs iš Žemės... ”.
                          Asafinas Dretėjas (Tarpgalaktinė enciklopedija)   

                              PRADŽIŲ PRADŽIA

Aš vardu Džonis. Savo kailiu išgyvenau Žemės “kolonizavimą”. Visą laiką į šitą reikalą žiūrėjau skeptiškai. Tačiau, kai mane ėmė persekioti Sindikatas, man neliko kitos galimybės, kaip tik sėsti į pirmą pasitaikiusį kontrabandininkų erdvėlaivį ir išvykti iš Žemės. Išlipęs Marse susiradau ramų prieglobstį ir įsidarbinau erdvėlaivių gamykloje. Aš esu sėslus žmogus, todėl galvojau taip nugyventi visą savo gyvenimą, tačiau vieną vakarą viskas pasikeitė....
Tą vakarą, kaip ir kiekvieną kartą po darbo, užėjau į barą ”Golemo laimė”. Tas baras man patiko tuo, kad jame rinkdavosi visi prašalaičiai užsukę į šį uostą. Taip aš sužinodavau visas naujienas. Užsisakęs kokteilį “Ledinė aušra”, susiradau laisvą staliuką ir atsisėdau. Apsidairiau. Čia kaip niekada knibždėjo kosmoso klajūnų ir turistų. “Turbūt Žemė vėl atsiuntė maisto atsargas” -  pamaniau. Erdvėlaivio iš Žemės pasirodymas čia, buvo vos ne šventė.
Barmenui atnešus mano kokteilį, aš numečiau kelis kredus ant stalo, ir vėl įsispoksojau į turistus.
  - Sveikas.
Piktai pažvelgiau į mane užkalbinusią būtybę. Tai buvo kresnas vyriškis, su ilgu odiniu lietpalčiu. Tokie dažniausiai dirbdavo samdytais žudikais.
  - Sveikas. - šiurkščiai atrėžiau, ir gurkštelėjau gėrimo. Mano ranka pamažu nuslinko prie dėklo su plazminiu pistoletu.
  - Tu turi man padėti. - sušnypštė jis ir atsisėdo prie stalo.
  - Kodėl taip manai? - atsainiai mestelėjau, ranka tebesiekdamas pistoleto.
  - Štai kodėl. - vyras lėtai mostelėjo ranka į būrelį N-SA karių. - Vienas žodis, ir tu keliausi į urano kasyklas. Beje, rankas padėk ant stalo. Nenoriu jokių netikėtumų.
Aš iš įniršio sugriežiau dantimis ir suėmiau abiejomis rankomis bokalą su gėrimu. Nesitikėjau, kad po dešimties metų mane atkapstys šioje skylėje.
  - Tai kaip? - vyriškis praskleidė lietpaltį. Ant jo švarko atlapo pamačiau Sindikato emblemą.
  - Kalbi taip, tarsi turėčiau pasirinkimą. - niūriai ištariau, o mano galvoje sukosi įvairiausios mintys apie dingimą iš planetos.
  - Tu jį turi. Aš tau duodu antrą šansą. Sutik, ir nereikės paplušėti kasyklose. - vyriškis lėtai iš kišenės išsitraukė narkotikų “prifarširuotą” cigarą, jį pasukiojo tarp pirštų ir užsirūkė.
  - Na ir koks gi tas antrasis šansas? - stengdamasis šnekėti ramiai, paklausiau.
  - Tai darbas. Nesudėtingas darbas. - vyriškis ironiškai šyptelėjo ir išpūtė dūmų kamuolį . -  Kaip tau. Gausi pašalinti vieną subjektą. Bus kaip senais gerais laikais.
  - Tu gal nežinai, bet aš buvau apkaltintas neteisingai. Mane pakišo. Aš ne žmogžudys! - sušukau.
Visi esantys bare nutilo, ir atsisuko į mus. N-SA patruliai pasuko link mūsų. Aš staigiai pakėliau bokalą su “Ledine aušra” ir trenkiau juo vyriškiui į galvą. Po to peršokau per stalą ir pasileidau prie užpakalinio išėjimo. Man už nugaros girdėjosi triukšmas, tačiau aš nė neatsisukau. Staigiai pasukęs į tarpą tarp baro ir barmeno, aš įbėgau į sandėlį ir užtrenkiau duris. Užstūmęs duris metaliniais konteineriais, puoliau prie atsarginio išėjimo. Tačiau jis buvo užrakintas. Pažvelgęs į lazerinę spyną, supratau, jog durų neatidarysiu. Aš staigiai apsidairiau aplinkui. Visas sandėlys iki lubų buvo prikrautas metalinių dėžių. Durys vedančios į barą ėmė šviesti blausia šviesa. “Jie atsitempė Spinduliuotuvą” - pagalvojau. - “Durys ilgai neatlaikys”...

2004-04-30 18:48
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-04 22:10
isvykau
:)))

na toks...siek tiek apsurdiskas kurinys(sorry)..:/kazkaip gal reiketu tesinio..sedevras gautusi jei pratestum..nes dabar..(?)...:/
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-01 23:30
St Sebastianas
Vakar taip ir nepakomentavau kūrinio... Na, bet šiandien esu mirtinai nusikalęs, skauda galvą, buvau pašaudyti ir šaudžiau tikrai prastai, taigi, nuotaika ideali komentavimui.:]
Bendras vaizdas toks, kad paimame pigų holivudinį filmuką ir perkeliame jį į kosmosą. Man kažkaip norėjosi kablio visame tame tekste... Deja man jo rasti nepavyko. Kažkaip perskaitai ir taip nelabai įdomu.
Vaizdas toks, kad autorius taikė į Aizeko Azimovo "Fondą" ir galiu pasakyti, kad nepataikė. Ištrauka iš encikloedijos, po to įvykiai besisiejantys su konkrečiu veikėju. Tik fonde jaučiamas kabliukas. Nesvarbu ar pasakotų apie pirmuosius enciklopedistus ar apie pirklius. Viskas gražiai derinasi ir norisi sužinoti kas bus po to. Nors ir "Fonde" pradžia nelabai užkabino, tačiau nebuvo tokia pigi. Na, nebent autorius sugalvojo tokį siužeto posūkį, kad net šventasis liks be žado. Kitaip - prastokai.
Perliukai.
vergų gaudytojai ar šiaip medžiotojai. WTF yra tie šiaip medžiotojai? Ką jie medžiojo? Žiurkes? Peles? Tarakonus?
Pirmiausiai žemiečiai įrengė koloniją Mėnulyje, o kadangi į Saulės sistemą niekas nepareiškė teisių, tai ir joje. Vieną koloniją įrengė mėnulyje, o antrąją visoje saulės sistemoje? Sakyčiau nebloga kolonija... "Niekas į Saulės sistemą nepareiškė teisių, todėl žmonės kolonizavo visas sistemos planetas."
Autorius nemano, kad šiek tiek nelogiška tai, kad praktiškai visi samdomi žudikai rengiasi taip pat? Pamatei atitinkamai atrodantį žmogelį ir prevenciniais tikslais jį nukepei. Be to, kodėl emblema ant švarko atlapo? Juk efektyviau atrodytų ištatuiruota ant kaktos. Be to, mažiau atkreiptų dėmesį.:]
Pažvelgęs į lazerinę spyną, supratau, jog durų neatidarysiu. Kaip matau, autoriui niekada neteko girdėti apie universalų visraktį - pistoletą. Kiek prisimenu Džonis turėjo plazminį pistoletą. Kas trukdo pasinaudoti juo ir iškepti spyną?
Apiebndrinimas. Nesudomino. Jei antroje dalyje viskas bus panašiai, pradėsiu galvoti kaip kūrinio motyvus naudoti naujausiausiame "Narkašlende".:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-01 17:33
Haldir
Pridursiu, kad gramatiniu klaidu nepastebejau. Taigi rastingas darbas :) :P

Na, as tu klaidu kaip ir neieskojau, bet jei neuzkliuvo niekas, tai jau sis tas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-01 17:29
Haldir
Jezau marija nafik. Nafik. Nu nafik. NAFIK.

Prologas tai nu nafik... pradedant nieko nereiskianciu sutrumpinimu N-SA [ National space agency ?  a la NASA ? Ar siaip Nuogu Sextremalu Arganizacija? :D ] . Jau man prasau atleisti jei ka praziopsojau, zinote, skaityti buvo taip "idomu"...
Paskui baigiant absurdiska patarle, kurios manau niekas nesuprato ir kazin ar autorius pats vrubajet ka parase.

Juooo...


Pats siuzetas... "bejege zeme" net nesugeba pati pasipriesinti vergu gaudytojams :))
Kur musu atomines bombos? ;(


Stilius tragiskas...  Mano vardas dzonis, esu skeptikas ir mane persiekioja sindikatas, va todel as pabegau is zemes.

Nu negi neafigienai ? :)
Zek kitasyk isvis gal rasyk: "Esu Jonas, kales vaikas. Gimiau Marse, nes marsa kolonizavo neandartalieciai, kuriuos kazkas prikele ir va... todel kazkas pamane, jog zudau neandartaliecius ir mane persekiojamarsieciai. Taigi... Jie jau netoliese..."  Kai ne geras? intriga yra, veikejas yra, pabaiga irgi "super" , ko dar reikia geram apsakymui, m? :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-01 15:28
OlD_Death
“Jie atsitempė Spinduliuotuvą” - pagalvojau. - “Durys ilgai neatlaikys”...  jei jau atsitempe spindoliuotuva, reiskias jis nemazas, gal su ratukais, zodziu kazkokia kilnojama\neshiojama sunkenybe.  Tai taip iseina, kad "blogieciai"  zinojo jog vyrukas pabegs, uzvers metalines duris, uzdengs dezemis ir pan. todel jie jau nuo pat pradziu, "del viso pikto" (gi daug buna nepaklusniu duru, ane?) atsitempe spindsuliuosvaidi... ;)

"Aš staigiai pakėliau bokalą su “Ledine aušra” ir trenkiau juo vyriškiui į galvą."  nu tai kox is jo zudikas, jei jau tox flegma, kad neapsigina nuo bokalo, juk laiko uztektu sureaguot  bokalas keliamas, be to boxuras sedi kitoj stalo pusej, ir dar ten kazkas...
ai krc, neitikima skaityti, tai tiek, ir klaidu belenkiek
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-01 11:00
Svajoklis I
Kažkaip ne taip jau ir įdomiai atrodo. Na, pažiūrėsim, kas bus kitoje dalyje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-05-01 05:02
Bulletproof KazE
Patarimas - neužmigt ant lauru ir pasitikrint ka parašiai. Ir šeip smirda kaškuom, gal klišių kliše ir idiotu veikeju, čia tik mano nuomonė. Ir statyt visą apsakymą ant jo dalinimo į dalis, kurios pasibaigia mažiausiai dviprasmiškai, negražu ir juo labiau antra kartą ...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-30 23:02
Rikute
Kazkodel neperskaiciau.
Yra dwi galimybes:
1)Nuotaika ne ta. perskaitysiu rytoj.
2) Is wis neperskaitysiu
Pagywensim - pamatysim :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-30 19:13
klvrstks
šitas atrodo rimtesnis nei 'svetimi', gal dėl to, kad veiksmo daugiau ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-30 19:10
viena skruzdėlė
perskaičiau tik pirmąjį sakinį, ir daugiau dabar neskaitysiu. kol kas ir jo užteko:
"Kai Žemę atrado tarpgalaktinė ekspedicija, jai buvo suteikta neliečiamybė, kaip neišsivysčiusiai." -
kam, velniai rautų, ekspedicijai??
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą