Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 2 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Nisi ignorantes, ars osorem non habet.

Baltas namas. Baltas kambarys. Ant sienų - paveikslai, ant žemės - platforma su bronzine skulptūra. Prie sienos - fortepijonas, ant fortepijono - Klasiko biustas ir Kompozitoriaus natos.
Baltos durys. Kambarys užsidaro. Koridorius. Jis veda į pražūtį. Dar vienos durys, laukas.
Ruduo. Gatvė tvarkinga ir gyva. Žmonės - su baltais kostiumais ir cilindrais, su puošniom sukniom ir skrybėlėm. Kelias. Jis veda į pražūtį. Aikštė. Pakyla.
Ant pakylos užkyla žmogus juodu kostiumu ir cilindru.
- Gerbiami ponai ir ponios, - iškilmingai pradeda jis. - Šiandien mes susirinkome čia tam, kad galutinai nuspręsti Meno likimą. Tikiuosi, visi puikiai suprantat, kokią žalą šiandien jis neša mūsų vaikams, anūkams. Manau, suprantat, kad Menas neša žalą ir mums.
Pučia lengvas vėsus vėjelis. Aikštėje renkasi žmonės.
- Šiandieną susiklostė tokia padėtis, kad Menas yra visur. Jis persekioja mus. Jis kankina. Jis pagauna ir smaugia. Žudo. Menas - tai mūsų nesutarimai, mūsų ginčai, mūsų mūšiai ir karai. Menas - tai mūsų amžiaus tragedija ir katastrofa. Menas - tai Velnio žaidimas ir mes turim rasti jam priešnuodžių, - jis atsikrenkšti. - Jausmai gimdo meną. Šiais laikais jausmams negalima skirti tiek reikšmės, kiek yra skiriama. Jausmus reikia saugiai užspęsti savyje. Įvaryti į tamsų kambarėlį ir užrankinti.
Aikštėje vis daugėja žmonių, žmonių apšiurusiais drabužiais, nešvarių ir varganų.
- Užbaikim šitas Velnio išdaigas! Meną reikia pažaboti. O pažabojus, visai sunaikinti! Meno nebeturi likti Dievo žemėj! Menas - tai pražūtis mums! Menas - tai mirtis! - jis mokytojaus žvilgsniu apžvelgia žmones, susirinkusius aikštėje. - Sunaikinti Meną! Sunaikinti Meną! Sunaikinti visą pasaulio Meną!
Skausmas, baimė ir neapykanta perveria senolio širdį. Žmonės skanduoja "Sunaikinti Meną! ".
- Jūs tik paklausykit, ką jūs sakot! - bando juos perkalbėt senolis, bet bergždžiai.
Žmonės baltais kostiumais ir cilindrais, puošniomis baltomis suknelėmis ir skrybėlėmis renkasi aplink senolį, ramindami jį, teigdami, kad jie neleis šitam perversmui įvykti.
Oratorius nulipa nuo pakylos, pasiima fakelą ir skanduodamas "Sunaikinti Meną!" iškeliauja į miestą. Paskui jį, degdami fakelus, eina žmonės.
Aikštė. Didžiulis laužas. Žmonės ima paveikslus, knygas, natas ir viską meta į ugnį. Tūkstančiai knygų, paveikslų - viskas apimta liepsnos.
Ir namai virsta juodais. Kambariai virsta juodais. Sienos virsta juodomis, grindys, durys. Dingsta šviesa. Gatvės virsta juodomis ir žmonės juodais kostiumais ir cilindrais, juodom sukniom ir skrybėlėm, apsitaško purvu. Dangus virsta juodu ir pravirksta juodais lašais. Ant kelio atsiranda didžiulės juodos balos. Ir vaikai verkia, ir jų tėvai verkia, ir paukščiai pakyla aukštai į dangų, nes jiems šalta ir baugu prie žemės.
Ir tik vienam name dar dega šviesa, ten gyvena senolis. Ten susirinkę visi žmonės baltais kostiumais ir cilindrais, baltom sukniom ir skrybėlėm. Ir pažiūrėję pro langus, jie prisimena, kad kregždės dar niekada taip aukštai neskraidė.
2004-04-08 17:41
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-04-08 22:14
OfelijaPoGaubtu
Ir meno sunaikinti neįmanoma.Jis ne tik paveiksluose ,knygose ir natose.Jis visur ir mes patys - menas.:)
Toks įdomus kūrinys.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą