Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







STUMTRAUKIS

      Ar jūs žinojote, kad visuose namuose, kur tik gyvena vaikas, visada dar kas nors apsigyvena... Aš nekalbu apie mamą, tėtį, brolį ar sesę. Viskas  čia suprantama. Neretai pasitaiko ir koks šuniukas, papūgėlė ar jūros kiaulytė. Vaikams reikia, kad tėvai rūpintųsi ne tik jais vienais. Bet tik vaikai žino, kad namuose apsigyvena dar kažkas. Pavyzdžiui nykštukai. Suaugę niekada nepatikės, kad ryte kojines išslapsto nykštukai. Arba kas žaisliukus išmėto? Juk irgi nykštukai. Dar gyvena baubai. Ir negalvokit, jog baubai apsigyvena tam, kad gąsdintų blogus vaikus. Blogų vaikų juk nebūna. Baubai tik dėl įdomumo – atsigula vaikas miegoti, o po lova baubas. Tada gali mamą pasikviesti, kad dar kartą pabučiuotų ir apkamšytų. Mama juk nežino, kad baubas po lova sėdi.
      O pas mus apsigyveno Stumtraukis. Ne, ne toks paprastas stumtraukis, apie kokius knygose rašo. Pas mus apsigyveno tikras Stumtraukis. Nes turime berniuką. Berniukas pažįsta savo Stumtraukį, bet niekada apie jį nepasakoja – kas patikės. O aš patikėčiau, nes  kartą pati jį mačiau – matyt nepatyręs jaunas dar Stumtraukis, visai nemoka slėptis. Gražus toks – ateinu į berniuko kambarį, o ten už kėdės ir tupi jis. Pradžioj pagalvojau – gyvūnėlis, bet kur tau – gauruotas melsvas kamuoliukas, geltonos akytės žiba ir tik makaluoja, makaluoja rankytėmis. Nebūna tokių gyvūnėlių. Ir tada aš supratau, iš kur visos mūsų berniuko bėdos. Kodėl jam darbai nesidirba, kodėl pamokas sunku paruošti, knygutę paskaityti. Stumtraukiai tokie keistuoliai – jie visai nemoka su savimi susitarti. Žino juk berniukas, kad iš mokyklos parėjus, reikia ruošti pamokas – Stumtraukis iškart jį  lengvai ir pastumia – imk sąsiuvinuką, pieštuką - rašyk. Jau jau berniukas tiesia ranką, o Stumtraukis staiga persigalvoja ir traukia berniuką už rankos atgal – o koks įdomus naujas žaidimas kompiuteryje atsirado! Berniukas jungia naują žaidimą, Stumtraukis taip pat susidomi – juk jaunas dar... Ir žaidžia abudu...
    Bet ne, Stumtraukiui kantrybė baigiasi, jis ir vėl berniuką stumteli – skaityk knygutę, spręsk uždavinius. Berniukas atsitokėjęs greitai griebia savo kuprinę, ieško vadovėlio, bet Stumtraukis ir vėl su savimi susipyksta – traukia berniuką už rankos atgal – žiūrėk, berniuk, kokį gerą filmą per televizorių rodo! Ir bėga berniukas žiūrėti filmo... Ir vėl kartu užsižiūri. Taip ir lieka pamokos neruoštos, knygutės nepaskaitytos, indai nesuplauti. Mama pyksta, tėtis bara... O berniukas tai geras, visai juk ne tinginiukas... tik kad tas Stumtraukis... Stumia- traukia, stumia – traukia. Visai abu jie su berniuku susimaišo, susipainioja – ar indus plauti, ar su draugais telefonu paplepėti. Oi, vargsta berniukas. Vargsta ir tėvai, net jūrų kiaulytė vargsta... Stumteli Stumtraukis – pašerk, sutvarkyk savo Pukutuku, ir tuoj pat traukia atgal – pažiopsok pro langą, pažiūrėk, kaip gražiai sninga! Labai norėtų berniukas savo Pukutuku apkuopti, bet kad taip gražiai sninga!
    Taip ir auga berniukas, su Stumtraukiu draugaudamas. Jau net visai užaugti baigia, o draugijos atsikratyti negali. Ir aš niekuo negaliu padėti – tik tą vieną kartą  jį ir mačiau  - nepaimsiu, už pakarpos neišmesiu... Bet berniukas tiek užaugo, kad pats nutarė Stumtraukiu atsikratyti. Arba susitarti. Kai mūsiškis įnamis  stumia – lai stumia, o kai  su savimi nesusitaręs Stumtraukis atgal traukia – berniukas ir nepasiduoda. Na gerai, tik bando nepasiduoti  - įsispiria ir darbus bando užbaigti. Juk didelis, stiprus juk. 
  Sunku, oi kaip sunku... vis žvilgsnis į žaidimą, į telefoną, į televizorių. Dažnai ir Stumtraukis laimi. Bandė berniukas gražiuoju tartis – palik mane ramybėje, juk aš jau didelis, nebeįdomus... Nugalėsiu tave, tau tik gėdos pridarysiu... Stumtraukis paklauso, paklauso ir vėl stumia-traukia, stumia- traukia.
      Bet visi vaikai juk auga,  tokia jų pagrindinė užduotis – užaugti. Ir mūsų berniukas auga. Oho, kaip auga. Iš pradžių mamą praaugo, po to tėtį pasivijo. Nebesusitvarko su juo Stumtraukis. Tokio jau nei pastumsi, nei patrauksi. Suprato jis, kad su berniuku reik tartis gražiuoju – nesipyksi gi su draugu, kai tiek metų taip darniai stumdeisi. Apsikabino berniukas su Stumtraukiu. Paskutinį kartą. Melsvas gauruotas kamuoliukas tik rankytėmis pamakalavo, geltonom akytėm pažybsėjo ir atsisveikino. Išėjo.
    Dabar berniuką vis dažniau prie knygų randu, vis mažiau man namų ruošos darbų belieka.
      O kartą pro atvirą langą išgirdau kaimynės susirūpinusį balsą – vaikeli, dukryte, sėsk gi prie pamokų! Nors stumk-trauk tave, jokios tvarkos...
      Tai štai kur nukeliavo mūsų Stumtraukis! O vakar pamačiau jį pas mus už berniuko kėdės. Šypsojosi mažytis. Nieko, dabar tik trumpam - pasisvečiuoti atvyko.
2022-05-06 07:54
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-07 23:02
Kormilecaitė
Jūs suvokiat apie ką čia pradėjom diskutuoti? Man nereikia medicininių terminų, ačiū, jų apsčiai darbe. Specialybė jau tokia pasitaikė.
Tai tik pasaka. Paprasčiausia pasaka. Apie tinginiuką, apie vaikišką nesusikaupimą. Linksmas noras pasiteisinti, kai kažko nepadarai, o ne į kažką baksnojimas.
Kažko nesupratot. Būna. Diagnozių neklijuosiu.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-07 14:41
gunta
BET KOKSAI SUSIRGIMAS YRA GYDOMAS, IR NE TOKIOMIS BLOGOMIS PASAKOMIS...

Dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromas  (angl. attention deficit/ hyperactivity disorder, ADHD ) yra neurologinis sutrikimas. Pagrindiniai šio sindromo požymiai pasižymi sunkumu sutelkti dėmesį, valdyti impulsyvumą bei hiperaktyvumas. Dažniausiai aptinkamas vaikystėje, tačiau šio sindromo susirgimo atvejų pasitaiko ir vėlesniame amžiuje.

TAI SUSIRGIMAS.
O Pasaka bloga, jei tai dar ne susirgimas, bet tendencija tingėti susikaupti, tai būtų labai negeras metodas diegti vaikui, kad jį valdo autoriaus sugalvotas stumtraukis :D

Nereikia vaiko dėmesio fiksuoti ant esančių jame trūkumų, geriau jį fiksuoti ant jame esančių privalumu.

Žinai, sakyk žmogui, kad jis asilas, ir baksnok pirštu į tai 10 kartų, 11 jis nevalingai pats pasakys YAaa.
O vaikas dar įgaus šizofrenijos sindromą-susidvejis, ir žiūrėk jau ir pradės regėti mėlyną gauruotą, žydrą su geltonomis akutėmis... :D

1
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-06 22:03
Kormilecaitė
Na, Stumtraukio funkcija ko gero yra draugauti. O jei netiesiogiai - visi mes turime tokį stumtraukį - kuris trukdo apsispręsti, susikoncentruoti, blaško dėmesį. Tai savotiškas dėmesio sutrikimas net. Kas labiau su juo susidraugavęs, kas lengviau lauk pavaro. O vaikai juk kartais taip sunkiai susikaupia rimtesniam darbui. O ar kalti? Stumtraukis vis;).
O dėl pavadinimo. O Stumtraukio pavadinimo -  tokią savo savybę nesusikaupti kažkada taip pavadino jauniausia mano atžala.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-06 21:39
Vinja
Istorija visai nieko, bet pavadinimas nepatiko... :(

Kokia to Stumtraukio funkcija? Jis stumia ir traukia?
Ypač suintrigavo frazė:

Berniukas pažįsta savo Stumtraukį, bet niekada apie jį nepasakoja

;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-06 08:13
Kaimo japis
1. Vėl tėte, mama.
2. Viskas suprantama -
kalbama už skaitytoją.

Ir tt. Tragiškas nejautrumas
skaitytajui.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą