Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 25 (3)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šis kūrinys dalyvavo Detektyvo konkurse >>

 

Vos užvėrus namų duris, Adriją nusmelkė nerimas. Nuojauta, kad vėl įvyks nelaimė, tarsi prakeiksmas persekiojanti moterį. Nuojauta, kad kažkas svetimas pabuvojo namuose, kol jos nebuvo.
    Adrija žvalgėsi po kambarius, virtuvę, mėgindama aptikti įsibrovusio svetimo žmogaus apsilankymo pėdsakus, bet veltui. Niekas nepaimta, nesujaukta, nė menkiausio ženklo, kad buvo kas nors užėjęs. Tačiau, nerimas nedingo, atrodė, kad grėsmė tvyro ore, vos vos juntamo kvapo pavidalu.
  „ Pavargau, sunki buvo diena. Pailsėsiu ir eisiu pavakaroti pas Editą. Prašė paslaugos, tai ten ir aptarsime viską. “- ramino save moteris.
  Ji atsisėdo į krėslą, patogiai atsilošė, užsimerkė, norėdama atsipalaiduoti. Pajuto lengvą dilgtelėjimą nugaroje.
  „ Vėl diegliukai  atsigauna. Reikės rytoj nepamiršti nusipirkti vaistų, nėra laiko sirgti. “- susirūpino Adrija, jausdama apimantį mieguistumą. Dar pakovojusi su noru miegoti, moteris net nepajuto, kaip miegas įveikė, nesunkiai palauždamas jos valią.

  Edita atsikėlė anksti, dirstelėjo per langą. Nusimatė puiki diena. Vaiskus dangus be debesėlio, juo vis aukščiau kilo liepsnojantis saulės diskas. Pasivaikščiojimas su Lordu pakėlė nuotaiką, suteikė žvalumo. Grįžusi namo, moteris nusprendė paskambinti Adrijai. „Jau turėtų būti atsikėlusi. Vakar nepavyko prisiskambinti. Turbūt, buvo pavargusi, nuėjo miegoti“
  Tačiau, draugė neatsiliepė ir šį kartą. „ Keista. Taip kietai miega. Gal migdomųjų pavartojo. Juk,  turi išeigines dienas. “-svarstė Edita.
  Ji užsiėmė savo reikalais, laukdama, kad Adrija, pabudusi ir pamačiusi praleistus skambučius, paskambins pati. Bet telefonas tylėjo. Laikas bėgo, liko nebedaug iki numatytos išvykimui valandos. Edita vėl paskambino pati. Tyla nežadėjo nieko gero. „ Kažkas nutiko! Negero! ” Ši bauginanti mintis skatino veikti neatidėliojant.
  Moteris pasišaukė Lordą, ir protekiniais pasileido bėgti miestelio gatvėmis, genama minties - „ Kad tik suspėčiau, kad tik nebūtų per vėlu. “
  Adrijos namas buvo paskutinis gatvėje, stovėjo atokiau nuo kitų namų. Labiau priminė vienkiemį, besislepiantį tarp pušų nuo triukšmo ir dulkių. Ir nuo bereikalingų smalsuolių žvilgsnių. Toliau plytėjo dirbami, laukai kurie šiuo metu švytėjo ryškiu žydinčių rapsų geltonumu, svaigino kvapo intensyvumu.
Nuo bėgimo apsipylusi prakaitu ir uždususi, Edita prieangyje nekantraudama jau klibino durų rankeną, bet veltui. Durys buvo užrakintos. Nenumaldomai tiksėjo laikas, nuo kurio dabar priklausė žmogaus gyvybė-tuo  Edita dabar net neabejojo. Ir tarnybinio šuns Lordo elgsena tai patvirtino- jis buvo neramus. Moteris išsitraukė iš dėtuvės ginklą, norėdama šūviu likviduoti durų spyną, bet persigalvojo. Patyrusios detektyvės intuicija nulėmė kito plano pasirinkimą. Kuo mažiau triukšmo-geriau daužti langą. Jis buvo čia pat-prieangyje. Nors siauras, bet prasisprausti galima.
  Neilgai užgaišusi, nors ir apsibraižiusi, nekreipdama dėmesio į kraujuojančias žaizdeles, Edita buvo jau viduje. Paskui ją sekė ištikimasis Lordas. Rankoje laikydama paruoštą ginklą, moteris atsargiai nuslinko į trobos vidų. Ji žinojo išplanavimą, nes buvo pas draugę kelis kartus lankiusis. Be to, Lordas neleido spėlioti-jis, iškart, sustojo prie svetainės durų.
  Adrija fotelyje atrodė, kaip negyva. „ Mirusi“-net nutirpo nuo nusmelkusios minties Edita. Ji čiupo   
sėdinčiosios ranką. „Šilta“- pajuto palengvėjimą. Užčiuopė pulsą. „Tvinksi. Gyva“. Nudžiugusi moteris ėmėsi žadinti draugę. Tačiau ši nereagavo. Nepravėrė akių net purtoma. Nežinodama, ką daryti, Edita prisitraukė kėdę, atsisėdo ir bandė rišliai sudėlioti mintis. Narkotikai? Perdozavimas? Nepanašu. Bandymas žudytis dideliu kiekiu migdomųjų? Kodėl turėtų? Adrija niekada nesiskundė jokiomis gyvenimo nesėkmėmis. Priešingai- buvo energinga, linksma, kupina ateities planų, ir noro gyventi. Nors... Edita susimąstė kad, iš tiesų, labai mažai žino apie draugę. Ji apsigyveno miestelyje neseniai, susipažino kavinėje prie staliuko gerdamos kavą. Įsikalbėjo, pajuto draugiškumą viena kitai. Tiesiog bendravo, padėdavo, kai prireikdavo, nesistengė nieko klausinėti, jei kita nieko nepasakoja. Tik, pastebėjo keistą detalę- Adrija bijojo ugnies.
  “ Reikia iškviesti greitąją. „-nutarė Edita.
Bet nespėjo, nes Lordas pradėjo ženklais rodyti, kad kažkas vyksta. Iki šiol ramiai tupėjęs, šuo ėmė snukiu baksnoti šeimininkę, kad reikia atkreipti dėmesį. Atsisukusi į langą, moteris pašiurpo nuo pamatyto vaizdo- užuolaidomis aukštyn kilo liepsnos liežuviai.
  - Kas per... - Editai išsprūdo tik tiek, nes nebuvo laiko užbaigti sakinį.
Ji metėsi prie lango, įsikibo rankomis į sintetinį audinį, suprasdama, kad ugnis išplis žaibiškai. Nekreipdama dėmesio į skausmą iš visų jėgų plėšė degančias skiautes, metė jas ant grindų, pastvėrusi ant kėdės atkaltės pakabintą Adrijos švarką plakė liepsną. Buvo sunku kvėpuoti nuo dūmų. Kai liepsnos  apsilpo, sustūmė rusenančius gabaliukus į krūvelę, užpylė vandeniu iš vazos su gėlėmis, stovinčios ant stalo. Ir tik tada paskubomis nubėgo atsinešti  kibiro vandens iš virtuvės.
  Pravėrusi langą, kad išsisklaidytų dūmai, moteris atsisėdo ant kėdės, tik dabar pajutusi skausmą, kur odą grybštelėjo liepsna.
- Gerai, kas gerai baigiasi... -sumurmėjo pati sau pusbalsiu. - Bet, kaip čia taip... nei iš šio, nei iš to... Adriją reikia iš čia išnešti…
Moteris pasisuko į draugę. Apstulbo nuo pamatyto vaizdo. Adrija buvo pabudus ir žiūrėjo siaubo kupinomis akimis, iškreiptu veidu, o kūną krėtė drebulys.
  -Nurimk. Viskas gerai. Aš čia, daugiau nieko nebeatsitiks, - ramino Edita draugę, suėmusi jos virpančias rankas.
  Reikėjo daug pastangų, bet pamažu Adrija nurimo. Nuvedusi ją į virtuvę, paruošusi abiem arbatos, moteris tyliai gurkšnojo ir nemėgino nieko klausinėti, nors klausimų kilo daug. Žinojo, kad geriau, kol kas, neklausti, nes draugė neatsakys. Tai buvo akivaizdu iš jos paniurusio veido išraiškos.
-  Reikia apžiūrėti kambarį, gal suprasiu gaisro priežastį . Tu nebijok, durys užrakintos. Niekas neužeis. Be to- Lordas čia. - ryžosi Edita palikti Adriją vieną.
  Draugė tik linktelėjo galvą pritardama.
  Svetainė jau buvo prasivėdinusi, nors ore dar tvyrojo aitrus degėsių kvapas. Detektyvė ėmėsi apžiūrinėti langą, kurio pakraščiuose dar pleveno sudegusių užuolaidų  skuteliai. Viena iš naktinių užuolaidų išliko ugnies nepaliesta. Ją Edita ir pradėjo apžiūrinėti. Prie vieno jos krašto aptiko priklijuotą mažyti plastikinį paketėlį.
  „ Keista. Įdomu…“ - pagalvojo moteris.
Nuplėšusi radinį prilaikančias lipnias juosteles, detektyvė įsidėjo paketėlį į virtuvėje rastą plastiko maišelį pirkiniams. Bežiūrinėdama toliau, pajuto, kad ant kažko užmynė koja. Tai buvo keistas niekutis, pritvirtintas prie grandinėlės. Nedidelio diametro apskritas medalionas. Viena jo pusė iškili, su išgraviruota širdele ir vardu “ Viktorijai“. Antra pusė įgaubta, kaip veidrodis atspindinti šviesą. Keisčiausia buvo tai, kad grandinėlė kuo tai sutepta, todėl nelanksti. Ir  medalionas nukeliavo į radinių maišelį.
  Edita, baigusi lango apžiūrą, dairėsi toliau. Žvilgsnis užkliuvo už fotelio, ant kurio kietu miegu miegojo Adrija.
  „ Ar tai sutapimas? Veikiausiai-ne. “- į smegenis įsibrovė baisus įtarimas.
  Pakėlusi fotelį dengusį aksominio apdangalo audinį, detektyvė ėmė apžiūrinėti baldą. Ilgai ieškoti  nereikėjo. Net plika akimi matėsi lipniomis juostelėmis priklijuotos kelios plokštelės.
  „Mikroampulės. Turbūt, migdomieji. Apgalvotas ir paruoštas pasikėsinimas. Belieka išsiaiškinti, kas ir kodėl“- su ta mintimi Edita baigė apžiūrą ir grįžo pas laukiančią draugę.
  Maišelį su radiniais padėjusi ant stalo, moteris klausiamu žvilgsniu pažvelgė Adrijai į akis.
- Man reikia, kad papasakotum apie savo gyvenimą iki kol atsikėlei čia gyventi.. Tada bus galima rasti tą, kuris čia apsilankė, - be užuolankų pradėjo pokalbį.
  Draugė tylomis linktelėjo galvą.
- Šį paketėlį radau pritvirtintą prie naktinės užuolaidos. Nežinau, kas jame yra. Ar tu pati jį pritvirtinai? Gal tai oro gaiviklis?
-Aš nieko prie užuolaidų netvirtinau, -papurtė galvą Adrija.
-Šias plokšteles radau po fotelio apdangalu. Ar jos tavo?
- Ne.
- Ar vakar, kai atsisėdai ant fotelio, nejutai, lyg būtų įdūrę?
-Jutau.
-Šis medalionas tavo? Gal tai tavo kitas vardas?
-Ne. Medalionas Viktorijos.
-Papasakok apie ją. Gal tai tavo duktė?
  -Aš neturiu vaikų. Viktorija buvo man draugė. Tarsi, duktė... - moters veidu nuslinko liūdesio šešėlis.
- Buvo? -perklausė Edita.
-Ji žuvo. Gaisro metu, -sunkiu dusliu balsu išspaudė atsakymą Adrija.
- Matau, kad tau sunku apie tai kalbėti, bet reikės. Tam, kad suprasčiau, kas ir kodėl čia vyksta. Kad galėčiau padėti. Papasakok, apie Viktoriją viską. Kas ir kokia ji buvo, kaip susipažinote, kur gyvenote, kai kilo gaisras. Nuo ko kilo, kokią gaisro priežastis buvo įvardinta. Juk, vyko tyrimas, nes sudegė žmogus.
-Buvo pripažinta, kad gaisras kilo nuo krosnies.
-Nuo krosnies? Vasarą? Ar žiema buvo?
- Buvo vasara. Bet tada gyvenau labai skurdžiai. Palaikėje, sutrešusioje medinėje lūšnoje. Neturėjau dujinės viryklės, nebuvo elektros. Valgyti virėmės ant malkomis kūrenamos, apirusios virtuvinės krosnies.
-Buvo sunkus gyvenimo etapas? Papasakok.
-Labai sunkus. Pabėgau nuo vyro, nes jis smurtavo. Fiziškai ir psichologiškai. Labai dažnai. Kol pasidarė nebepakenčiama. Pabėgau, nes paskutinį kartą, gal, būtų ir nužudęs. Laiku pamačiau per langą grįžtantį girtą ir su armatūros strypo nuolauža rankoje. Labai išsigandau, iššokau per kito kambario langą. Butas buvo antrame aukšte, tai nesusižeidžiau. Tik apsidraskiau į apačioje augusio krūmo šakeles. Tada bėgau, kur akys mato. Laukais, slapsčiausi krūmuose, kad nesutikčiau žmonių. Nes iššokau basa, apsirengusi chalatu, nepasiėmusi nei pinigų, nei dokumentų. Vakare, jau temstant grįžau į miestą, konteineriuose pasirausus, radau rūbų, net avalynę. Ir maisto. Tapau „bomže“. Dieną klaidžiojau po apylinkes, radau apleistą lūšną, ten ir prisiglaudžiau.
- Suprantu, -užjaučiamai linktelėjo Edita. -O kaip atsirado Viktorija?
-Ji, irgi, pabėgusi. Jos istorija dar skaudesnė. Jaunutė mergina, nėščia. Gyveno su daug vyresniu vyru, kuris laikė ją įkalintą. Kai pasisekė pabėgti, prasidėjo gimdymas. Mažylis gimė laukuose, pasislėpus tarp krūmų. Atklydo pasimetusi, šoko būsenos, nerišliai kalbėjo. Tačiau supratau, kad kūdikis liko ten, kur įvyko gimdymas. Įkalbėjau skubiai ten nubėgti. Vietą radome, bet naujagimio nebebuvo. Turbūt, pagal verksmą, rado žmonės ir išgelbėjo.
-Kodėl niekur nesikreipėt?
-Viktorija labai bijojo. Dėl kūdikio. Bijojo, kad vaikelis neišgyveno, kad ją gali nuteisti.
-Viktorija buvo viena, kai kilo gaisras?
-Taip. Aš tuo metu buvau išėjus... bulvių pasikasti... Na, vagiliaudavau prie sodybų... Kai grįžau, jau degė, gaisrininkai, policija, greitoji ten buvo. Stebėjau tą sambrūzdį iš tolo. Po kelių dienų išdrįsau nueiti į miesto biblioteką, laikraštyje perskaityti apie įvykį. Rašė, kad žuvusiosios tapatybė nenustatyta, kad gaisras kilo nuo krosnies.. Po kelių dienų sugebėjau išdrįsti ateiti į gaisravietę. Tarp išmestų šiukšlių dar radau Viktorijos medalioną. Ji labai brangino tą niekutį. Tai buvo jos amuletas.
- Aišku, kol kas užtenka prisiminimų. Laikas pažiūrėti, gal rasime pėdsakus lauke. Lordai. -pašaukė šunį Edita.
- Ieškok. - detektyvė radinius padėjo šuniui apuostyti.
Lordas be vargo rodė kelią. Netoli. Rapsų lauke ištryptas plotelis neleido abejoti- piktadarys slėpėsi ir stebėjo namą čia. Įvykdęs savo kėslus, sėdosi į automobilį ir išvažiavo. Bet, kaip jis sugebėjo sukelti gaisrą neprisiartinęs prie namo? Į šitą klausimą ir reikėjo rasti atsakymą.
- Turim surasti padegėją. Jis grįš, nes šį kartą jam nepavyko įgyvendinti kėslų. Tačiau, turi likti čia gyventi. Ar nebijosi? - Edita kantriai laukė, kol draugė apsispręs.

2022-04-25 18:05
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-14 23:03
Lengvai
Paskaičiau iki tos vietos, kur Edita išsitraukia ginklą ir mano reakcija buvo - WTF? Jeigu Edita yra detektyvė, reikėtų tam skaitytoją kažkaip paruošti. O dabar kaip iš dangaus nukrenta ginklas, tarnybinis šuo. Gal ryte Edita galėtų eiti pabėgioti, nes negali prarasti formos, vaikydama nusikaltėlius? Arba, gal Lordas kaip tik timptelėjo Editą vakar, vydamasis kontrabandininką ir ši pasitempė koją, todėl dabar negali bėgti. Velnias slypi detalėse. Geras kūrinys - irgi.

Apskritai, istorija yra, aišku, be pabaigos, bet tai buvo labai aiškiai nusakyta taosyklėse, tad tas - netrukdo. Kitas dalykas - istorijos pateikimas. Jis nėra labai geras. Jau minėtų detalių nebuvimas, nenatūralus dialogas, taisytinas stilius.

3,4
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-13 17:00
Viesulinė
Kadangi, kol kūriniai iki galo neįvertinti, būtų įžulu ginčytis su komisija -tai to nedarau.
Tačiau, Karolis Pamišėlis uždavė konkretų klausimą, ar teisingai suprato, kad detektyvė ,kartu su šunimi uostė padėtus daiktus ,tai tenka atsakyti, nes esu išauklėta būti mandagi. Ar tik ne daugiau kultūros turinti, nei Karolis, rašantis "Trenkta kaimo boba"
Atsakymas toks - Karoli, visai neteisingai supratote. Jeigu niekada, kad ir filme, neteko matyti, kaip duodama pėdsekiui šuniui uostyti nusikaltėlio paliktus daiktus, tai nebūtina įsivaizduoti, kaip jūs įsivaizduojate. Tam reikia pasitelkti tik logiką, ir mėginti įsivaizduoti teisingai. Nes logika sako, kad kiek žmogus beuostytų- jis pėdsakų neužuos.
O šiaip, jei tik yra noro - viską galima savaip išvartyti...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-12 21:04
Karolis Pamišėlis
rodos, nebaigtas kūrinys, tad nelabai yra ką vertinti. nebent pačią kalbą. o ji čia nuostabi, beveik kiekvienas sakinys yra stiliaus ir logikos perliukas. štai keli pavyzdžiai. "Patyrusios detektyvės intuicija nulėmė kito plano pasirinkimą" - čia versta google vertėju iš šumerų kalbos? "Moteris išsitraukė iš dėtuvės ginklą, norėdama šūviu likviduoti durų spyną, bet persigalvojo" - nelikviduota spyna turbūt lengviau atsikvėpė? "- Ieškok. - detektyvė radinius padėjo šuniui apuostyti" - teisingai supratau, kad ji irgi atsistojo ant keturių ir kartu su šunimi uostė?

1,1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-06-11 22:04
vakvakas
3

Parodyk per stilistinius elementus, neraportuok. Yra detektyvo bruožai ir padirbėjus tekstas tikrai būtų puikus konkurso kontekste. Tačiau kol kas tik karkasas, nes veikėjai plastikiniai, siužetas neišmaniai aprašytas, trūksta stiliaus ir redagavimo. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-27 06:31
Musinukė
Gan įdomu, patiko padegėjo planas. Taip, sunku įtilpti į tiek žodžių.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-26 22:46
VB7
VB7
Panašu į detektyvą, tačiau jis toks sustūmtas gavosi. Tarsi norėta daug ir greitai pasakyti. Pati istorija įdomi,intriga yra, bet ji  suskambėjo kaip ištrauka iš didesnės apimties kūrinio. Ir pabaiga užkliuvo, tikėjausi kažko stipresnio. 2,8
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-26 21:40
Viesulinė
Vabhis,teksto ribojimas neleidžia įsijausti į personažų mintis, emocijas, todėl teko bėgti į tą traukinį.
Svoloč, man būdinga pabagoje palikti erdvę pratęsimui, jei kiltų toks noras.
Moterys susižvalgė...Veikiausiai jos tarsis, kaip su tuo niekšu pasielgti...Tiesiog, priduoti pokicijai.. Gal mėgins sužinoti, kur dingo kūdikis, nes gali būti, kad jį tas vyras pasiėmė...Gal mėgins ieškoti kūdikio tėvo. Gal dar koks nors sprendimas...Juk, moterys tokios nenuspėjamos...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-26 19:51
Vabhis
Daug veiksmo, daug informacijos ir siužeto vystymo elementų, lyg autorė vėluotų į traukinį, todėl viską reikia kuo greičiau išpasakoti.

Toks jausmas, kad nepavyko suspėti visko papasakoti. Kai taip skubama, pradingsta personažų emocijos. Su jais darosi sunku susitapatinti. Būtų gerai, jeigu Viesulinė ramiai, neskubėdama viską papasakotų iš naujo, nepamiršdama pasakyti, ką personažai jaučia, ką galvoja; įmesdama vieną kitą smulkmeną, kuri jiems priduotų individualumo ir gyvybės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-26 17:56
Svoloč
Istorija dėstoma įtraukliai, tik pabaigoje norėjosi tradicinio antrankių žvangėjimo, dabar gi skaitytojui paliekama teisė pačiam atspėti niekadėją. Ką gi, Agata Kristi čia negyveno.
tekstas 3, žanrinis įspūdis 2, sumuojam - 2,5.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-05-14 07:27
foofighter_
Kūrinys baigiasi kaip reikiant neprasidėjęs. Lyg ir taikyta į klasikinį detektyvą, bet tik užuomazga. Ar būtų buvę įmanoma sutalpinti į duotą ženklų skaičių visą istoriją? Veikiausiai, tik būtų reikėję atsisakyti nuoseklaus pasakojimo.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-28 15:45
Alicija_
Jautrus pasakojimas apie draugystę ir pasiaukojimą, šiek tiek pasigedau daugiau judesio ir veiksmo, nors yra ir detektyvo elementų. +3.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą