Rašyk
Eilės (78155)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 4 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





neberijus neberijus

Septyni velniukai ir vienatvė

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Net simpatiškas tas velniukas, kuris dirsčioja pro langą. Jis merkia akį, rodo grimasas. Regis, visai nepyksta, kad neseniai jį išvariau. Lyg šuo, šeimininkui pažvelgus verčiasi kūliais, veržiasi prie jo, traukydamas grandinę su jėga, viršijančia jo galias. Tiek meilės ir atsidavimo, valiūkiško, lengvabūdiškai džiaugsmingo nerūpestingumo. Nesvarbu, kad langas 5 aukšte tuščias. Aš žinau, jis ten, už lango, visada pasirengęs padėti. Tik akimirksnis ir tu išgirsti jo balsą.
– Tu vienišas, – šnabžda. – Tau liūdna. Koks tu nelaimingas! Niekas tavęs neužjaučia. Visi tave skriaudžia. Aš padėsiu. Atsimeni, kaip linksma būdavo aludėje?.. Kiek ten draugų! Yra ir damų! Tu daug kam patinki! Tavęs laukia… Eime! …
Ir nematyti, kas šnabžda. Ir gaila savęs. Apsirengi. Išeini. Praeini pro aludę. Paskui…takeliu, šalia geležinkelio, pro sodus, prie tvenkinio…Žiūri, kaip krenta riaumodamas vanduo į betoninę duobę. Rymai ant geležinių turėklų ir plukdai slegiančią tuštumą iš širdies pasroviui. Tik nepatenkintas velniukas: gavęs sprigtą per ragus, kažkur krebžda viduje. Slegiančia tyla spengia vienatvė. Neša ją sraunus vanduo, plauna putodamas kartu su nerimu, baime, karčiais apmąstymais.
Kiek daug tu nuplovei, užtvenktas upeli? Skalavau ir skalavau savo pilkas dienas ir vis plaukiau prieš srovę, manydamas, kad pasroviui.
Išgelbėdavo velniukas. Gana jau – einame. Einame, ir tu pamirši veidą, kuris taip kankinančiai greitai tolsta, kad net neįmanomą įžiūrėti nepamirštamai brangių bruožų. Ar gali būti toks brangus kitas žmogus?.. Ar gali būti taip vieniša?.. nors aplinkui klega minios gatvėse, susirinkimai, šventės, eisenos, šokiai, šlama medžiai, paukščių aibės, čirpia žiogai, staugia žiemos pūgos, barbena liūtys į skardines palanges ir šėlsta vaikigaliai už lango. Toks triukšmas, net spengia vienatvė tyloje.
Ir vėl atsikeli. Apsirengi. Praeini pro aludę. Vėl takelis prie geležinkelio. Sodai ar obuoliais paraudę, ar barsto savo žiedų sniegą į juoduojančius arimus. Vėl tvenkinys, į betoninę duobę krentantis upelis. Vėl krebžda velniukas viduje, gavęs eilinį sprigtą. Vėl vanduo skalauja savo purslais mano savigailą.
Niekas nemyli, nevertina… Kokia prasmė?.. Kaip dryžuota gyvatė – rangosi ilgesys. Ir jis, tas išdykėlis, jis čia, prie lango. Laukia, kol išeis svečiai, su skandalu išsives mylimą moterį, ant stalo palikę visus gėrimus.
Kas tai? Aš, ne aš. Aš nejaučiu, ką darau. Kodėl aš prisipilu pilną stiklinę degtinės. Išgeriu…antrą …trečią, kol užmiegu. Pabundu paryčiais. Ant stalo stovi buteliai. Pasiimu ir į aludę. Kaskart, kai pabundu krapštydamas traiškanotas akis, dar nematau – jaučiu, jie čia  to mažojo velniuko dideli, drambloti draugai. Jų daug  – jie vos leidžia praeiti. Jie šlykščiai atgrasūs, visi priešiškai nusiteikę.
Kaip tai galėjo įvykti? Ne aš kėliau pirmąją taurelę, stiklinę. Ne!? O vis dėlto aš. Mano savigaila, vienatvė, mano, atseit, paniekintas vyriškumas. Aš! Atkrytis!
Mano gudrusis velniukas visada su manimi. Nors aš dabar ne vienišas. Kartais jis dar pašokinėja tarp  reklamų: „Ar seniai gėrei alaus? “ – paklausia.  Man jau nepažįstamos tokios etiketės. Jis nuolat gudrauja, jis mokosi, jis stengiasi nenuilsdamas. Daugelio gėrimų niekada nemačiau ir nežinau jų skonio. Žinau vieną: kelias, tarkim, nuo „Metaxso“ iki kaukolinio, man labai trumpas.
Gudrus velniukas, visaip ieško silpnų vietų. Jis nuolat juda. Jei aš pykstu, jei nerimauju, bijau, esu grubus – jo darbas.
Ir vis dėlto, nieko nėra gražiau, kaip žiūrėti į saulėlydžio nurausvintą didelės upės vingį ar ošiančią jūrą apsikabinus mylimą moterį. Tada išgirsti vandenyje pliumptelėjimą. Lyg akmuo įkrito, lyg žuvis panėrė?.. Ne, tai tas, jis, velniukas, laikinai susigėdęs, pasislėpė… Kur jis išnirs, nežinia.
2021-07-10 09:42
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 7 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 11:05
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-19 00:30
Vetra Vika
Dienoraštinis - ne dienorasčiui, tinkantis - autobiografiniam romanui. Puiki literatūrinė kalba, nuoseklumas minčių dėstyme ir gilių vidinių išgyvenimų spektras.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-11 15:10
Mintautė
Gražiai rašote. Atvirai. Gal vienatvė Jums padėjo parašyti šį pasakojimą? Reiškia ji - gera draugė. Velniukas tai jaučia, todėl, gal būt, visur švysčioja, nori atbaidyti vienatvę :)
Jis - tikras optimistas - gundytojas. Suteikia gyvenimui patrakėliško žavesio. O draugė vienatvė mėgsta kartu panirti į apmąstymus, suteikdama savotiško romantiškumo, tokio kaip praeiti takeliu, pro sodus, prie tvenkinio, kur riaumodamas krenta vanduo... Ir skandini jame savo nerimą, liūdesį, tuštumą...

Apsikabini vienatvę ir žiūri į saulėlydį jūroje. Širdyje ramu ir gera, nes ji, vienatvė, visada su tavimi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-11 13:07
negeras_2
gėriau ir gersiu
gyvenimas neteisingas
jame nėra tiesos jokios kokia įsivaizduojama
iš savo kuklaus patyrimo
prisilaikyti
aha
save
ir dar kitą
ir dar vieną sekundę
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-11 07:50
neberijus
Ko nėra žmogaus pojūčiuose - to nėra jo sąmonėje.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-10 20:32
Žilis van Gogas
Nesupratau/ Ant stalo stovi buteliai. Pasiimu ir į aludę./Ką pasiimate? Mano nuomone, kūrinukas - per daug buitiškas, asmeninis. Jaunystės prisiminimų šėlsmas...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-10 15:06
Atėja
5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-10 14:36
negeras_2
Mnao velniukas kitoks. Aš pats sau jis. SUperperformancų nebedarau, buitinis paprasteckas.
Galingai čia parašei.
 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (4)
Blogas komentaras Rodyti?
2021-07-10 13:38
gogo
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (3)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą