Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Svoloč Svoloč

Visa tiesa apie Kolumbą

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių
Rekomendavo: mengelia


Tai yra dodo

Kaip žinome, Kolumbas buvo nevykėlis, kuris ieškodamas kelio į Indiją, atsitiktinai pateko į naują žemyną ir ilgai netikėjo, kad suklydo. Tik vėliau Amerigas Vespučis pasakė jam, ei Kristupai, tu gi visai ne ten nuplaukei.

Panašiai arbai visai taip pat nutiko šių laikų nevykėliui, pasivadinusiam daugybe vardų nuo dodo net iki koronos, visų ir nevardinsiu, per daug garbės tam nelaimėliui, kuris vietoje delfio ar lietuvos ryto įklampojo purvinais batais į literatūrinę svetainę, iki jo buvusią daugiau mažiau pusiau kultūringa ir laiks nuo laiko patiekiančia vieną kitą literatūrinį vertą dėmesio daikčiuką. Nebūsiu kuklus, taip pat ir mano plunksna yra išmetusi į šitą padangę vieną kitą balandį. Pamenat frazę iš Marijono Giedrio filmo Herkus Mantas – man dievas dovanojo karvelį?

Bet ne apie mane daina. Daina apie Kolumbą, tai yra nevykėlį dodo. Taigi, atvarė jis toks nekultūringas, nuskriaustas, nelaimingas, o čia visi tokie išsičiustiję, švarūs, raštingi, kai kurie, tame tarpe ir šių eilučių autorius, netgi originalūs, net labai, ir užvirė tam dvasios skurdžiui per visą gyvenimą susikaupęs tūžmastis, kaipgi, jis tiek visą gyvenimą stengėsi, tiek plušo, nors nė velnio jis neplušo, jei būtų plušęs, tai bent turėtų ką žmoniškai apsirengti, dabar gi vaikšto neėdęs, neplautais drabužiais, visas dvokiantis po švarų ir išblizgintą Vilniaus centrą ir niekas jo pusėn net nepažiūri, taigi, jis vaikšto, net supeckelioja kažką nuplagijavęs, nes savų minčių neturi, gi sakiau, dvasios skurdžius, bet ir to jo surašymo niekas nepuola girti, skaityti, cituoti, rekomenduoti ir panašiai, tada prisikuria daugybę klonų ir pats save liaupsina ir savo klonus, o ką daryti, kas belieka, ir keikia, provokuoja visus geriau už jį rašančius privačiomis žinutėmis, kartais keršydamas už dėmesio stoką pildamas visiems kuolus ir tokiu būdu realizuoja savo nepilnavertį gyvenimą. Kodėl nepilnavertį? Juk aišku, kad toks padugnė neturi ne tik šeimos, net ir trumpai pergulėti su juo niekas nesutinka, nebent už pinigus, bet kur jų imsi, jei nieko dirbti nemoki ir nesugebi. Taigi, sėdi toks pašalpinis pas kokią nusenusią tetą per dienas prie kompiuterio, gerai, kad toji nesusigaudo, kad giminaitis gal net į mokamus puslapius užsuka pasimasturbuoti, o kad sąskaitos už internetą ateina per didelės tai tas sesers, mirusios nuo alkoholizmo, vaikas patikina, kad teta, nieko baisaus, tai tik infliacija, kuri niekada nesibaigs.

Taigi, pilnavertis toks gyvenimas, deja, niekada netaps, nes be šeimos, nėra ir vaikų, savęs paties pratęsimo, kas yra taip natūralu ir būdinga didžiajai daliai šios svetainės rašliavotojų. Belieka mestis pagalbos prie tokių pat nenusisekėlių kaip tūlas raskevičius, kuris pažadėjo gerą gyvenimą ne rojuje, bet čia žemėje visiems nepritapusiems prie krikščioniškų ir kitokių vertybių, nors tie patys nepritapę dažniausiai atgręžia nugarą raskevičiui, nes kaip ramiai gyveno savo gyvenimą, taip ir toliau nori gyventi ir neprašo, kad kas nors žiūrinėtų į juos iš palovės. Taigi, mūsų Kolumbas, nors Kolumbu jis čia vadinamas labiau dėl negebėjimo orientuotis erdvėje, nei dėl kokių kitų savybių, visgi didysis ispanas pagal tautybę italas buvo bent jau buvo nepalyginamai darbštesnis, labiau užsidegęs ir bent turėjęs idėją ir viziją, paskyręs save tos idėjos realizavimui, o mūsų Kolumbas tenkinasi tik tuo ir paskiria visas savo jėgas ir visą laisvą nuo badavimo laiką tik tam, kad ką nors išprovokuotų bereikšmiui ginčiui, dar geriau susipykimui, bendruomenės skaldymui ir kiršinimui, žodžiu, tai labai primena vieną mūsuose atpažįstamą veikimo modelį, kuris neabejotinai ateina iš tariamai geresnių būtųjų laikų ir kuriuose tas kiršinimo ir priešų paieškos modelis buvo labai populiarus ir sveikintinas bei palaikytinas. Galiu netgi spėti, kad tariamas Kolumbas gal net specialiai kurio noras tų laikų dėdulės yra čia pakištas sėti nesantaiką ir susipriešinimą, nes kai visa tauta nori perkąsti vieni kitiems gerklę, tada labai patogu šešėlyje tvarkytis pelningesnius dalykus, tik kodėl tada tas užsakovas neduoda ėsti mūsų daktarui koronai ar kaip kitaip jis save vadina, tarkim, dodo, kuku ir panašiai?

Klausimas, žinoma, retorinis, kaip ir visas tekstas nereikalauja konkrečių atsakymų, gal tik norėčiau paakinti tuos, kurie galvoja, kad tai kažkaip liečia ir juos, kuo įnirtingiau ir pikčiau užsipulti šitą tekstą ir iš pykčio patirti per ankstyvą infarktą, insultą ir visas iš to sekančias pasekmes. Rekquiem nesitikėkite. Eikite velniop.

2021-04-24 17:16
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-01 04:58
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-30 21:48
Sigitas Siudika
ieškojau keiksmažodžių. tema aštri. tikriausiai kilnu nesikeikti.žiurkėms visada duoda nuodų arba stato spastus , kad nesmirdėtu. O gal tai tik likimas ir nieko daugiau?
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-27 19:35
užkaboris
Filmas vadinosi "Visa Teisybė apie Kolumbą" 1970, Žalakevičius. Intelektualinis groteskas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-25 12:40
neberijus
Norėčiau ir aš pažvelgti į šį personažą, tikrai ne Kolumbą. Jis kažkaip keistai deklaruoja savo krikščionišką tikėjimą, o pats atlieka veiks mus, kurie aiškiai turėtų nepatikti visų konfesijų dievams. Tiesiog užsispyrusiai blogina savo karma, rizikuodamas kitame gyvenime reinkarnuotis į kažką tai, kuo mes nesižavime. Gerą esė ir laiku parašyta. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-24 20:44
varna
Requiem aeternam dona eis, Domine
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-24 19:11
Čia ne Aš
Ne visai sutikčiau, nes Kolumbas prieš šitą atmatą, tai aukso lapelis su deimantų apvadukais :D Duodu 5, jei jums nereikia, perduokit tam, gal skuduryne kelnes nusipirks.
Visos ligos nuo nervų, gaila bėdžiaus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-24 18:24
Pranas
Oi, Svoločiau, geras tu žmogus, todėl ir rašau 5, bet  visa tiesa apie Kolumbą dar nepasakyta.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-24 18:12
užkaboris
Nieko nepadarysi. Kurtas Vonegutas (C)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2021-04-24 17:56
Atėja
gerai parašyta 5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą