Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 5 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Dar ilgai juto Itana sieloje vyrišką esybę, kol pagaliau įkrito į bespalvį miegą. Naktis įvyniojo ją į juodą glėbį, kuriame liko tik tyla ir vyriškas „Guci“ kvepalu aromatas, pasiklydęs rusvuose jos plaukuose, nustelbęs palėpėje vyraujantį senienų kvapą.
      Pro mažutėlį langelį įslinko vogčiomis išdykę saulės spindulėliai, prausdami moters kaktą. Ryto gamoje tirpo kėkštų čirškesiai. Sulojęs kaimynų šuo, išvaikė mieguistą nuotaiką.
Įšokusi į sportinę aprangą, jauna moteris pasileido pušynu jūros link. Baltijos jūra putojo, ridendama į krantą bangų pursliukus, kurie tirpo krante. Tvirtai įrėmusi kojas į suplaktą pajūrio smėlį, ji ištiesė delnus į horizonto tolį ir mintimis pasveikino kylančią saulę. Kirai suko ratus virš plieniniai žalsvo vandens, o vasaros vėjelis sliuogė pro jos nuogas rankas, lieknas kojas, švelnių bruožų veidą bei vėlė poilgius plaukus, surištus į linksmą kuodelį.
  Prabudęs pasaulis sveikino ją, besėdinčią lotoso pozoje, o ji mintyse dėkojo Dievui, Visatai ir antgamtinėm subtiliom jėgom už naują dieną, už meilę. Užmerkusi akis bandė medituoti, šnarant bangom. Dovydovo paveikslas vis užstodavo žvakės vaizdą ir reikiama tuštuma negalėjo įeiti į jos sąmonę. Mintimis lietė moteris neskustą vyrišką smakrą bei drėgnas jo lūpas. Baigdama ritualą atsistojo visu ūgiu ir nusilenkė toliams, rankas sudėjusi maldai, leisdama nustebinti į ją spoksojusį senuką. Stengdamasi neužlipti ant kankorėžių, patraukė siauru pušynėlio takeliu atgal, link Smilčių gatvės, kur apsistojo iki rudens.
    Susiplakusi bananų pudingą su mėlynėm, ji pusryčiavo sodelyje, akis ganydama į petunijų rausvais žiedais aplipusią medinę tvorą. Atskridusi bitė nutūpė ant gėlės ir, mažom kojytėm, liesdama žiedadulkes, gėrė nektarą. Netoliese augusios slyvaitės šakos sviro nuo nunokusių vaisių.
– Skanaus, Itana, ankstyva kregždutė, – užkalbino namų šeimininkas.
– Ačiū, Aivarai. Vėl gražią dieną šiandien žada giedras dangus, – nusišypsojo moteris.
– Karšta diena. Tuoj palmės pradės augti pušyne, – pajuokavo jis.
– Myliu rugpjūčio karštį, saulę, jūrą, vėją... – nuskambėjo gyvas juokas iš Itanos lūpų ir pakilusi nuo pusryčių stalo, užlipo suktais, mediniais laiptais į palėpėje įrengtą siaurutį kambarėlį. Lininė staltiesė, užtiesta ant trikampio staliuko, dėrėjo prie eglių lentom iškaltų sienų bei lubų.
Ant lieknų klubų užmetusi iš plonytės drobulės siūtą baltą sijoną, kuris trikampiu krito iš nugaros, Itana staipėsi prieš pailgą veidrodį. Lengvu judesiu užsimetė skaisčiai raudono žiuržeto palaidinukę, užsidėjo dailią skrybėlę ir plačiai nusišypsojo į atvaizdą veidrodyje.
        Iš lėto, grakščia eisena tarsi žuvėdra skrisdama, brido sūrių jūros pakraščiu moteris, o bangos be atotilsio šnibždėjo jai:
– Geros dienos!
Plačios palaidinukės rankovės plazdėjo vėjyje tarsi drugelio sparnai. Laimės euforijoje paskendusi ji nepastebėjo nei ant smėlio besikaitinančių poilsiautojų, negirdėjo nei kirų klyksmo virš vandens, tik vis tą patį šnaresį jai vienai suprantama bangų kalba.
  Štai ir Palangos tiltas, išsirietęs visa savo didybe, nešdamas smalsuolių būrelius į jūrą. Betaškydami vandenį, prapuškavo pora vandens dviračių. Vaikų krykštavimas susimaišęs su jūros oša, pažadino jos sąmonę. Žvilgtelėjusi į laikrodėlį ji aiktelėjo, nes suprato, kad vėluoja. Nėjau jis nepalauks, – įsirangė it nuodinga gyvatė baimės kupina mintis.
  Žmonių siluetai lyg margučiai per Velykas mirgėjo tolumoje. Artėdama prie sutartos vietos, akimis tarsi skalpeliu skrodė minią, o jo vis nesimatė. Saulė akino, todėl lengvu mostelėjimu užsodino nuo saulės akinius ant savo truputi riestos nosytės ir lėtu žingsniu pasuko link kopų.

(Bus tęsinys.)         

2003
Palanga
2004-01-26 13:02
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 13 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2004-02-01 15:22
Anglis Raudonsnapė
Kaip ir sakiau man sis romanas labai patinka-laukiu tesinio!...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-01-26 14:45
Ievų Pūga
Aciu , kad apsilanke omukas, tik pajutau, jog mano kurinelis nepatiko, bet tesinio visgi lauki. Vadinasi suintrigavo ir tie kankorieziai pabire ant takelio gal tik tavo besikeiciancios nuotaikos reikalas. :-) O ant velyku taskeli ne as dejau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2004-01-26 14:28
soldat
"Guci", kankoriežiai ir Vėlykos - tuom viskas ir pasakyta :) laukiu tęsinio :) hm...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą