Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







28 – serija

 

R. E. O

Geto gyventojai sugebėjo gauti karvę. Šoichet reb Cvi Goldbergas, paskerdė ją pagal Toiros įstatymus. Mes nesupratome, ar vokiečiai žinojo, kad karvė buvo atgabenta į getą, bet ignoravo šį faktą, ar jie iš tikrųjų buvo apgauti. Manau, kad jie žinojo, bet nusprendė nekreipti dėmesio, kad suteiktų melagingą viltį geto kaliniams ir toliau galėtų juos išnaudoti alinančiam darbui. Vokiečiai dažnai apgaudinėdavo rodydami gerumą, o po to darydavo žiaurią akciją. Vėliau pripratome prie apgavysčių, nenuoširdžios šypsenos ir žinojome, kad jie ruošiasi padaryti nusikaltimą...

Toiros įstatymas draudžia valgyti kraują. Po skerdimo kapiliarinis kraujas lieka mėsoje. Priimta jį pašalinti mėsą pasūdant, nes druska absorbuoja kraują. Po apdirbimo, nuplovus mėsą, galima ją virti. Gete druska buvo labai brangi, ir beveik neįmanomą buvo jos gauti. Gyventojai klausė, kaip pašalinti kraują iš mėsos, nesinaudojant druska, nes jos neturėjo. Norėjo pamaitinti kuo daugiau nusilpusių žmonių. Mėsa buvo gyvybiškai svarbi, nes nuo to meto, kai patekome į getą, negavome nieko, išskyrus skurdų davinį, kurį teikdavo vokiečiai. Daugelis gyventojų sirgo. Senus ir nusilpusius mėsos sultinys galėjo sustiprinti. Yra galimybė pašalinti kraują iš mėsos kepant ant atviros ugnies. Bet kaliniai norėjo ją išvirti, nes sultiniu galima būtų pamaitinti daugiau žmonių, nei kepta mėsa.

 

Šulchan Aruch

Jei nėra galimybės gauti druskos, tada galima mėsa virti, po to kai iš jos buvo pašalintas kraujas kepant tiesiogiai ant ugnies.

 

Cholis Chalašas

Dar viena problema, Rav Ošri, susijusi su krauju... Vokiečių išduodame maisto davinyje yra nedidelis mėsos gabaliukas. Tai neveila. Ji nekošerinė. Pagal Torios įstatymą draudžiama valgyti neveilo. Bet situacijoje, kurioje yra kaliniai, jei atsisakytume nuo davinio, tada būtų pavojus gyvybei, mirti nuo išsekimo. Atsisakius nuo nekošerinės mėsos nėra galimybės išgyventi. Ar šiuo atveju, remiantis Toiros įstatymu, galima valgyti tokią mėsą, nes su ja - papildoma problema, nes iš jos nepašalintas kraujas?

 

R. E. O

Yra dar vienas būdas košeruoti mėsą. Jis aprašytas talmude, traktate Chulin, vadinasi „chalita“. Reikia užvirinti vandenį ir dėti gabaliukus mėsos į kunkuliuojantį skystį. Visada stebėkite, kad skysčio masė būtų 60 kartų didesnė už gabaliuką mėsos. Tą patį reikia daryti su mėsa, kurią duoda vokiečiai. Nežiūrint į tai, kad nekošerinę mėsą leidžia įstatymas valgyti, kad išvengtume mirties, bet vartoti kapiliarinį kraują draudžiama. Taip pat naudotis „chalita“, gali tik tie kas neturi druskos. Nors, kol kas negalite atsisakyti nekošerinės mėsos, dėl pavojaus, bet visus dalykus, kuriuos įmanoma padaryti, sumažinant draudimus susijusius su košeriniu maistu, privaloma padaryti. Vokiečių išduodamos mėsos sūdymas, nepadaro jos košerinės, tik pašalina iš jos kraują, o pačią mėsą, buvo galima valgyti tik tam kad išsaugotume gyvybę.

Vokiečiai ir lietuviai pastatė mus į labai sunkią situaciją, bet patikėkite, tai nesitęs amžinai. Pasaulio Valdovas išgelbės mus, tada nevaržomai vykdysime kašruto įstatymus, švęsime šabą ir kursime šeimas. Būsime apgaubti Kūrėjo globos ir meilės.
2019-04-22 11:16
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2019-05-24 11:07
Julija Mėčiuvienė
rytoj - Šabas
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą