Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







17 – SERIJA

 

R. E. O

1941 metų ruduo. Dienos trumpėja. Darosi šalta. Nejauku dėl nelaimiu, kurios kiekvieną diena užklumpą nepasiruošusį asmenį. O pasiruošus, sunkumą priimti su meilę ir pasiryžimų išlaikyti gyvenimo ir mirties testą, vis tiek  nėra lengva. Bet yra mūsų tarpe didvyrių, kurie nepasiduoda. Toks įspūdis, kad sunkumai juos užgrūdino. Jie pasidarė tikri dvasios galiūnai vygdidami Kūrėjo norą. Kiekvieną diena mus užklumpa nauji vokiečių dekretai. Tie kurie buvo silpni, nukrito. Nustojo tikėti ir neteko vilties. Tie kurių tikėjimas ir žinios buvo gilios, nelaimės metu tik sustiprėjo.

Kiekvieną rytą 1000 žmonių keliaudavo į oro uostą. Vokiečiai norėjo išplėsti oro uostą, kad tiktų nusileisti ir pakilti sunkiems bombonešiams. Jie išnaudojo geto gyventojus vergiškam darbui. Kuris mirtinai išsekindavo.

 

(4 – valanda ryto. Tūkstantis darbininkų varomi į oro uostą. Lietuviai apsupę ešeloną varo vergus į darbovietę.)

Kiekvieną rytą, ketvirtą valandą... dar toli iki aušros, o vergai jau varomi į darbo vietą. Grįžti į getą buvo galima tik baigus dienos uždavinius. Dažniausiai vergai grįždavo tik vėlai vakare. Jau sutemus.

Pas mane atėjo darbininkai. Jie nesiskundė sunkiomis sąlygomis. Jiems buvo skaudu, nes toks darbo tempas trukdė tarnauti Kūrėjaui. Jie neturėjo galimybės pasimelsti rytinės maldos, taip pat popietinės. Taip pat buvo neįmanoma įvykdyti tfilin prievolę. Tai juos glumino ir skaudino, nes jau ilgą laiką nesugebėjo normaliai pasimelsti ir įvykdyti tfilin prievolę.

 

Amas Arecas

Rav Ošri, ką mums daryti? Mes išeiname į darbą anksti ryte. Iki aušros 3 – 4 valandos. Kai gyvenimas buvo ramesnis, mes melsdavomės su aušra. Taip pat užsidėdavome tfilinus arti aušros. Šulchan aruche parašyta, kad naktį Tfilin draudžiama užsidėti. Ką mums daryti? Mes jau daug dienų praleidome... Taip gyventi sunku. Gal yra galimybė įvykdyti tfilin ir maldos prievole neišaušus. Ką sako mūsų išminčiai šiuo klausymu?

 

Ašemo Evedas

Rav Ošri, supraskite, dienos metu neįmanoma užsidėti tfilin, nes vokiečiai ir lietuviai akylai mus stebi. Jei nutrauktume darbus, bent kelioms minutėms, jie gali mus primušti, sunkiai sužeisti, o gal net nužudyti. O pasimelsti iš ryto, vėluojant į darbą, mes nedrįstame, nes tada didelė tikimybė, kad kareiviai mus nušautų. Vienintelė galimybė pasimelsti yra tik iki ketvirtos valandos ryto. Ar mes galime pasimelsti Šmone Esre ir užsidėti Tfilin, dar naktį? Ir ką daryti su Šma? Nes pagal tradiciją šią prievolę turime įvykdyti ryte.

 

R. E. O

Džiugu, kad dar yra tokių žmonių, kuriems rūpi Kūrėjo įsakai. Jūs mūsų tautos didvyriai. Mes nemokame žudyti taip, kaip tai daro lietuviai ir vokiečiai, bet mes mokame melstis pasaulio Valdovui. Tai mūsų ginklas. Tikiu, kad jūsų maldos bus išklausytos. Visi mūsų tautos priešai išnyks, atsiguls į dulkes, o mūsų tauta - visada ištikimai tarnaus Kūrėjui.

Tfilin prievolę, jums nėra galimybės padaryti dienos metu, todėl galite užsidėti naktį ir pasakyti brochą.

 

Geras Buras

Bet juk Šulchan Aruche parašyta, kad išminčiai uždraudė užsidėti tfilin nakties metu. Kuo remdamiesi leidžiate?...

R. E. O

Pažiūrėk ką rašo Turas, Orech Chaim, trisdešimtoje dalyje, trečiame įstatyme. Rabeinu Perec nuomonė. Manau, kad mūsų specifinėje situacijoje, net Šulchan Aruch sutiks su mano sprendimu.

... Jei nėra galimybės pasimelsti Šmone esre aušros metu, ar vėliau, tada galima pasimelsti prieš išeinant į darbą. Šmą reikia pasakyti darbo metu, jei tai įmanoma, bent pirmą sakinį.

 
2018-12-18 17:55
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-19 01:38
Erla
nieka nesupratau
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą