Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 18 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







16 – SERIJA

R. E. O

1940 Lietuva buvo okupuota Sovietų sąjungos. Tuo metu, rusai pastatė bloką pastatų, darbininkams, šalia Slobotkos rajono. O tuo metu kai vokiečiai okupavo Lietuvą, jie tuos, nebaigtus statyti pastatus išnaudojo geto kaliniams apgyvendinti. Rudenį artėjo Sukot šventė. Pagal tradicija, šios šventės metu reikia gyventi Sukoje, tai yra laikinas būstas, su stogu padarytų iš šakų ir kitokių augalinės kilmės medžiagų. Šios šventės simbolis tai šio pasaulio laikinumas. Palikdami tikrus būstus ir apsigyvendami laikiname būste, parodome, kad visas gyvenimas ir visas materialus pasaulis laikinas. Reikėjo pastatyti laikina būstą. Vokiečiai su tuo nebūtų sutikę, ir medžiagų statybai tikrai nebūtų davę. Netoli nuo geto vyko statybos darbai. Ten dirbo geto vyrai, jiems kilo idėja pasiimti iš statybų aikštelės lentų, sukos statybai.

 

(Statybų aikštelėje dirbę darbininkai atneša kelias lentas ir suguldo šalia geto tvoros. Vyrai grįžta į statybų aikštelę. Po kelių valandų atneša dar viena lentą ir numeta šalia tvoros. Darbo sumaištyje, prižiūrėtojai lietuviai neatkreipė dėmesį į aprašytą įvykį. Naktį Vyrai perlipo tvorą ir lentas įmetė į geto teritoriją.)

 

Zalmanas Blinderas

Tss... Lietuvis ateina... Tyliai.

(Vyras atsigula, ant žemės. Po kelių minučių ateina sargybinis. Kareivis pasiblaško po statybų aikštelę. Apsidairo. Uždega cigaretę. Rūko ir tyliai dairosi po statybų aikštelę. Po 5 minučių nusispjauna. Nueita į kitą vietą. Atsitupia, atstato šautuvo vamzdį į geto pusę ir tyliai stebi. Po kelių minučių atsistoja ir nueina į kitą statybų aikštelės pusę.)

 

Išas Echadas

Zalmanai. Psss... Jau nuėjo. Greitai šok per tvorą. Zalmanai...

(Zalmanas Blinderas vienu striktelėjimu peršoko tvora ir dingo geto teritorijoje. Per tris dienas buvo pritemta lentų, kurių pakako nedidelės sukos statybai.)

 

R. E. O

Lentas reikėjo supjaustyti, padaryti tinkamo ilgio, vokiečiai tokio leidimo nedavė. Jei lietuviai būtų sučiupę vyrus vogiant lentas, tada juos tikrai būtų nužudę. Judėjai rizikavo gyvybę, nes norėjo įvykdyti Kūrėjo įsaką. Tada manęs paklausė...

 

Inčas Cadikas

Ar vogtas lentas galima panaudoti sukos statybai? Juk yra bendras Toros įstatymas, kad vogtais dalykais negalima vogdyti Kūrėjo noro. Šios lentos pavogtos iš vokiečių. Jei pastatysime iš jų suką, ar bus galima šioje sukoje vykdyti Kūrėjo prievolę?

 

R. E. O

Šios lentos nepriklauso vokiečiams. Jie neatsivežė lentų iš Vokietijos. Visa mediena kuri yra jų rankose pavogta iš judėjų, nes daugelis medienos kombinatų priklausė judėjams, kurie užsiiminėjo medžio apdirbimu ir eksportu medienos žaliava visame pasaulyje. Kada vokiečiai okupavo Lietuvą, medienos žaliavą jie pavogė iš judėjų, arba iš lietuvių. Tikrieji šių lentų šeimininkai jau prarado viltį atgauti savo turtą, kurį vokiečiai įžūliai pasiėmė savo reikmėms. Manau, kad galima iš šių lentų pastatyti suka. Nes šios lentos nepriklauso vokiečiams, o tikrieji lentų šeimininkai, jau nusivylė atgauti mediena, todėl lentos tarsi niekeno.

 

(Naktį, prieš Sukot šventės išvakarėse, darbininkai pastatė nedidelę suką. Ji stovėjo praėjime, tarp dviejų didelių pastatų, bloke C. Judėjai džiaugėsi, nes galėjo įvygtyti prievole pagal Toiro.)

 

R. E. O

Vokiečiai būtų sprogę iš pykčio, jei butų supratę, kad mes trypiami, niekinami, bet vis tiek išliekame ištikimi Visgaliui.

Vieną dieną vokiečių karininkai ir parankiniai lietuviai įsiveržė į getą. Tai nebuvo naujiena, dažnai jie ateidavo pas mus ir išsivesdavo pasmerktuosius. Zalmanas Blinderis pasislėpė sukoje. Piktadariai naršė po visus barakus. Iškniso visas landynes. Bet Zalmano nerado. Visagalis apakino žudikus, nes jie daug kartų praėjo pro suka, stovėjo šalia jos, bet į vidų nežvilgtelėjo. Taip buvo išgelbėtas Zalmanas Blinderis nuo žūties.

 
2018-12-13 13:42
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą