Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 9 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







DVI BALTOS DROBĖS

Valtelę blaškė povandeninės srovės. Saulė atsispindėjo vandens paviršiuje, tačiau tylu anos būta danguje. Šamanas neskubėdamas trynė šakneles, kol svečias žaidė su savo rankos šešėliu. „Ar mes egzistuojame, čia“ – paklausė svetys. „mes tik tavo galvoje“- atsakė šamanas, - nusišypsok, mus fotografuoja. Čik. Kadras, juostelė prasisuko ir žurnalistas prisėdo ant valtelės krašto, kojas įmerkęs ežeran. – O juosta ši, egzistuos, kai jis pabus? – paklausė žurnalistas. „Čia jau nebe mūsų bėda“ – vėlei atsakė Šamanas. „Kodėl čia sklando paukščiai? “ – todėl nes Svetys kartą lankėsi pakrantėje. –Duok man indo šukes. – paprašė Šamanas. Svečiui perdavus, Šamanas po vieną dalelę ėmė laižyt. Vanduo Sode, it rūgštis. Vaikai prie šulinio it angelai. Žurnalistas lyg Dievo sūnus. Svetys it Šamanas. O pats Šamanas it vaikas. Vaikas angelo. Vaikas kur šoko, tą naktį, kai Jaunuolis kažkur niekada sapnavo Žmogų Juodu Liežuviu. Naktį, kai ėmė godžius į dangų. Rytą, kai pats dangus pačius apgavo. Ir putos liejosi Jaunuolio veidu, kai tirpo jo aš, kai rūgtyje gimė sapnas, apie nerūpestingą piemenį, lydintį užu horizonto valtelę. Čia vargšas Kleopas, parklupo tik kartą, bet čia teko, jam paaukoti koją. Ir gaila man visada buvo, šio vargšo girtuoklio žvejo, kur dieną, naktį ir dieną stojo užu Pušies šturvalo. Mes su tėvu vykom į Preilą, kai pasibaigus benzinui, tėvas sugalvojo numirt. Bet jis nemirė, laikėsi tvirtai. Tvirtai, išlipęs per bortą, virve nešė mus it vakarų vėjas. Sakė man, kad juodas tūnojau iš baimės, kol akyse vėl pasirodė krantas.
- Ką visa tai reiškia? – Tą patį, ką ir reiškia nerštas ungurių Sargaso jūroj. Tai istorijos, kurių galbūt nebuvo. Bet ką ten, ką anos tavoj sieloj paliko? Ten augo Ąžuolas, su kuriuo tėvas rytais kalbas. Ten paukščiai ore sustingę. Ten ežeras.
- O ką reiškia ežeras? Nieko nereiškia. Aš jį sugalvojau, kad papasakoti, kaip gėrė vyrai už savą praeitį.
- Kodėl? Neklausk, prasmės nėra čia gi.
- O kas nutiko Kleopui? – Jis gimė, tam kad tave užu horizonto nuvestų. – O kas po to? Po to, tik beribės marios, paklydus be kranto.
- Kodėl, mes vis grįžtame čia? – Čia į tavo vaikystę? – Nes kai mačiau savo tėvo mamą mirštančią, ji stovėjo viena kambario kampe su manim. Nes lubose gyveno tigras, nes medžiotojos gyveno, čia pat. Ir varnas, milžiniškas laukė ant stulpo pritūpęs, pakeliui į laukus. Nes Kalne lankau brolį. Kurį išvedžiau pats, kurį sukūriau – pats, kurį, mėginu rasti, nes pasirodo ne aš palikau, o aš esu tai ką vadinu – Jį. 
- Ištiesk mielas ranką.
Pasklido saldus kvapas, dūmai vilnijo valtelės bortu. Žurnalistas užvertęs galvą, svajojo apie beribę ateitį. O Žmogus Juodu Liežuviu šypsojo iš drobės. Mielas draugas suko ratu šaknelę, o horizontas traukėsi artyn it ženklas, jog svečiui artėja metas pabust. – Prašau, grįžk, įlipk atgal..! Deja, prašydamas to dar nežinojau, jog šis rugsėjis gali būti paskutinis mums visiems. Tada nė Šamano nebus, nė Žmogaus Juodu Liežuviu. Prašau. – Nurimk, mes visi keliaujame namo. O akys baltos ir drebantis kūnas slinko iš lovos, kai atsivėrusios durys Jaunuolį apšvietė menesienos šviesa. Kalno pušys kilo į dangų. Kilo ir mano broliai. Kilo mėlynės. Kilo samanos. Vinys valtelės kilo. Visi mes kartu su šukėmis indo į dangų. Jaunuolį lankęs angelas kilo į dangų. Dangus pats į dangų. Ežeras sausas. Paukščiai it žuvys blaškės. – Gi sakiau, kad rūgštis suės tavo smegenis. Gi suės. Gi. .  Čik.
Svetys atgavo kvapą. – Akimirką pagalvojau, jog mes keliaujame į dangų… “Tu keliauji, mes liksim čia”. Ištiesk šukes. Šamanas išvyniojo ryšulį, kuriame būta šukės indo, iš kurio paskutinį kart Žmogus Juodu Liežuviu sėmė Fontaną. Šamanas šventąją ugnį užkūręs, tartum koks burtininikas sugydė indo žaizdas. Šamanas indu ežerą sėmė, vienas ir gėrė. Šamanas žemę paliko. Jo kūno žmonės nematė, tačiau žurnalistas dar fotografavo, kaip Žmogus Juodu Liežuviu, peržengęs drobę į kūną be sielos įlindęs šypsojo. Žurnalistas ežero paviršiumi bėgo. Angelai išprotėje, vinčesterių ugnį po pėdom ano spjovė. Banga lig dangaus kilo, iš po jos nuostabus Levitanas pasirodė. Banga bangą. Dangus Dangų. Žmogus Juodliežuvis – Šamaną. Čik. Juosta susisuka atgal.
- Po galais, jūs basiai mane išgasdinote. Nespėjau visa ko užfiksuoti. Galim iš naujo?
Levitanas į dugną. Paukščiai žuvimis. Indas šukėmis. Šamanas sielą atgavo.
- Tiesk lapą. Imk indą. Trenk delnu. Trenk lig įsižiebs ugnis. Trenk Trenk. Dešinę dangui, tavo kairė per daug vargana. Štai valtelėje sedėjo penkiese. Svetys, Šamanas kartu su žmogum ant vienos taburetės. Kleopas laikė šturvalą. Žurnalistas ant vienos kojos, priešakį meditavo.
Svetys trenkė kartą, antrą, dešimtą. Kraujas tekėjo ant lapo, bet žiežirbos nė kvapo..
- Vargšas… Nieko tu nemoki… Šamanas indo šukes sujungęs, puodą rūgšties lenkė. Išlenkęs vertė ir acto ratu sužibo auksas. Žmogus šypsojo, datą užrašė. Sako – dabar yra “Dabar”.
- O kas dabar? Nieko, tau metas keliauti namo nieko nepešus. Išgelbėk Jaunuolį, kur rūštyje dreba. Apytikriai dabar jį jau lanko apsimetelis angelas.
- Kur man jo ieškoti? – Kvailį, tai esi tu… Imk drobę. Imk ir lėk į stotį. Drobę parodyk seniui, o šis tiesiai visą sutvarkys, greituoju grįžęs namo.
- Kas esi tu? – Tu. O kas esi tu? – Aš esu Tu. O Kleopas? – Tai mano tėvo girtuoklis žvejys. O kas būta rugsėjį? Klausk žurnalisto. O kas atsitiko Jaunuoliui? – neklausk, jis jau toks gimė…
2018-12-01 17:17
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 5 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-02 00:33
tomkompotas diletantas ir paprastieji gružliai
iš esmės man patiko. idėja, alegoriškumas. bet atrodo lyg pertirštas, lyg perdėm stichiškas. ir taip, šiek tiek erzino veikėjų gausa. bet tekstas man atrodo perspektyvus. 3+
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-01 22:20
Nuar
Alegorijų gausa atėmė bet kokį skaitymo malonumą.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-01 21:36
Kama Sutrius
Duočiau Nobelį jei turėčia
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-12-01 17:33
ONYX
Paskaitisiu kaip aciras kytam skiriui
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą