Rašyk
Eilės (78152)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







5 - SERIJA

 

(Vokiečiai pamato gatve einančius barzdotus vyrus. Juokiasi. Šaiposi. Du pagauna. Kiti skubiai pasišalina. Juokiasi stumdo aukas. Apsupa iš visų pusių. Kai barzdotas vyras vokiečiui atsuka nugarą, tada piktadarys automato buože smogia vargšeliui į nugarą. Linksmo žaidimo taisyklę supratę barzdoti vyrai susiglaudė nugaromis ir atsuko veidus į karininkus. Vokiečiai linksmai juokėsi.)

 

Karieivis

Na, manai jus tai išgelbės nuo buožės?

(Kareiviai smogia vyrams automato buožę į veidus. Vyrai suklumpa. Kraujas teka iš sulaužytos nosies. Smūgiu į galvą mirtinai sužeidžia. Vokiečiai linksmi pasitraukia į šalį. Geto gyventojai nedrįsta prieiti prie sužeistųjų. Vėliau kelios moterys atvedė paauglius kurie nutempė vyrus į ligoninę. Po kiek laiko vienas iš jų mirė. Kitas išgyveno.)

 

(... Vokietis pamato barzdotą senolį. Pačiupo senolio barzda ir su džiaugsmu pradėjo tampyti. Senelis rėkė. O vokietis piktdžiugiškai keikėsi. Nuplėšė barzdos ir truputėli odos.)

 

Vokietukas

Oi, odos gabaliukas. Gerai. Žinosi kaip su savo barzda infekciją nešioti. Purvina kiaulė.

(Vokietukui patiko skriausti senus žmonės. Jis su džiaugsmu tampė senelį už barzdos po visą gatvę.)

 

R. E. O

Prakeikti piktadariai stengėsi mus pažeminti. Keista, III reicho kareiviui pats didžiausias malonumas buvo patampyti judėjui už barzdos. Tai rodo jų silpnumą. JOKIŲ DIDELIŲ minčių jų galvose nebuvo. Kaip maži vaikai - sadistukai, kankino primityviai. Tai jų sielos esmė, vokiška filosofija... tik kaukė pridengianti primityvią, menkavertę, kompleksuotą, tikrų vertybių neturinčią sielą.

Daugelis Toiros išminčių, rabinų, religingų vyrų buvo barzdoti. Vokiečiai stengėsi sunaikinti išmintingus žmones. Todėl pirmas jų taikinys buvo barzdžiai.

Visi vyrai nusikirpo barzdas, kad išsaugotų savo gyvybes. Tik Kovno rabinas Rav Avrahamas Dov – Ber Kahana Šapira pasiliko barzdą. Jis buvo žinoma asmenybė. Nebuvo prasmės nusiskusti, nes vokiečiai ir taip jį pažinojo. Nuo patyčių ir mirtino pavojaus barzdos nusiskutimas jo negelbėjo.

Buvo dar vienas išminčius, kuris pasiliko Barzdą. Tai Chasidas, Rav Feivel Zussmanas. Du metus jis džiugino ir stebino savo drąsa geto gyventojus. 1944 balandžio 27 – 28 dienomis, per „Vaikų akciją“ Rav Feivel buvo nužudytas. Per tas dienas vokiečiai ir lietuviai nužudė daug vaikų. Tegul Kūrėjass atkeršija už pralietą kraują.

 

Judėjas

Rav Efraimai, mane perkelia į Aleksoto darbo stovyklą.

 

R. E. O

Kas nutiko?

 

Judėjas

Kad nereikėtų grįžinėti iš aerodromo į Kovno getą, vokiečiai pastatė stovyklėlę areadromo darbininkams Aleksote. Mano brigadą perkelia ten. Ką man daryti su barzdos skutimų? Kirptis nėra galimybės. Tik skustis su britva. Žinau, kad mūsų tradicija skustis su pavojinga britva neleidžia, bet pasirodyti prieš vokiečius su barzda pavojinga. Jie dėl to gali mane nužudyti. Ar galiu skustis su britva?

 

R. E. O

Tu gali skustis su pavojinga britva. Stovykloje nerasi nei vieno nežydo kuris tau sutiktų padėti. Net jei ir norėtų, jis bijos, nes vokiečiai draudžia lietuviams padėti mums.

Džiugina matyti paprastus žmones, kurie net sunkiomis situacijomis rūpinasi išsaugoti šventas tradicijas. Tokius kaip tu myli Ašemas.
2018-11-18 20:35
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-18 23:34
chazlambijus
tikslas rašymo ?
Vilniuje rusų caras padarė jeruzalių.
caras pasibaigė, o žydams kažko dar trūksta
palestina mano širdis
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-11-18 21:37
April is the cruellest month
parašyk kaip žydai lietuvius vežė ir ko jiems trūko teisuoli
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą