Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 2 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Ignas prisėda  Kuizų vienkiemio, dunksančio netoli miesto, virtuvėje. Akistatoje su koklių krosnimi, prie kurios rikiuojasi aliuminiai pieno bidonai ir sviesto muštuvė.  Sodybos savininkė Zosė išbarška su kibirais pamelžti juodmargės.  Už bidonų rikiuojasi tušti buteliai. Ant virtuvinės spintelės nugertas viskis.  Ignas  griebia  peilį ir ima tepti sviestu pyrago riekę...
  ... Šeštojo dešimtmečio vidury, šaltą sausio vakarą Ignas atsirakino Vilniaus  gatvės du šimtai septyniasdešimt  ketvirto namo  palėpę, peržengė neaukštą molio plytų atramą, ant kurios laikėsi stiklo vata apvynioti šildymo vamzdžiai,  prisitraukė taburetę po stoglangiu, užsilipo, atidarė tinklu apipintą langelį ir  vidun suleido balandžius. Paukščiai klusniai suskrido į jiems skirtą, vieliniu tinklu atitvertą patalpą.  Instinktas balandžius vedė prie nuolat paliekamų duonos trupinių. Ignas prisėdo. Susirado dėžutę su senom fotografijom, žurnalais.. Prieš karą Vilniaus gatvėje toje pat  vietoje stovėjo redakcijos pastatas. Vokiečiams traukiantis, po bombardavimų liko griuvėsių krūva.  Tarpukario redakcijos likučius  nustumdė ir pastatė  naują namą, trijų aukštų su mansarda. Socialistinė architektūra,  primesta  iš sovietinės Rusijos. Vaikis iš slėptuvės  išsitraukė kelis apdegusius vokiškus žurnalus, kuriuos nugvelbė per didijį knygų deginimą prie Salduvės pilkapio.
̶ Vokiški pastatai, Bauhauso stiliaus, kur kas gražesni, ̶  nusprendė. Staiga sukluso. Ausys skyrė kitas vibracijas, nei sparnų plazdenimas. Pakilęs pradėjo slinkti link garsų skleidžiamo šaltinio. Atsargiai kilnojo kojas per atremtus į perdengimą metalinius vamzdžius, slapstydamasis už medinių stogo statramsčių, už palėpėn išneštų senų baldų ir buitinių rakandų.  Patalpos gale, šalia  nenaudojamos priešgaisrinės  laiptinės mūro pro plyšį, Ignas pamatė autobusų konduktorę Martą, gyvenančią trečiame aukšte. Šalia jos, ant palėpėje susidariusio sluoksnio iš balandžių išmatų ir kitų smulkių atliekų patiestas čiužinys, o iš po apkloto lenda išblyškusios šviesiaplaukės galva.
̶  Gerda, dar pakentėk, vaikeli, ieškom tavo giminių. Pastorius paliko kelis adresus, jau bando per pažįstamus Vokietijoje,  ̶  kalbėjo Marta nepažįstamajai.
̶  Ar kirche dar stovi? Kur dėdė? 
Toliau moterys prašneko vokiškai. Ignas suprato tik du žodžius Got  ir   Kirke. Susižavėjęs žiūrėjo į merginą. Kaip dievaitė  iš filmo kažkada regėto,, Kapitolijuje“. Bet dievaitė prabilo  žmogišku balsu:
̶  Norėčiau batono su sviestu.
Paprastas žmogiškas merginos noras gražino Igną realybėn.
̶  Tai gi čia liuteronų bažnyčios pastoriaus giminaitė, besislapstanti nuo sovietų valdžios, ̶  dingtelėjo vaikiui.
Kiemuose sklido kalbos, kad  netoliese esančioje Baltijoje⃰  lankosi dvi moterys, odiniais lietpalčiais, tyliai pravardžiuojamos Spyčka ir Machorka.  Už pranešimus apie valdžiai nepalankius asmenis, jos neblogai atsilygina pranešėjui. Igną užvaldė godumas, ne godumas, o tiesiog gyvybiškai būtini poreikiai. Batai kiauri, kelnės vieni draiskalai, gal ir dviračiui tos Spyčkės nepagailėtų. O tokių Gerdų, bus šimtai, gyvenimas prieš akis.
  Dar kiek padvejojęs,  Ignas patykojo prie Baltijos Zelmos ir viską jai išpasakojo. Jau už valandos į Ramunės⃰⃰ ⃰    kiemą įsuko milicijos gazikas, nepraėjo nė dvidešimt minučių, kaip Gerda markstydamasi nuo saulės ir sniego už parankių tempiama dviejų uniformuotų vyrų kraunama  mašinon. Iš merginos palto kišenės iškrito gniutulas sviesto. Milicininkas juodai vaksuotu aulinio bato kulnu sviestą įtrynė į sniegą.  Vaizdas prikaustė Igną:
̶  Sviestas verkia, ̶  suvebleno nuleidęs galvą.
Šypsodamasi priėjo  Zelma, pavadino vaikį į bromą:
̶  Niū kamsamolcas, ką nosį pakabinai. Še tau šiokoladas ir červoncas, ̶  tiesdama vaikinui banknotą ir šokoladą vaipėsi Zelma. Ignas paėmė atlygį. Atsitiktiniai praeiviai,  pakliuvę  į veiksmo vietą,  spartino žingsnį, spruko neatsigręždami. Neužilgo greitoji išvežė Martą.
  Ignas tą pačią dieną išvyko iš Šiaulių į Kuršėnus pas dėdę mokytis santechniko amato. Ilgainiui tapo geru meistru,  bet Šiauliuose  dirbti atsisakydavo,  kad ir už didelius pinigus.  Pinigų vyrui netrūko, netrūko ir moterų, tik pastovios neturėjo, o apie šeimą nė kalbų...
  ... Šiandien  Ignas sėdi Zosės virtuvėje,  gurkšnoja  brangų viskį, stebi kaip iš sūrmaišių laša išrūgos į bidonus. Zosė atlekia  iš lauko, skubiai ant medinio suolo išdėlioja gabalus sviesto ir vėl trinkteli durimis. Ignas iki dugno išlenkia viskio stiklinę, suklumpa ir griūna veidu į sviestą. Zosė, apsidirbusi laukuose, grįžta vidun,  atsargiai perlipa snaudžiančio vyro kūną. Įsipila viskio ir nueina  snustelėti ant sofos. Po kelių valandų atsibunda. Ignas vis miega. Atsargiai perlipus, išeina  laukan, nuskina obuolius ir grįžta. Ignas guli kaip gulėjęs. Atsargiai pajudina, nė krust. Atverčia.
̶  Jėzau Marija, nagai pamėlynavę! ̶  pradeda klykti. Kiek atsipeikėjus iškviečia greitąją. Vyrui konstatuoja širdies  nepakankamumą. Veidas ir priekinė kūno dalis išterlinta sviestu nemaloniai dvokia. Rodosi, kad nabašnikas buvo pasiruošęs suvalgyti visą šeimininkės sviesto  partiją.


Baltijoje⃰  - pagrindinis pokario Šiaulių restoranas
Ramunės⃰⃰ ⃰  - pokario maisto prekių parduotuvė netoli minėto restorano

2017-08-20 22:38
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-27 00:30
ieva3003
Pastabų čia jau prirašė.
Gal tik nepaminėjo, jog rašyti istorijas, pagrįstas realiais įvykiais, labai puiku. Bent jau man taip atrodo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-21 19:18
Damastas
Bidonai + viskis+vėl kaimo buitis - man nesusirišo.
Neaiškus šuolis į šeštąjį dešmtmetį, mes nežinome, kuriame buvome prieš tai.
Architektūrinis-istorinis diskuras kiek iškrenta. Suprantu dėl ko jis reikalingas, bet pritrūksta bent kokio pagrįstumo, sąryšio su pasakojama  istorija.
“Baltijos” restoranas – taip ir rašome ir nekeliame jokių išnašų apačion. Tas pat galioja ir Ramunei. Apskritai jos paminėjimas, mano galva, klaidinantis ir vengtinas. Perkaičiau kaip vardą ir galvoju stabtelėjęs, kas tokia ta Ramunė.
Spyčka ir Machorka – labai gerai. Tačiau pasigendu bent kelių aprašomos porelės bruožų. Kad ir visai skurdžių. 
Ir kas ta Zelma, ple!? Iš kur jin išdygsta ?
Kodėl vakis tą pačią dieną išvyko ? Lyg pats galėtų spręsti kada jam išvykti. Ar sutapimas? 
Šiauliuose dirbti atsisakydavo – nėra jokios numanos to priežąsties, mes galime tik spėlioti, kad išdavystė jį paveikė, bet jokių užuominų apie tai nėra. Jūs nepersitengėt  trumpinti ? Glaustumas, aišku, gerai, bet čia kaip ir visur reikia jausmo ir saiko.
Pabaigoje vėl prabangus viskis. Ką jis simbolizuoja? Sviestą dar kažaip išteisinu, bet juk kaime samanė arba jau tuomet “valstybinė” - čia jau tuo prabangiuoju  atveju.

Nepaisant netikslumų, istorija įdomi, pateikta nenuobodžiai, tam tikrus dalykus perskaitau tarp eilčių, čia esama  gana gyvų dialogų.Man pasirodė, kad paties sakinio ir istorijos plėtojimo struktūros dar stipriai šlubuoja.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-21 15:19
Erla
Dėkoju už pastabas. Visur turi būti IGNAS, jau paprašiau, kad pataisytų.
Tai būtų vienas iš apsakymų ciklo ,,Trylika numirėlių". Kartais mirtys atrodo beprasmiškos, o kai kada įvyksta tragikomiškomis aplinkybėmis. Šias tikrais įvykiais pagrįstas istorijas rašau susiedama  jas su  senųjų Šiaulių identiteto naikinimu.
Apsakyme dalis veiksmo vyksta palėpėje.
Nebijokite vertinti ar kritikuoti. Jei skaitytojui kyla abejonių, vadinas ne viską parašiau kaip reikiant.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-21 15:09
ČakoPelėda
Aha, jau supratau - susipainiojote varduose :D Na iškart lengviau pasidarė, nes jau maniau, kad visai pakvaišau :-)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-21 14:32
ČakoPelėda
Puikus fotografinis vaizdavimas. Gražiai ir labai tikroviškai piešiate aplinką.
Tik man gėda prisipažint, bet nepagavau nei pagrindinės minties, nei siužeto.
Netgi jei visus minties ir laiko šuolius atskirtumėte grafiškai, man vistiek čia pernelyg painu. Antra pastraipa pernelyg suvelta, irgi prašosi atskiriama, arba atvirkščiai, glaudžiau susiejama: palėpė, paukščiai ir staiga visu rimtumu apie archikektūrą...
Kas tas Jurgis ir iš kur jis ten atsirado? O Gerda, tai ta, kurios galva iš po apkloto kyšojo? Ir tas Jurgis girdėjo viską, apie ką tuodvi savo bute,  taip? Dabar čia:
„Jurgis pamatė autobusų konduktorę Martą, gyvenančią trečiame aukšte. Šalia jos, ant palėpėje susidariusio sluoksnio iš balandžių išmatų ir kitų smulkių atliekų patiestas čiužinys“ – šalia ko – jos? Šalia Martos? Ar gaisrinės? Painokai čia.
Kodėl greitoji išvežė Martą? Kas jai nutiko?
  Rašote, kad Ignas tą pačią dieną išvyko iš Šiaulių į Kuršėnus, o kurgi pradingo Jurgis?
Tas sviestas iš Gerdos kišenės ir svietas, į kurį įgriuvo Ignas – kokią čia reikšmę visa tai vaidina kūrinyje?
Jau senokai nesijaučiau tokia nenuovoki, atleiskite ;)

Esate raštinga, mokate pasakoti ir tai pati žinote, tačiau man pati kūrinio struktūra labai jau neaiški. Ir kokia pagrindinė kūrinio mintis? Man būtų labai įdomu išgirsti, nes neatkapsčiau – pernelyg jau giliai paslėpta ;)
Šį kartą nevertinisu, per daug neaiškumų man čia kilo...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-08-20 22:45
Erla
Daug apie mirtį rašančių. Tai ir aš ta tema. Mirtis ant sviesto laukia mirtinų kritikos strėlių.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą