Rašyk
Eilės (78094)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







11. Iš matriarchato epochos

  Atėjo metas, kai atsiveriantį  save lig  nuogumos – iki  karaliaus, iki  valstybės –
      (Dviejųraidžių tvariny
      sutilpusi  valstybė Ašašai) 
pradėjau jausti, kad sopa vis labiau, skaudžiau. Kad karalius – nuogas,  ne naujiena. Karalystėje, matyt, galima tokio savęs ir nematyti, tačiau kai esi nuogas bažnyčioje, o  Dangau!, nereikia man tavęs, jeigu reikėsią būti ir ten, kaip čia. Pasijutau, kad noriu greičiau išeiti. Tačiau  ir vėlgi,  kaip be priežasties išeiti, jeigu esu vežėjas? Ar ne dėl  to karieta ir buvo sudaužyta, kad...  Na, tikrai? Kokios priežastys kažką privertėją ją sudaužyti? Suprantu, kad kitiems, tarkim, praeinantiems, tai gali  atrodyti  menka, smulku, nereikalinga apie tai kalbėti.  Na,  o man, karietos vežėjui, su botagu joje išgyvenusiu, atrodytų, irgi  nedaug, tik šešetą metų, betgi ar neakivaizdu, kad kartu su ja ir aš daužtas. Ir, beje, ar ne ta pačia lemtimi?
  Mintis, kad kažkas apdalijo tuo pačiu likimu ir mane, kaip karietą,  aiktelėjo kaip nauja ir vis daugiau įpareigojanti. Atrodė, kad sugebu,  sugebėsiu užsimiršti ir nepaisyti, kad karalius nuogas.

Atrodytų,  o Dieve,  kaip tylu...
Tačiau tiktai atrodo taip – – –
Kalnai ateina, okeanai suplaukia,
Rytai ir Vakarai, Pietūs ir Šiaurė
Ant vieno mažo akmenėlio sėdi
Kaip laikrodžiai gyvenimui ištikimi.
O  AŠ?

  – Viskam ateina laikas, Pranuci.
  Gerai, tegu ateina, kaip nors ištversiu, – pagalvojau, – Reikia manyti, kad Viešpats tikriausiai su manimi ir nenumes kaip skuduro bažnyčioje. Tačiau ir pats nesismulkink, – patariau  pats sau. Man labai reikėjo, kad tokio manęs savo mintyse  neišgirstų Butgailė. Tai buvo  vienintelė, kaip manėsi, priežastis, kuri dar mane niukino išeiti iš bažnyčios. Dabar priežasties neliko. Nuogas ne tik karalius, nuogas ir  Adomas,
  – Tokia šio eksperimento  programa, Pranuci. Nemanyk, kad  man  visokį šlamšta girdėti ar matyti įdomu, – sužinojau iš Butgailės.
  – Taip, taip, aš suprantu, – pamastydamas atsiliepiau jai, bet tai nereiškė  abejingumą, nepaisymą, kas vyksta šalia ar toli. Tačiau ir dabar labiausiai knietėjo įsižiūrėti į save, pasidairyti po aplinką, kurioje pirmą kartą pajaučiau atbundančią atmintį. Apsidairiau po bažnyčią, atidžiau įsižiūrėdamas į publiką sutelkusius žmones ir ne be smalsumo ieškojau, kad gal pamatysiu ir Balsą, o gal ir Archilochą, kurio eilėraštį „ Sau pačiam“ nematomas Balsas man tąkart padeklamavo, bet tai  netrukdė  jam žinoti,  kad (cituoju):
  – Tai tiek, seni. Kvėpuoji, vadinasi, dar gyveni. Taip žmonėse sakoma, bet nebūk patiklus. Žmogaus lavonas neretai prasideda dar jam nepraradus kvėpavimo. Apsidairyk, įsiklausyk ir matysi: visi kvėpuoja, bet ar dažnas jų gyvena? Tai klausimėlis, į  kurį tik  pats, padedant Dievui, galėsiu atsakyti.
  – Galėsiu atsakyti? –suklusau. Padedant Dievui? -  dar  labiau  suklusau  ir supratau, kad  ateina poreikis ir galvoti, mąstyti:  ką  tai galėtų reikšti
  Kažin, ar žmogui reikia tokiais klausimėliais užimti galvą, juolab, kai niekas jo to daryti neverčia, bet mane jie nuteikė optimistiškai, nes potekstėje išgirdau, kad, nepaisant mano senatvės, bet vis dėlto žadamas, na.. jei  ne  gyvenimas, tai bent kvėpavimas.
    Praėjo metai. Kiti. Dar kiti. Praėjo  dešimtmetis. Labai tikiu, kad  dar po  poros metų į  akis dirstelės ir antras  dešimtmetis. Aš kvėpuoju ir jaučiu, kad vis daugiau atsiranda ryžto pasakyti, jog ne tik kvėpuoju, bet ir gyvenu..
  – Garai, šiandien pakaks, vežėjau. Kelk kepurę ant  galvos ir šliaužiam atgal, – nesidrovėdama bažnyčios paėmė mane  Butgailė už  parankės, o aš žinojau: Ji drąsi. Drąsesnė už mane. Savarankiška. Ji savarankiškesnė už mane. Ji iš  matriarchato  epochos...
2017-07-07 22:24
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2017-07-07 23:50
matrica qr
Dėkui, Pranuci. Ir Jums gerų!
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-07-07 23:48
Pranas
Už tave poterėlį sumesiu, kunigėli. Vėlu jau. Gerų  tau  sapnų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-07-07 23:36
matrica qr
Padedant Dievui 5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą