Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Apie tą  patį patį patį tolimiausią balių

    Įpratau neklausti, kur Poe ar Pro ruošiasi išeiti, kokiais reikalais ar  poilsiu, viešnagėmis  užimtos, bet dažniausiai tarytum savaime žinojau. Taip atsitiko ir aną popietę. Dar nepradėjus  joms ruoštis žinojau, kad abi išeis į vakarėlį pas Akademix. Tačiau kažkodėl, sugrįžęs atgal į krėslą, ir aš sujudau atsiminti balių.  Tą patį patį patį tolimiausią, kurį atsimenu. Neabejoju, kad yra už jį tolimesnių, bet čia kalbu tik apie tuos, kurie atsimena. Pasirodo, kad tolimiausių atsiminimų pakraštyje yra balius, į kurį  buvau pakviestas Anos Pavlovnos Šerer. Tačiau žinoma gi, kad atmintis atminčiai nelygi – būna, kad po vieną vaikštai kaip po bažnyčią –  skambu,  aišku,  suprantama, bet  būna ir kitaip:  žinai, kad buvai, bet ryškesnio vaizdo neišlieka. Mano balius pas Aną Šerer būtent toks – jame daug rūko, miglos, bet jis nebeviltiškas. Nujaučiu, kad pasistengus, pasikrapščius gera viltimi ir tikėjimu, atsiras daugiau atminties, rūke žiebsis ir daugės giedros properšų. Ir dabar vienoje jų smagu matyti Lizą. Ė, ištekėjusi už Balkonskio, tačiau kai  moteris  graži, tai ji visokia graži. Išimtis tik viena: visuomet jaučiu, kai jį, būdama šalia manęs, dar gražesnė.
  – Kiek beatsimenu, Fran, jūs man nuolat rodote gražią pagarbą, – prisimenu jai šitaip kalbėjus man iš 1805 metų Peterburgo.  Nedidelė. Judri. Tuo  pat metu užsiėmusi ir esanti ramybėje. Nuostabi ir jautri dvasiai. Matydamas ją supranti, kad Peterburgą ir jo iškilią visuomenę ištiktų skaudi netektis, jeigu kažkokia dvasia  nepasirūpintų turėti taip mielai sudėliotą grožį moteryje. Būtent  ir todėl dabar, Pro ir Poe išėjus į vakarėlį, mano būklės reikalai atrodo labai nekaip. Kas gali patikėti tokia atmintimi, kai ji nusidriekia toli už savo gimtadienio, toli iki lopšio. Ogi niekas.  Ir aš pats ne išimtis, tačiau leidžiu atminčiai  būti savimi, būti jai  savarankiška ir tuomet  nesunku suprasti, kad ji gali ateiti, atitekėti į mano smegenis iš bet kokių tolių. Ir iš  tiesų lengvai
suvokiau, kad su Liza pažįstami anksčiau, pažįstami dar prieš aną vakarą pas Aną  Šerer, kur Lizą patikinau:
– Miela žinoti, kad jūs vertinate mano  dėmesį. Būna, kai vaizduojuosi savo mylimąją ir ji visuomet labai panaši.
  – Ša, ša! Sergėkitės Andriejus. 0 ir mane  taip pat sergėkit. Jis pavydus, – pakėlė Liza akis, apšviesdama jas šypsena,
  – Jis tikras vyras. Generolas Kutuzovas geba protingai rinktis sau adjutantus. Žinote gi, mudu nevengiame susitikti. Ir jis mane supranta, – prisimenu sakęs Lizai, tačiau – deja, deja – kokie tie mudviejų santykiai su Andriejumi  neprisimenu iki šiol. Dar blogiau, kad be  atminties iš ankstesnio laiko palikta ir Liza. Tačiau blogiausia, kad net vakarėlyje menkiausiai atsimenu save. Ir nė žiupsnelio savęs – iki  vakarėlio.  Ot ir klausiu: kas aš,  gražuolės Lizos – pavadintas  Fran? Kokia  mano padėtis anuometinio Šventojo  Peterburgo aukštuomenėje? Neigti savo priklausomybę jai man niekaip neišeina. Pradžioje, išgirdus tokią atmintį, ėmiausi už  galvos, klausiausi tvinksėjimo smilkiniuose, dėjau delną ant kaktos,  ieškodamas  aukštesnės temperatūros, tačiau  pakitimų nebuvo. Ką daryti,  a? Kaip bent save  įtikinti, kad įmanoma atsiminti ne tik  įvykius, bet ir savimi paliudyti, kad  jau  prieš 130 metu iki  gimtadienio  aš  - Sant  Peterburgo pilietis ar bent jo svečias. Ir net, tarkime, įsimylėjęs kunigaikščio  Andriejaus  Balkonskio žmoną Lizą. Gal
net anksčiau, kai ji dar ne jo žmona?
O Viešpatie, o visi šventieji, o dangau,  padėkite! Ir kas manimi gebėtų patikėti, jeigu  aš taip viešai, jeigu aš taip per spauda, jeigu aš taip kad ir per „bobučių radiją“?  Kokia dalia tuomet pasibelstų į mano likimą?
  Atvirai prakalbėti dar vis pavojinga; tenka būti budriam, kad nebūčiau valstybės izoliuotas, pasitelkus į  parama bent  jau  Antono Čechovo „Palatą Nr. 6“. Žinoma, šiuolaikinę, modernizuotą. Tačiau man  asmeniškai ši problema tik pradžioje  pasirodė neįveikiama. Tereikėjo atminčiai suteikti laisvę, leisti jai būti savarankiška būtimi, nepriklausoma nuo mano AŠ ir – prašau: po 130 metų atmintis sugrįžta būti  atgal pas mane.
  O Viešpatie, o visi šventieji, o dangau, dėkoju, kad yra taip kaip yra. Te gabalais ta  atmintis sugrįžta, bet sugrįžta, bet suvokiu,  suprantu, kad šis neįtikėtinas procesas prasidėjo dar tuomet, kai mano daliai buvo  pasiųsta karieta. Būtent  tuomet sušvilpčiojo  botagas, sužvengė Ygaga, sugirgždėjo  karieta. Kol kas ne kur, o tik galvoj,  galvoj, galvoj...

Yra pasaulyje  dalykų
Labai tikrų, bet daug ir – ne,
Kaip atmintis apie jaunystę
Galvoj girgždena karieta

  – Kas ieško, tas randa, – pirmoji išgirdo  Poe.
  – Įdomu, įdomu, – susidomėjo Pro. O  vėliau, paėmusi sąsiuvinį, parašė:
  Jau daug nuomonių girdėjęs dėl karietos  ir „ačiū“, kad jos nebuvo tik geros. Tačiau užsispyrusiai tikėjau: ateis ta diena, ateis. Juk mato Dievas, kad karieta važiuoja ieškoti Žmogaus širdies.
  Čia pasakiau „karieta važiuoja“. Ir tai teisybė todėl, kad jos važiavimas prasidėjo  mintyse Maža kibirkštėlė, maža šviesos ugnelė, o paskui – ugnis  Ji  jau negalėjo užgesti kol iš  galvos karieta  išvažiuos į gyvenimą.  Taip, taip, karieta iš  galvos į  gyvenimą.

  – Čia aš taip? – kvailiau negu įmanoma sugebėjau paklausti Pro.
  – Čia taip tu, “dzieduli.  Ar nepatiko? 
  –  Labai patiko.
2017-05-21 19:02
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2017-05-22 07:10
Pranas
Oi, Nuar,  patikėk, kad  mano atmintis susiranda mane  tik gabalais, tik  properšomis. Aš labai tikiu, kad  ji atsistatys ir bus kaip Tada, bet  taip pat suprantu, kad tokiai  restauracijai  reikalingos sąlygos, reikalinga karieta, kuri girgždėtų ne tik galvoje. Ačiū už tokį man mielą įtarimą, tačiau nei paneigti, nei patvirtinti savo  tėvystės ,deja, negaliu. Yra ir kitų rūpimų dalykų. Net įtariu, kad manęs laukia  mokslo laboratorijos ir kai kurios valstybės slaptosios įstaigos.
Geros dienos linkiu. 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-05-21 20:45
Nuar
Pranai, o Jūs išdykęs. Greitai prisipažinkite, kas tikrasis Lizos Balkonskajos sūnaus Nikolajaus tėvas? Tai sakote, kad buvote ją įsimylėjęs dar iki ištekant jai už kunigaikščio Andrejaus Nikolajevičiaus. Per Jūsų atmintyje išlikusią puotą pas Ana Pavlovna Šerer ji jau buvo nėščia, nors kunigaikštis viešai demonstravo jai savo abejingumą. Ir štai tokioje situacijoje, ponia Liza koketuoja su ponu Pranu, ups, Franceliu. Taigi, tėvystės klausimas lieka atviras. Teko prisiminti L.Tolstojaus "Karas ir taika". Skaniai susiskaitė. 5.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2017-05-21 19:43
Julijana
Labai patiko. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą