Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Pamenu, kad tada laukiau pakankamai ilgai – jau mąsčiau, kad nespėsiu grįžti, kol baigsis pietų pertrauka. Nesmagu sulaukti kreivų žvilgsnių iš kitų, pašaipių vyptelėjimų. Dar neišmokau nekreipti dėmesio. Todėl viduje jau pradėjo kauptis nerimas. Ir nors supratau, kad įtemptas žvilgsnis į duris mažai padės, bet negalėjau liautis spoksojęs. Kai akys išdžiūvo – užsimerkiau. Pajutau sugniaužtus kumščius, sukąstus žandikaulius, paviršinį kvėpavimą. Įtampa. Šalti pirštai. Sausa gerklė. Ir baimė suklysti. Ir tada atsidarė durys.
Viduje buvo visiškai tuščia: pilkos grindys ir sienos. Šviesa sklido nuo baltų lubų. Jos švietė visu paviršiumi. Kai atsisukau, durys buvo užsivėrusios. Rankenos nepastebėjau. Apsilaižiau lūpas. Nerimas ir baimė vis augo. Akys ieškojo, nežinau, vilties ištrūkti, nepakliūti, išnykti. Pakirto kojas.
- Ei...?
Atsakymas buvo staigus. Tvirtas vyriškas balsas.
- Sėskis.
Už nugaros stovėjo kėdė. Labai reikėjo atsisėsti.
- Užpildžiau paraišką...
- Taip, gavau.
Balsas atsirasdavo ore. Gal galvoje... Keista kalbėtis su siena.
- Pažiūrėk aukštyn.
Viršuje buvo didžiulis ekranas. Per visas lubas. Ir veidas. Baltam fone. Nerimas dingo. Pajutau šilumos antplūdį.
- Rašiau, kad noriu taikos.
- Kur?
- Visur. Absoliučios taikos.
- Paaiškink žodį „taika“.
- Jokios prievartos kitos gyvos būtybės atžvilgiu.
- Kas yra „prievarta“, „gyva būtybė“.
- Bet koks, net menkiausias, fizinės, psichologinės ir moralinės teisės pažeidimas, įsikišimas į veiklą, mąstymą, pažiūras. Tų, kurie gali judėti, kvėpuoti, jausti, matyti, jausti nerimą, baimę, nesaugumą.
Pauzė. Veido išraiška aukštai nepakito.
- Ar iki galo suvoki savo prašymą?
- Taip.
- Ar suvoki pasekmes?
- Taip – taika. Absoliuti taika. Visur. Visada.
- Turi ką papildyti?
- Ne.
- Trys sekundės apmąstymui.
Vienas. Du. Trys.
- Prašymas priimtas.
- Kada įsigalios?
- Jau galioja.
Atsistojau. Priešais atsivėrė kitos durys. Štai kur išeidavo visi kiti... Išėjau.
Stovėjau lauke. Nebelijo. Žmogus su skėčiu garsiai piktinosi nepakenčiamais orais. Kai laukėme. Man patinka, kai lyja. Lijo. Paskutinį kartą lijo prieš dvidešimt mėnesių. Kai buvau prašyti taikos.
Pradžioje pradėjo mirti badaujantys vaikai, visi ligoniai ir gaišti gyvūnai. Plėšrūnai – žinduoliai ir žuvys. Po poros savaičių lauke negalėjai būti dėl neįmanomo kiekio įvairių vabzdžių – paukščiai jų nebegaudė. Žmonės nenaikino. Ir pradėjo sirgti. Sunkiai sergančių niekas negydė. Nevyko operacijos. Gyvulių mėsai niekas nebepjovė. Žuvų negaudė. Vanduo užsiteršė nuo padvėsusių gyvūnų. Musių daugėjo. Visą augmeniją netruko suėsti žolėdžiai. Likusią sunaikino kenkėjai. Tada pradėjo gaišti žolėdžiai ir vandens paukščiai. Musių dar padaugėjo. Padaugėjo žiurkių ir pelių. Niekas jų nenaikino. Vaikai gatvėse žaidė su žiurkėmis, žiurkės gyveno visur – kanalizacijoje, gatvėje, namuose, parduotuvėse. Naikindavo maistą, kurio nedaugėjo. Žmonės viduriuodavo ir mirdavo. Žiniasklaida skelbė laisvę pažiūroms – visi turi teisę gyventi pagal tai, kaip jiems norisi. Žinduoliai nustojo daugintis. Gimdančios moterys mirdavo gimdymo metu – jos atsisakydavo stangintis. Žmonės nustojo bendrauti balsu. Nes galėjo įkvėpti musę ir ją pražudyti. Nes nenorėjo pažeisti kito teisės į tylą, mąstymą. Valstybės bankrutuodavo viena po kitos – niekas nemokėjo mokesčių. Gamyklos užsidarė – niekas negalėjo nieko priversti dirbti. Kai baigėsi degalai, padaugėjo važinėjančių dviračiais. Prekių niekas nebepirko – ateidavo ir pasiimdavo. Ir tada miestuose pradėjo mirti žmonės, nes nebeužteko maisto. Musių vis daugėjo, nes niekas nelaidodavo ir nedegindavo lavonų. Ir žmonės juos pradėjo valgyti. Kartu su žiurkėmis ir pelėmis. Nusibraukia sluoksnį musių ir kol jos dar nesutūpė – plėšia dantimis mėsą. Kiti eidavo į laukus ir ieškodavo nenudžiūvusios žolės. Po pirmųjų metų pradėjo mažėti musių ir žiurkių. Dingo visi paukščiai ir gyvūnai. Gėlo vandens telkiniai užžėlė. Vandenynų ir jūrų lygis nukrito dvylika metrų, o atoslūgių metu – ir keturiolika metrų. Dar po pusės metų graužikai pranyko. O dar po mėnesio – ir visi vabzdžiai.
Pastarąjį mėnesį maitinuosi negyvais vabzdžiais ir keliais kaimynais. Dar mėnesį pratempsiu. Taikos jums visiems.
Vienas. Du. Trys.

2016-12-27 13:33
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 4 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2016-12-28 10:00
pikta kaip širšė
Iš tiesų tai mokslininkai įrodė, kad augalai taip pat jaučia skausmą ir reaguoja į sužeidimus. Reiktų į tai atsižvelgti ;-)
O šiaip įdomus toks sarkastiškas pafantazavimas :-)
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2016-12-28 08:47
Damastas
Yra dar vienas geras dalykas šiame tekste - pati pirma pastraipa. Visa kita - eskizas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (3)
Blogas komentaras Rodyti?
2016-12-27 18:48
Vajus
Vienintelis geras dalykas tekstuke galėtų būti idėja. Sakau galėtų, nes tam reikalingas geras išpildymas. Pagrindinės pastabos:
1.Neaprašyta kokio aukščio buvo šėpa, nuo kurios nukrito pagrindinis veikėjas ir kokio stiprumo smūgis teko jo momenėliui, kad sugalvojo tokį norą :)) Čia aš, be abejo, ironizuoju, tačiau tokiems norams turi būti pretekstas.
2. Koks noro pildytojo santykis su žmonija? Tai dievas ar kažkas panašaus? Jei tai dievas, ar realu, kad jis vykdytų bet kokį neadekvatų norą? Juk pats paklausė, ar suvoki pasekmes.
3. Pažiūrėk į savo tekstą. Dialogui, kuris vyko minutę,tu skyrei daugiau vietos kūrinyje, nei įvykiams, kurie truko mėnesį? Du?
4. Terminas "visuotinė taika" man atrodo nelabai vykęs. Taika, paliaubos yra po kovų, karų ir panašiai. Žmogus nekovoja su gyvu maistu - jis jį nugalabija vienašališkai. Nes tokia jo prigimtis.
Jei kūrinys atsakytų į visas šias pastabas, galėtų būti visai neblogas. Tiek tam kartui.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą