Rašyk
Eilės (78076)
Fantastika (2303)
Esė (1552)
Proza (10905)
Vaikams (2710)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Scenarijaus priešaušris: reikėjo iškentėti

LEO. (It sau) Toli gali atsiminti žmogus. Net ir karieta nekeliavęs. Išgirdai ją ir... (Visiems, bet tylesniu balsu, negu reikėtų) Taip, ponai, aš nevažiavau  anoje karietoje – tačiau  buvau jos  nuolatinė klausytoja. Galbūt  per prievartą taip. Ir, beje, dvasinę. Kai turi tokį vyrą, kuris yra karietos vežėjas, tai tiek jį ir turi, kiek girdi.
BALSAS I  Kelionė prasidėjusi. Atsiminkite, ponai: taip, taip, Radijo karietos  kelionė prasidėjusi, tik va, ar kas jai palinkėjo sėkmės?
VEŽĖJAS O kas tai turėję padaryti? Ir ar reikia tokių palinkėjimų tikėtis, kuomet  - kaip regiu - patys neįsitikinę, kad iš tiktųjų – taip. Štai aš jau karietoje, o, tarkim, Leokadija dar vis virtuvėje, ponia  Aldona – irgi ne ten, kur reikėtų. Jos  dar  čia neturėtų būti. Ji tik vėliau.
ALDONA. Girdit? Ponia Aldona tik vėliau. Ak, vežėjau, vežėjau. Jau tuomet, prieš dvidešimt metų su tavimi neįmanoma buvo kelionėje. Tik mano kantrybė gelbėjo ją, kiek įstengė. Atsiprašyk ponios, vežėjau. O per tą  laiką  kiek vandens  nutekėjo,  a? Ir laikraščiai rašė, rašė kol vieną kartą ir taip: Mirė televizijos režisierė, kino ir teatro aktorė, tremtinė, lietuvių kalbos puoselėtoja Aldona Vederaitė Ak, ne tik verkti, bet ir juoktis norisi (juokiasi) O jūs, a?  Ko nesijuokiate, a? 
VEŽĖJAS.  Kaip... mirė?
ALDONA  Va taip. Mirė. Sakau, kaip parašyta. Ir data parodyta: 2012 metai. Birželio 20 d. Kapinės  įvardintos. Esą, Vilniuje mirė ir palaidota Rasų kapinėse.
VEŽĖJAS. Kaip jie taip, a? Kaip galima taip rašyti? Net ir balandžio  pirmąją taip negalima. O čia gi prieš Joninės, prieš paparčio  pražydimą.  Nežinojau, Aldona, apie tokias žiniasklaidos išdaigas.
BALSAS I  Toks gyvenimas, vežėjau. Tai jis  išdykauja. Žmogaus  materializmas, materija  išdykauja. Dvasia gi save jau  kita būtimi, kitomis charakteristikomis reiškiasi.
VEŽĖJAS  O Jūs, pone, kodėl nesirodote? Anksti ryte, kad ir prisidengęs galvą  migla, rūku, bet... matomas nuo  kojų ligi  smakro.
BALSAS I  Kuomet reikia skubėti, man taip patogiau. Vieną kitą ir už rankos pavedėti  į karietą  reikia.
VEŽĖJAS  Ir jie mano, kad sava valia taip...
BALSAS I  Nujaučia,  suvokia, supranta, kad reikia kažką padaryti, kažkaip ateiti į scenarijų Trispalvei. Sakyčiau, dvasinė pajauta tokia.
Štai ir dabar manau, kad jaučiate, jog  kažkas ateina.
LEO  Aš tai atsimenu. Ir žinote – ką? Raides A ir B. Prie  jų, regis, visuomet, ar  bent labai dažnai  girdėdavau ir J. Man  jos  buvo kaip  karietos angelai. Net  žlugus karietai, jos pasiliko laukti, kuomet ji kažkokiu  būdų  atgys. Kur jos dabar? Sunku patikėti, kad  be jų  karieta gebėtų važiuoti.

        (į patalpą ateina Vytautas Gocentas)

VYTAUTAS GOCENTAS  (pasidairęs) Akims kažko trūksta, ar per daug. O jausena, kaip tada. Ir žodžiai gerklėje, kaip  tada:  Mano tėvelis JONAS JURGIS GOCENTAS, gimęs 1897 metais,  buvo šaukiamas į kariuomenę. Jis jau buvo ne savanoris; jis buvo  iš pirmųjų pašauktinių. Nuo 1919 metų birželio pradžios ir ligi 22 metų pabaigos, jisai yra Lietuvos kariuomenės  eilinis, puskarininkis, viršila. Bet jeigu  kalbėtume apie atestacijas, tiko visoms: sugebėjo ir vadovauti, ir mylėt savo karius. Nors  jis pats buvo tik viršila. Kai kilo tas nesusipratimas su lenkų tauta, kai generolas Liucijus Želigovskis įsiveržė į mūsų lietuviškas žemes ir galvojo kurti kažkokią  Vidurio Lietuvą su lenkiška kalba, tai tėvelis su juo susirėmė ties Giedraičiais. Tai buvo Lietuvos Didžiojo  kunigaikščio Kęstučio antrajame pėstininkų pulke. Ir ties Giedraičiais lapkričio 21- 22 dienomis, generolas su savo kariuomene buvo  įkištas – kaip tėvelis sakydavo – į balą. Taip  buvo. Ir jeigu ne  Antantės, ypač Prancūzijos ultimatumai, lietuviai būtų buvę Vilniuje. Galbūt ne 22, 23,  bet...
Kai aš susitinku Mažosios Lietuvos istoriką daktarą Algirdą  Matulevičių (jis yra  iš Giedraičių), tai visados  sako: Vytautai, juk tavo tėvelis buvo prie Giedraičių sutvarkęs reikalaus lenku nenaudai, o lietuvybės garbei.
VEŽĖJAS  Štai kalbi apie generolą Liucijų Želigovskį. Manau, kad nei tavo tėvelis jo  nematė  iš arti taip, kai mudu dabar, o tu, žinoma-  juo labiau. Tai štai  susipažinkime; Esu Želigovskio sūnus.
V. GOCENTAS  Juokauji. Ir baisiai negražiai  juokauju.
VEŽĖJAS  Iš kur žinai?
ALDONA  O Viešpatie! Tiek laiko kai su juo prie vieno botago, vienoje  karietoje, o jis, jis va  koks, va koks...
VYTAUTAS  Ir vis dėlto tu, vežėjau,  juokauji.
LEO Taip, Vytautai, jis juokauja. Betgi matote, kokie tie jo juokai. O  mane šitais  juokučiais jis juokina per 50 metų.  Ir tikras jo vardas anė Pranas, anė  Pranucis, anė  Pranciškus, o Františekas.
VEŽĖJAS (deklamuoja eilėraštį)

Ramu.
Tylu.
Todėl manau,
Kad galim pakalbėti -
aš neužaugau Lenkijai,
tačiau
mano varde
ir
Lietuvos juk
negirdėti.

Man sako,
kur gimiau-
ten Lietuvos nebuvo.
Tiktai vietovardžiai
tyri
kaip
dzūkų kopų smėlis -
Darželiai,
Margionys,
Kabeliai..

O Šklėriai
kryžius kėlė
kuo aukščiau,
kad pamatytų Musteika
ir Marcinkonys.
Ir net visi raistai Čepkelių.

Nuo čia
lig Gardino
kaip lig kalėjimo - netoli.
Ir ten gimtadienį sūnaus sutiko tėvas.
Dabar,
kuomet kalbuosi su jumis,
tai guli prieš akis
eilutės laikraščių nereikalingos.
Bet ačiū joms.
Jos mano paspirtis.
Kai šalia jų-
labiau tikiu,
kad praeitis - ne vien tik praeitis.
Iš jos į dabartį nešu
ir eilutes,
kurios
neleido Vincui pamatyti
tą sausio naktį
gimusio sūnaus..

„Iš Vilniaus  krašto lietuvių, buvusių politinių kalinių  sąrašo“
Pavardė, vardas?
- Karlonas Vincas.
Sprendimas?
-12 metų. “

Lig Gardino
kaip lig kalėjimo –netoli.
Kur kas toliau lig vardo - Pranas.
Ot, ir užaugau toj šalyj
Apgaunat tėvą,
Ir  bažnyčiai liepiant
Františeku -
Lenkų kalėjimo sūnumi.

Ne Lenkijai.
Tačiau
mano varde
ir
Lietuvos juk
negirdėti.
Todėl labai prašau
išėjusį Anapilio kely
vadint mane Pranu
ir neapkęsti
ar mylėti.

  (Pasirodo A ir B)

B  Na  va.  Labas, ponai. Reikėjo iškentėti. Ilgai ir labai iškentėti, kad ir vėl būtų karieta.
A  Tai mes. Jinai B,  aš A. O Jotas, jis nepaslankus ir kaip visada  atsilieka.
B  Kas atsitiko, ponai? Jūs labai nustebę.
2015-09-04 08:18
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą