Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter





Kailas Spenseris Kailas Spenseris

Pasikalbėjimai tamsoje

Šis kūrinys buvo tarp savaitės geriausių


Kodėl žmonės trinasi?
Kodėl žmonės žudosi?
Ir, svarbiausia, kodėl žmonės skiria tiek daug neapykantos tiems, kuriuos taip myli?

Tai klausimai, į kuriuos Biblija bandė atsakyti, tačiau jai nepavyko. Gašli Dievo sėkla, o gal jo ašaros dėl pačių gražiausių žmonių pasaulyje, – tokių kaip aš – pasistengė, kad jo knygos kopijos būtų užterštos, ir kad mes nesužinotume tokių atsakymų.

Dėl paskutinio klausimo, žinoma, juokauju, bet negaliu jo neadresuoti. Visiems mums aišku, kodėl mes nekenčiame tų, kuriuos mylime, ir mylime tuos, kurių nekenčiame, tam net ir – oho – Biblijos nereikia, o jei ir reikia, tai – oho – Dievo sėkla tik viską paskatina, pagerina, atsiverti tą lemtąjį–nelemtąjį puslapį, ir aišku – taip, aš tave mylėsiu, taip, aš tavęs nekęsiu, taip, abu, tuoj pat, Dievas privertė! O jei puslapis švarus, vadinasi, Dievas neprivertė. Tai juk dar geriau! Dievas neprivertė, vadinasi, mums nelemta būti drauge, o juk visi žino, kad geriausi dalykai pavyksta iš nelemtų, negatyvių, atvirkštinių dalykų, visi sielos draugai turėjo žudyti vienas kitą, būti Kainu ir Abeliu, o tik pažiūrėkit, kas iš jų išėjo. Kokia meilė. Koks vakaras, žvakės, vynas... Na, ir kas, kad mirė? Visada meilėje kažkas miršta. Meilė ir yra mirtis. Vis tiek visi mirsim, tai negi dabar be meilės? Be to, kai Dievas nelemia, tai nereikia aiškintis, kad myli dėl to, jog priklausai religinei sektai. Žmonės galvoja, kad tai yra žlugusi meilė.
Jie dar nepažino manęs.

Ir aš žiūriu Žanai į akis.

Žana, Žaneta, Žanetė, o dar žaismingiau, – Žanet – man kartą paskambino, neva pataikiusi ne tuo numeriu, nors aš akivaizdžiai patalpinau savąjį į turbūt visus įmanomus pažinčių portalus, laikraščių skelbimų skiltis, keletą kartų net afišavausi radijo stotyse. Aš tikių sielų draugais. Meilužiais. Aš tikiu artumu ir kvalifikuotu intymumu. Taip pat tikiu ekscentriškumu iki koktumo. Norėjau sutikti absoliučius ekshibicionistus, žmones, kurie neturi gėdos jausmo, kurie galėtų aplaižyti mavo piršto tiesumo nosį miesto centre, o tada imti cituoti Širvį, krinta lapai, pageltę, numirę, laiškai, krinta krinta, kaip grumstai, ant karsto, ir išbaidyti tiek balandžių, kad sudrumstų bent penkiasdešimties žmonių kasdienę veiklą. Taigi, man nereikėjo būtinai meilės ar net gašlių prisilietimų. Aš viso labo tikėjau sielos draugais. Kainu ir Abeliu. Savo žlugusia aistra. Kas įdėjo skelbimus, – nežinau, lygiai taip nežinau, kas pakėlė ragelį, kai skambino Žanet.

– Labas, – pasisveikina, balsas vidutinis, bet toks, kuris galėtų tapti pačiu gražiausiu.
– Kas čia? – moterys man į šį telefoną paprastai neskambina, pagalvojau, vėlgi, kas pakėlė ragelį turbūt nebuvo tuo, kas parašė skelbimus.
– Žaaaaa–naaaaaaaaaaaaaaa, – nutesė.
– Žaneta? – viltingai.
– Ne. Žaaaa-na-naaaaaaaaaa, nai–na–naaaaaaaa, Žana, – uždainavo besijaudindama.
– Žanetė, – lūpos sužaidžia šypseną.
– Žana! – nepasiduoda.
– Žanet, čia tu?
– Tu gal nesveikas?
– Žanet?
– Gerai, aš Žanet, kas tu?
– Ana.
– Bet tu gi vyras, – po akimirkos svarstymo. – Kaip tu gali būti Ana?
– O kodėl vyrai negali būti Anomis? Ana apskritai neturi jokios lyties. Ana kaip žmogaus žanras, – pusbukis, su gipiūru ir bent trejomis garbanomis pakaušyje.
– Kas tau darosi? Ar tau reikia pagalbos?
– Labai gerai, iš tikrųjų, kad man paskambinai, tikrai reikia pagalbos, – tuo metu iš tiesų žiūrėjau į darbą siūlančias skrajutes, bet greitai mano mintis perskrodė kitos idėjos. – Gal tu psichologė, Žanana?
– Aš ne Žanana, – nepasiduoda.
Tiesia toliams, rankas, obelis...
– Ką tu čia šneki? Jėzau, ar gali atsakyti į sušiktą klausimą, kas tu toks?
– O kam paskambinai?
– Jokūbui.
– Labai gražu, – dabar paišau ant skrajutės Žanet, ji vilki baltą suknelę, ir aš labai noriu paglostyti jos ranką, tokią baltą ir venuotą, netgi drįsčiau švelniai įkąsti, visai vos vos. – Bet Jokūbo nėra namie.
– O kas čia kalba?
– Kristijonas. Išsilgus, nuoga, į mane panaši, laukimu.
– Tu poetas, atseit?
– Tam tikru lygmeniu, – dabar Žananavičiūtė jau turi gražiausius pasaulyje skruostus, jie įraudę, kuklūs, bet nosis, ta tiesi nosis jai prideda įžūlumo, kažkokio romėniško elemento, tik jos koja, kairė koja krypuoja, gaila, kad paišau su tušinuku, na, ką gi, Žanelka bus su krypuojančia koja, bet man patinka invalidės.
– Parašysi apie mane?
– Kas nors kadanors tikrai parašys, – garantuoju ir po akimirkos pagaunu save dilemoje, – ar aš labiau noriu valdyti ir rašyti apie juos, ar labiau noriu būti valdomu ir aprašomu.
– Susitinkam, – Žankos labai įtikinantis balsas, netgi ne klausimas, tiesiog sakinys.
– Kur?
– Noriu bažnyčioj, Jokūbai. Aš noriu susituokti.
– Negaliu. Neturiu darbo.
– Tai kas?
– Ir mano vardas ne Jokūbas.
– Na, ir gerai. Gal ir tavo tiesa. Reikia iš pradžių susipažinti, pabendrauti, o tik tada... Susitinkam naktį, aš žinau tokią vieną vietą atokią, be šviesų. Man gėda. o tu turbūt gražus, Kristijonai? Tavo balsas labai raminantis.
– Aš be galo gražus, – ir visgi aš pataisau Žanai jos koją, ji pasirinko tamsą, ir aš noriu jos sveikos. Tai bus mano dovana jai.

Ir aš žiūriu Žanai į akis.

Aš žiūriu jai į akis ir nieko nematau, nes mes susitarėme, kad mūsų pirmasis pasimatymas vyks tamsoje. Aš neturiu ko slėpti: esu gražus, kaip nepažiūrėsi, gerai apsirengęs, natūraliai skaniai kvepiantis, ir turiu puikius plaukus. Man buvo netgi liūdna, kad Žana tokia kompleksuota moteris, – mat, ji bijojo mano pirmo įspūdžio – nes kaip ir visi save gerbiantys egocentrikai, man nė kiek nerūpėjo kaip ji atrodo, aš viso labo norėjau parodyti save. Bet, žinoma, Žana buvo moteris, kvaila moteris, ir aš sutikau, nes aš buvau džentelmenas, kvailas džentelmenas.

– Kur tu? – Žana tiesia į mane rankas, vietoje to jos nerangūs pirštai užkliudo lentyną ir nuverčia kažką solidaus.
– Čia.
– Kur? – nenuilstanti meilės kankinės paieška.
– Čia, – nuobodžiaujančiai.
– Čia? – Žana pagaliau suranda mano skruostą, įkyriai paplekšnoja skruostikauliu ir labai vikriu situaciją eskaluojančiu mostu griebia man už klyno.
– Žana, aš girdžiu balsus, – susirūpinęs tarsteliu ir jaučiu, kad aš visai Žanos nemyliu.
– Tikrai? – neįtikėtinai šaltai paklausia ji. – Kiek?
– Nežinau. Gal tris.
– Tai čia dar nieko. Būna ir blogiau. Mano pusbrolis...
– Žana, – sustabdau jos istoriją apie kazino aspiruojantį dirbti pusbrolį. – Žana, tu esi tokia kvaila moteris. Aš nemanau, kad galiu tave mylėti.
– Betgi mylėti nereikia. Aš tiesiog noriu ištekėti.
– Bet juk tai taip šlykštu, – išsyk pasmerkiu ją.
– Gal ir tavo tiesa.
– Girdi žingsnius? – paklaikusiai girdžiu save ištariant ir tuo pat metu visa mano ausyse nuslopsta.
– Kiek? – netikėtai vėl paklausia Žana.

Aš nepasirengęs atsakyti į šį klausimą.

– Kas čia?
– Ne, kas tu? – Žanetė tamsoje absoliučiai suįžūlėjo.
– Tu per daug sakai ne. Taip niekada neištekėsi, – pasigirsta juokas.
– Tu man peršiesi? – viltingai klausia ji ir rankas tiesia ten iš kur sklinda garsas.
- Galėtume kažką suorganizuoti, bet man reikės tave pamatyti, – Žananavičiūtė klykteli, nes jos ranką apraizgo švelnus ir šiltas vyriškas delnas. – Geros rankos. Galėtume kažką su jomis nuveikti.
– Kas tu?
– Jokūbas.
– Aš tave myliu, Jokūbai!
– O kaipgi Kristijonas?
– Kas? – Žana užverčia galvą tamsoje ir pataiko į kažkokią metalinę žvakidę.
– Niekas, – Jokūbas jau supūoja Žaną-nąąą-nąąą-nąąąąąąąąąąąąą savo glėbyje, jie sukasi tamsoje, matuoja erdvę savo žingsniais, jaučia sienas po daug apsisukimų, Jokūbas kaip niekad gracingas, Žana kaip vilkelio egzorcizmo prisukta, taip ir norisi šaukti: akivare.
– Bet aš tave turiu supažindinti su savo tėvu, – šnopuodama ištaria ji.
– Žinoma, – džentelmeniškai atsako Jokūbas. – Kur jungtukas?
– Koks jungtukas?
– Šviesos jungtukas.
– Nežinau, – piktybiškai juokiasi ir klykia Žaneta.
– Reikia įjungti, – šaukia Jokūbas, nes Žanos batai kaukši sulig kiekvienu marmuro prisilietimu, vienas Dievas težino kur jie yra.
– Gal ir tavo tiesa.

Žanet ryžtas neapsakomas, ji net paleidžia vienintelę ranką turėtą savo surankintame iš neriboto pasitenkinimo kumštyje, tačiau staiga kaukšėjimas nustoja, it įbesta ši moteris stovi vietoje, žiūri į tamsą, pasikaso savo romėnišką nosį, tada simboliškai dukart pirštu paliečia galiuką, lyg svarstydama, ir šukteli į tamsą, nežinodama tiksliaus direktyvo į savo aistros objektą:

– Kaip manai, kodėl žmonės myli?
– Tam, kad turėtų vakarą, tylą, žvakes ir vyną.
– Oho, – net sudreba iš virpulio Ėtenaž. – Kuo tu vardu, sakei?
– Liudvigas, – sodresniu balsu atsako.
– Oho, koks gražus vardas, tu turbūt užsienietis, Liudvigai? Nors mano tėvui, prisipažinsiu, labiau būtų patikęs Jokūbas.
– Taip, tikrai, aš užsienietis, aš visąlaik buvau užsienietis, aš net savo šalies piliečiams buvau užsienietis, jie iš manęs atėmė pasą ir pasakė, jog jei išgirs mane nors kartą save vadinant piliečiu, jie iš manęs atims ir veidą.
– Tikrai! Juk aš nematau tavo veido, gal jie jau jį atėmė?
– Gal! Juk ir aš jo nematau.
– Nieko, tuoj pašauksiu tėvą, įjungs mums šviesą, ir viskas paaiškės. Kaip bebūtų, aš tave myliu, Liudvigai, – patikina Žanetė.
– Mano kraujas nori su tavimi pasisveikinti, – džiaugsmingai iš kitos pusės.

Jau girdisi kaip pirštu ji švelniai myluoja jungiklį, bet staiga meilės ditirambą perskrodė ir vėl jos vidutiniškai potencialus balsas:

– O koks yra pats blogiausias jausmas pasaulyje? Liudvigai?
– Blogiausias jausmas pasaulyje, – ir kažkur pasigirsta muzika, iš kažkur net pučia vėjas, toks švelnus vėjelis vasariškos gaivos, lyg pro atvertą langą virtuvės, kurioje kepama su šypsena ir kažkas neabejotinai visada laukia, – blogiausias jausmas yra viską suprasti ir nesugebėti nieko padaryti dėl to. Pavyzdžiui, dabar, tu esi pusaklė moteris, maža to, kvaila, Žana, tu tokia kvaila, niekas tavęs negelbėja, net tavo nosis, net tavo žandai, net tavo ranka, ak, kokia ranka, aš norėčiau į ją, – vos vos – nesvarbu – ir kas iš to? Nieko, aš net žinau kur tas jungtukas, bet aš negaliu jo įjungti, žinai kodėl? Nes dingo elektra.

Ir visi garsai susilieja, ir Žana, Žaneta, Žanetė, o dar žaismingiau, – Žanet –  šoka viena su savimi, jos kulniukai kaukši, dabar ji drąsiai myluoja jungiklį žinodama, jog niekas taip ir neįvyks, visi pojūčiai pamažu sugrįžta, o gal tiesiog pasidaugina, ir staiga it išsiveržiantis vulkanas sodrus baritonas per mano ausų kamštelius, tikrai, aš turėjau ausyse kamštelius, nes Žanelės, Žiuselės, Anelės, galų gale, Anos, balsas nebuvo vidutinis, jis buvo toks aukštas ir spengiantis, ir taip toli nuo meilės, bet, ach – ir kaip arti! ... Kaipgi taip gali būti?

– Kas čia! – baritonas net neklausia, jis tiesiog rėkia, šaukia, jam nereikia jokių atsakymų, todėl aš nieko ir neatsakau.
– Tėve! – prisiekiu, ta moteris, ta Žana, Ana, Hana, ji tiesiog tapo įžūlumo viršūne, ar tai mano kaltė? – Čia Jokūbas! Ir aš, žinoma.
- Jokūbas? – išgąstis vyro balse, oho, jis tikrai galvoja, kad aš Jokūbas, bet aš prisiekiu, aš Kristijonas, taip ir norėjau jam pasakyti: ei, aš Kristijonas, eikit velniop su savo Jokūbu.
– Kur sėdi, pienburni! – ir jaučiu, kad aš tikrai sėdžiu, iš tiesų, prieš tai maniau, kad stoviu, nors gal ir nieko nemaniau, tiesiog buvau, buvau savo esatyje, bet šit, kai Gazelės tėvas pranešė, kad sėdžiu, aš tikrai tai pajutau, o kurgi aš sėdžiu, nagi, tai visai panašu į altorių. Gal aš ir Jokūbas.
– Tėvai, mandagiau! Aš ir Kristijonas tuoksimės.
– Aš tuoj šviesą įjungsiu ir tada pasakysiu, tuoksitės jūs ar ne, – pagrąsino tėvas.
– Junkit, junkit, – atsakau altoriuje, su rožių vainiku, o kas gi čia, ogi Biblija.

Žinoma, šviesa niekada nepasirodo. Elektros nėra. Nėra elektros nei čia, nei kitur, nei apskritai šiuo metu šiame pasaulyje. Visur universaliai buvo naktis. Tai buvo mano akimirka utopijos. Aš norėjau maudytis tamsoje, gyventi ir mirti joje, ne tik vaikščioti gatvėmis tamsiu paros metu, bet ir miegoti tamsiu paros metu; naktis buvo tarsi mano motina, o aš – tarsi idiliškai pirštą čiulpiantis kūdikis jos glėbyjė. Kaip juokinga, kad aš to nepasirinkau, visa tai Žiuselės pasirinkimas, išties, tik menkas, kvailas jos kaprizas, kad aš, Kristijonas, Lancelotas iš afišų, nežiūrėčiau į ją taip smerkiančiai ir tuo pat metu taip geidulingai, oo, kaip ilga, kaip ilga, vieniša, ir vėjuota, naktis, užu lango, galanda –, gal man?, savo dalgį, mirtis.

Koks bjaurus žmogiškas įprotis, – kai kažkas dangiško vyksta, amžinai spėjam pagalvoti apie tai, kiek gi tai laiko truks. O gal čia tik aš. Tik spėji pagalvoti ir kažkas jau pasikeičia į tavo nenaudą. Jau pagalvoju apie tamsą, apie naktį, apie dalgį, ir šit – ruožas šviesos, be abejonės, jis buvo dirbtinis, nes Ža-a-a-a-a-a-a-a-anos noras buvo toks smarkus – veik kaip įsakymas, Dievo įsakymas, gal ji – Dievas? Kuriam laikui? Ne, viskas! Pakaks. Tėvas žiūri į mane, jo veidas kaip baritono, tikrai, jo veidas kaip jo balsas, aš jo nematau net ir tame blyškiame žibinto šviesos ruože, aš tik jį girdžiu, kiekvieną raukšlę, akį, nosį, kuri net vibruoja iš to įsiūčio kuomet tamsoje bespalvė vyro lėliukė įsirėžia į mano švarų, šiltą ir minkštą žvilgsnį, tokį paradoksalų mano ekscentriškai kalbai. Aš atrodau kaip Jokūbas, nors esu Kristijonas.

Ir aš žiūriu Žanai į akis.

– Liudvigai, tu turi veidą!

Be žodžių nuleidžiu savo žvilgsnį nuo Henrietos akių, tokių pat tamsių kaip ir prieš tai, garbės žodis, aš matau tik jos rankas ir šiek tiek baltos suknelės, gal dar dalį dailios nosies, viskas, daugiau nieko, ir tas spengimas, spengimas jos balse, kur mano kamšteliai, betgi kas čia, ak, taip, Biblija, pašviesk man, Tėve, paraginu jį rankos mostu, aš būsiu Jokūbas, nors šiaip esu Kristijonas. Atsiverčiu puslapį. Lemtąjį ar nelemtąjį. Matau ir jaučiu drėgmę. Ašaros, vanduo ar gašli Dievo sėkla, – nesvarbu. Man to pakako.

– Mums lemta, Tėve! – palaimingai suklikau ir puoliau ant Tėvo it Kainas Abelį. – Taip, aš tave mylėsiu, taip, aš tavęs nekęsiu, taip, abu, tuoj pat, Dievas privertė!
– Iškrypėlis! – rėkia Tėvas, jis nesileidžia mylimas, mano rankos apraizgo jo kaklą, kaip kitaip kažką išsireikalauti iš tokio nevidono. – Religinis sektantas!

Mudu abu vienu metu atsidūstam: aš, nes labai sunku įtikinti žmonęs, kad tu šiaip esi žlugęs ir tavo meilė žlugusi, o ne kad esi religinis sektantas, o Tėvas, – nes mirė.

– Kristijonai, už ką? –- tikrai, aš visai pamiršau Žanelinitą, ji stovėjo neįtikėtinai šalta, man netgi pradėjo patikti jos balsas, visada maniau, kad jis turi potencialo.
– Jis neleistų mums susituokti, –paprastai atsakau iš visos širdies. –- Nors aš su tavimi ir niekada nesituokčiau. Tu tokia kvaila moteris, Žana.
– Bet mes nekenčiame tų, kuriuos mylime, ir mylime tuos, kurių nekenčiame... Vadinasi, tu nepakankamai nekentei, kad mane užmuštum!
– Aš tave subadyčiau, – paguodžiančiai tarsteliu, nors liūdnai imu suvokti, kad nepuoselėjau jokių emocijų nei Tėvui, nei Žanos Žanetos Žanetai Žanetoms Žanetų.
– Kiek? – netikėtai paklausia Žana.
– Ko kiek? – nustebęs klausimu į klausimą atsakau.
– Kiek kartų subadytum, idiote?
– Vieną, Žanet.

Tai nepatenkino jos. Net nespėjau apsisukti, kaip kažkas tamsoje driokstelėjo, – mat žibintas dužo kartu su Tėvo gyvybe ir vėl karaliavo Žaneliteritos trokštama tamsta,  – šūvio garsas, parako kvapas, žodžiu, mano dama nusišovė. Per pasimatymą. Aš maniau, kad ji kompleksuota. Bet, pasirodo, ji tiesiog principinga. Galbūt Žana ir nebuvo tokia kvaila.

Ir aš žiūriu Žanai į akis.

– Fui, koks bjaurus incidentas, – juodai apsirėdusi dama atsikrenkščia.
– Taip, tikrai, Tėvas ir Žana... Kas galėjo pagalvoti? – juodai apsirėdusi dama du irgi krenkščia imituodama auglį gomuryje.
– Ak, Kristijonai, man taip gaila, kad tu turėjai tai išgyventi, tik pagalvok, tokiu laiku būti tokioje vietoje! – čia jau mano sužadėtinė krenkščia, beje, irgi juodai apsirėdusi, juk laidotuvės. – Žinai, brangusis, aš ilgą laiką galvojau, kad mums reiktų išvykti, pailsėti, ypač po šio incidento. Tu tiek daug rašai, ir... Bijau, kad tai atsilieps tavo sveikatai. Į Prancūziją, pavyzdžiui, ar Vokietiją...
– Kokio velnio? – girdžiu save atsakant kol mano pirštai kapstosi gėlių vainike.

Aš myliu savo šalį.
2014-09-16 00:55
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 15 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-02 02:47
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2018-01-13 06:17
Dekonstrukcionistas
Mano mėgstamiausias Kailo darbas.
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-07-20 17:21
Nie cas
Kūrinys pulsuoja patriotizmu savo šaliai. Prancūzų revoliucija ant gatvės barikadų.Liberté
https://www.youtube.com/watch?v=R3IvXo0W1YI
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-07-20 13:02
forehater
*Kartų
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2015-07-20 13:01
forehater
Žinai, man sunkiai sekasi perprasti simbolizmo tekstus, nors pats kartais mėgstu simbolius. Vietomis nesupratau, vietomis interpretavau. Kaip rašė Aurimaz, nesistengiau per daug suprasti, nes manau, jog tekstai turi būti rašomi taip, kad skaitytojui nereiktų grįžinėti tris kartus prie pradžios, tada du kartus prie vidurio ir dar kartą prie pradžios. Aišku, tai tiesiog gali būti mano įgimtas protinis atsilikimas nuo šios svetainės talentų vidurkio. Kaip ten bebūtų, džiugu, kad vietomis nusišypsojau, kai kur visai smagių prasmių įžvelgiau. Antai, tuoktis ir mylėti - du skirtingi dalykai per amžių amžius. Arba kiek kartų norėjo, kad įdurtų, o pasirodo idiotas tik vieną norėjo, tai gal ir mylėjo iš tiesų jis ją... Kas žino, gal visai ne taip supratau tą vietą, bet toks neryžtingumas rodo, kad dvejoja, nes kažką jaučia. Kažkokią emociją, gailestį. Gal? Taikliausiai, ko gero, Juodoji Katė Markizė apibūdino tavo kūrinį. Jos nuomonė man irgi priimtina. Manau, kad paskubėjai. Mane labai nervina, kai ne tokios jau ilgos apimties tekstuose būna pilna paprasčiausių gramatinių klaidų. Reiškia tingi persiskaityt tekstus po keletą kartą, reiškia chaltūrini kartais. O gal tiesiog esi bukaprotis ir neįsirašai spellchek'o lietuviško. Šiuo atveju man tikrai tavęs gaila, nes gražius tekstus palieki apšnerkštus savo paties nekompetencija. Bet čia tik mano, kaip gerai žinomo gramatikos SSininko, pastaba. Gali ją priimti vyriškai arba toliau feilinti. O jeigu rimčiau, bendras vaizdas man visai nieko. Aišku, meluosiu, jei sakysiu, kad man tavo kūryba lengva skaityti. Bet tai ir yra smagu, kai pradedi dulkes nuo savo smegenų dalių, apie kurias jau ir buvai pamiršęs, kratyti. Bendrai paėmus (nors niekad ir negalėjau) 4. Su pagyra. Čia, kad tarp savaitės geriausių. Žinai, kai nebuvo iš ko rinktis, tai reikėjo svetainės personalui greičiausiai improvizuoti. o šiaip eik velniop, Kailai, u devilish son of a bitch. Good to see you too.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-14 21:51
cate
man artimas rašymo stilius, aš nesieju savęs su turiniu, todėl dar kartą sakau, man patiko
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-14 21:48
cate
patiko...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-10-08 21:55
Zori
Kailai, na ir gašli gi tu Dievo sėkla, vaikeli.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-23 15:10
Marquise
Šį tekstą perskaičiau jau praeitą savaitę. Perskaičiau šiandien. Ir vis dėlto negaliu prisijungti prie visuotinės euforijos. Nesakau, kad kūrinys blogas, jis tiesiog man neįtinka. Žinoma, čia grynas skonio reikalas, ir vis dėlto pamėginsiu šiek tiek argumentuoti, kad nebūtų toks visai besvoris pareiškimas.

Pradėsiu nuo pradžių – t.y. nuo pirmojo sakinio: užtrukau laiko, kol supratau, kas tai per klausimas (iš pradžių „trinasi“ man asocijavosi su trintimi, o ne išsinaikinimu). Matyt per smarkiai atitrūkau nuo čionykščių aktualijų. Tačiau, grįžtant prie teksto, kūrinio netiesioginis susiejimas su vietinėmis aktualijomis suteikia jam „vietinės“ reikšmės, tačiau bendrine prasme vertės neprideda, net ir suvokiant, kad tai yra rafinuotas būdas truktelti per dantį.

Taip pat kyla įtarimas, kad šis kūrinys buvo sutvertas iš inercijos, pagrįstas momentine emocija, o ne ilgesniais ieškojimais (kalbu apie darbą su konkrečiu tekstu ir jo išpildymu), nes jam trūksta redagavimo (pvz kai kurie sakiniai gerokai padriki „Dėl paskutinio klausimo, žinoma, juokauju, bet negaliu jo neadresuoti“ -> adresuoti kam?/ taip pat vietomis plaukioja laikas „Jau girdisi kaip pirštu ji švelniai myluoja jungiklį, bet staiga meilės ditirambą perskrodė“). Manau iš šios medžiagos, buvo galima gauti geresnį rezultatą.

Tiesa, nežinau, ar retkarčiais sušmėžuojančios aliuzijos į pjesę buvo sąmoningas pasirinkimas, ar tai nutiko netyčia. Pati idėja galbūt būtų nebloga ir galėtų pasitarnauti kaip atsiribojimo, žvelgimo iš šalies bei savotiškos kontrolės simbolis, tačiau dabar jis nėra ryškus ir taip ir neišnaudoja savo užmanymo (jei toks buvo) potencialo.

Biblijinis motyvas. Kaip motyvas galėtų būtų, tačiau galbūt būtų prasmingiau jį įpinti į tekstą, nes tokia įžanga, kokia ji yra dabar, man atrodo gremėzdiška, paini ir neįtraukianti. Juolab, kad su tekstu susieti tikrai matau galimybes per tuos pačius simbolius: nuolatinė veikėjo vardų ir personifikacijų metamorfozė galėtų apimti ir biblijinius (Kainas/ Abelis), ar net dieviškuosius (nežinau, ar autoriui rožių vainikas yra aliuzija į rožančių, ar tai džiaugsmo simbolis, ar tiesiog taip gražus elementas) personažus, per tuos pačius vainiko/ biblijos (knygos) simbolius, kitus šventųjų atributus.

Pačios idėjos man patinka: patinka simbolika, personažų metamorfozės, ypatingai užkabino pieštos Žanos elementas. Tačiau grįžtant prie idėjos, visiškai subjektyviai man priimtiniau, kai autorius savo sumanymą paryškina labiau, nes dabar skaitant, nesu tikra, ar tie elementai, kurie pasiūlomi tekste tiesiog rezonuoja su mano pačios nesenomis mintimis, taip sukurdami iliuziją, kad tai ir yra pagrindinė mintis, ar autorius iš tiesų būtent tai ir ketino pasakyti. Žinoma, šioje vietoje galima būtų diskutuoti, kas yra „labiau menas“: realizmas, abstrakcionizmas ar siurrealizmas, bet, siekiant to išvengti, aš iškart sutinku, kad čia yra subjektyvus vertinimas – literatūroje man patinka kubizmas, apjungiantis realybę/ autoriaus pasaulį/ tai kas faktiškai norėta pasakyti su fantazija / skaitytojo pasauliu/ tai, kas buvo įžvelgta. Taigi ši nuomonė jokiais būdais nenusako kūrinio vertės, tik vieno individualaus skaitytojo reakciją.
Įvertinkite komentarą:
Geras (4) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-23 14:32
1d
1d
Man patiko, įmantriai suregzta, bet... tas ir leidžia kurti savo viziją: meilė visada triumfuoja, nes Dangiškasis - visada tik už ją todėl ji ir pergali viską ir visus.

Moteris - Rojaus sodas, vyras - sodininkas ir... jei jis yra tai misijai netalentingas, blogai tą ,,sodą''prižiūri, gardais vaisiaus ragauti - neteks, juos sugriauš kirminai.

Vyrai yra kvaili tuo, kad nesupranta tiesos: iš moters atėjęs, nepeik gimtųjų namų.

p.s. užmušti meilę galima ir netyčia.


Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-22 02:25
Gija_
Oh, Lord. Man patinka ši agresyvi maniera ir nedisciplinuotas siužetas, apskritai charakteriai ar situacijos, įkūnijantys pižoniškumą, absurdą ir grynąją estetiką, visada man bus simpatiški. Beje, neapibrėžta erdvė - laikas bei tapatybės žaidimai šiek tiek net kelia asociacijas su Beckett‘o  trečiąja trilogijos dalimi.
Tiesa, deramą įspūdį visgi man gadino įžanga ir pabaiga, netgi pabandžiau įsivaizduoti, koks variantas pačią būtų tenkinęs, tai tikriausiai -  įžūli pradžia „Ir aš žiūriu Žanai į akis.“ mane, ko gero, net būtų savotiškai pavergusi, o užbaigimas pačioj netinkamiausioj vietoj: „– Kiek kartų subadytum, idiote? 
– Vieną, Žanet.“ - labiau sužavėjęs, nei esama baigiamoji scena, kuri man asmeniškai klišoka ir itin tipinė, net suvokiant, kad turbūt ji tyčia tokia. Bet čia, kaip sakoma, peccatum parvum, mažos "nuodėmės", lyginant su tuo, kaip man pakėlė ūpą šie pasigraibymai tamsoje. 5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-20 23:45
frullato
:)
Ne, Kailai, nepasiduok jokiam redagavimui, ypač jei vis tiek tai nebūtų nieko naujo, tai vardan ko???

Netgi nesutikčiau, kad reiktų atsisakyti anekdotiškai stoiškos apoteozės "Aš myliu savo šalį". Be jos visas tekstas taip ir liktų viso labo lengva 'šyza'. Lygiai kaip ir be į paširdžius smogiančios detalės 'kol mano pirštai kapstosi gėlių vainike', tiesą sakant, primenančios mažo vaiko užsispyrimą, krapštant nosį, nors, gal tai buvo paskutinė meilės išraiška :)

Tikrai, turi išskirtinį šioje svetainėje sugebėjimą lengvai pleventi  absurdo erdvėje, lyg ir be matomų pastangų ją konstruoti. Gal iš čia ir kyla noras redaguoti:) Na, o prasmių ieškojimas absurdo tamsoje, matyt, tiesiogiai priklauso nuo skaitytojo  jautrumo aliuzijų blyksniams, kai kaleidoskopiškai  modifikuojama pati situacija:) Net jei tai nieko nauja:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-20 21:00
tictac_it
Tekstas reikalauja redakcijos ... tai viena :) , kita - žaismingumo dėlei visą interliudiją apie bibliją ir kt. niekus reiktų kažkaip paskirstyti tekste, o ne pateikti įprastai. ( nors dzin - vis tiek tai nebūtų nieko naujo :))... na galų gale - pakankamai normaliai skaitomas tekstas, nors situacija nešokiruoja :), o paskutinis sakinukas užburia :))

4-  bet tik todėl, kad yra klaidžiukių, o dar labiau todėl - kad vardas Žaneta man yra nepriimtinas, aiškintis kodėl - būtų perdsug sudėtinga ir perdaug intymu :) 4-
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-20 19:34
Lengvai
Oj, Kailai,prisipažinsiu, pirmas tavo kūrinys, kuris mane užburė. Aš irgi sėdėjau tamsoje, sukausi vilkeliu, buvau Žana, Ana, Hana ir Henrieta...

O bet tačiau, viską man sugadino pabaiga!

[b] – Kiek? – netikėtai paklausia Žana.
– Ko kiek? – nustebęs klausimu į klausimą atsakau.
– Kiek kartų subadytum, idiote?
– Vieną, Žanet.  [\b]

Viskas, taškas. Jokio šūvio, jokių laidotuvių ir jokios meilės bei neapykantos savo šaliai. Viską, kas buvo po to, aš ignoruoju ir spaudžiu 5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-20 15:30
bibliotekininkė
Seniai buvau skaičiusi tokią beprotybę, tokią gašlybę ir tokį, švelniai tariant, pačiuožusį tekstą.. Čia kaip kokio gero pakrypėlio nesveikos fantazijos.. Bet kai taip gardžiai pateikta, nieko negaliu padaryti, tik spausti penkius, kaip gerai, net galvą kraipiau keliose vietose. Šyza visiška, bet gera. Šaunuolis, Kailai. Sveikinu už drąsą.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-17 18:55
Svoloč
Gražiai pabaigoje vėl suvesta buvo į Bibliją, nes per vidurį buvau pradėjęs abejoti, kam tokia pradžia.
Tavo absurdizmas man labai imponuoja ir jis turi gerą pamušalą, ta prasme - ten gali daug prasmių, atspalvių, jungčių atrasti, ir visa tai komponuoja tokį siurrealistinį paveikslą. Nežmoniškai gerai, aišku, radau vieną kitą nesąmonę ("nežinodama tiksliaus direktyvo į savo aistros objektą", "ak, kokia ranka, aš norėčiau į ją"), bet tai nieko nekeičia, tikrai puikiai leidai savo vaizduotei pašėlti.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-16 10:20
Aurimaz
Perskaičiau pernelyg nesistengdamas pagauti prasmės ir nustebau, kad visai neblogai sekasi. Skaityti ir nepagauti prasmės. Turbūt taip ir reikėjo. Vietomis visai smagiai susiskaitė, kai kur netgi patiko. Tokia lengva it pūkas šyza.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą