Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







  Prologas (arba autorės pasiaiškinimas): jaučiu būtinybę savo būsimam skaitytojui bei klausytojui pateikti atsakymą į tikėtina įškilsiantį klausimą - kokio velnio ji patingėjo personažams sugalvoti vardus!? pritrūko fantazijos? Banaliai bando pretenduoti į apibendrinimą, žmonių suskirstymą į tam tikrus elgesio, charakterio tipus? Ne! Tokių tikslų nėra.
  Skaičiai... Skaičiai.. Jie pasirinkti neatsitiktinai, atsitiktinis tik jų pritaikymas personažams, tad čia neieškokime hierarchijos ar kažko panašaus. Sugrįžkime, kodėl gi būtent skaičiai, nes kaip tenka pastebėti, ką čia pastebėti - tiesiog neįmanoma jau to nepamatyti! Skaičiais, skaičiukais... persisunkęs visas mūsų gyvenimas, kartais net iki bjaurumo.. Viskas jais įvertinama, tarsi nebūtų kito - vertinimo kriterijaus, kitos alternatyvos kalbėti apie mus, apie kiekvieną žmogų - apie jo sėkmes, nesėkmes, apie jo būtį. Tas kiekvieno mūsų įvertinimas skaičiais prasideda vos gimus... -  nespėji gimti, o jau išgirsti 10 balų, o jei 9, 8. -  kas tada, blogiau?... Taip ir tęsiasi viskas -  suskaičiuoja už tave ką ir kaip gali daryti sulaukęs vienų ar kitų metų... Esi blogas ar geras, protingas ar ne nusprendžia iš tavo gauto mokykloje pažymio, universitetų diplomų skaičiaus, banko sąskaitoje tūnančių,, skaičiukų”... Ir viskas taip - įvestas paprastas ir aiškus matavimo vienetas, sakykim objektyvus, o dėl tikslumo gal ir keliantis abejonių... Bet alternatyvių pasirinkimų neturime....  Savo pasiaiškinimą baigiau, dabar tegu šneka personažai, visiems kuriems nusibodo čia manęs klausytis -  pažadu, daugiau tokių,, matematinių” klausimų Nr. 1, Nr. 2, Nr. 3 neaptarinės.

Personažai:
Nr. 1 - pavadinkime jį taip... Sėkmingas, bandantis lyderiauti, ambicingas trečiakursis teisės studentas, personažo Nr. 2 buvęs klasiokas.

Nr. 2  - gyvenime besiblaškantis, tačiau turintis tikslų, buvęs (kaip teigia pats už perdidelį originalumą “gražiai išėstas”) tapybos katedros studentas.

Nr. 3 - nedaugžodžiaujanti apie save, todėl jos specialybės apibrėžti iškart man nepavyks. Daug keliaujanti, filosofuojanti, ko gero daugiau nei gyvenanti...  Personažo Nr. 1 vaikystės draugė, su kuria nesimatė daugiau nei 7 metus... .

Birželio 22 d., 7: 30 personažas Nr. 1 traukiniu keliauja iš gimtosios Klaipėdos į  Vilnių, sutvarkyti paskutiniųjų studijų reikalų prieš vasaros atostogas. Kelionė prailgsta, nes nebereikia konors kartotis egzaminui, kaip būdinga šiam stropiam personažui.  Jis prisimena savo klasioką, kuris berods irgi kažką turėjo studijuoti Vilniuje, bet savo užimtoje dienotvarkėje jis vis nerasdavo laiko jam parašyti ir pasiteirauti.. Pagalvojo dabar puiki proga. Skambina...
Nr. 2 - O labas, kaip netikėta seniai girdėtas.
Nr. 1 - Sveikas. Kaip tu? Kur šiuo metu esi?
Nr. 2 - Kraunuosi daiktus... Namie, Vilniuje. Bet neužilgo išvykstu... Kaip tavo reikalai?
Nr. 1 - Kur, kada tiksliai išvyksti? Aš dabar pakeliui į Vilnių, pamaniau gal pavyks susitikimą padaryti? O man.. viskas gerai sekasi, kartais išdrįstu sakyti net gi puikiai....
Nr. 2 - Šaunu... Išvykstu į... Paryžių, mano skrydis šįvakar 21 h. Jau nebedaug liko, susikraunu daiktus, dar porą reikaliukų sutvarkau ir popiet galim susitikti kur kavos išgerti. Tinka?
Nr. 1 -  Taip žinoma, bus įdomu pašnekėti, juk tiek laiko nesimatėm, tu  būtinai turėsi papasakot kaip “prasimušė” mūsų klasės menininkas.  Buvau klasės susitikime, tai apie tave niekas nieko negirdėjo, įdomu kur tu čia prapuolęs buvai, jau nebe  tas lygis gal su mumis bendrauti?..
Nr. 2 -  Taip, taip labai jau tau ir tiems kitiems įdomu kaip man sekasi....  Beje kur susitinkam?
Nr. 1 -  gal toje,, vero cafe”, kuri Didžiojoj gatvėj, 15 h susitinkam?
Nr. 2 - Tokiose vietose nesilankau, bet praeidamas mačiau, be to man labai pakeliui bus, tai tuomet ten ir susimatom.


14h 50 min. personažas Nr. 1 kaip visuomet itin tvarkingas, kostiumuotas, nusiteikęs bet kurią minutę, kaip kokia greitoji pagalba bėgti  į teismo salę advokatauti, dirbti pagal savo svajonių specialybę, kiek anksčiau pasirodo numatytoje  susitikimo vietoje. Į vidų dar neina, žvalgosi aplink, netoliese jo žvilgsnį prikausto mergina... Kiek suabejojęs žiūrėdamas į už keliolikos metrų stovinčią merginą su didele kuprine, labiau primenančią turistę nei šio miesto gyventoją, jis  su nostalgija atsidūsta ir nusišypso  supratęs, kad  tai tikrai jo seniai matyta vaikystės draugė. Nr1. Lėtu žingsniu eina link jos.
Nr. 1. Labas, ar prisimeni mane?
Nr. 3 Labas, kaip seniai mes matėmės. O tu kaip pasikeitęs, niekada nebūčiau pagalvojus... pirmiausia, kad dar kada susitiksim, nes juk kai prieš 4 metus kalbėjom er skype sakei, jog planuoji studijuoti Švedijoje... O antra, nemaniau, kad užkalbinsi, juk tiek laiko jau praėjo nuo paskutinio mūsų pokalbio, o kiek dar metų nuo susitikimo.. 6? Ne, 7 tikrai jau bus..?
Nr. 1  Taip, planavau išvažiuoti, bet matai, čia truputį aplinkybės pasikeitė... Kodėl taip sakai, manai nebenoriu bendrauti su tavim?
Nr. 3 Na, manau tai akivaizdu. Bet ne, nepamanyk nevaidinsiu aš čia įsižeidusios, kaip kokia tavo buvusi mergina.. Juk žinai, ta prasme tu manęs niekad nedominai. O, kad bendraut nenori, tai matau, dabar gal mandagumas suveikė -  visgi vos ne akis į akį susitikom
Nr. 1 Naaa.. manau tu gerokai klysti. Matai, čia reikalai visokie, užimtumas didelis, tai taip ir gaunasi... Beje eime prisėsim, kokią kavą gersi?
Nr. 3 Espreso. O tu taip ir nepasakei ką čia veiki, gal sutrukdžiau savo netikėtu pasirodymu?
Nr. 1. Susitikimą čia turėsiu tokį -  su klasioku buvusiu. Per tris studijų metus taip ir nesusimatėm.
Nr. 3 Na aišku, panašu į tave...
Nr. 1. Štai tavo kava, sau pasiėmiau dvigubą espreso.. Darbingas ir ilgas šiandien vakaras dar nusimato, tai gal padės ištverti. O štai! Mano klasiokas ateina, kaip visada stilingai kaip mėgsta sakyti vėluodamas 5 minutes.
Nr. 2 Sveiki, kaip matau tu čia nenuobožiauji belaukdamas manęs.
Nr. 1 Taip, taip.. Susipažinkit, čia mano sena draugė, kaip sakant smėlio dėžės laikų ir pirmo cigaretės dūmo. Beje jeigu jau apie tai -  menininkas mūsų tikiuos dar rūko?
Nr. 2 Taip, šio įpročio dar neatsikračiau, nors ir nebandžiau... Man jis problemų nekelia, ilgo gyvenimo netrokštu, jeigu numirsiu šiek tiek anksčiau laiko - pasauliui didelės bėdos nebus manau.
Nr. 1 Kad jau visi čia susirinkę save nuodijame, tai gal eime į lauką, ten mačiau laisvas staliukas dar yra.
Nr. 2 Puiku, jūs eikit aš tuoj prisijungsiu, tik dar kavos pasiimsiu sau. Beje, kuri skaniausia, niekad čia nesilankiau.
Nr. 3. Na mes geriam espreso.
Nr. 2 Supratau kofemanai, aš gal paprasčiau -  tiesiog juodos kavos.
Nr. 3 Gal pridegsi, kažkur eilinį kartą savo žiebtuvėlį nukišau.
Nr. 1 Žinoma.
Ateina  Nr. 2 taip pat užsirūko, visi kelias minutes tyli.
Nr. 1 Na tai pasakokit, kuris norit pirmas -  kas naujo jūsų gyvenime, ką šiuo metu veikiat?
Nr. 3 Na ir kodėl tu čia taip mūsų klausinėji iškart, pasakok apie save, ar čia jau pasireiškia tavo teisininko sugebėjimai (su šypsena) tik ir kamantinėti kitus.
Nr. 1 Ne, tiesiog įdomu.
Nr. 2 Įdomu, tai įdomu... Bet kažkodėl tam smalsumui patenkinti laiko atsirado tik dabar... Kelis metus net numerį atrodo užmiršęs buvai, per skype kai rašiau neatrašei, nors mačiau kad perskaitei.. Tau, tai neatrodytų keista?
Nr. 1 Galbūt ir keista.. Bet tikrai nebuvo laiko, studijos suvalgė visą mano laisvalaikį... Be to dėjau daug pastangų per praktikas, kad likčiau pastebėtas.. Ir iš dalies tai pasiteisino, dabar šiek tiek dirbu pagalbininku advokato kontoroje. Tik va, akivaizdu, kad seniems pažįstamiems laiko ir nebeliko, o dabar tenka prieš jus teisintis.
Nr. 3 Nėra čia ko teisintis, nebuvo laiko tai nebuvo, žmogus gi renkiesi kas svarbiau. Juk pavyzdžiui ir aš kartais turiu laiko, bet neparašau, neskambinu... Matyt taip jau gyvenime gaunasi, praeitis lieka praeičiai, kuo daugiau laiko praeina tuo kažkaip ir baisiau, nejaukiau darosi kažkodėl vėl susitikti.. Gal ir tau taip? Nes kažkaip tarsi bijai pasakot, bijai kažką išgirsti, net nežinai ar baisiau išgirsti kažką blogo ar, kad kažkas ypatingai sekasi... Na toks keistas, dualus  jausmas..
Nr. 1 Na man lyg ir nebaisu, baisu taip kaip dabar, jūs va sėdit ir nepasakojat nieko. Va man tai lyg ir nėra ką pasakot studijos, darbelis, namų darbai, kartais grįžimas namo į Klaipėdą. Tokia ta mano kasdienybė ir taip prabėgo galima sakyti visi šie metai po vidurinės. Nuolatos kažko ieškai, mokaisi, bandai užsikabinti... Nelengva, bet galiu sakyti sekasi. Gana greitai aš perpratau tą universiteto sistemą, ko reikia, kad gauti kokią vardinę stipendijėlę, kokias privilegijas teikia mano,, postas” studentų atstovybėje. Taip žmogus ir vertiesi...
Nr. 2 Jeigu lyginčiausi su tavim, bet tai ko gero būtų beprasmiška.. Tai per šiuos metus nepasiekiau nieko, tiksliau esu ten kur pradėjau, pradiniam taške. Iš  akademijos, kaip ko gero žinai, mane jau išmetė.. Bandžiau daryti perversmą, įrodyti savo tiesas.. Nepavyko.. O aš žinai, žmogus su principais, nepasidaviau primetamom taisyklėm, tai ir baigės mano studijos ten šitaip...
Nr. 1 Bet kam tu taip, sau bėdos tik prisivirei, būtum patylėjęs jau diplomuotas būtum kitais metais...
Nr. 3 O aš va jį suprantu, kam daryti tai kuo netiki, kokia to prasmė, nei tau to prireiks, nei manau kitiems... Saviapgaulė kažkokia..
Nr. 1 Gal ir taip, bet gyventi iš kažko reikia, kuo anksčiau karjerą pradėsi, tuo geriau.. Daugiau šansų... Kam tas blaškymasis iš vienos vietos į kitą.
Nr. 3 Kam blaškymasis, kam gyvenimo būdas. Aš va daug keliauju ir nesigailiu, kad kažkokios karjeros neturiu, ar turiu nepakankamą.
Nr. 1 Beje tu studijavai juk kažką, tu vyresnė už mane, turėtum jau baigus būti? Taip?
Nr. 3 Studijavau, kaip tu sakai kažką.. Tiek atsimeni, tiek tau ir įdomu. Va ir čia puikus įrodymas, kad niekam tas nerūpi kokiom taiskyklėm paklusai, kokį diplomą gavai ar negavai.
Nr. 1 Na pykčių tai nereikia,
Nr. 3 Niekas ir nepyksta. Ar ne?
Nr. 2 Ne, o kodėl turėtų, juk tavo dėka mes čia susitikom, tu norėjai išgirsti ką mes veikiam, nes tau tai parūpo. Tai mes apie tai ir šnekam, gaišdami savo ir tavo laiką. Kodėl mes tą darom? Bent jau aš dėl to, kad turiu laiko iki skrydžio... Kitaip tiesa pasakius.. O ji?
Nr. 3 Man šiaip įdomu, aš jau seniai neskirstau žmonių į draugus ir ne... Kai įdomu šneki, kai ne nusispjauni ir nueini.. Man atrodo, prie šitos mano teorijos prisidėjo ir vienas vaikystės draugas...
Nr. 1 Netaip kaip tikėjausi pakrypo mūsų pokalbis... Bet ką jau... Beje, kai kalbėjom telefonu sakei išvyksti į Paryžių?
Nr. 2 Taip.
Nr. 1 Ir kokie vėjai ten tave neša?
Nr. 2 Kaip jūs visi sakot menininkai nieko konkretaus neplanuoja, tai sakykim mūzos kūrybai ieškosiu...
Nr. 1 O rimčiau?
Nr. 3 Juk tau jau atsakė, tai sakyčiau pakankamai rimta.
Nr. 1 Nejaugi taip be aiškaus tikslo?
Nr. 2 Cha tikslą aš turiu, bet kolkas jo neįvardinsiu, elgiuosi kaip tu prieš kelerius metus, tegu jis bus pasakytas kitam mūsų susitikime, gal po 4, 8 metelių, a? (su ironiška šypsena).
Nr. 3 O man kažkaip jau vien pati kelionė yra tikslas, tikslas į kažką naują - žmonės, aplinką.. Į savęs pažinimą..
Nr. 1 Aš geranoriškai su jumis čia susitikau, o jūstik ironizuojat, kritikuojat mane?.. Ką aš jums blogo padariau?
Nr. 2 Gal tiesiog užmiršai?..
Nr. 3 Nieko, būtent, kad nieko jau tiek metų nedarei.. O dabar nori kažką vel atkurti iš naujo..
Nr. 1 Noriu, bet kaip matau tik aš vienas.. Na kaip norit ir gyvenkit tam savo uždaram ratelį -  menininkas (cha) niekas tavęs nežino, niekas to tavo meno nėra net matęs.. Ar pardavei bent ką...? Aš bent darbą turiu, perspektyvas, sau šį bei tą leisti galiu?.. O jūs?..
Nr. 3 O mes ką galim, ar tu žinai?
Nr. 1 Žinau, jūs galit daug moralizuoti kitus...
Nr. 3 Ne, net nebandžiau to daryti, jei taip daryčiau būčiau priminus tau senai planuotą susitikimą į kurį taip ir neatėjai, nes tuomet atsirado svarbesnis reikalas - susitikimas su perspektyviaisiais kolegomis, kaip juos įvardinai..
Nr. 2 Nustebinai, maniau tik su manim taip tau gaudavosi, kai planuodavom kavos išgerti...
Nr. 1 Viskas, gana, išeinu!
Nr. 3 Man jau irgi laikas keliauti iš čia, pokalbis darosi...
Suskamba Nr. 1. Telefonas.
Nr. 2 Matyt jau svarbiąjam žmogui iš darbo skambina (su ironija)...
Nr. 3 Žinai, pasakysiu ką mes turim, jis ne, -  laisvę. Nuo savo begalinių tikslų, kurie uždaro į rėmus, nuo begalinių ambicijų, planų, kuriems pasitelkiamos visos įmanomos ir neįmanomos priemonės..
Nr. 1 rimtai ir šaltai kalba telefonu:
-Aišku, nekokia situacija. Įmanomas koks nors sprendimas?
Pašnekovas: -Dabartinėje situacijoje jokių gydymo metodų jums pasiūlyti negalime.
-Netikėta. Kiek liko?
Pašnekovas: Pusmetis, gal metai. Nedaugiau.
-Aišku...
Padeda ragelį, renkasi daiktus, keliasi eiti.
Nr. 3. Mes čia išsiaiškinom, turim laisvės galimybę.
Nr. 2 Na bent iš dalies.
Gerokai pritilusiu, bet vis tiek tvirtu balsu.
Nr. 1. Turit. Ir aš greit turėsiu...
  
  

2014-09-01 11:44
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2014-09-01 12:16
Ana supynėse
Nelabai...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą