Rašyk
Eilės (78142)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Sekmadienis 23. 50  - Pirmadienis 1. 45

Mašinų stovėjimo aikštelėje slinkau tarpueiliu tarp įvairiausių automobilių ir ieškojau tokio, kuris galbūt tiktų. Apie automobilį mintis atėjo jau senokai, bet kaip bebūtų keista, miesto gatvėse, kurias praėjau, nė vieno tinkamo nesimatė, nes jau mintyse buvau atmetęs galimybę bandyti užvesti benzininį ar dyzelinį variklį. Nežinojau, kaip pokyčiai žemėje gali paveikti kuro padavimo sistemą, todėl baiminausi gaisro ar net sprogimo. Automechanikas buvau prastas.
Bevaikštinėdamas, praėjau pro savo namą, tačiau nesiryžau užeiti. Kam? Jame buvau jau senokai, ar verta apokalipsės akivaizdoje aitrinti širdį prisiminimais? Nieko svarbaus juose nėra. Nupėdinau tolyn. Štai tuomet ir pagalvojau apie tą aikštelę. Ji buvo įrengta atokiau nuo centrinės gatvės, apsupta daugiaaukščių namų ir apšviesta vienišu šviestuvu, kuris stypsojo šalia ištuštėjusios sargo būdelės. Čia stovėjo apie trisdešimt automobilių. Galiausiai, jau ties eilės galu prožektorius ant vienos mašinos apšvietė į elektros kištuką panašų ženklą. Radau! Apžiūrėjau mašiną nuodugniau. Galėtų būti mažesnė. Tačiau ar turiu iš ko rinktis? Įlipau į saloną. Raktelio spynelėje nebuvo, bet buvau matęs filmuose, kaip yra sprendžiama panaši problema. Pistoleto rankena sulaužiau plastmasinę apdailą ir ištraukęs laidus iš spynelės juos tarpusavyje sujungiau. Įjungiau priekinio važiavimo pavarą ir palengva nuspaudžiau akceleratorių. Automobilis negarsiai suburzgė ir truputį pajudėjo iš vietos. Gerai, tam kartui pakaks. Sustojau, vėl atjungiau laidus ir užkišau juos į skirtingas puses, kad mažiau matytųsi. Ne kažin kokia apsauga, bet vis vien.
Išlipęs nupėdinau ir atsidariau bagažinės dangtį. Norėjau patikrinti, ar prireikus rasiu būtinų įrankių. Viskas buvo gerai -  bagažinėje stovėjo nemaža įrankių dėžė, šalia gulėjo tvarkingai paguldytas hidraulinis keltuvas.
Jau norėjau čiupti už dangčio, kad jį uždaryčiau, bet pakėlęs akis pamačiau priešais stovinčiame name šviečiantį langą. Trečiame aukšte. Kūną nevalingai nukratė šiurpas. Galėjau garantuoti, kad visai neseniai name visi langai buvo tamsūs.
Langas buvo užtrauktas užuolaida, tačiau matėsi kaip jame išryškėjo tamsus siluetas. Negalėjau suprasti, ar žmogus stovi į langą pasisukęs priekiu, ar užpakaliu. Po kelių minučių žmogysta lėtai sumosavo ranka, lyg baidydama nuo savęs musę. Iš vienos pusės, po to - iš kitos. Po minutės šviesa lange užgeso.
Kokios dar musės tokiu metu? Jos dar neatbudusios iš po žiemos miego. Tada dingtelėjo mintis, priversdama pasijusti dar nejaukiau - jis kažkam davė sutartą ženklą.
Kiek įmanoma tyliau užtrenkiau dangtį. Net nežinojau, kaip reikėtų dabar elgtis. Nusprendžiau, kad Linai kol kas nieko nesakysiu, o toliau matysim. Tada pasukau „namų“ link. Dar kartą atsisukęs žvilgtelėjau, kad įsidėmėčiau langą buto, kuriame kažkas gyveno. Kūnas buvo išpiltas šalto prakaito. Bekeliaujant atgal, porą kartų man pasidingojo, kad vėl akies krašteliu mačiau judesį, tačiau nebuvau tvirtai tuo įsitikinęs. Galbūt, dariausi paranojiškas. Jau buvau bepraeinąs pro prekybos centrą, bet sukirbėjo nauja mintis. Trečią kartą  per šiandien dieną įėjau į parduotuvės  salę. Šį kartą vėl nedegiau šviesos.
Jaučiausi jau kaip namie. Pakankamai gerai žinojau, kur kas guli. Pasiėmiau nemažą kuprinę ir prikimšau į ją negendančių maisto produktų, bei įvairių gėrimų. Įsimečiau žiebtuvėlių bei degtukų, degaus skysčio, kitų daiktų, kurių gali prireikti ateityje. Kuprinę įkėliau į baldine plokšte aptvertą vietą, kur anksčiau sėdėdavo viena iš kasininkių, ir jau norėjau spūdinti lauk, tačiau prie durų sustojau lyg įkastas. Lauke, prieš išėjimo duris, išsišiepęs tupėjo didžiulis rudas šuo.
Žmogus, matyt, taip sutvertas, kad pavojaus akivaizdoje pirmiausia galvoja apie blogiausius dalykus. Aš pirmiausia pagalvojau, kad šis šuo, sergsti duris, gavęs komandą iš šeimininko. Šeimininkas gi, tuo metu kur nors daro negerus dalykus. O jei tas „kur nors“ yra ligoninėje? Kas tada?
Tekinom pasileidau gilyn į salę, susiradau dar vieną kuprinę ir pasukau prie mėsos produktų. Iš vitrinos spėriai rinkau ir kroviau į kuprinę didžiulius mėsgalius, kumpius arba vien kaulus, ant kurių mėsos beveik nebuvo. Bus gerai, kai reikės laimėti laiko. Buvau spėjęs suvokti, kad tokių neprašytų svečių  su laiku gali tik daugėti. Užsiverčiau kuprinę ant pečių, į rankas pasiėmiau dar porą mėsos gabalų ir nukūriau išėjimo link.
Pravėręs duris, šuniui po kojom nutėškiau mėsos gabalą. Jis lėtai pasilenkė, apuostė, pastumdė snukiu, tačiau neėdė. Apstulbau. Čia dabar kas? Netinkamai paserviruota? Ar porcijos dydis neįprastas? Numečiau antrą. Galbūt skanesnis. Nė velnio. Šį kartą šuo į mėsgalį tik abejingai dėbtelėjo.
Kadangi nebežinojau ko griebtis, o laiko gaišimas galėjo būti pragaištingas, išėjau pro duris ir pasieniu nuslinkau į tamsą. Grįstoje aikštelėje ties pastato galu išlupau vieną nedidelę grindinio trinkelę. Pasukau ligoninės link, tačiau užmačiau, kad šuo atsilikęs per kokis penkis žingsnius seka mane iš paskos.
- Geras šunelis, - užkalbinau, vis mąstydamas, kada jis man kibs į gerklę. – Rudas. Vadinsiu tave Rudžiu, gerai?
Jis neprieštaravo. Tačiau ir toliau bindzeno man iš paskos. Neapsikentęs neaiškios situacijos, žengtelėjau prie jo. Jis nebėgo. Man lėtai prislinkus per ištiestos rankos atstumą, urgztelėjo ir visu kūnu prisiplojo prie žemės. Atsargiai ištiesiau ranką jam prie nosies. Jis ją apuostė ir lyžtelėjo. Tada jau be baimės paglosčiau jo keterą ir užausius. Supratau, kad įsigijau draugą. Vadinasi, šeimininko arti neturėtų būti.
Trasą atgal į ligoninę pasirinkau tokią, kuria dar nė karto nėjau, nors ir nejauku buvo spūdinti neapšviestomis vietomis.
Galiausiai pasiekiau vietą iš kurios jau matėsi ligoninė ir, užlindęs už gretimai stūksančio namo kampo, palaukiau kokias penkias minutes akylai dairydamasis. Rudis ramiai tupėjo per žingsnį nuo manęs. Nieko įtartino nepastebėjęs, patraukiau į pastatą. Pačiupau už rankenos ir norėjau kuo tyliau atidaryti duris, tačiau jos nepasidavė.
Durys buvo užrakintos iš vidaus.

Pirmadienis 1. 45  - 2. 50

Dar kartą paklebenau rankeną. Prisiminiau, kad būdamas viduje duris visada užrakindavau „prancūziška“ spyna, kuria galima užrakinti iš vidaus be rakto. Ką visa tai reiškia? Liną palikau miegančią, o ir manęs juk viduje nėra. Kas ten šeimininkauja?
Į galvą lindo įvairios mintys. Ar tai reiškia, kad Lina dabar pavojuje? Tačiau už durų nesigirdėjo jokio triukšmo. Nuėjau aplink pastatą, tikrindamas ar nėra atidarytų langų. Vieną langą radau paliktą mikroventiliacijos padėtyje – varčia, stumdoma ranka, truputį judėjo ir baladojosi. Pamaniau, kad įdėjęs šiek tiek pastangų, turėčiau sugebėti jį atidaryti. Rudis lakstė netoliese.
Kaip tik tuo metu išgirdau kažkokį įtartiną garsą kitoje pastato pusėje, šuo lodamas pasileido ton pusėn, apibėgdamas pastatą iš kairės. Aš nuskubėjau į dešinę. Ties pastato kampu luktelėjau, pasigirdo artėjantys žingsniai ir netrukus į mano glėbį įvirto įsibrovėlis. Užsimojau, norėdamas jam trenkti trinkele, kurią vis tebelaikiau rankoje, tačiau paskutinę akimirką susilaikiau – pažinau Liną.
- Ką tu čia veiki? – užrikau. Sukilo apmaudas – žmogus, kuriuo bandau pasirūpinti, man dar tampo nervus.
- Kęstai? Ačiū dievui, čia tu! – ji virpėdama prisiglaudė prie manęs. – Jau maniau, kad išprotėsiu.
Ar begalėjau ant jos pykti? Rudis atbėgęs ir tas pradėjo glaustytis abiem apie kojas. Protingas šuo.
Nuėjome prie atviro lango, pro kurį išlipo Lina.
- Aš tave kilstelsiu, o tu įlipsi į vidų. Paskui įleisi mane.
- Kodėl? – ji nesuprato.
- Žinai geresnį būdą patekti vidun?
Ji gūžtelėjo pečiais ir papurtė galvą. Pakėliau ją, ji įsitvėrė lango rėmų ir šmurkštelėjo į vidų o aš nupėdinau prie laukinių durų.
Rudžio į vidų neleidau – tegu saugo mus iš lauko.
„Valgomajame“ užkaičiau virdulį, ruošiausi užplikyti Linai mėtų arbatos, kad ji apsiramintų. Kol užvirė vanduo, ji man papasakojo, kas čia atsitiko. Ji prabudo nuo triukšmo. Kažkas trinktelėjo į skardinę lango palangę, o paskui į stiklą. Ji pamanė, kad kažkas nori įlipti pro langą. Neišgirdusi, kad aš kažkaip reaguoju į triukšmą, ji nuėjo manęs žadinti, nes manė, kad miegu gretimoje patalpoje.
“Aha, štai tavo melas ir iššifruotas” – nelinksmai pagalvojau.
Tačiau ji niekur manęs nerado. Supanikavo. Pirmiausiai nubėgo užrakinti laukinių durų, o paskui žvalgėsi pro langus ar nepamatys ką nors įtartino.
Po gero pusvalandžio ji, nors ir sunkiai, įžiūrėjo žmogų ilgai stypsojusį prie gretimo namo ir pasukusį ligoninės link.
- Kodėl nepagalvojai, kad ten galiu būti aš? – susidomėjau.
- Tamsoje aš nieko neįžiūrėjau, mačiau tik tamsų siluetą. Tu niekada juk nestoviniuodavai priėjęs pastato. Antra, tu dar niekada nesi parėjęs iš tos pusės, kur mačiau tą žmogų. Be to, nors tu mane laikai kvailele, aš supratau,  kad mums būnant parduotuvėje, tu kažką pastebėjai. Ir tai tau nelabai patiko.
- Iš kur taip viską gerai žinai? – susirūpinęs pasmalsavau.
- Iki tol tu visada vaikščiojai apšviesta gatve, - tyliai pratarė Lina ir pažvelgė man į akis. - O tada grįžome kažkokiais užkaboriais.
Ką gi, iš principo įtikinama. Supratau, kad apie šviesą lange tikrai jai nesakysiu. Ji dabar ir taip pilna įvairių  fobijų. Tačiau turėjau prisipažinti, kad turima informacija ir man dirgino nervus. Taip ramiai, kaip iki šiol, po miestą vaikštinėti nebegalėsiu.
Kaip toliau rutuliojosi įvykiai šiame pastate supratau ir be pasakojimo. Nesupratau tik vieno - kaip ir kur ji būtų pabėgusi nuo šuns?
Ji nustebusi į mane pažvelgė ir pasakė, kad jokio šuns pro langą nepastebėjo.
Sėdėdami gėrėm arbatą, ji jau buvo apsiraminusi ir ją pastebimai pradėjo lenkti nuovargis.
- Žinai apie ką aš mąsčiau stovėdama ir drebėdama prie lango? – ji paklausė tyliai. Nesulaukusi atsakymo tęsė. – Aš mąsčiau apie tai, kad štai aš jau susitaikiau su mintimi, kad mes mirsim, tačiau taip norėtųsi prieš mirtį nors trumpam pamatyti saulę.
- Saulę? – perklausiau. -  Ko galėčiau tikėtis iš tavęs, jeigu ją parodysiu?
- Visko, ko tik panorėsi, …  - pažadėjo rimta veido išraiška ir siurbtelėjo arbatos.
“Bet nė nesvajok“- mintyse linksmai užbaigiau jos frazę.
- Sutarta, - užtvirtinau.
Po penkių minučių ji jau snaudė, nepatogiai įsitaisiusi ant kėdės. Pamėginau įsivaizduoti, ką jai teko patirti per pastarąsias dienas. Baisu. Paėmiau iš jos rankų tuščią puodelį, pastačiau ant stalo. Tada pakėliau ją ant rankų. Ji rankomis apsivijo mano kaklą. Nunešiau ir atsargiai paguldžiau į lovą, kaip ir pirmą kartą apkamšiau.
- Visko, ko tik panorėsi, brangusis, - ištarė Lina.
Jau norėjau atsakyti, kad supratau ir man tas tinka, tačiau pažvelgęs į ją, nusprendžiau, kad neverta.
Lina kalbėjo per miegus.
2014-04-16 20:33
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2014-08-19 12:05
Aurimaz
Marquise užbėgo už akių, bet visgi pakartosiu - personažų veidų trūksta. MC dar dar, bet mergiotė labai neaiški.
Dalys ir jų atskyrimai. Iš praktikos žinau, jog būna dienų, lyg tyčia, kai nieko gero nevyksta. Žinoma, tai ne ta situacija, kai už lango vyksta kažkokie kataklizmai, bet vis tiek - kai matau, jog autorius pasiryžęs aprašyti KIEKVIENĄ dieną nuo minutės iki minutės, darosi nejauku. Normaliai pakaktų neminėti dienų bei laiko, o geriau susikoncentruoti į įdomesnius įvykius, net jei tarp jų prabėgo nežinomas, truputį ilgesnis ar trumpesnis laiko tarpas. Antraip susidaro įspūdis, kad autorius kūrybines galias aukoja laiko tarpų apskaičiavimams.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-05-24 13:09
Damastas
Nenoriu nieko izeisti ir kazkam advokatauti, bet visa sita Renault spyneliu kompetencija, turbut byloja apie impotencija literaturineje plotmeje. Galbut merginoms ir padaro kazkoki ten ispudi,"ismanymas" apie ginklus ir technika, bet juk sneka visai ne apie tai, ar ne? Gal reiketu pries komentuojant paklausti saves, del ko, vis delto, mes cia visi susirenkam.

Antra vertus, kazkiek pavydziu zmonems turintiems tiek laisvo laiko iki panagiu lukstenti visiskai bereiksmius epizodus.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-04-30 01:38
St Sebastianas
Perskaičiau autoriaus atsakymą Marquise ir užbaigsiu automobilių temą. Seniai seniai spynelė tebuvo kontaktai. Vienas kontaktas pajungti bendrą elektros sistemą ir antras - įjungti starterį. Dabar šialia spynelės yra toks brudas kaip imobilaizeris. Jis tikrina ar rakte yra atitinkama mikroschema, jei jos nėra, automobilio kompiuteris neleidžia kurti automobilio. Imobilaizerio atjungimas įmanomas tik prijungus kompiuterį, o kai kuriais atvejais ir tai reikia daug pažaisti.

Tarkime 1996 metų Renault Megane užkurčiau. Ten viskas primityvu. Tačiau 2001 metų Renault Scenik, kurio pusę galiu išardyti ir sudėti užmerktomis akimis - net nebandyčiau. 

Iš elementarių apsaugos priemonių galiu paminėti automobilio neužsivedimą kol neišjungtas gamyklinis užraktas. Priėjai prie automobilio, paspaudei knopkę, kad atsirakintų durelės - motoras užsikurs. Žinoma, su sąlyga, kad raktelyje yra teisinga mikroschema. Jei su knopke užsirakini automobilio viduje ir bandai užkurti mašiną - ji nesikurs.

Esu tikras, kad 90% vyrų, vairuojančių automobilius kiekvieną dieną nesugebėtų be raktelio užkurti automobilio kurį vairuoja.:) Jei kils noras padiskutuoti - gali brūkštelėti žinutę.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-04-30 01:19
St Sebastianas
Oho. Likau maloniai nustebintas. Jau seniai neskaičiau tokio puikaus komentaro kaip Marquise. Respektas. Jei žinočiau, kad po savo kūriniu sulaukčiau tokio išsamaus rakinėjimo, jau dabar mesčiau savo šedevrą į eterį.:)

Na, kūriniu negaliu taip pasidžiaugti. Vis dar įdomu kas vyks toliau, tačiau vis dėl to labai trukdo daug nelogiškų smulkmenų. Tikriausiai visi tave užknis su tuo automobiliu, bet elektromobilį užkurti sunkiausia. Paprieštarausiu Meškiukui. Nuo spynelės gali eiti nuo trijų iki dafiga laidų. Kai kurias senas lupenas tikrai gali lengvai užkurti laidais. Naujesnėse, galima sakyti, kad nuo kokių ~2000 metų beveik visose įmontuota daug šlykščių apsaugų.

Pati atmosfera man patinka labiau nei personažai. Tuščias miestas su keliomis gyvomis (na, bent mes verčiami manyti, kad gyvomis) sielomis. Kad ir nelogiškai veikiantis gatvių apšvietimas. Kęstas, jei nemaišau pagrindinio veikėjo vardo, labai pasitiki savo dujinuku, ypač netinkamais momentais. Tarkime, šuo yra realus tokio ginklo taikinys. Žmogus postapokaliptiniame pasaulyje - mažiau tikėtina. Kodėl nenulėkus iki policijos, kurioje turėtų būti pasilikę ko nors rimtesnio. Pagalvojau, kad Project zomboid yra visai neblogas pasaulio pabaigos simuliatorius. Juk ne kiekviename žaidime gali pasisemti vandens iš unitazo.:]

Jei autorius nenusivažiuos, manau perskaitysiu šį serialą iki pabaigos. 
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-04-26 12:00
Meškiukas
Herojus toks super duper, kad vien pažiūrėjęs keletą filmų jau moka mašinas užvedinėti. Ar tai tau pačiam bent įtikinamai skamba? Pagalvokim - pačioje spynelėje laidų niekas nesujunginėja, jie kur kas žemiau. Atleisk, bet nors ir esu matęs daug filmų su panašiais pokštais, tačiau tikrai nesugebėčiau kuriuos laidus reikia sujungti. Kiek jų išvis yra? Senesnėse mašinose ~6, naujesnėse - geras kuokštas ir dauguma pasikartojančių spalvų.
Gali atrodyt kad toks kabinėjimasis bereikšmis, tačiau kai tokių detalių yra daugiau, skaitosi, nepyk, nelabai skaniai. Dar norėčiau kabinėtis dėl hidraulinio keltuvo bagažinėje, bet tiek to. Čia toks 50/50.
"Iš vitrinos spėriai rinkau ir kroviau į kuprinę didžiulius mėsgalius, kumpius arba vien kaulus, ant kurių mėsos beveik nebuvo". Turbūt pats maisto neperki? Na, ta prasme, kiaulienos šoninės ar jautienos kumpio? Tu mini, kad gabali buvo didžiuliai. Tai suprantu kad gerokai virš 2kg. Tiki, kad daug tokių prisikrausi ir dar daugiau paneši? Aš, kaip etatinis Meškienės tašių tampytojas, galiu patvirtint, kad užsi**si be mašinos tokias kuprines nešioti. Ir išvis - kodėl mėsos? Kur juos kepsi? Kaip laikysi kad nesugestų, neimtų pelyti? Kodėl ne lengvai pasisavinamo ir daug energijos turinčio produkto kaip riešutai, sausi gaminiai, ilgai negendantys konservai?
Tavo kūrinys turi dvi ašis - super/duper herojus susirenka absoliučiai nereikalingus daiktus ir - super/duper herojus bendrauja su mergina. Daugiau nevyksta nieko.
Siūlyčiau pradžiai bet trumpam permesti akimis išgyvenimo vadovus, o tada jau iš tos informacijos viską lipdyti. O antras pastebėjimas - 3 dalis, o herojai neturi išskirtinių bruožų, asmenybių, aplink niekas nevyksta, kitaip sakant- du parduotuvės manekenai dideliame baltame kambaryje. Kūrinys tikrai nėra tragiškas, tačiau pernelyg mažai prie jo dirbta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-04-22 07:27
Damastas
Sunku ka nors bepridurti po tokio issamaus komentaro. Jeigu vis delto nekreipti demesio i pasitaikancius alogzmus ir fantastiskas fantazijas, galvociau, kad pasakojimas, nors ir vienpusis, taciau gan sklandus ir itraukiantis. Sioje dalyje pakankamai gerai vystomas baimes faktorius.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-04-18 10:00
Marquise
Techninės smulkmenos

I dalis

Laikas ir data nežinoma <...> Abiem rankomis buvau įsikabinęs į vairo viršų...
-> data ir prieš tai nebuvo žinoma. Jei reikia, siūlyčiau keisti tiesiog “Nežinomas laikas” ar pan.
-> o ar galima įsikibti į vairo apačią? :) šioje vietoje pilnai užtenka “įsikibęs į vairą”.

ar mašina nepasiruošusi nerti giliau” -> kažkaip keistai skamba, labai suasmeninta toji mašina.

Atsegiau diržą. Kaire ranka pravėriau dureles.” -> ne visas detales reikia suminėti. Tarkime šioje vietoje (pasitaiko panašių vietų ir toliau tekste) jau perlenkta: o kuria dar ranka būtų galima atidaryti vairuotojo dureles. Jei herojus darytų tai kažkaip kitaip, nei įprsta ir tai būtų svarbu siužetui, tuomet tai būtų galima paminėti. Dabar tai tiesiog perteklinė informacija. Ja nieko naujo nesužinom, tekstas nuo to nei gražesnis, nei įtaigesnis netampa. Tik ilgesnis.

bei rankiniu būdu pakraunamą prožektorių” -> kaip pakraunamą? Čia tikrai tokių būna ar čia kažkokia keista formuluotė?

II dalis

Sunkiausia buvo įsisąmoninti, kad iš gyvenimo man išsibraukė ištisos dvi paros” -> baikit jau - rimtai? Visas pasaulis išskrido į mėnulį, herojui liko gyventi ne daugiau poros dienų, o jam vis tiek sunkiausia įsisąmoninti, kad pramiegojo 2 dienas???

Žaizda vaikinuko galvoje. Jei jis prasikirto galvą per avariją, prieš dvi dienas, tai ten jau seniausiai susiformavęs šašas. Net susiūtas chirurginis pjūvis per tiek laiko sukimba, tad nubrozdinimas… Tikrai nėra ten ką valyti su antiseptikais. Na supratot mintį.

Pamąstymas: ateinate į parduotuvę, kurioje viskas veikia (tarkime), žinote, kad galite ilgai nebegyventi. Rimtai rinktumėtės nusibodusį alų ir dešrytę? Nenorėtumėte išmėginti kokio prabangaus gėrimo ar maisto, kurio sau iki tol neleisdavote? Kažką ypatingo? Nesurengtumėte sau padorios „paskutinės vakarienės“?

juk po „dulkių dangumi“ nebuvo jokio skirtumo – diena ar naktis” -> va tik šioje vietoje ir supratau, kad tamsu yra greičiausiai dėl to, kad visos dulkės pakilo ir suformavo debesį. Iki tol maniau, kad tai dar kažkoks kataklizmas, kurį Lina/ Kęstas pamiršo paminėti. Manau, kad būtų aiškiau, jei ši informacija sufigūruotų ankstesnėje stadijoje.
Taip pat šioje vietoje šmėstelėjo - ar nebūtų gražus pavadinimas “Po dulkių dangum”. Dabartinis toks labai informatyvus ir sausas. Lyg juo norėtųsi papasakoti dalį istorijos, bet ne suintriguoti. Čia pasvarstymas.

III dalis

bet buvau matęs filmuose, kaip yra sprendžiama panaši problema. Pistoleto rankena sulaužiau plastmasinę apdailą ir ištraukęs laidus iš spynelės juos tarpusavyje sujungiau” -> va čia tikrai nepatikėjau. Ne viską pakanka pamatyti, kad žinotum, kaip daroma ir galėtum pakartoti.

pasisukęs priekiu, ar užpakaliu” - gal geriau “veidu ar nugara”?


Bendri pastebėjimai

Fantastika yra slidus žanras, nes reikia fantazijas ir tai “ko nebūna” perteikti taip, “kaip būna”. Negalima prasilenkti su logika. Galite sugalvoti nebūčiausius dalykus, tačiau jų egzistavimas, turi būti logiškas, priežasčių - pasekmių ryšiai išlaikomi. Jūsų kūrinio atveju vietomis to trūksta. Dabar apie viską iš eilės:

> Pirmas didelis nelogiškas teiginys, kuris kol kas (iki III dalies pabaigos) figūruoja kaip vienas kertinių, yra tas, kad visa žmonija pakilo nuo žemės paviršiaus per 2 paras. Pamėginkite paskaičiuoti. Pasak teksto visa Lietuva buvo evakuojama iš 5 punktų, į kuriuos leidosi laivai kas 4 val. Vadinasi po 6 laivus per parą, viso 30  skrydžių. Tarkime Lt vis dar 3 milijonai žmonių, taigi vienu reisu turėjo būti išgabenama nei daug nei mažai - 100.000 žmonių. T.y. maždaug visas Panevėžys ar Šiauliai. Taigi, nepasakant skaitytojui, kokia technologija tai įmanoma, tai skamba jau ne kaip fantastika, o kaip fantazijos. Jei nerealu Lietuvoje, tai ką jau kalbėti apie milijoninius pasaulio miestus. Jau nekalbant apie tai, kad tuos žmones reikia surinkti ir atgabenti, pagalvokite apie srautus į tuos surinkimo taškus. Pagalvokim apie kosminius laivus/ raketas: kokios talpos ir pajėgumo turėtų jie būti ir kokia nereali flotilė tą darbą galėtų nudirbti.
Lygiai taip pat nerealu, kad visa žmonija taip greitai priėmė naujieną, kad jie išskrenda iš žemės. Sakote, kad visi mobilizavosi, susirinko ir pakluso, be jokių maištų, abejonių ir tt.? Hmm...
Su tuo susijęs ir antrasis neįtikinantis teiginys - žmonės persikėlė į kolonizuotas planetas, kurias surado, dalinai apgyvendino ir aprūpino pirminiais ištekliais JAV. Tokio masto projektai susiję su milžiniškomis investicijomis bei resursais. Net jei manytume, kad statybines medžiagas, naudotas kolonijoms įkurti, jie ėmė vietines, vis tiek turėjo vykti milžiniškas žmonių darbo jėgos (fizinės ir intelektinės) eksportas iš žemės. O tai sunkiai įgyvendinama nesukeliant visuomenės susidomėjimo ir dirbant slapta. Nemanau, kad tai galėtų būtu nuslepiama. Jau nekalbant apie tai, kad skrydžiai iš žemės turėjo taip padažnėti, kad tai būtų buvę pastebima kiekvienam aklam.
Sekanti hipotezė, kuriai kyla natūrali priešprieša - tarkime tikrai yra tos bazės ir visa kita, bet negi tikrai nesikerta su realybe tai, kad į jas būtų perkeliami visi žemės gyventojai? Visi, be jokios atrankos? Seniai, luošiai, nusikaltėliai politiniai neprietėliai, demokratinėms (jei viskam vadovauja JAV) idėjoms nepritariantys, atskalūnai, diversantai, ilgamečiai priešai ir tt.? Rimtai?
Jei ši žmonijos evakuacijos versija nėra vien autoriaus melas (sąmoningas skaitytojo klaidinimas, siekiant jį priversti patikėti versija, kuri vėliau bus paneigta) ir net tuo atveju, jei tai tikrai vien triukas, verta būtų pagalvoti, kaip ją pritempti prie realybės, kad nekiltų noras skaitant nepaliaujamai purtyti galvą.
Pradėkime nuo evakuacijos.
Verkiant reikia ilginti laiką, per kurį viskas vyksta. Taigi Kęstą reikia izoliuoti nuo pasaulio ilgiau. Galvokit apie kalnus, miškus, urvus, kitas teritorijas, kuriose neveikia ryšys ir kuriose žmogus gali gana pateisinamai būti vienas kokią savaitę ar pan. Suprantu, kad šie variantai gali netikti dėl tolimos dislokacijos (na juk po to veiksmas turi rutuliotis Lietuvoje, tad negalima jo nutrenkti į labai tolimą kraštą). Tada pagalvokit apie izoliaciją Lietuvoje. Man ekspromtu ateina tik mintis apie žmogų, kuris užsitrenkė rūsyje, mito konservais ir per kokias 10 d., supratęs kad pagalbos nesulauks, kažkaip išsikasė, išardė sieną ar pan.
Turėdami pakankamai ilgą laiką evakuacijai įvykdyti reiktų pagalvoti ir apie jos vykdymo būdą. Laivai, kaip befantazuotum neatrodo realu (jei atspirties taškas yra +- šių dienų pasaulis, kuriame egzistuoja tik keletą kosmonautų iškeliančios raketos). Gal reiktų pagalvoti apie kitus perkėlimu būdus. Aš ne fantastė, tad man į galvą ateina tik banali teleportacija.
Šiuos apsvarstymus galima išbraukti, jei Lina meluoja, tačiau tuomet kažkokios panašios abejonės turėtų rastis ir pagrindinio herojaus galvoje. Kad jos žodžiuose ne viskas skamba įtikinamai.

> Aplinkos sukūrimas. Nelabai aiškus tas išlikęs pasaulis. Kaip minėjau dėl tos “amžinos nakties” galima būtų paaiškinti kiek anksčiau. Taip pat nelabai aiški situacija su elektra ir vandeniu: tai jie šviečiasi prožektoriais, tai vaikštinėja apšviestomis gatvėmis, tai kramto jogurtus bei vyniotinius (kurie be šaldytuvų ilgai netemptų), tai keliauja maudytis į prekybos centrą. O ko negalima praustis ligoninėje? Ten jau tikrai turėtų būti ne vienas dušas. Ar čia kažkaip keistai paskirstyti tie resursai? Kažkaip liko neaišku.
Be to nepakenktų pagalvoti kiek daugiau apie tą pakitusią žemės gravitaciją. Gal net pasidomėti plačiau. Kaip tai paveikia objektus. Taip, skraido smėlis, po to pradeda sklandyti ir sunkesni objektai. O kas darosi su žmogaus kūnu? Kaip veikia jo organizmas sumažintos gravitacijos sąlygomis? Širdis plaka greičiau ar lėčiau, kaip tai keičia savijautą? Kaip keičiasi judėjimas (eiti sunkiau/ lengviau)? Kaip teka vanduo duše? Ar jis vis dar krenta, ar kanalizacija veikia kaip anksčiau? O gal vanduo (bent jo dalis) lieka miglos pavidalu kyboti aplinkoje. Siekdamas suskurti aplinką, kuri besąlygiškai įtikintų skaitytoją, turite apgalvoti kiekvieną žingsnį ir kiekvieną pokytį.

> Kur dingo emocijos? Pradėkime nuo Kęsto - nagi, jis ką, kasdien nubunda postapokalptiniam pasaulyje? Kur susitaikymo su tragedija stadijos? Turėtų būti bent užuomazgos: neigimas, pyktis, derybos, depresija, susitaikymas - tai stadijos, kurias išskiriamos pacientams, kuriems diagnozuojamos mirtinos ligos, tačiau vertinant situaciją, į kurią pateko pasakojimo herojus manau streso lygis (o kartu ir reakcija) turėtų būti artimi. Bent jau kažkokia emocinė raida. Nes dabar atrodo, kad jam tai kažkas įprasto ir ne taip jau labai stebinančio. Jis beveik tikėjosi, kad jo gyvenime gali tai nutikti jau savaime nerealiai skamba. Jei norite įtaigumo, parodykite, kaip herojus priima informaciją, kaip ji jį keičia, kaip keičiasi jo paties požiūris į situaciją, kaip kinta jo jausmai (kur neišvengiamumo ir mirties baimė?).

> Per daug detalių. Kartais užsižaidžiate, stengiatės suminėti viską iš eilės ir kyla įspūdis, kad galvoje kurtumėte sau filmą ir stengtumėtės jį perpasakoti. Mums, įpratusiems prie kino, nuo to pabėgti sunku. Žinau iš savo pačios patirties, tačiau literatūra - ne kinas. Pojūčiai joje kuriami ne per vaizdą, o per vaizduotės sužadinimą ir visų juslių sudirginimą (mes turime 5 pojūčius, nepamirškite jų, įtraukite juos visus į pasakojimą ir dar pridėkite emocijas) taip, kad skaitytojas pats susikurtų pasaulį savo galvoje. Jis gali būti šiek tiek skirtingas nuo Jūsų įsivaizduojamo (nieko baisaus, lai skiriasi), svarbu, kad skaitytojas rastų pakankamai detalių, leidžiančių jam sudėlioti tą iliuziją savo galvoje. Ir kad jis galėtų tikėti ta iliuzija.

> Herojai. Atmetus Kęsto reakcijos trūkumą, sakyčiau, kad jo portretas “apčiupinėtas”. Tačiau Lina yra visiškai beveidė. Jai labai trūksta detalių. Ir ne išvaizdos o reakcijų, emocijų, kažko, iš ko būtų galima susidaryti vaizdą, kokia ji kaip asmuo.

Žinau - prirašiau daug. Galbūt ne viskas bus naudinga, juolab, kad neaišku, kaip planuojate pasukti savo istoriją. Bet tikiuosi, kad kažką verto rasite.
Taip pat noriu pasakyti, kad perskaičiau su malonumu. Rašote lengva ranka ir mokate sužadinti smalsumą. Tikrai norėčiau pamatyti ir kitas dalis. Tad nemanykite, kad jei surašiau daug, tai reiškia, kad blogai - ne, tikrai nėra blogai. Bet juk visada gali būti geriau, ar ne ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą