Rašyk
Eilės (78168)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Reakcija apie perskaitytą straipsnį:
Oro uoste – pirmoji biblioteka be jokių įpareigojimų
http: //www. 15min. lt/naujiena/kultura/literatura/oro-uoste-pirmoji-biblioteka-be-jokiu-ipareigojimu-286-347545

Knygos knygos knygos... O štai ir biblioteka! Knygų motina, slaugytoja! Atrodo, žmogau, tu mokaisi visą gyvenimą, gvildeni savo dienas, jei esi pakankamai protingas (pabrėžiu PAKANKAMAI), ieškai rakto į paslaptingą knygų pasaulį. Tik staiga žiūri ir matai neregėtą vaizdinį – biblioteką oro uosto vidury ir pagalvoji Koks beprotis sugalvojo šią idėją... Juk šiuolaikiniams žmonėms, šių dienų jaunimui visiškai neaktuali literatūra, senos sudūlėjusios sutriušusios knygos. Na ir kas, kad už visa tai nereikia mokėti, na ir kas, kad tau suteikiama galimybė apšviesti savo menką protą didžiaisiais pasaulio klasikais, jų galingais išsireiškimais, pamokymais. Na ir kas, kad pats žymus rusų rašytojas Fiodoras Dostojevskis (rus. Фёдор Миха́йлович Достое́вский) teigė:,, Kai matau, kaip žmonės, nežinodami, ką veikti, prasimano apgailėtinų užsiėmimų ir pramogų, aš ieškau knygos ir tariu sau: vien šito pakanka visam gyvenimui. “ – juk mes to paties pasakyti negalime, tiesa? Ir kaip knygos gali pakakti visam gyvenimui? Ji nepamaitins, nemokės tau atlyginimo ar neaugins tavo vaikų, o gal... Jei tavo išsprogusios akys ir didžiulės smegenys, dėl kurių, žmogau, tavo galva tokia didelė, užčiuops ir atras kažką naudingo, kažką savo, pamokančio, patariančio... galbūt tada knyga pamaitins tavo sielą, bet bet kokiu atveju – ne skrandį.
Pačiame Talino oro uoste veikia tabako krautuvėlė, dėl kurios menkystos žudo paskutines miniatiūrines savo smegenų ląsteles net nesusimąstydami, kad vietoj cigaretės rankoje galėtų laikyti didįjį klasiką, kuris apšviestų ir padaugintų, išpūstų bebaigiančias sunykti ląsteles, bet ar jam to reikia, jei jis jaučiasi pakankamai protingas ir be viso to popierinio šlamšto?
Sakot, kad vietoj pasiimtos knygos reikia palikti kitą? Štai čia išsirutulioja dar keletas klausimų – kuris iš mūsų nešiojasi su savimi knygas? Kuris jas skaito skrisdamas lėktuvu ar jo belaukdamas? Vien apsižvalgius aplinkui matyti dirbančios rankos, tos, kurios nepaleidžia mobiliųjų telefonų, planšetinių kompiuterių, iPad'ų... Galime pamatyti tik keletą tokių žmonių, kurie vietoj šių žaisliukų skaito knygas, ne tokias kaip Kaip uždirbti milijoną, Automobiliai ar panašiai, o grožinę literatūrą! Taigi dar ne visi esame menkaverčiai, tačiau visi nykstame, tik vieni greičiau, kiti lėčiau. Ir pati biblioteka telieka kaip muziejus, į kurį užsuki pasigrožėti senienomis.
Ir kurgi daugiau, jei ne pačiame Facebook tinkle galėjo kaip virusas daugintis ir plisti ši naujiena apie pirmąją biblioteką pasaulyje, kuri nereikalauja knygų grąžinimo. Tai kaip dar galima tikėtis, kad jauni, veržlūs žmonių jaunikliai atplėš save, savo akis, kūną ir rankas nuo planšetinių kompiuterių ar savo išmaniųjų mobiliųjų telefonų, kurie ištikrų nėra tokie išmanūs, sumanūs ar protingi, ir įsidrąsins bent paimti knygą, kuri suteikiama nemokamai. Jaunų žmonių pasaulyje visuomet vyrauja baimė, kad tavo draugai, pamatę tave su knyga rankoje, tavęs nesupras, pradės tyčiotis, įžeidinėti, koks nuobodus ir neįdomus esi, bet ar jie kuo nors įdomesni už tave? Ar žmonės, kurie moka menkinti kitus buvo, yra ir bus pranašesni už tuos, kurie semiasi žinių ir išminties juodai baltuose klasikų kūriniuose? Anglų rašytojas Džozefas Adisonas (angl. Joseph Addison) sakė:,, Žinios – tai vienintelis dalykas, kuris išaukština viena žmogų prieš kitą. “ Taigi, skaitantis žmogau, tu esi ir visuomet būsi mažiausiai vienu ar keliais laiptais aukščiau belipantis į didžiausią Cheopso piramidę, bekopiantis į Džomolungmą (Everestą – kaip bepasakytum, taip nesugadintum), nei tas, kuris ropoja žeme, net nedrįsdamas pažvelgti aukštyn.
2013-11-29 12:57
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 2 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-11-29 15:30
Juozas Staputis
Mintis iš tiesų įdomi ir problematiška.Rašinyje mintis sutelkta į apraišką.Suprantu, kad čia tik įžanga ir autorė paskesniuose kūriniuose sužibės literatūriniais perlais.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą