Rašyk
Eilės (78155)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







antra diena kovoju su (savo) pasaulio beprotybe.

sekasi švietėjiškai: sužinojau, kokia didvyrė buvo Alma M. Karlin, net savo gyvenimo metais sugebėjusi daryti didžius dalykus, įrodydama, moterų stiprybę bei įtaką ir nepriklausomybę XXa pradžioje, kuriai nesutrukdė nei II pasaulinis.
(Visas filmas čia: http: //www. cultureunplugged. com/documentary/watch-online/play/9255/Alma-M--Karlin---The-Odyssey-of-a-Lonely-Woman)

taip pat matydama dešimtis tūkstančių mirštančių nekaltų žmonių Šri Lankos civilinio karo aukų (filmas čia: http: //www. channel4. com/programmes/sri-lankas-killing-fields/4od) ''nes valdžia taip sugalvojo'', o Jungtinės Tautos tesugeba pakomentuoti: ``Mums buvo liepta išvykti ir mes paklusome įsakymui`` Pakluso. Tūkstančiams žmonių maldaujant pasilikti, kad paliudytų neteisybę ir nusikaltimus. Taip, tas beprasmis žudymas ir žmonių abejingumas išves mane iš proto. Kaip ir vieną dieną išves papročiui nesugebėjimas atsakyti, ar mes iš prigimties tokie žiaurūs? Nes, kai prasideda karas, kareiviai ima daryti dalykus, kurių nėra įsakymuose: prievartauti moteris, nukankinti vaikus bei pažeminti vyrus, žodžiu visais nesuvokiamais būdais demonstruoti savo viršumą ir brutaliausiais būdais juo naudotis kaip įrankiu reikšti savo ``neapykantą``. Neapykantą kylančią iš kur? Neapykantą kaimynams (kaip kad atsitiko Ruandoje), neapykantą nekaltiems vaikams, moterims bei vyrams, su kuriais ėjo koja kojon daugybę metų ir staiga valdžiai įsakius ``nekęsti``, visi paklūsta, jau neminint žydų genocido, kuomet šiam įsakymui pakluso kone pusė pasaulio. šiaip sau, nes kažkas taip pasakė. o tada kita pasaulio pusė tyli ausis suglaudus, kad tik jų neužkliudytų..

``Pasaulio bendruomenė, pasaulio bendruomenė`` komentuoja Jungtinių tautų atstovai rimtais veidais, tuo tarpu tų pačių Jungtinių Tautų duotu įsakymu, jų atstovai šalinosi greičiau nei bombos spėjo traiškyti nekaltus Šri Lankos žmones. Ar nebaisu, kai pagalvoji, kaip ilgai visas šitas tęsiasi?  Bet šiais laikais, turint visas dabartines žiniasklaidos priemones, ``Pasaulio bendruomenė`` (o tarp jų ir aš) saldžiai nueis miegoti paskaičiusi BBC naujienas, kad būtent šiandien prasidėjo karas tarp Gazos ir Izraelio.

Ir gavusi  draugės laišką iš pirmų lūpų, patvirtinantį, kad krenta bombos ir miršta nekalti žmonės (abiejose barikados pusėse), kad nereikia tikėti Izraelio žiniasklaida ir kad tikroji konflikto priežastis - Palestinos okupacija taip ir lieka ``Pasaulio bendruomenės`` nepastebėta jau daugybę metų ir šalys (tarp jų ir Lietuva) nesugeba paremti tos pusės, silpnos bet teisėtai nusipelniusios gyventi savo žemėje ir taikoje, lygiai tokios pat, kaip kažkada buvome mes. 

Tai štai taip aš ir jūs nueisime miegoti, sapnuoti kalėdinių dovanų sąrašų nė pirštelio nepajudinę, kad pasaulyje atsitiktų nors truputį daugiau taikos.  O tai padaryti, dievaži, tikrai nėra taip jau sudėtinga. Pradėkim nuo mažų stebuklų - padėti savo parašą http: //www. avaaz. org/en/, http: //www. causes. com/  ar kituose peticijų puslapiuose užima minutę Jūsų brangaus laiko, kuris padeda išgelbėti žmogų nuo nepelnyto kalėjimo ar dar daugiau - mirties bausmės. Tai veikia visai paprastai - tūkstančiai surinktų parašų įrodo vietinei valdžiai, kad jos neteisėti veiksmai yra stebimi tarptautinės žmonių bendruomenės, kad tiek ir tiek tūkstančių žmonių palaiko pilietį, ar grupę piliečių, ar tautą, ar ...  Ir tik nereikia aiškinti, kad tai neveikia. Per trumpa darbo laikotarpį 'Amnesty International' spėjau pamatyti ne vieno išlaisvintojo nuo mirties ir kalėjimų ašaras, atvažiavusio padėkoti už paramą... Palaikymo, paramos žmonės tikisi iš vienas kito. Negi sunku?  Norit daugiau negu parašas? Labai prašom! Paaukokite litą kitą badaujantiems, vaistų stokojantiems, stichinių nelaimių ištiktiems, žmonių teisių neturintiems (http: //www. amnesty. org. uk, http: //www. redcross. org. uk,
http: //www. redcross. lt, http: //www. savethechildren. org. uk)

Remkite projektą, kuomet gydytojai važiuoja savanoriauti į ten, kur jų labiausiai reikia, užuot sėdėję šiltai ir saugiai savo namuose  -  http: //www. doctorswithoutborders. org . Galiausiai, jei sunku patikėti tarptautiniais projektais, raskite šalia savęs žmones, kuriems svarbus palaikymas, ne tiek pinigais, kiek žinojimu, kad jie nėra palikti likimo valiai. Yra milijonai žmonių, šaukiančių ``pasaulio bendruomenės`` neužsimerkti prieš kitų skausmą bei patiriamą neteisybę, nes jei jų vietoje būtumėm mes, irgi vienintelė likusi viltis būtų šauktis pagalbos (į kitų atsuktas nugaras.)

Atsisukime.
2013-02-09 16:03
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 3 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-10 22:09
Le Hawk
Dėl Rusijos aš tikrai dar pasiginčyčiau, bet čia tikrai labai plati ir ne visai literatūrinė diskusija.

O šiaip, rašykuose juk yra skiltis kūrybai anglų kalba. Jei tos esė vertos dėmesio ir informatyvios, galima jas išversti ir į lietuvių kalbą ir turbūt daug kas mielai paskaitytų. Aišku, kaip elgtis - čia jau paties autoriaus reikalas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-10 16:18
Saulės_Radija
Le Hawak,

Ačiū už komentarą ir nuorodą. Į rašykus šitą įdėjau ne dėl  literatūrinio impulso, o su tikslu, kad žmonės skaitytų ir galvotų, o pagalvoję IMTŲSI ko nors, kas prisidėtų prie situacijos gerinimo, (Straipsnis informacinis, dėl to nuorodų daugiau nei įprasta). Tikrosios mano esė - angliškai, tad vargu ar galima talpinti į rašykus.

Beje, atsakant į abejonę - aš dirbu Amnesty kurį laiką ir galiu pasakyti, jog asmeniškai remiu ne kiekvieną kampaniją, tačiau bendrą koncepciją - žmogaus teisės kiekvienam - remiu visom keturiom, dėl to jaučiu didelį džiaugsmą šios organizacijos egzistavimu. Ir turbūt su manimi sutiksite, kad Rusija tikrai nėra geriausias žmogaus teisių užtikrinimo pavyzdys.   
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-09 21:15
Le Hawk
P. S. nekukliai pasireklamuosiu, nes tematika panaši. tiesiog, pagalvojau kad gali būti įdomu:

http://www.rasyk.lt/kuriniai/201129.html#
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2013-02-09 21:08
Le Hawk
Iškeltos iš tiesų įdomios ir aktualios problemos, tik gal reikėjo daugiau platesnės informacijos apie iškeltas problemas savais žodžiais, o nuorodų pateikti keletą, nes dabar jų kaip ir daugoka tokiam tekstui. Apskritai, jeigu plačiau kalbant apie kiekvieną problemą atskirai, galima parašyti kelias esė. Žodžiu, temos išvystymo šiek tiek mažoka, bet iš esmės džiugu, kad apie tai yra kalbama.

Dėl Amnesty International turiu šiokių tokių abejonių, prisimenant krikščionybės niekitojų Pussy Riot šlykštaus poelgio palaikymą.

O dėl karų, tai čia galima tėsti ir tęsti:
Afganistanas
Irakas
Serbija/Kosovas
Palestina
Libija
Malis
Greitu laiku - matyt Sirija ir Iranas

Ir visur stovi dideli pinigai ir interesai. Siūlyčiau rašyti toliau - problemos įdomios ir aktualios. Tikrai būtų įdomu paskaityti daugiau jūsų esė tokiomis temomis, tik kaip jau minėjau, su platesniu problemos išngrinėjimu.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą