Rašyk
Eilės (78156)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 10 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Kabinete, kurio didžiausią dalį užėmė masyvus ąžuolinis stalas, vienas priešais kitą stovėjo du vyrai.
- Dariau, tu psichologas ar ne psichologas? Neurofiziologas ar ne neurofiziologas? Tu juk ne vieną mokslinį laipsnį turi, - griaudėjo generolas. - Kareiviams negali drebėti rankos!
- Bet... bet... bet nuo patiriamos įtampos išsiskiria adrenalinas ir kortizonas, tuomet... - išbalęs Darius stovėjo prieš generolą. Kaip ir daugelis kitų puikių mokslininkų Darius buvo neurotiškas. Pastebėjęs mikčiojimą ir perbalimą generolas atlyžo.
- Klausyk, aš tau nepasakoju, kas mano kelnėse. Tai kam tu man bruki savo mokslus? Pažiūrėkit, kaip aš viską žinau, koks didelis mano kelnėse, aj, aj... Žinau, kad tu – protingas bernas, kitaip čia nebūtum. Ir negautum trigubai didesnio atlyginimo už savo kolegas Santariškėse. NATO atlyginimas. Klok viską taip, kad aš suprasčiau.
- Gerai, skydliaukę ir antinksčius praleisime, kortizolis, - generolo veidu prabėgo šešėlis ir Darius skubiai pasitaisė, - streso hormonas turi kažkaip pasišalinti. Gerai, jei jis pasišalina rankų drebėjimu, kojos siūbavimu, rėkimu, pasikasymu, bet kokiu kitu veiksmu. O jeigu nepasišalina – sukelia rimtus sveikatos sutrikimus. Žodžiu, rankų drebėjimas – sveika kareivio reakcija į stresinę patirtį...
- Bet atrodo kaip visiški lochai. - suniurnėjo generolas. Ir tvirtai pridūrė: – Klausyk, reikia šalinti šį reiškinį. Nuo šiol – tai tavo darbinė užduotis.
- Streso hormonas, puikiai pasišalina per ašaras. Tik jei žmogus nuoširdžiai verkia. Jei pjausto svogūną – nepasišalina nei viena streso hormonų kruopelytė...
- Tu čia man baik, - suriaumojo generolas, - tu kariuomenėje dirbi, o ne kokiame bobinčiuje. Sugalvok vyrišką būdą.
Kabineto durys prasivėrė ir įbėgo berniukas. Po jo nedrąsiai įžengė trisdešimtmetė moteriškaitė ilgais susiriebalavusiais plaukais.
- Seneli, pažiūrėk, ką aš turiu! Aš radau jį visai šalia tavo darbo.
- Aš ir nežinojau, kad Mindaugo gatvėje galima rasti ežių, - droviai nusišypsojo berniuko mama.
Generolas suraukęs antakius dėbtelėjo į ežiuką.
- Visko čia, Rūtele, rasi. Šikšnosparniai kiekvieną naktį skraido. Šeškų esu matęs prie Maksimos. Ir ežys ne pirmas, - nusišypsojo anūkui generolas.
- O kodėl ežiukas kamuoliuke? - berniukas pakišo seneliui po nosimi susisukusį ežį.
- Ežiukas bijo, - skėstelėjo rankomis generolas.
- Gal aš jau eisiu, - nušvitęs greitakalbe išbėrė Darius, - beje, gal galiu paimti ežį?
- Atiduok, anūkėli, Dariukui ežį, pasirūpins, - generolas paėmė iš vaiko spygliuotą kamuoliuką ir padavė mokslininkui. Mirktelėjo, suprask, dėkingas, kad Darius atėmė iš vaiko gyvūną.
Mokslininkui uždarant duris, generolas šūktelėjo:
- Sugalvok ką nors, tu gi sušiktas genijus.
Darius sumurmėjo sau po nosimi „taip, žinoma“. Kariuomenės mokslo žvaigždė nebegirdėjo, kaip generolo dukra priekaištavo savo tėvui:
- Tėveli, negalima sakyti „sušiktas“ prie vaiko.
Genijus žiūrėjo į kamuoliuke susisukusį ežį, o ežys spoksojo iš po spygliukų į genijų.

Po metų šalia Palūniškio esančiame slaptame Žaliosios girios kariniame oro uoste išsirikiavę stovėjo kareiviai.
- Daugiausiai įtampos patiriama, kai išgirstama komanda „lipt į lėktuvą“. Antra banga – kuomet išgirstama „pasiruošt“. Po to viskas eis kaip sviestu patepta. Nesusibadykit, - sukikeno instruktorius. - Lipt į lėktuvą!
Kareiviai pasitempė ir pasišiaušė ežio spygliais.
2012-04-30 18:10
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 8 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-04-01 05:47
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-09-02 12:48
forehater
*Rimtai
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2015-09-02 12:48
forehater
Na, šis man pasirodė kiek neišbaigtas. Norėjosi daugiau siužeto. Galima būtų buvę plėtot, bet, ko gero, tu, kaip ir aš, prie rašyko kūrinių atgal negrįžti ir jų netobulini. Gal ir gerai - nereikia laiko gaišti dėl praeities, o judėti į ateitį. Toks tad tavo leiblas - komiška fantastika, fantastinė komedija. Et, būtų kada nors smagu ir man savo nišą atrast - kurti būtų žymiai lengviau. Patiko idėja, bet ją dar reiktų kur kas stropiau išplėtot. Mane visad juokino visokie sci-fi bullshit'ai, vykstantys Lietuvoje. Netgi ritmai parašyti, vis tiek juokingi. Lietuvoje tokie sc-fi, atrodo, turėtų būt sc-fi pakelta kubu, nes esam tokia niekuo neypatinga valstybė, vos su keliais mokslininkais ir absurdiškais biudžetais. Ne pats geriausias tavo darbas, bet tikrai kur kas įdomesnis nei pastaruoju metu skaityti kitų autorių darbai.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-25 21:30
ieva3003
Po ilgos ir prasmingos diskusijos su aktyviu parašiutistu išsiaiškinau parašiutų ypatybes. Jo nuomone, ir civilio parašiuto ežiuko spygliai nepradurs. Bet dėl viso pikto galima sustiprinti parašiuto kuprinę nugaros srityje, tuomet mažasis parašiutas, kamera ir parašiutas tikrai puikiai veiks. Mano naudojami terminai gali būti netikslūs, nes aiškino man kaip blondinei.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-11 15:01
St Sebastianas
Ieva, gal tu neberašyk apie kariuomenę, o tai man plaukai šiaušiasi kai paskaitau...:) Kariškas parašiutas nuo civilinio gali skirtis spalva ir padidintu degumu. Tačiau jis gali būti visiškai identiškas paprasčiausiam civiliniam parašiutui.:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-08 19:00
ieva3003
Chameleonas netiktų - jis neatlieka jokio fizinio veiksmo, nors apie driežą, kuris išskėčia apykaklę, esu pagalvojusi. Katinas puikiai tiktų - jis stresinėse situacijose vizgina uodegą, bet nutariau, jog švelnūs ežiuko spygliai grubaus kariško parašiuto nesubadys. O vyrai su spygliais kažkaip vyriškiau nei vyrai su uodegomis.

Gaila, kad neaiškiai parašiau. Buvau parašius pastraipą prieš pabaigą apie laboratoriją su paaiškinimais, bet nutariau, kad pernelyg paprasta bus, neliks netikėtos pabaigos, ir ištryniau. Gal nuo pat pradžių reikėjo aiškiau, bet... bet... (autorė perbala ir pradeda mikčioti)

Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-07 22:40
Fake_writer
Taip rašymo stilius ir man patinka.
Skaityt lengva. Bet va idėja, kažkiek ne logiška. 
Kaip tie spygliuoti kariai nesubado parašiutų?
Gal reikėjo kokį chameleoną paimt vietoj ežio?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-02 19:32
Flax
Kažkas man patinka Ievos stiliuje. Dar negaliu pasakyti kas, bet patinka. Kai sužinosiu, būtinai pasakysiu.

Pabaiga nėra suprantama iš karto. Nesakau, kad ji turi būti akivaizdi, bet vieno kito akcento pritrūko, kad skaitytojas daug neprakaituodamas surištų galus ir mintį. Aš pabandžiau atkakliai ją surišti, ir nesu tikras, ar visi raišteliai vietoje.

Man nepatinka, kad veiksmas būtinai turi vykti Lietuvoje, arba pagrindinis veikėjas kiekvienam kūrinyje turi nešioti LT pilietybę, priešingu atveju autorius gauna į skudurus už tai, kad išdrįso nukelti veiksmą toliau. Čia kas, nauja stigma fantastikos skyrelyje? Greitai lietuviškumas rašykų fantastikoje taps klišiniu :).

Davai, nedarom spaudimo žmonėms :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-01 19:21
ieva3003
Hmmmm... Kai bandai perrašyti iksmenus lietuviškai, atsiranda klišinių/klišuotų/klišų personažų. Nors nesunkiai rasčiau prototipą lietuviškose jėgos struktūrose, nuo prastos realybės nusirašinėti tikrai neverta. Ačiū už pastabą St Sebastianui, neapsižiūrėjau. 
Ar užteks fantastams fantastikos abejojau nuo pat pradžių...
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-01 17:13
Aurimaz
Nieko nesupratau, kuom čia prasidėjo. Genijui rankos dreba, o kuo jis ten užsiima - velniai žino. Tipo stresinę situaciją užmušinėja ežiukais.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (2)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-30 22:11
St Sebastianas
Hmmmm... Kažkaip čia ne BAM, o ŠLEPT. Čia aš apie abu BAM kūrinius. Yra toks geras posakis, kad iki kapitono - tarnyba, nuo kapitono - politika. Tai reikėtų prisiminti rašant apie kariuomenę. Būtent dėl to generolo personažas primena rusus iš šaltojo karo amerikietiškų filmų: su degtinės buteliu, šalmais ant kurių būtinai yra didelė raudona žvaigždė ir vatufkė nesvarbu ar veiksmas vyksta žiemą ar vasarą. Tiesa, pas rusus žiema ištisus metus... Oi, nukrypau nuo kūrinio. Taigi, generolas yra veikėjas, visiškai neįsipaišantis į savo rolę. Mikčius mokslininkas nuvalkiotas, bet tebūnie. 

Pritempimas iki fantastikos yra pritemptas. Jis nesipaišo į visą kūrinio audinį. Na, toks, numestas, kad būtų fantastikos kvapas.

Pati kūrinio idėja man patiko. Nors ne visai taip. Idėja yra tinkamoje vietoje - Lietuvoje. Išplėtojus iki ilgesnio kūrinio, kuriame yra normalūs personažai, aplinka ir kitos smulkmenos, padarančios kūrinį geru, manau tai būtų įdomus skaitinukas.

Pripažinsiu, tikėjausi kažko daugiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-30 18:27
Vajus
Ką gi, puiku! Yra viskas ko reikia tokiam kūriniui - užtektinai informacijos, kad galėtum atspėti pabaigą, tačiau geras išpildymas ir originali mintis vis dėlto neleidžia tos pabaigos atspėti. Man patiko:) Balo nerašau, nes kol kas nėra su kuo lyginti, o su savo kūriniu lyginti neetiška :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą