Rašyk
Eilės (78096)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Prašau, nekviesk manęs vardu. Jis nėra tikras ir man nieko nereiškia. Vardas — tai tik pavadinimas, kurį gali pakeisti. Vienoje smuklėje gali prisistatyti Vėjūnu, kitame — Uoliniu ir niekas nepajus jokio skirtumo.
Gali nerodyti man žvaigždžių. Ir saulės. Matai, aš aklas. Aš matau tik juodą naktį, kurioje nėra nė menkiausios kibirkštėlės. Nė menkiausio žiburio, išskyrus tavo balsą ir mano mintis. Klausi, ar aš nebijau? Ne. Čia pakankamai šalta, ko man bijoti? Taip, aš esu vienas. Vienas tamsoje. O ko bijoti? Juk aš vienas.
Kodėl tu nebekalbi su manimi? Aš juk dar galiu girdėti. Ar girdi, kaip gaudžia mano lyros styga? Tai vėjas ją užkliudė. Vėjas ir ugnies šiluma. Manai, aš nesugebu jausti šilumos?.. Ne… štai ten, už tavo kairiojo peties kabo žibintas. Ten tolėliau vėjyje plazda žvakės — aš girdžiu jas dainuojant — o kažkur dešinėje matau ūžiančią židinio ugnį. Kaip aš galiu matyti, jei esu aklas? Na, per tiek metų aš išmokau matyti ne tik akimis… Ir tai nėra taip jau sunku.
Atkeliavau iš kitos šalies. Bet ten žmonės tokie pat — kalbantys ir dainuojantys, tiek smuklėse, tiek karaliaus dvaruose. Ir visur jie kviečia mane, kad pasiklausytų užjūrio dainų, pasakojimų ir legendų. Iš to aš ir gyvenu.
Girdžiu, kažkas ateina. Jo stiprūs geležies šarvai. Jis turi milžinišką sunkų kalaviją. Jis pats labai aukšto ūgio, bet dar jaunas. Jis sustoja prie tavęs. Ar tu jį pažįsti? Lordas Eldarsonas? O ar jo vardas tikras?
Jo balsas sodrus. Lorde, leiskit man jus paliesti. Nebijokit, aš nieko nepadarysiu, aš tik senas aklas bardas, ginkluotas sidabrine lyra ir vėjų mintimis. Taip, aš jus jaučiu. Jaučiu jūsų šarvinės pirštinės metalą, jaučiu ranką kažkur viduje po geležimi. Užuodžiu elio kvapą, sklindantį nuo jūsų.
Aš dainius. Tiesiog senas aklas dainius, klajojantis po laukus, miestus, kaimus ir žmonių atmintį. Aš — amžinybė, į mane patenka visi didūs karžygiai, aš kartoju jų vardus, pritardamas lyra. Mano baladžių nuotrupos pasilieka klausytojų atmintyje ir tokiu būdu daug įvykių, žmonių, legendų tampa amžinos.
Aš mačiau šventąjį Gralį. Dėl manęs kilo ginčas tarp Artūro ir Merlino. Aš gyvenau Lanseloto dvare, aš gėriau vyną su Mordredu ir patarnavau Gvineverei. Mes dviese su Meloriu sėdėjome kameroje ir juokėmės, valgydami sprangų kalėjimo maistą. Karalius Ričardas padovanojo man šią lyrą.
Esu buvęs daug kur. Keliavau po tamsias, kaip ir mano akys, nykštukų menes, gėriau rubino vyną kartu su elfais, nakvojau niūriose tamsiose drėgnose pilyse, apie kurių kuorus būriuodavosi juodi varnai. Dainavau valdovams, sėdėdamas ant lokio kailio ir paprastiems žmonėms, sėdėdamas ant tvirtų kietų suolų, kaip čia.
Jūs klausiate, ar sutiksiu padainuoti per judviejų vestuves? Žinoma. Ne, pinigų man nereikia. Atlygį aš pasiimu pats… Ne, jūs patys pamatysite kokį — juk jūs galite matyti, ne taip, kaip aš. Tiesa, jūs ne visada galite jausti. Lorde, ar pajutote, kaip židinyje užgimė naujas liepsnos liežuvėlis? Aš tai kuo puikiausiai jaučiu…
Taip, eime. Duokite man ranką. Ne, lyrą aš paimsiu pats — aš ją visąlaik pats nešuosi. Jei ji pateks kam nors kitam į rankas — užkims ir kurį laiką nebedainuos. O kam to reikia?..
Į pilį? Gerai, eime į pilį. Tiesą sakant, tikėjausi, kad šią naktį nakvosiu kokiam nors tvarte. Taip, ačiū, žinau, kad čia slenkstis, bet vis tiek ačiū, kad perspėjote. Matau, kad jūs ne tik jauni, bet ir dori žmonės.
Gerai, rytoj jūs išgirsite daug baladžių. O dabar man jau laikas miegoti. Be to, dar reikia perderinti lyrą…
2003-11-15 15:12
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 14 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-15 19:52
Ninja Tune Fenhir
nu siaip jo...
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2003-11-15 18:23
pasiu
////.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą