Rašyk
Eilės (78169)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2715)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (371)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 3 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šilta. Ryto saulė skverbiasi į senąją trobą, primindama, jog jau prasidėjo vasara, jog suaugę ir vaikai šiltuosius drabužius sudėjo į spintas ir užsimetę lengvas palaidines  arba dailiai surauktas sukneles skuba į lauką, kur žaliuoja sodai, kur pievose žydi įvairiausi augalai, o miškas kvepia sakais ir kitais vasarinių žolynų kvapais.
Šiluma ir spinduliai, prasiskverbę pro mažyčius medinės trobos langelius, pažadino šešerių metų Vilmutę, kuri greit atsikėlė, dar žvilgtelėjo į geležinę lovą kaip į svarbiausią ir maloniausią daiktą, kuris  priglaudžia ją nakčiai, bet tuoj pat žvilgtelėjo į mažąją ketverių metų sesutę Kristutę, kuri dar miegojo, tik jos užmerktų akelių vokai virpėjo, turbūt ji sapnavo, kad tuoj ateis mama, atneš šilto pieno ir raudonų uogų dubenėlį.
Nei Vilmutė, nei Kristutė nežinojo, kada pasirodys  mama, bet laukė, svajojo… Jos troško pamatyti tokią nuostabią šypseną, nuo kurios net drėgnieji namai, dar vis po žiemos  neįšilę, šviesėja, ir visa aplinka tampa jaukesnė, skaidresnė, o saulė ryškesnė, nes jos spinduliai net debesuotą dieną nušviečia stalą, užtiestą balta staltiese, tvirtąjį pasienio suolą, rusvą mamos pasoginę spintą ir už jos esančias bent dvi geležines lovas, tvirtumo ir amžinumo simbolius.
Vilmutė, apžvelgusi visą vienintelio kambario plotą, neišvydusi nė vieno kito jos akiai mielo daikto, pasiėmė baltąją suknelę su nublukusiais, bet dar rausvais obuoliukais, apsivilko, o jos siluetą puošė nešukuotų plaukų styrančios kaselės. Trindama akeles ji pasuko link senų, medinių, sunkiai varstomų durų. Pagalvojo - greičiau į lauką… Gal ten ras bent vieną artimą bičiulį: šunį, katę, bitutę ar šiaip kokį neregėtą vabalėlį ar paukštelį. Juk ten taip šilta, taip šviesu. O ir tie medžiai už dešimties metrų prašo, jog Vilmutė juos savo vaikišku žvilgsniu paglamonėtų, įvertintų jų artumą, jų tvirtumą ir gebėjimą gyventi metų metus taip tyliai, taip ramiai ir draugiškai. Jau beveik šešeri metai, kai ji čia kas vasarą sėdasi ant slenksčio, kojeles pasideda ant akmeninio laiptelio, pažvelgia į šalia esantį razetų ir dobilėlių darželį, paglosto sau galvelę, nusišaipo, spyginant saulei tiesiai į akeles, mintimis ir žvilgsniu per vešliai želiančią pievą nuklysta į pamiškę, kuri čia pat, už kelių žingsnių… O tie medžiai – tai išgyvenę Eglės sūnūs… Stiprūs, galingi, išdidūs ir kantrūs. Aišku, pasaką apie Eglę ir jos vaikus jai skaitė mama prieš metus, tad Vilmutė suprato, kad miškas – tai toks pasaulis, kur visi medžiai yra broliai, galbūt todėl jie taip darniai ošia, taip ramiai žiūri į dangų, taip kukliai tyli…
Taip Vilmutei stebint pasaulį iš tamsiosios trobos atšlepsėjo Kristutė ir prisėdo šalia.  Vilmutė suskubo atgal į niūrų kambarį ieškoti sesutei tokios pat nublukusios geltonosios suknelės su drugeliais. Kristutė tylėjo,  vyresniosios aprengta pačia mieliausia suknele, turbūt taip pat džiaugėsi šiluma, saulės zuikučiais ir žaliuojančiu pasauliu.

(Nebaigta)

2012-04-24 16:49
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-03 12:33
legionas
Rašai kaip prieš šimtą metų rašė knygų autoriai. Paskaitei paskaitei juos ir stengiesi įsiteikti jų rašymo stiliui. Reikia įsisąmoninti, kas buvo - tas pražuvo. Ir judėti pirmyn.
Kol kas nieko įdomaus, uždegančio ar patrauklaus.
Stenkitės savičiau lipdyti tekstą, žaismingiau, atsisakyti girdėtų gamtos aprašymų.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-27 15:54
Laukinė Obelis
Tekstas man pasirodė nuasmenintas, trūksta to, kas jį darytų unikaliu, tik šiai autorei būdingu. Bandoma aprėpti viską: tiek aplinką, tiek vaikų paveikslus, tiek jų mintis, tačiau visko tik grybštelima po truputį, neparodant, kas svarbu, kur esmė.
Pavyzdžiui, toks sakinys:
"... skuba į lauką, kur žaliuoja sodai, kur pievose žydi įvairiausi augalai, o miškas kvepia sakais ir kitais vasarinių žolynų kvapais." - tokį patį galima parašyti apie bet kurią vietą bet kuriuo metu, jis nieko nepasako, yra visiškai beveidis.

O štai čia  vos keli žodžiai duoda kur kas daugiau:
"... ir už jos esančias bent dvi geležines lovas, tvirtumo ir amžinumo simbolius."

Atsisakyčiau deminutyvų: akelių, langelių, Kristutės, Vilmutės - jų per daug, jie per daug traukia į save dėmesį.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-25 10:23
vyresnėlė
3
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą