Rašyk
Eilės (78152)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 8 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Kai aš gimiau, mūsų kaime siautė audra. Baisus vėjas laužė medžius, o jie daužė langus ir griovė namus. Tik dėl to vėjo, mama mane pavadino Vėtra. Augau miestelyje keistu pavadinimu - Sana, kuris yra Puromos valstijoje. Būdama šešerių pradėjau lankyti kaimo mokyklą. Iki pat 9 klasės buvau geriausia ir pažangiausia mokinė, man niekada nerūpėjo vaikinai. Tiesą pasakius, kažkada labiau domėdavausi merginomis, o tai buvo didelis galvos skausmas mano mamai, Gretai. Bet su laiku viskas praėjo. Mano tėvas, Dezas Braunas, visada mokė prisitaikyti prie kitų, nes, deja, mūsų šeima buvo išskirtinė. Dezas yra puromas, visų gerbiamas ir mylimas kalvis, o mama lietuvė. Aš ir mano brolis Jadas turime ir puromų, ir lietuvių kraujo, bet Jadas neišsiskiria iš kitų bendraamžių, nes atsigimė į tėvą. Gimė šviesos odos, beveik nesveikai baltos, žydromis akimis ir tamsiais plaukais, bet aš, Vėtra, gimiau šiek tiek tamsesnė, šviesiai rusvais, su kaštono atspalvio sruogomis, plaukais, plonytėm lūpom ir pilkom akim.

Mama mus mokė lietuvių kalbos, kuri, palyginti su mūsų kalba, priminė paukščių čiulbėjimą ir šnypštimą. Mes tai slėpėme nuo tėvo, nes jis visais būdais bandė paversti mus tikrais jo tautos atstovais, o mama - stengėsi mokyti lietuvių kalbos, nes tada galėtumėme grįžti į Lietuvą, į jos gimtinę. Lietuvių kalbą išmokau per septynerius metus, bet tik kalbėti, nes jų rašto mama nemokėjo. Jai ne taip pasisekė kaip mums, ji nelankė mokyklos, nes Lietuvoje tuo metu nebuvo mokyklų.

Man šis kaimas visada labai patiko, bet vieną birželio naktį turėjau jį palikti, deja, ne savo noru.

Birželio 3 dieną, vos prasidėjus vasaros atostogoms, su mama nusprendėme važiuoti į mišką, ieškoti iš pavasario likusių vaistažolių. Kėlėmės anksti, susikrovėme daiktus į kuprines ir išėjome iš mūsų mažo, bet jaukaus namelio. Mama buvo apsirengusi ilgą žalsvą sijoną ir rudą berankovę tuniką, savo ilgus, šviesius plaukus susisegusi į kuoduką ir apsirišusi jį žalia virvele. Jos pilkos akys žibėjo nekantrumu, o plonytės lūpos virpėjo iš džiaugsmo. Tik tada pastebėjau, kad turiu mamos riestą nosytę, kuri labai padailino mūsų širdelės formos veidus.

Ėjome apie 15 kilometrų, o galiausiai, naktį įsikūrėme miško tankmėje, pasistatėme palapinę ir užkūrėme laužą. Nusprendėme pasidaryti arbatos, o jai reikėjo vandens. Netoli, maždaug už pusės kilometro buvo mažas šaltinėlis. Mama turėjo dar daug darbo (paruošti laikraščių skiaures vaistažolėms, surinkti molinius ąsotėlius ir angliuku pažymėti kur kokias žoles dėti), todėl nueiti prie upelio pasisiūliau aš.

Jau po 15 minučių, aklinoje tamsoje, klausiausi šaltinėlio čiurlenimo, sėmiau šaltą vandenį ir mirkiau pirštus. Tamsoje vos įžvelgiau toliau rusenančią ugnelę, ten gyvensiu dar tris dienas. Pripylusi du kibirėlius vandens jau ruošiausi keliauti atgal pas mamą, kai pasijaučiau labai keistai… lyg kas mane stebėtų, nuo šios minties mano gležnas kūnelis įsitempė, norėjau kuo greičiau atsidurti prie laužo, kur saugiau. Neprisimenu kieno paraginta pažvelgiau į šaltinėlio pusę, kur turėjo būti aklina tamsa ir… jokios gyvybes, tik keli vabzdžiai ar žvėreliai, bet pamačiau moterį. Ji buvo balta kaip drobė ir atrodė, kad švyti tamsoje. Moteris vandeniu prausėsi veidą vos keliasdešimt metrų nuo manęs. Plaukai buvo ilgi ir tamsūs, jie švelniai lietė upeliūkščio vandenį, nemačiau jos veido, bet ji atrodė tokia graži… lyg laumė, kurias mūsų mokykloje piešdavo mokytoja per mitologijos pamokas, tik vienas skirtumas - ji buvo tikra.

-Ei… - pašaukiau moterį, atsipeikėjusi nuo to stulbinamai gražaus vaizdo.

Moteris staigiai pakėlė galvą. Tamsoje jos akys žibėjo safyrine spalva, net naktį matėsi visi jos veido bruožai, nes jos balta oda ir mėlynos akys skleidė blausią švieselę, aukšti skruostikauliai, maža tiesi nosytė ir putlios lūpos. Pagal išvaizdą ji buvo tikra puromė. Mačiau jos akis ir veidą vos akimirką ir… ji dingo. Išnyko lyg nebūtų ten buvusi. Papurčiau galvą ir tankiai sumirksėjau, taip, jokios moters ten nebuvo. Sugalvojau tik vienintelį paaiškinimą - man pasivaideno, mano vaizduotė iškrėtė man piktą pokštą, kad išgąsdintu mane.

Iš toli ataidėjo šūksniai, kurie po tos vizijos, privertė mane krūptelėti. Bet šaukė ne ta juodaplaukė moteris, šaukė mama.

-Eeeo… Vėėėtraa!

-Ateinu!

Ir pasileidau bėgti link stovyklavietės taškydama į visas puses, savo pripiltą vandenį.

Grįžusi į stovyklavietę pasijutau saugi, mama keistai nužvelgė mano jau pusiau išlaistytą vandenį.

- Ar nuo velnio bėgai?

- Ne mama.

- Gerai, Vėtra, užteks kiek parnešei.

Kitos dvi dienos praėjo paprastai. Rinkome žoleles, vyniojome jas į jas į laikraščių skiautes ir dėjome į pažymėtus ąsotėlius, net kai paskutinę naktį ėjome prie upelio, nenutiko nieko neįprasto, nebepasirodė ta moteris. Turėjau pripažinti, kad ji buvo mano fantazijos vaisius.
2012-04-17 21:51
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-23 15:13
Veritas de Futuro
Visko ir pertekliniai daug.
Vaizduotė nuo to nukenčia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-18 13:47
Melomanė
:) ką gi, tikiuosi šiokios tokios paramos ir kritikos man bandant rašyt trumputes istorijas. Tikrai sutinku su tuo ką čia parašėt :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-18 12:50
St Sebastianas
Skaičius reikia rašyti žodžiais. Šiaip geriau nei draugių kūrinys, tačiau iš laimės šokinėti nėra dėl ko. esu vienas iš tų fantastų, kurie moka gražiai parašyti kodėl reikia pradėti nuo trumpų kūrinių. Kiekvienas ilgas kūrinys yra sudarytas iš daugybės smulkių gabalų, kuriuos naudoti geriausiai išmoksi tik su trumpais. Personažai, aplinkos aprašymai, nuotaikos kūrimas. Visa tai gali mokyti rašydama ir ilgus kūrinius, tačiau dėl savo nemokėjimo juos pasmerksi būti šlamštu. Jei trumpas kūrinys nepavyksta nėra tokios tragedijos - gali rašyti kitą. Visi nori iš karto rašyti romanus, tačiau iš gamtos stebėjimų galiu pasakyti, kad niekada nesigauna.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-18 10:49
Melomanė
Suprantu, kol kas tik mokausi, bandau. :) tik kai paminėjai suvokiau savo klaidą. Ką gi, taisysim :D
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-18 10:12
Dvasių Vedlė
Tai gal ne valstija, o valstybė? Nes vienintelė šalis, apie kurią pagalvoju perskaičiusi valstija, yra JAV. Štai tau ir priekaištai dėl Amerikos.
Ir lyg rašei ne Puromija, o Puroma. hmm...

Pernelyg viskas paprasta. Tiesiog stykt pastrykt per visą veiksmą, lyg kažkur skubėtum. Trūksta aplinkos, veiksmas vyksta tartum tuščioj erdvėj. Veikėjų irgi nelabai rasta. Yra kažkokia Vėtra, bet kas ji tokia, kokia ji, net jos amžiaus neina spėti. Jos mama tai iš vis plokščia kaip kartonas :/ Vienintelis dalykas, už kurio eina užkabinti dėmesį, tai (ne)laumė. Visa kita neatidirbta.

Turbūt čia tiktų patarimas mesti serialo rašymą ir pradžiai išbandyti rašyti trumpesnius apsakymus. Nemoku taip gražiai pasakyti, kaip kiti fantastai... Trumpus kūrinėlius, kuriuose būtų pilnai sukurtas pasaulis (ar bent dalis jo) su savomis taisyklėmis, pilnai išreikšti veikėjai su savais trūkumais ir privalumais, veiksmas turėtų įžangą, dėstymą su kulminacija ir galiausiai pabaigą. Iš patirties sakau, kad gana sunkiai einasi nuo ilgų paklodžių peršokti į trumpus darbus, tačiau jie tikrai padeda lavintis.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-18 08:38
Melomanė
Visų pirma - jokia čia amerika. Visų antra - veiksmas VYKS Lietuvoje. Dar tik pirma dalis, o jau kiši dalykus kurių nėra. Būtent todel - Puromija išgalvota, kad jos reikia tik pradžioje. Tad PRAŠYČIAU nerašyti nelogiškų komentarų apie Amerikas! Juo labiau, kad Lietuva paminėta.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-18 00:34
Aurimaz
Hm hm, norisi už tą valstiją ausis nurauti... Kiek supratau, visas veiksmas ten ir vyks, ane? Krūti, amerikoniški vardai (lietuviškiems tik slėptis su savo Jonais, Kaziais ir Antanais), šešių juostų greitkeliai, makdonaldsai, makčikenai, ir visa kita fignia, matyta per teliką. Aš irgi mačiau, per barzdą varvėjo...
Tai va, norėtųsi tiesiai ir paklausti - kodėl ne Lietuva? Jeigu jau Amerikai turi smarvės valstijas kurti, kas trukdo čia, LT kokį kaimą išrasti? Pasakytum, kad viskas vyko Pačeriaukštėje, kur nors netoli Biržų - ir kas tau atkapstys, yra tokia, ar nėra? Ten aplink tokių pavadinimų prirašyta, kad ir apsinarkašinęs nesugalvotum. Pats gazas visokias laumes apgyvendinti. Nes c'mon - amerikoje laumės??? Jos gi iš lietuviškos tautosakos, ką joms amerikoj veikti? Ten tik ufonautams ir iksmenams vieta.

Kas be ko, kūrinys ŠIEK TIEK geresnis, nei anų mergaičių bendras šūdevras apie... kažką. Bent jau nėra styrančių dantų, noro išgerti kraujo ir pasiversti į kokį nusususį vilką. Aišku, yra milžiniška tikimybė, kad viską sugadinsi, juk dar ne vakaras...
Taip kad stenkis - dirbk, GALVOK, kad nesigautų dar viena standartinė istorija apie meilę su fantastikos elementais. Tegu geriau būna visiška fantastika su meilės elementais. Ne taip smarkiai kuolinsiu :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-17 22:25
Melomanė
Supratau, priimu kritiką :D Puroma - išgalvota, nereikia jos ieškoti :) remkimės į fantastiką :)
o, taip, kalba net man sausa, bet bandžiau perteikti vaikišką mąstymą, teks gerokai prie to padirbti :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-17 22:15
Meškiukas
Su ta valstija išdūrei. Net google pasitikrinau. Radau apie "Poromą", bet google vaizdų pateikti rezultatai manęs nepradžiugino.
Litanijas mėgstu rašinėti prie šyzų. Čia to nebus.
Kas blogai:
Velniškai sausa kalba. Na tokia sausa, kad norisi nueiti į virtuvę, atsidaryti šaldytuvą ir išgerti visą turimą alų. Skaitydamas įsivaizduoji minimum Atakamos dykumą vidurdieny.
Be to - labai neapibrėžtos tautybės. Suprantam, kad viena pusė - Lietuva, kita - ??? Gal šiek tiek istorijos ar dalis geografijos nepakenktų? Bet tik ne dalykiška kalba. Prašau.
Kas gerai:
Kalba sausa, bet ji suprantama. Pvz. aš taip pradėčiau rašyti norėdamas išvengti stilistikos bei skyrybos klaidų. Parašyta neblogai, tad galima tikėtis ateityje sulaukti šiek tiek stilistinių prilipdymų.
Laumės! Laumes aš mėgstu. Kabinėtis galima, tačiau nesinori.
+-
Sakykim - intrigos šiek tiek yra. Gabaliukas. Labai trumpas ir labai mažas. Pažiūrėjus iš kitos pusės - išmetus pradžią ir pridėjus šiek tiek "sodresnės" pabaigos, vaizdas būtų dvigubai geresnis. Kaip pirmai daliai tiesiog trūksta informacijos ir daugiau pasakojimo. Be to - galėjai išplėsti visą susidūrimą su laume. Gabaliukas apie aplinką, gabaliukas apie orą, gabaliukas apie vaikystės meilę Tomą iš 3b. Tiek tereikia.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą