Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 6 (0)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Šis kūrinys buvo pateiktas konkursui. 

Vieną miglotą rytą, o rytai toli rytuose dažnai būna migloti, vieno miesto pakrašty, pietiniam Furong kelyje, iš antrosios trisdešimt ketvirtojo namo laiptinės išbėgo mergina. Greitai šokuodama šalikele, kad nepatektų į balas, nė nepastebėjo, kaip iš pirmosios laiptinės lėtai išėjo vaikinas. Tad nė vienas iš aplink ant didelių medžių besisupusių paukščių nenustebo, kai mergina, šokdama per dar vieną balą, atsitrenkė į visiškai to nesitikintį vaikiną ir dar po kelių akimirkų jie abu turėjo griūti ant šlapio šaligatvio. Bet vaikinas stipriai apkabino merginą ir tą miglotą rytą, užuot griuvę į artimiausią balą ir atsiprašę vienas kito, jie prasisuko valso žingsneliu tarp telkšančių pilko dangaus atspindžių ir sustojo nuo netikėtumo, kokius gylius išvydo vienas kito akyse. Pamiršę net mirksėti stovėjo stipriai prigludę vienas prie kito ir visa tai būtų pasibaigę bučiniu, jei kažkas nebūtų pabaidęs kiek nustebusių dėl tokios netikėtos susidūrimo baigties paukščių, ir jie, klykaudami, nebūtų pakilę dideliu būriu nuo senų medžių ir išsinešę visą to ryto miglą, netikėtai apgaubusią ir paslėpusią nuo likusio pasaulio dvi sielas.
- Atsiprašau, - sukuždėjo mergina angliškai.
- Nieko tokio, - atsakė vaikinas savo gimtąja kalba.
- Na, juk svarbiausia, kad viskas gerai pasibaigė, - šyptelėjo mergina palengva atsitraukdama nuo vaikino.
- Svarbu, kad viskas baigėsi laimingai, - atsakė jis kiniškai.
Dar keli nejaukūs šypsniai ir ji nubėgo, o jis palengva nusekė jos pėdsakais, vis dar jausdamas iškvėptą šilumą ant savo lūpų.
Vakare, neskubėdama, ji ėjo namo ir atidžiai stebėjo trisdešimt ketvirtojo namo pirmosios laiptinės langus, kuriuose matėsi žmonių siluetai, apšviesti vakarinių lempų, ir šiluma užliejo jos kūną, prisiminus.

Naują rytą mieguisti paukščiai vėl suposi žalių lapų apsupty, o jis stovėjo prie antrosios laiptinės, laukdamas jos. Balų nebuvo tiek daug ir vaikinas įtarė, kad valso šįryt nebus, bet valso ir nereikėjo, jam reikėjo mėlynų akių skaidrios gelmės. Ji nedrąsiai išėjo į miglų apsuptą trisdešimt ketvirtojo namo kiemą ir, pamačiusi jį,  greitai nuleido akis, tyliai sau priekaištaudama, kas per paikumas. Vaikinas nusišypsojo ir žengė artyn, ištiesęs ranką, pajuto šiltą delną savajame ir tylėdami jie ėjo šlapiu šaligatviu, o paukščiai tykiai suposi tarp miglotos žalumos dideliuose medžiuose, supančiuose trisdešimt ketvirtą namą.
Tą naktį namas alsavo kažkuo nauju ir nepatirtu: jis alsavo dviejų sielų sąjunga, tokia netikėta ir tokia keista joms pačioms, kad ši nustelbė visas šeimos vakarienes, visus draugų susibūrimus ir visus vaikų nusiskundimus dėl išjungto per anskti televizoriaus.
Naujiems miglotiems rytams auštant, paukščiai pasitikdavo jį ir ją, einančius iš pirmos trisdešimt ketvirto namo laiptinės. Kartais jie tyliai kalbėdavo ir juokdavosi dėl nesusipratimų, kartais – tik tylėdavo, žengdami greta, kartais žengdavo atskirai ir nebūtinai rytais.

Bet juk ji buvo kilusi iš nedidelės šalies, užaugusi mažam kaime prie didelio miesto ir dalis jos sielos vis dar klajojo tarp eglių viršūnių. Tad kaskart stipresniam vėjui jas supurčius mergina nejučia atsidurdavo ten, kur pavasarį žydi plūkės, o rudeniop rudmėsės kelia savo rudas kepuraites tarp sugulusių ant žemės spyglių. O jis net nežinojo, kaip stipriai galima įsidurti eglės viršūne, klaidžiojant debesimis, ir kodėl saulėtekiai ten būna tokie raudoni. Ir, nepaisant tų, taip netikėtai atrastų gelmių, juos daug daugiau skyrė negu jungė. Rytais ji gerdavo kavą, o jis niekaip negalėdavo suprasti, kas tokio žavaus tame tamsiame ir karčiame gėrime. Dienomis ji stebėdavosi, kaip žmonės neuždusta nuo tokios jų gausos visur, o jam tai buvo įprasta ir sava. Vakarais jie įsižiūrėdavo vienas kitam į akis ir viskas būdavo gerai, kol naktį ji nubusdavo ir suprasdavo, kad danguje nėra nei žvaigdžių nei mėnulio ir čia visai nėra jos namai. Ir namas, ant kurio puikavosi du mėlyni skaičiai 3 ir 4 palengva pradėjo alsuoti jų nusiminimus ir liūdesį dėl neišsakytų minčių ir nepapasakotų istorijų.

Vieną saulėtą rytą, kokie kad būna nedideliam kaime prie didelio miesto mažoje šalyje, ji išėjo iš trisdešimt ketvirto namo, nes jai reikėjo eglių viršūnių ir plūkių, žydinčių jų paunksmėje. Grižęs namo, po naktinės pamainos saulės nutvieksta gatve, jis nerado jos ir šaltis įsikverbė į visas namo sienas, o langai pasidengė šerkšnu. Jis apėjo ištuštėjusį butą ir sustojo virtuvėj, kur šalia virdulio puikavosi neseniai praplėšta kavos pakuotė. Po kelių minučių po visą butą pasklido šviežios kavos aromatas, ir jis vis dar negalėjo suprasti, kas tokio žavaus tame karčiame ir tamsiame gėrime.

Niekas nežinojo, kad trisdešimt ketvirtas namas nebuvo paprastas namas pietiniame Furong kelyje, vieno Kinijos miesto pakraštyje. Jis ir ji kadaise susitiko namo šešėlyje ir kibirkštis įsiskverbė į sienas bei apsigyveno ten amžiams, leisdama jam alsuoti žmonių laimes, nusivylimus, viltis ir svajones.

2012-03-11 19:29
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 11 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-31 13:16
Passchendaele
1
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2014-04-27 23:11
lakistraik
realybes trukumas
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-10-24 01:09
mpa
mpa
Sklandus stilius, maloniai skaitosi
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-09-21 00:18
Mizantropas
tik namas galėtų būt Anglijoj,tai būt visai tikroviška:)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-09-19 04:22
Le Hawk
Toks grynai moteriškas kūrinys - meilė, pažvelgė, pasakė, miglos, gėlės ir t. t. Primena japonų manga paveiksliukus su apsikabinusiomis porelėmis (gal dėl to, kad veiksmas vyksta Kinijoje). Vėl gi, trūksta stipresnės intrigos. Įtikinančiai, vaizdžiai, bet kažkokio intriguojančio kabliuko nesijaučia.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-05-02 23:14
The_True
Kažkuo kitokia meilės istorija. Nepatiko pradžia, kur pernelyg daug pasikartojimų. Paskui, viskas įsivažiavo, daugiau dėmesio buvo skirta apysakos esmei. Bet ir vėl - nėra užbaigtumo, tiksliau nėra tikrai geros pabaigos. Nors gerai tai, kad ji - nebanali.

Jausmo ir šilumos daug ir tai puošia tekstą, bet rašant šia tema reikia daugiau emocijos, reikia priversti skaitytojo širdį plakti greičiau, išgyventi tą patį, ką jaučia istorijos herojai, deja čia - to nebuvo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-05 19:12
01
01
Man priminė mokyklinį rašinuką, kažkuo - sūnaus stilių )
Aistros neradau, tik linguojančių ružavų lengvų gėlyčių kuždesį - tokia asociacija ) ir pastelinį mokyklinį dienoraštį, kvepiantį alyvomis.
Jūs žaiūrėkit, kad ir to paties Antonio bandero filmą Summer rain, apie jo gimtosios Malagos jaunuolius, na, žinoma, ten labai charakteringas pagrindinis aktorius, turėtų patikti )
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-04-03 10:15
Lengvai
Haaah, dziugu kad Sebastianas pasiliko ta kibira,ka cia besakysi... Dziugu sulaukti tiekkomentaru ir ne tik is komisijos, tad lenkiuosi zemai visimes komentavusiems ir skaiciusiems=]
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-31 02:27
St Sebastianas
Kibiras seilių... Ai, gal pasiliksiu jį kokio kito kūrinio aplaistymui. Personažai šiaip sau, dialogas kreivas kaip automobilis po avarijos su tanku, tačiau kūrinukas sukuria nuotaiką. Žodžiais žaidžiama, tačiau už žaidimo yra ir istorija, kurią gali sekti ir džiaugtis ne tik žodžių deriniais, bet ir tuo, kas slypi už jų. Negaliu sakyti, kad įsimintinas, tačiau skaitant suteikiantis malonumo kūrinukas. Neblogai. 4 balai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-29 01:32
Riva
2
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-25 12:34
A Puokas
Išverdam geros kavos. Po to su kiekviena pastraipa po po cukraus šaukštelį. Ką turim - nei kava, nei sirupas. 3.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-21 10:39
twentyFour
du kosminiai kūnai .... be numeracijos
romantika su kavos ceremonialu  :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-19 21:38
sesė_mėta
Patiko. Gražiai parašyta. Tamstai, matau labai veikia kūrybą raudoni saulėlydžiai :).
Gražiai žodžiai sakiniuose sulimpa, taigi nors siužetas ir nėra labai intriguojantis, bet pats kūrinukas labai maloniai susiskaito. Ne visur ir būtini gi tie staigūs įvykių posūkiai :).
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-19 17:24
Lapkričio
Pastaruoju metu mėgstu sakyti- žavu ;) gal todėl, kad tie tekstai tikrai sužavi ;) ir čia pasikartosiu :) lengvas. nors ir regis nieko naujo, nieko negirdėto neregėto, bet parašyta su lengva kerų aura, gal čia tos miglos kaltos... ;)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-16 22:40
Mylista sutinka su viskuo
Kalba nuo pirmo sakinio man sukėlė įtarimą - ar paveš visą tekstą taip? Paveža. Tikrai malonu skaityti, kai taip dailiai vinguriuoja sakiniai.

Istorijos užuomazga gera, deja, vystymas, kulminacija ir atomazga išblunka. Iš vaikino-merginos santykių tikiesi, vardiju: kad įsimylės, susipyks, susitaikys, išsiskirs, vėl susitiks, bandys pritapti vienas prie kito draugų ir artimųjų, susidurs su pasipriešinimu, jį nugalės, įsivels į kažkokį nesusipratimą, audringai susipyks visam laikui, po to, kažkokio atsitiktinumo dėka ir vėl susidraugaus, susituoks, mylėsis, turės vaikų ir ilgai ir laimingai gyvens.

Kur visa tai?

Ai, vis tiek rašau penkis, nes patiko.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-14 21:15
Juodvarnė



Pradžia (ir ne tik) priminė jau kažkur matytą romantinę komediją. Tai, KAS pasakyta, man įspūdžio beveik nepadarė, tačiau reikia pripažinti, kad stilius tikrai labai neblogas.

Visgi reikėtų tekstą dar akylai peržiūrėti dėl smulkių klaidelių, nes jos iškart krenta į akis ir rodo, kad tekstas nėra profesionalus.

Patiko, kad tekstas konstruojamas kontrasto principu, pradedant veikėjų temperamentais, baigiant kraštovaizdžiu.

Nedidelė apimtis suteikia veržlumo, ekspresyvumo. Merginos figūra tarsi koks viesulas sudrumsčia statišką ir monotonišką pasaulį, greitai į jį įsiveržia ir išnyksta, palikusi pėdsaką.

Tokie mano padriki pastebėjimai. 3
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-14 15:47
Svoloč
Daug žadanti pradžia(migloti rytai ir tie besisupantys paukščiai), bet pabaiga truputį nuvylė. 4(ketvertas).
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-13 00:41
Laukinė Obelis
Mielas, dailus ir lyriškas vaizdelis, bet intrigos anei gramo.
O gėlė vadinasi plukė, ne plūkė. :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-11 19:38
skausminga
pasigedau siužeto. Pradžioje buvo sukurta intriga, viskas rutuliojosi ir įpusėjus tekstas tarsi sustojo: nebeliko intrigos, siužeto vingių.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą