Rašyk
Eilės (78159)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 16 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







PROLOGAS

Tylu, ramu, tamsu... Visi jau turbūt seniai sėdi šiltai namuose ant sofos, susiraitę priešais televizorių ekranus arba valgo gardžią vakarienę. O patys mažiausi tikriausiai guli savo lovelėse ir sapnuoja tobulus sapnus.
Miesto gatvės jau seniai tuščios, saulė nusileidusi už horizonto ir tik mirkčiojantys žibintai palaiko šiokią tokią prietemą. Didelės snaigės sūkuriuodamos leidžiasi ant ir taip jau didžiulių pusnių, vėjas retkarčiais pūsteli, bet ir jis jau rimsta- kam veltui eikvoti jėgas, kai nėra kas nuo tavęs slėptųsi...
Tik staiga iš už vieno namo kampo išnyra nedidelis siluetas. Liauna figūra, apsigobusi apsiaustu, kažką smarkiai glaudžia prie savęs ir, nepaisydama vėjo bei sniego, žengia link savo tikslo- didelio, gana prabangiai atrodančio pastato, priklausančio vienai turtingiausių šio miesto šeimų- Dženkinsams.
Užlipusi laipteliais figūra apsidairo, nusiima apsiausto gobtuvą nuo galvos ir priglaudžia lūpas prie savo nešulio. Dabar aiškiai matyti, kad tai- mergina, turbūt dar nebaigusi mokyklos- kokių šešiolikos, septyniolikos metų. Jai nusiėmus gobtuvą, vėjas tarsi atsigauna ir ima kedenti ugninius merginos plaukus. Žalsvos akys graudžiai žvelgia į ryšulį, kuriame suvyniotas rauda kūdikis, tarsi nujausdamas, kas jo laukia. Galiausiai mergina su nešuliu neryžtingai žengteli arčiau durų ir paspaudžia skambutį. Pasigirsta džergždžiantis garsas ir, neilgai trukus, tarpduryje išdygsta jauna moteris, tik vos vos vyresnė už merginą su kūdikiu. Juodvi akimirką pasikalba ir mergina kažką įbruka moteriai į ranką, tuomet namų šeimininkė linktelėjusi pasiima suvyniotą vaiką ir uždaro duris... Jaunoji mergina staigiai apsisuka, užsimeta ant galvos gobtuvą ir dabar jau bėgte nubėga gatve, kuria buvo atėjusi.
2012-03-04 17:00
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 9 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-04 23:13
Laukinė Obelis
Taip, matau, kad Aurimaz jau sudėliojo pagrindinius kritinius taškus, kuriems aš iš esmės pritariu, tad stengsiuosi nesikartoti. Tik šiek tiek dar nuo savęs pridėsiu.

Turiu pripažinti, kad, nepaisant pernelyg mažos apimties, šis tekstukas kažkuo sudomina. Tačiau, ilgiau pamąsčiusi, ėmiau bijoti, ar tik čia nebus bandymas pamėgdžioti kažkokį skaitytą kūrinį/kūrinius, nes tikrai dvelkia užsienio literatūra, ir ne vien dėl pavardės. Na, tai nėra blogai, tik bijau, kad ta dvasia po kelių dalių neišsigaruotų. Rašant svarbu tvirtai remtis į SAVO pamatą, o ne į tai, kas kažkur kažkada kažkaip girdėta/skaityta/matyta.
Ir tikrai, jei gyvenate Lietuvoje, iš visos širdies patarčiau rašyti apie Lietuvą, o ne apie svetimas šalis. Patikėkit, apie nieką kita neparašysite taip gerai ir įtikinamai, kaip apie tai, ką kasdien matote, jaučiate ir liečiate.
Sėkmės.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-04 21:55
Aurimaz
Dzin tie brūkšnių ilgiai. O va teksto ilgis - vertas papeikimo.
Net kaip įžangai, jis gerokai per trumpas. Su tais ilgiais visi jau senokai smegenis bepudrino, tai aš priminsiu:
tokio ilgio tekstukai iš esmės net nesiskaito proza. Pirstelėjimas - teisingesnis apibūdinimas. Aišku, kai kas pasakys - labai teisingas ilgis, nes lengva perskaityt, nereikia daug vargintis ir t.t. ir panašiai.

Nė velnio. Taip sako tik poetai, kurie po vieno eilėraščio paprastai eina pamiegot. Normalūs skaitytojai įžangai daug reiklesni ir reikėtų kaip minimum 2 A4 formato lapų, primargintų 11 dydžio Verdana šriftu.
Aišku, dėl šrifto klausimas atviras...
Atkreipkite dėmesį - LAPŲ, o ne puslapių. 2 lapai lygu 4 puslapiams.
Dabar apie tai, KODĖL reiktų būtent tiek.

Įžanga turi pateikti pakankamai informacijos, kad skaitytojas apskritai norėtų tęsti skaitymą. Į tą informaciją įeina dalis vaizduojamo pasaulio, dalis herojų, jų supažindinimas su skaitytoju, kažkokie keli minimalūs įvykiai ir kabliukas tolimesniam skaitymui. Tai reikalauja tam tikro ploto. Jeigu istorijos eigoje būtų taip susiklostę, kad ant vieno puslapio būtų atspausdinamas visas romanas, tuomet Jūsų pastangos vertos aukščiausio pagyrimo.
Deja, istorijoje susiklostė taip, kad romanai spausdinami ant 100 ir daugiau lapų. Ir jie dar suskaidomi į 10 -20 dalių.
Todėl jūsų pasirinktas dalies dydis ne tik kad nepriimtinas - jis ignoruoja istoriškai susiklosčiusias nerašytas taisykles.

Beje - jūs amerikietė? Gal iš Anglijos? Nes prisiekiu, perskaičiau žodį "Dženkinsas" ir nejučia prisiminiau vieną pažįstamą rašytoją iš Anglijos, kuris kartą pajuokavo, jog anglai su amerikonais stengiasi savo herojus kildinti iš senojo žemyno, o europiečiai - atvirkščiai. Rašo apie Ameriką ir Angliją, lyg ten viską žinotų. Pavyzdžiui, Hanibalas Lekteris buvo kilęs iš Lietuvos... Na, bent jau romane.
Moralas toks, kad jeigu kišate nosį į svetimą šalį, turėsite paplušėti, kad neapsijuoktumėte. Nes ir tarp lietuvių yra tokių, kurie pakankamai gerai žino Angliją "iš vidaus".

Dabar aiškiai matyti, kad tai- mergina, turbūt dar nebaigusi mokyklos- kokių šešiolikos, septyniolikos metų.

Tokio tipo sakiniai būdingi scenarijams, o ne apsakymams.  Kitaip tariant, "vėjas papučia ir dabar žiūrovas mato, kad pagrindinis herojus išsišiepęs iki ausų..."
Norom nenorom kyla klausimas - su kuo jūs čia bandote tekste kalbėtis? Su skaitytoju, ar režisieriumi, kuris ateityje pagal jūsų kūrinį statys filmą?
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-04 20:10
Juodvarnė


Papildysiu ankstesnį komentarą dėl brūkšnio: jis rašomas ne tik su tarpais iš abiejų pusių, bet ir ilgesnis (dabar tai – minusas, o ne brūkšnys). Taip pat patarčiau vengti tokių abstrakčių frazių kaip „tobulus sapnus“, pasistenkite surasti iškalbingesnį, taiklesnį, tikslesnį epitetą. Peržvelkite tekstą ir dėl besikartojančių žodžių bei skyrybos klaidelių. Jei norėtumėte, kad pataisyčiau klaidas ir jas pakomentuočiau, galite rašyti man. O dabar – 3, bet matau, kad potencialas tikriausiai nemažas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-03-04 19:02
plazdėjimo
Sudomino prad\ia. Lauksime tęsinio.

tai - mergina (brūkšnys yra dedamas taip)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą