Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 12 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







= =  Miniatiūrinė istorija apie žiemą  = =



        Nepabaigiamas kelias staiga pasibaigė – pamačiau, kad jau galima sustoti, pamačiau, kad čia jau ir yra ta vieta į kurią ėjau.
        Mes dar buvome vaikai, nors buvome nugyvenę beveik visą gyvenimą. Staiga tu ėmei dainuoti, o vėjas pakilo ir nusinešė tavo kepurę.
        -  Ar čia visada tiek daug sniego?
        -  Taip, visada.
        -  O ar mes čia visada buvome?
        -  Ne, niekada nebuvome.

        Aš nusiėmiau pirštines ir paliečiau baltą akmenį. Jis buvo panašus į plokščią antkapį, tačiau neturėjo jokio užrašo. Pėdos atspaudė ženklus: plius ir minus. Tai reiškė, kad mes stovėjome greta.

        Vakare grįžome namo. Kūrenome židinį ir žiūrėjome į beribį kosmosą savo žvilgsniuose. Ten nebuvo jokių minčių – tik pilnatvė, ten nebuvo jokių norų – tik dabartis.






= =    Miniatiūrinė istorija: žiemos mįslė    = =


        Tolumoje buvo daug sniego. Mačiau kaip viskas balta. Rankos ir plaukai kvepėjo gervuogėmis. Nereikėjo niekur skubėti, nereikėjo nieko laukti. Mes galėjome nežabotai šūkauti, gal būt netgi galvoti.
        Žiemą mintys  visada skaidresnės. Ypatingai tada, kai yra sniego ir kai stovi lauke. Mačiau iš toliau ateinančius žmones. Kiekvienas iš jų nešėsi po baltą akmenį. „Kam jiems tie akmenys“ – pagalvojau. Aš tapau protingu. Mano mintis gimė ir tuojau pat dingo. Tapau protingu ir tuojau pat vėl buvau beprotis.
        Mudu buvome kartu. Aš nebuvau vienas. Kartu buvo ramu. Girdėjome savo balsus. Jie buvo sušalę, tačiau gražūs, džeržgiantys ir rūkstantys garais. Nieko nereikėjo įrodinėti.
Žmonės su akmenimis priėjo arčiau ir paklausė - „ar mes protingi? “. „Taip“ – atsakiau. „Tuomet įminkite mįslę“ – paprašė jie. „Gerai“ – sutikau.
        Mįslė buvo paprasta, tačiau labai ilga. Užtruko beveik visą gyvenimą, kol jos išklausėme, o po to buvo reikalingas dar vienas gyvenimas, tam, kad įminti.




                                                                    2010 gruodis.

2012-02-06 20:59
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 6 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-07 16:31
begemotas_
truputį reiktų padailint sakinius, tik vos vos. šiaip gražu.

4

klaidą pataisiau.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-07 15:15
Andrius Vyšniauskas
dėkui, o tęsinys tai mūsų gyvenimas :)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-07 14:06
Laukinė Obelis
Puikus paskutinis sakinys. Ir po jo norisi tęsinio. Tiksliau, tęsinių.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-07 11:37
gunta
problema tokia (sakote nematote problemos) matote, ji bus kalbėjimo melodingume (metre);
tai keisčiau (kad tokios nebūtų problemos, kaip tempo ritmo - kalbėjimo metro problemos) taip:
YRA: Ten nebuvo jokių minčių – tik pilnatvė, ten nebuvo jokių norų – tik dabartis.
KEISČIAU: "Juose minčių nebuvo – tik pilnatvė; Nebuvo jokių norų – tik dabartis."; supranti?..
visada, kada protas ir širdis - siela, yra būsenoje Pilnatvė, tai protas ir širdis randasi laike su laiku, ne praeityje, ar ateityje, ko nori, ir t.t. o čia ir dabar, ir norų nėra - norai, ateitis, o pilnatvė - dabartis, gyvenimas čia ir dabar, nors laikas teka ir pasaulis kinta;
jų žvilgsniuose buvo taip, nes jie nebuvo ten - o buvo čia ir dabar, kiekvieną kintančią sekundę, keičiant Žemei erdvėje-visatoje savo buvimo tašką, Saulės atžvilgiu, ir visų kitų planetų saulės sistemoje, tai yra, tekant laikui, jie visada buvo su laiku, čia ir dabar - tai ir yra pilnatvės būsena, arba pilnatvės būsenoje norai neužima dabarties vietos, yra aktyvi pilnatvės dvasinė būsena, čia ir dabar.

Supratai? kodėl jiems taip buvo, tiems dviem individams - lyriniams herojams; Tai pilnatvės būsenos pasekmė - norų nėra yra dabartis, amžinybės - ji neturi nei praeities nei ateities, joje - dabartyje yra viskas - pilnatvės būsena irgi tokia, yra dabartis - nors apšvietimas kinta, šviesa visada ta pati... (nors spindulio kampas į Žemę kinta, ir ašis krypsta, praeidama metų ciklą. METAI ogo, kokiu greičiu juda Žemė apie Saulę, per valandą erdvėje, kol nukeliauja į tą patį tašką - tai yra 360 dienų?..)


Tokia čia ir problema (lietuviškai, kalbos kultūra to siekia, reikia vadinti ne problema, o sunkumas ; Problemos - sunkumai.) tai toks čia ir sunkumas, greičiau tikslumas, bet kada pats nuimi žodelį TAIP (matai sunkumą kalbėjimo ritme - kalbėjimo metre. ) tai galima tą metrą pataisyti, rašyti JUOSE, vietoj TEN; nes jie buvo tame taške, erdvėje ir laike, žiūrėdami ne /TEN/, o jiems tai buvo būsena  /ČIA/ ir dabar, pilnatvė, norų tada nėra, juk tai tobula būsena, norai tik priemonė jai-tai būsenai pasiekti.


Na va; tai tiek. (ne žinutėse parašiau šį, nes reikėjo tekstą pacituoti, jis matosi čia, prieš akis, todėl čia pakomentavau.)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-07 02:03
Andrius Vyšniauskas
neeee :(( atsiprašau, gerb administratoriai, prašau pataisykite klaidą pirmame: "Jus buvo panašus į plokščią antkapį" turėtų būti ne "Jus" o "Jis". Dėkui be galo.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-06 21:28
gunta
kaip tik norėjau komentuoti, bet, kad lavonienos įsigeidei, tai nekomentuosiu, nebent... citata: "Vakare grįžome namo. Kūrenome židinį ir žiūrėjome į beribį kosmosą savo žvilgsniuose."

Ten - - -
- - - - nėra dabartis... 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-02-06 21:05
Andrius Vyšniauskas
bent vienas komentaras be šito - ir jūs lavonai.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą