Rašyk
Eilės (78095)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (2)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Per tuos kelis metus, kai Tadas mokytojauja miestelyje, pokeris taip įsigalėjo tarp „inteligentų“, kad jau nebeužtenka šeštadienių bei sekmadienių vakarų. Dabar jau vyrai renkasi ir viduryje savaitės. Visai nesvarbu, kad pats šeimininkas Titas ne visada būna namuose... Pas pienininką raktai ir visi, susirinkę į jo butą, gali lošti ir be jo. Titui dažnai lenka išvykti pas ligonius, kur visada užtrunka. Negi gali laukti, kol jis sugrįš?
Padažnėjo ir išgėrimų. Jau nebeužtenka vieno butelio per vakarą... Išgeria ir du, ir tris, jeigu prasėdi iki ryto. Nors rūko iš visos kompanijos tik du, policininkas ir pienininkas, bet kambarys per naktį prirūkytas, nuo grindų iki lubų pilnas dūmų ir niekas nė negalvoja jo išvėdinti. Kaip atidarysi duris ar langus, kai lauke toks šaltis? Na, o vasarą atidaryt nesinori, kad kas nepamatytų lošėjų iš gatvės...
Tadas, iš karto sąžiningai dirbęs, visai apleido savo darbą. Jeigu išsėdi prie pokerio iki ryto šeštadienį, tai dar nieko. Sekmadienį, per dieną išsimiegojęs, ryte būna žvalesnis, o jeigu viduryje savaitės, tai į klasę pas vaikus ateina visai nemiegojęs, raudonom akim, pabrinkusiu veidu. Kai dar turi kiek jėgų, veda pamokas, bedirbdamas su vaikais, išsipagirioja ir pagaliau visai pažvalėja. Bet, kai trūksta jėgų net liežuviui apversti, tada patiki pamokas kuriam nors ketvirtos klasės mokiniui, o pats grįžta į savo kambarį ir - į lovą.
Kambarys niekad nevalomas, prišiukšlintas, apleistas, panašus į landynę. Ant stalo, kėdžių, etažėrės su knygomis -storas dulkių sluoksnis. Prie lovos ant stalelio stovi prirūkusiu stiklu žibalinė lempa, patalynė neaišku kada keista, ant grindų mėtosi nudegę žvakigaliai, tuščios degtukų dėžutės.
Lova, stalas, kėdės - tai mkyklos inventorius. Patalynę Tadas atsivežė dar pirmais metais atvažiuodamas dirbti. Jei ne tie baldeliai, Tadas turbūt gulėtų ant grindų... Pats per tuos metus nieko nenusipirko, nieko neįsigijo...
Sargas ateina tik iškūrenti krosnies, kambarį švarinti ne jo darbas, bet kartais, belaukdamas kol išsikūrens krosnis ir bus galima užstumti juškas, neiškentęs pašluoja grindis ir sudegina šiukšles. Bet dulkes nuvalyti niekada ir nemėgino. Ir kam? Vis tiek už kelių dienų bus tas pats.
Taip gyvendamas Tadas vos suduria galą su galu, nors gauna palyginti nemažą atlyginimą. Kai prasilošia, kitą kartą tenka pabūti ir nevalgiusiam... Keletą kartų taip pabadavęs, įsigudrino. Kai tik gauna algą, pirmiausia iš anksto susimoka šeimininkei už gaminamą maistą, o su likusiais verčiasi kaip išmano. Užsimokėjęs iš anksto, jis nors ramus, kad bus pavalgęs... Kadaise Tito prirodyta šeimininkė ir dabar Tadą aptarnauja.
Jau greitai trys metai, kai Tadas nė akių neparodo kaime. Nei pats neparvažiuoja, nei laiškus rašo. Kai mirė tėvas, jis net nebuvo laidotuvėse. Neturėdami adreso, namiškiai net negalėjo jam pranešti apie tėvo mirtį.
Miestelyje jau seniai visi šneka, kad naujas mokytojas kortuoja ir girtuokliauja. Nepatenkinti mokinių tėvai pasiskundė valdžiai, buvo sušauktas susirinkimas, o Tadas buvo iškviestas pasiaiškinti.
Tadas nėrėsi iškailio, kad save apgintų. Kai ką prisipažino, atsiprašė, kai ką neigė: jei ir buvo kas, tai tik laikinas paslydimas, dėl to jis labai apgailestauja, jis pasirengęs ištaisyti padarytas klaidas, padarys rimtas išvadas, kad daugiau tai nepasikartotų...
Po to dar kurį laiką Tadas dirbo. Jis iš tikrųjų bandė suimti save į rankas, bet jam nesisekė. Ilgai nesilankęs, jis vėl pasirodė pas Titą ir viskas prasidėjo iš naujo...
Mokinių tėvai, matydami, kad reikalai nesitaiso, susirinko dar kartą. Pasitarę surašė skundą švietimo skyriui ir netrukus pasirodė mokyklų inspektorius. Nė mėnuo nepraėjo po inspektoriaus apsilankymo, kai Tadas išlėkė iš darbo.
Ką dabar daryt? Be namų, be pinigų, be darbo... Kur dabar dingti?
Į kaimą... Ten Lina, ten tėvas, brolis, neleis jam badu numirt...
2012-01-24 12:24
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 0
 
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą