Rašyk
Eilės (78093)
Fantastika (2304)
Esė (1552)
Proza (10908)
Vaikams (2712)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (369)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 17 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







Kokią čia norėčiau problemą iškelti? Manau, gyvenimo, kūrybos problemą. Kodėl juos abu statau greta? Na, manau, kad gyvenimas ir kūryba neatskiriami dalykai, tiesą pasakius, manau, kad tai yra tas pats. Kaip čia taip? O gi paprastai, na, gal ne taip jau paprastai. Didžiausia kūryba yra paties savęs formavimas. Vat kaip. Herbačiauskas pasakytų: būkime gyvenimo artistais! Vaidinkime, bet vaidinkime taip, kad mamai nebūtų gėda (čia jau mano žodžiai). Problema ta: kaip kurti save? Kuo būti, kad galėtum kurti?

Gyvenimas esi tu, kiekvienas iš mūsų yra gyvenimai, saviti. Jų suma sudaro visuomenišką, bendruomeninį Gyvenimą. Nuo seno tas Gyvenimas sukūrė taisykles, kuriomis laikantis tu gyveni Gyvenime. Taisyklės yra būtinos, nes be jų dauguma nežinotų kaip gyventi. Tos taisyklės nėra absoliučios, bet jos „apvyniotos“ jausmų, tradicijų „vainikais“ ir tikriausiai tam, kad žmonėms būtų mieliau, „prasmingiau“ būti. Man rodos, kad tos taisyklės nėra iš viršaus numestos, netikiu, kad maža masoninė bendruomenė galėtu sugeneruoti tiek daug ir tokių stiprių „vainikų“, kad jomis tikėtų tiek daug žmonių. Jei Gyvenimas gali kurti iš savęs tas taisykles, tai, manau, gali ir gyvenimas.

Žmogus nusimeta „pančius“ ir pasilieka ant ledo. Aplinkui tuštuma, nieko nėra, tik skaidrus ledas. Kažkur toli rūksta kaminai, girdisi miesto šurmulys ir „matosi“ taisyklių voratinkliai. Kitur, labai toli, matosi tamsus miškas, girdisi žvėrių stūgavimai, ten vyksta mirtina kova už būvį. Abu pasauliai jam svetimi. Žmogus suserga depresija, nes paliko viską ką turėjo, jis laikė aną gyvenimą tikru ir staiga viskas subyrėjo. Jis nežino kas yra, nežino kur yra. Pradeda klausti apie gyvenimo prasmę. Ant ledo slidu, jis griuvinėja, keliasi, vėl griūna ir verkia, daug verkia. Pamato lede properšą ir ruošiasi ten šokti, ruošiasi mirti.

Kitas žmogus žino, kad vadovaujasi taisyklėmis, ne savo, Gyvenimo sugalvotomis ir jam tas prie širdies, nes už jį jau kiti sugalvojo tuos įvairius būdus kaip gyventi, jam tereikia pasirinkti vieną iš jų. Jis pasirenka teisininko profesiją, nes nori tas taisykles žinoti kuo geriausiai ir jomis nepriekaištingai vadovautis ir bausti tuos kurie jais nesivadovauja. Taip ir eina jis per Gyvenimą: taiso senas taisykles, kuria naujas pagal Gyvenimo sugalvotas taisykles kaip kurti naujas taisykles ir baudžia nesilaikančius. Jis turtingas, pripažintas visuomenės, šeima jį myli. Bet visą gyvenimą jis jautė viduje kažkokį gumulą, kartais užuosdavo smarvę, jam tai sukeldavo minčių apie Gyvenimą, bet jis gerai mokėjo operuoti taisyklėmis ir greitai nuramindavo savo įsismarkavusį vidinį demoną.

Dar kitas žmogus yra pabuvęs ir ant ledo ir sukaustytas taisyklių mazgu. Pačioje visuomenėje jis surado terpių, skylių kur renkasi panašūs į jį. Jis praradęs viltį žmonių ateitimi, bet per daug bijo mirties, yra per silpnas, todėl perima tos mažos bendruomenės, to mini Gyvenimo, sugalvotas taisykles ir gyvena sąlygiškai normalų, pesimistiškai niūrų gyvenimą. Kartais kažką sukuria, kas kitiems patinka. Tas jam nepatinka, nes nemėgsta daugumos, bet gyventi juk reikia, kad ir vaidinant. Dėl to jis daug geria.

Yra ir tokių, kurie pakyla virš Gyvenimo, ir savo nuožiūra keičia taisykles. Jie panašūs į dievus. Vienetai. Šimtui metų vienas toks atsiranda. Kas tai? Neaišku. Anomalija gal... Bet būtent jie ir yra tie pavyzdys kurie įrodo galimybę kurti save, gyventi Pasaulyje, o ne tik Gyvenime. O pagrindas jiems yra Gyvenimas, nuo kurio atsispiria. Jiems tai tik atspirties taškas, kai kitiems nepasiekiamos aukštumos.

Taigi, kaip kurti save? Kuo būti, kad galėtum kurti? Atsakymas vienas - Dievas. Turi būti Dievu, kad galėtum Kurti, t. y. keisti Gyvenimo taisykles, gerai būtų daugumos labui, o tada jau pirmas klausimas taps bereikšmis.

O kitiems, ką gi, mums belieka laukti, o, kad nepabostų laukti dievų, žaiskime. Būkime gyvenimo artistais!
2012-01-01 14:53
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 1 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2022-03-30 00:30
Passchendaele
5
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-01-10 19:20
Svoloč
Mintys pažįstamos ir daug kartų skaitytos-girdėtos, tik šįkart jos buvo pateiktos keliais punktais žemiau normalaus lygmens.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-01-07 22:10
Apchy
,,You're the center and you're always free in every direction". Bėda ta, kad jeigu esi centre - tai tu esi pilka masė. Kuo labiau nutolsti nuo centro, kuo arčiau rato ribos esi, tuo intensyviau gyveni, tuo daugiau supranti. Bet vėlgi esi ne daugiau, nei tarpinis variantas tarp bepročio ir to, kuris nemąsto ir turi ramybę.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2012-01-01 17:17
KARALIENĖ ANNA
Keliu abi rankas ir vieną koją":
- Gyvenimas tegu kvatoja,
Ale, jei lūpa skils? Na, nieko tokio,
juk esam dar gyvi ir lopyt mokam!

p.s. aš be taisyklių iš taisyklos. :O)
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą