Rašyk
Eilės (78158)
Fantastika (2307)
Esė (1554)
Proza (10911)
Vaikams (2714)
Slam (73)
English (1198)
Po polsku (370)
Vartotojams
Jūs esate: svečias
Dabar naršo: 11 (1)
Paieška:
Vardas:
Slaptažodis:
Prisiminti

Facebook Twitter







`                                      1. Praeivis

- Šiandien nuostabus oras - priėjęs prie senyvo amžiaus žmogaus ištarė nematytas tipas.
Senelis pažvelgė į jį didelėm, išblukusiom akim ir tarė:
- Galbūt... Nors nežinau, - trūktelėjo pečiais. - Galėtų būti ir geriau. Šis lietus toks šlapias ir pritvinkęs lietaus, kad pradeda ir pykinti, o kur dar balos vagose. Ooo, – sudejavęs nutilo.
- Iš dalies, tu teisus, bet... - nutilo pašnekovas ir įkvėpęs šviežio oro gurkšnį, toliau tęsia: - Šiuose kraštuose lietus ir taip nedažnas svečias, augmenijai, tavo daržui ir bulvėms, jis gyvybiškai svarbus. Be to, oras šviežesnis po lietaus, gal ir lyjant ne ką prastesnis?
- Tau gal su galva negerai? Nejaugi pamiršai kas įvyko? – piktai išrėžė senelis pažvelgęs į aukštą vyrą ir su nepykanta tęsė: - Lietus išjudina daleles, kurios nuodija mūsų organizmą, gyvenimą, žemę... O tu... O kur dar... Dangus apsiniaukęs, saulės beveik nematom dienomis, - vos neapsiputojęs senis.
- Na, tu teisus, - nė trupučio nesutrikdamas atsakė augalotas vyras ir atsegęs pilkos medžiagos, kuri priminė mantiją sagą, jis įkišo tenai ranką ir kažką ilgai grabaliojo, o kai nustojo, paklausė: - Ar tu nebijai manęs?
- Taip, - atsakęs tvirtu ir užtikrintu tonu tęsė: - Nugyvenau ilgą amžių: pastačiau namą, sukūriau šeimą, užauginau vaikus, mačiau įvairių baisybių, padariau dalykų kuriais nesididžiuoju ir jei Tu, esi „Dievo rykštė“, bausmę aš prisiimsiu.
Vyriškis žiūrėjo į jį kraupiu žvilgsniu ir lėtai traukdamas iš po mantijos ranką, matė, kas darosi senuko viduje, nors prieš tai, ištarti jo žodžiai skambėjo tvirtai, jo širdis elgėsi kitaip.
- Nurimk, tai truks neilgai, - vyro veide pasirodė šypsena, kuri privertė senio širdį dar labiau virpėti.
Laikas tarsi sustojo. Senolis laukė, kol jis ištrauks tai, kas užbaigs jo gyvenimą. Tuo momentu jis prisiminė maldas: vieną, antrą, trečią, net grįžo, kai kurie prisiminimai ir užmerkęs akis laukė, paskutiniosios...
- Kurią rinksies? – maloniai pasiteiravo vyriškis.
Senolis pramerkęs akis nustebo, kad jo rankose ne durklas ar kitas aštrus ginklas, o tik dvi į popierių suvyniotos cigaretės.
- Tu čia, ne dėl manęs atvykai?
- Aš tau, tik atsitiktinis praeivis, - nusišypsojo ir ištiesė ranką, pasiūlydamas išsirinkti dūmą.
-Nejaugi žmogus, toks silpnavalis šiais sunkiais laikais? – tyliai savęs, o galbūt ir pašnekovo paklausė senukas. – Ir taip sunku mums išgyventi: nepriteklius, karas, ligos, Jie, o tu nuodiji save su šiuo šlamštu? Kur dingo kovotojai? Kur žmogiškumas?
Praeivis tik atsiduso ir ištarė:
- Jeigu manęs, negandos nenugalabijo, tai ir „Draugystės dūmelis“ nepakenks. O kovotojai niekur nedingo, tik prisitaikė... prie savo poreikių... - nutilęs po akimirkos tesė: - Ne kiekvienas gali tarnauti doriems ir kilniems tikslams. Nuodėmės anksčiau ar vėliau kiekvieną užvaldo ir lieka tik pasirinkti mažesnę blogybę. Be to, kurią rūkysi? Dešinėje pradedantiesiems, o kairėje pažengusiems su migdolišku dūmu.
Senolis stovėjo labai susimąstęs, lyg gyvybės ir mirties klausimą spręstų ir po, galbūt Dievo apsireiškimo, čiupo vieną iš ritinėlių tardamas:
- Po velnių! Ar aš, kalės vaikas, kad nepabandyčiau stipresnio?
- Šaunuolis, - lyg drąsindamas vaiką ištarė vyriškis.
Priglaudžia storą, pripompuotą, neaiškios žolės cigaretę prie savo sausų lūpų ir laukdamas kol pridegs, išlamena apsipatenkinęs:
- Tu nevietinis?
- Kaip čia pasakius ir taip, ir ne – taria pridegdamas cigaretę. – Kiek pamenu, į rytus nuo manęs, Daubių miestelis turėtų rastis, bet praėjus slėnį, mačiau keletą namų, gal ne ten pasukau?
Senis godžiai traukdamas dūmą, dosniam praeiviui sako:
- Ne, tu visiškai teisus, - ir visu svoriu užvirtęs ant kairėje pusėje esančios lazdos, kurios dalis susminga i minkštą žemę, beiišpūsdamas iš plaučių likusius nuodus, tęsia: - Dėl nepalankių sąlygų, Daubių gyventojai persikėlė į vakarus – Skurdiškių miestą.
- Skurdiškis? – galvoje, jam pradėjo kilti vaizdai apie badaujančius vaikus, ligomis paženklintus gyventojus ir...
- Alytus kadais vadinos, - į praeivio fantaziją įsiterpė senis. – Miestas – tvirtovė, didžiausias šiose apylinkėse. Bajorui perėmus Alytų, padėtis mieste pasikeitė: padidėjo mokesčiai, žiauros bausmės, nesuvokiami įstatymai, bet už tai atsivedė savo armiją, kurios pagalba, galima apsiginti nuo Krotų?
- Nori pasakyti kurmių?
- Seniau mes juos taip vadinome, bet bajoras įvedė savo pavadinimą, jei valdžios pakalikas išgirstų ką dabar pasakei, tai netektum tu liežuvio.
- Gal aš turėjau omenyje gyvūną? – užsidegęs „Draugystės dūmą“, sukrenkštė vyras.
- Jiems, nesvarbu. Geriau rink žodžius, jei tenai keliausi.
- Reikės.
Iškvėpęs dūmą, trisdešimt penkerių – keturiasdešimties metų ilgaplaukis vyras, pažvelgė į drėgmės pritvinkusį horizontą. Jo stambios rankos, lietė trumpą, vešlią barzdą. Mantijos gaubtas dengė galvą, o veidą puošė pjautinis randas, prasidedantis nuo kairiojo žando ir einantis horizontaliai nosies, ir šiek tiek grybštelėdamas dęšiniąja veido pusę.
- Kurmių popiuliacija padidėjo? – paklausė vyras, toliau žiūrėdamas į laukus, kur žmogaus dvėseliena kapojo varnos.
- Neaišku. Mes nuo pat pradžių nežinojome tiksliai, kiek jų pasitraukė po žeme. Galbūt jiems pasibaigė maistas ir nerado tinkamo pakaitalo, ir dėl to pradėjo masiškai medžioti miško, bei naminius gyvulius. Mus, tiklsiau juos privertė trauktis į miestą.
- Prieš kiek laiko?
Senis pažvelgė į žemę, vėliau į pirštus bandydamas skaičiuot ir tarė:
- Maždaug aštuoneri metai.
- O kodėl tu pasilikai?
- Gal tau pasirodys kvaila, bet čia mano gimtinė, mano žemė, čia prabėgo gražiausi jaunystės metai. Liko tiek daug įvairių prisiminų apie šią vietą: linksmų, džiugių, liūdnų, bei nešančių mirtį, - numetęs cigaraetės nuorūką toliau tęsia: - O kodėl neužpuolė Krotai? Gal, kad neauginu gyvulių, mano ūkis – tik bulvės ir daržovės.
- Ką gi, - pažvelgė ritinėlį žolės, kuris vis trumpėjo, pakėlė akis į dangų ir tarė: - Artinasi dar daugiau lietaus. Reikia traukti link A... Skurdiškių.
- Gerio kelio tau... nepažįstamasis, - senis ištiesė ranką atsisveikinimui.
Vyras švelniai paspaudęs, prabilo:
- Izidorius.
- Senas lietuviškas vardas.
Izidorius nusišypsojo ir paleido jo šiurkščią ranką. Paėjęs keletą metrų sušuko:
- Iki, seni! – ir sau po nosim suvapėjo: - Mano vardas senas kaip šis pasaulis.
2011-08-03 21:25
Į mėgstamiausius įsidėjo
Šią informaciją mato tik svetainės rėmėjai. Plačiau...
 
Norint komentuoti, reikia prisijungti
Įvertinimas:
Balsų: 10 Kas ir kaip?
 
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-07 08:25
Dvasių Vedlė
Tiesa, uždėti varnelę ant punkto, kad tekste yra keiksmažodžių, visai nekrūta. Tad jei jų ten nėra, geriau jau jos nedėk.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-07 08:24
Dvasių Vedlė
Šis lietus toks šlapias ir pritvinkęs lietaus

O taip... O kada nors matei sausą lietų?

Visi jau viską išsakė, aš tik pridursiu, kad tokie nuotaikų šuoliai kaip kad pas senį visiškai neatrodo natūraliai. Be to, na ir kas, kad augina daržoves, tačiau atsiskyrę ūkininkai turi savybę ginti savo nuosavybę, o ne kalbėtis apie orą su įtartinais tipais, tad visa ta scena nenatūrali iki nukritimo. Štai jei būtų prieš tai senukas beveik tam tipui ištaškęs smegenis, o po to jau draugiškai priėmęs iš jo cigarą kaip draugystės simbolį, gal būtų buvę visai nieko. 
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-05 14:08
Aurimaz
Vyras pažvelgė į senuką ir ėmė grabalioti po apsiaustu, ieškodamas vieno daikto.
- Lietus šlapias, - liūdnai pasakė diedukas.
- Aha, - pritarė vyras.
- Ir saulė geltona...
- Nu jo, geltona.
- Ir žemė tokia... byranti. Visai kaip... žemė...
- Taigi.
- O jau žolė...
"Senukui visiška senatvė", - liūdnai pagalvojo vyras ir ištraukė rankas iš po apsiausto. - "gal aš netrauksiu to daikto, bo dar užsilenks pamatęs..."


Netoliese prastryksėjo kelios mergaitės - jos kaip tik ruošėsi pažaisti Sereikiškių parke. Apsidžiaugęs vyras stipriau susisupo į rudeninį apsiaustą ir patyliukais kikendamas nukiceno mergaitėms iš paskos.


Maždaug tokia potekstė iš pirmų sakinių. Ir ne man vienam ryškiai, todėl sakyti, kad "kiekvienas mato tai, ką nori matyti", čia netinka. Matoma tai, kas labiausiai asocijuojasi su nūdienos stereotipais. Jeigu neskaitai naujienų apie aktyvius ekstremaliuosius vyrukus krūmuose, tai žinoma, gali parašyti apie grabaliojimąsį po apsiaustais ir paskui tvirtinti, "kad nieko čia blogo". Geriausiu atveju būsi neskaitęs naujienų, blogiausiu - pats pripratęs prie žalios krūmų aplinkos ir klykiančių moteraičių. Jeigu nenori tokių "lipdukų" - būk geras, pasidomėk daugiau įvykiais. Pasiklausyk, kaip du nepažįstami žmonės susitikę pasilabina ir kaip pokalbį pradeda. Nes pas tave du literatūriniai antikvarai šnekasi pankuojančio jaunimo kalba, betrūksta tik kad abu dar kas penkias sekundes SMS'ais su kuo nors rašinėtųsi.
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 21:44
Meškiukas
Prastas rašytojas? Nemanau. Tik mes per daug priekabūs. Vien tai, kad nerašai apie vampyrus, kilsteli tavo, kaip rašytojo kartelę ;]
Įvertinkite komentarą:
Geras (3) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 21:08
Obuolmušis
Vadinasi esu prastas rašytojas,nes nesugebėjau pateikti to ko aš siekiau:)Teks tolia mintis dėstyt kaip Flaxx minėjo,nes  turbūt ir vėl būsiu nesuprastas, dėl prasto minčių pateikimo :D
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 19:54
Meškiukas
Kai matai žmogų, grabaliojantį po apsiaustu, tai matai žmogų, grabaliojantį po apsiaustu, nebent aprašai tai, kad skaitytojas matytų žmogų, grabaliojantį po apsiaustu paslėptą atominę bombą.

Pasiteisinimas apie "humorą", tiesą sakant, yra naujas :)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 19:49
Obuolmušis
Dėkui už kritiką. Kai kurie matau nesuprato humoro, kitiems į galvą kyla šlykščios mintys,bet nieko nepadarysi,kiekvienas žmogus skirtingas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 14:10
Exuss
CITATOS PRADŽIA:
- Na, tu teisus, - nė trupučio nesutrikdamas atsakė augalotas vyras ir atsegęs pilkos medžiagos, kuri priminė mantiją sagą, jis įkišo tenai ranką ir kažką ilgai grabaliojo, o kai nustojo, paklausė: - Ar tu nebijai manęs?:
CITATOS PABAIGA.

Nesuprantu, kam masturbuotis viešoje vietoje ir dar stebint senoliui? Nors... rūkant neaiškios žolės dar ne tiek prisifantazuoti gali. Tada ir lieka tik bulvės ir daržovės. Kuo bulvė ne daržovė?






Įvertinkite komentarą:
Geras (2) Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 10:30
Varinė Lapė
"Pripompuotas" :D

"Dėl nepalankių sąlygų" - skamba kaip iš žinių reportažo.

Maklaudas rimtas vyras buvo, kol jam negrėsė galvos nuo kūno atskyrimas, bet štai Izis pranoksta Maklaudą, nes jis... Jis... Jis nebijo Krotų! Juk visi bijo Krotų.

O šiaip - daug skyrybos klaidų, klaikus pašnekesys.

Tas momentas, kur senukas laukia galo ir deklamuoja mintyse maldas atrodo žiauriai ilgas (žiauriai savo esme), bet  kitu atveju kaip Izidorius gyvas iki čion atsibeldė, jei juda kaip estas?

Žodžiu, ne kažin kas.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 10:15
Meškiukas
"- Na, tu teisus, - nė trupučio nesutrikdamas atsakė augalotas vyras ir atsegęs pilkos medžiagos, kuri priminė mantiją sagą, jis įkišo tenai ranką ir kažką ilgai grabaliojo, o kai nustojo, paklausė: - Ar tu nebijai manęs? "

Čia tu apie Vilniaus Saulėtekio miškelį, kuriame veisiasi linksmi diedukai, mėgstantys iššokti prieš mergaites ir surikti "opaaaaa? Matyt esu galutinai pagedęs, bet jei koks vyras po apsiaustu kažką grabaliotų, o tada gudriai į mane pažiūrėjęs paklaustų ar nebijau, tikrai nepagalvočiau apie pistoletą po diržu.
O "Izidorius tikrai nėra senas lietuviškas vardas. Jei visagalis google ir supermamos forumas neapgauna, tai čia graikiškas vardas :]
Taigi, ką mes turim - du, vienas kito niekada nematę žmonės, susitinka kažkur. Vienas mėgsta grabaliotis po apsiaustu, o kitas ieško veiksmingų nuodų nuo kurmių.NEt dabar du žmonės susitikę nešnekėtų apie orą, ką jau kalbėti apie post/fentesy/modernpasaulį. Turi keletą neblogų minčių, bet vos pradėjęs dėstyti, vėl apie kurmius. Ar negalėjai daugiau išplėtoti apie tuos kažkokius kovotojus su cigaretėm? Ar negalėjai daugiau išplėtoti apie kurmius? Apie pasaulį? Galbūt dabar pasakysi, kad "ĖĖĖĖĖĖĖĖĖ, viską papasakosiu kitoje dalyje", o aš pasakysiu, kad tu tikrai nepapasakosi nieko kitoje dalyje ir greičiausiai viską užmesi ties trečiąja. Galbūt spjausi ant visko ir pereisi į kitą svetainę, kuri tau sakys, koks tu puikus rašytojas ir kokia afigiena istorija. Aprašinėk trumpomis dalimis, apsakymai - apie kurmius vienas apsakymas, apie besigrabaliojantį hipį su cigaretėm - kita.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-04 09:42
Flax
Krūtas praeivis, dar krūtesnis senukas. Abu žodžio kišenėje neieško, kiekvienam sakinyje dalijasi gyvenimo išmintimi ir prasme, kiekvienas žodis pesunktas fatlaizmo. Be jokios abejonės, žmonės tik taip ir kalba. Nerealiai nerealūs dialogai, ryškiai vienodi neišraiškingumu personažų paveikslai, puikiai perteitkas šizofreniškas nuotaikų šokinėjimas. Puikiai nenupieštas apasaulis, bet iš herojų dialogo akivaizdu, kad pasaulis vis tik nusirito subinėn ir jame priviso daug blogio.

Tas 35-40 metų amžiaus Isidorius, tikriausiai, gyvena jau kokius 5000 metų, matė šilto ir šalto ir dabar varys į Alytaus savivaldybę daryti tvarkos, ar ne?

Kodėl neaprašytas Isidoriaus šautuvas ir kardas, kyšantys iš po juodo apsiausto? O gal jis yra sukaupęs kokių nors magiškų galių?

Su "morbid curiosity" lauksiu pratęsimo.
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-03 21:48
Mil2kas
Apsikakok :P
Įvertinkite komentarą:
Geras Blogas (1)
Blogas komentaras Rodyti?
2011-08-03 21:28
Obuolmušis
Šaukit,peikit,bet nemuškit:)
Įvertinkite komentarą:
Geras (1) Blogas
Visuose


Čia gyvena krepšinis

Lietuva ir apie Lietuvą